Väärinkäsitykset maahanmuutosta jatkuvat

Keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi jatkaa yleistä harhaluuloa siitä, mitä on normaali maahanmuutto.

Kerrataan mitä se on. Muuttaja hankkii työpaikan Suomesta ennen muuttoa. Hän saa työn, jonka palkalla hän elää ilman mitään sosiaalitukia kuten asumistukea. Muuttaja vastaa itse myös muuttokuluistaan, perheensä elättämisestä sekä kotoutumisesta eli suomalaisen yhteiskunnan tuntemuksesta ja tarvittavan kielitaidon hankinnasta. Jos hän ei kykene elättämään itseään, hän poistuu maasta.

Edustaja Kemppi kauhistelee, ettei hän itse veisi perhettään toiseen maahan, jollei tietäisi millä perheensä elättää. No eipä tietenkään veisi. Miksi sitten tänne pitäisi jonkun muuttaa tietämättömänä työpaikasta ja palkasta.

”En minäkään siirtäisi perhettäni maasta toiseen vain kokeillakseni kolme kuukautta työnhakua”, Kemppi sanoi eduskunnassa.

Kysehän Kempin lausunnossa on siitä, että hallitus haluaa maasta pois elätettävät ulkomaalaiset, jotka ovat työttömiä 3/6kk riippuen työn vaativuudesta ja elävät tukien varassa. Näinhän on kaikkialla maailmalla. Kulujensa kattaminen on täysin normaali vaatimus maassa oleskelulle.

Kempin ongelma onkin, ettei hän tiedä miten normaali työn perässä muutto maailmalla tapahtuu. Se ei käy niin, että muutetaan toisten nurkkiin elämään tukien varassa ja sitten aloitetaan työnhaku. Tämä malli on tuhoon tuomittu alusta asti ja Suomelle äärimmäisen kallis.

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/suomen-maahanmuuttotrendista-herasi-huoli-hallitus-on-tekemassa-tayskaannosta/28cd61bb-850a-4522-9288-f362b50527ae

Suomessa oli 2022 vuonna 32.000 ulkomaista opiskelijaa, joista 18.000 EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta. Heistä reilu puolet jää töihin Suomeen ainakin hetkeksi.

Suomi on siis kouluttanut ulkomaalaisia käytännössä ilmaiseksi lähinnä ulkomaita varten. Samaan aikaan kotimaan nuorilla ei riitä korkeakouluihin opintopaikkoja tarpeeksi. Kiinnostaisi myös tietää, ovatko pääsy- ja tutkintovaatimukset samat kaikille hakijoille. Epäilen, etteivät ole.

Ulkomaiset opiskelijat työllistyvät Suomessa suhteellisen heikosti. Syitä on useita kuten opiskelijan alkuperäinen suunnitelma mennä töihin muualle paremman palkan, halvempien elinkustannusten ja monasti paremman ilmaston takia.

Myös jatko-opinnot muualla kiinnostavat. Suomesta tulee vain ilmainen ponnahduslauta uralle muualla.

Yksi syy ovat opinnot sellaisissa aineissa,  joilla töitä ei ole tai niitä olisi vain julkishallinnossa, jonka laajentaminen nykyisestä ei käy.

Lopultakin puutteellinen suomen kielen taito on este työllistyä Suomessa. Asiaa tutki afrikkalainen tutkija Quivine Ndomo Suomessa. Hän ei opinnoistaan huolimatta voinut ymmärtää, miksi korkeakoulut eivät kerro ulkomaisille opiskelijoille, että Suomessa työpaikoilla on osattava suomea ja jopa ruotsia. Suomen osaaminenhan on tulijan omalla vastuulla.

Ndomon kaltaisten korkeakoulua käyneiden on kyllä ihan itse tajuttava vuosien Suomessa oleskelun jälkeen, että täällä on osattava virallisia kieliä, aivan kuten heidän on osattava kotimaissaankin. Uhriintuminen ei tässäkään kohdin toimi.

https://www.hs.fi/talous/art-2000010227863.html

emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika.

Minulla ei ole ilmastopaniikkia eikä sota-ahdistusta. Identifioidun narttu samojediksi. Lisäksi olen työeläkkeellä oleva isä, vaari ja päivettynyt hetero. Olen setä-mies, en Seta-mies.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu