Venäjä hyökkää pian vai hyökkääkö

80 -luvulla reissasin paljon mm Norjassa. Jo silloin norjalaiset kertoivat salassa pidetyn epäilynsä Venäjän hyökkäyksen valmistelusta.

Pohjoisessa Tromssan tasolla kuultiin voimakkaita ääniä syvältä maan alta. Paikalliset tiesivät, että venäläiset olivat kaivamassa tunneleita Kuolasta Atlantin rantaan.

Tunneleista tulisi pian satojatuhansia vihreitä miehiä, panssarivaunuja kolonnittain ja muuta tarpeellista  valloitusväkeä.

Pohjoisen Norjan kuppiloissa kerrottiin nähdyn sumpilla venäläisiä vakoojia, joiden norja, ruotsi tai englanti alitti jopa suomalaisten tason.  Kyllähän mekin tiesimme nuo desantit 30 -luvun Suomesta.

**

Samalla vuosikymmenellä olin töissä Suomen edustustossa Ruotsissa. Silloin ruotsalaiset kyselivät paljonko olemme nähneet venäläisiä sukellusveneitä Suomen rajoilla, Ruotsissa oli nimittäin mahdollisesti nähty sellainen värkki kahtena peräkkäisenä kesänä.

Kerroin, että 70 -luvun alussa armeijassa näimme niitä venäläisten sukellusveneitä ja muuta sotakalustoa joka toinen päivä. Välillä niitä kävi kokeeksi aluevesillämmekin, mutta meillä oli kielto ryhtyä niitä heti ampumaan. Niistä oli yhtä vähän haittaa kuin lokeista ulkomerellä. Kokeilivat vain olimmeko hereillä.

**

Samoina aikoina 70 -80-luvuilla kävin jatkuvasti pitkin Eurooppaa. Puolassa solidaarisuuspojat kysyivät miten pääsin Länsi-Saksaan ja sieltä DDRään ja Puolaan. Sanoin, että junalla toki.

He eivät tajunneet miksi Venäjä salli suomalaisten matkustaa vapaasti. Sanoin, että meillä passit myöntää suomalaisille Suomen eikä Venäjän poliisilaitos.

Pitivät sitä edelleen lähinnä epäreiluna. Ehdotin, että josko ottaisitte asianne omaan haltuunne. Heittäkää pomonne susille. Niin nuo sitten tekivätkin.

**

Joskus ennen näitä tapauksia kävin USAssa siellä sun täällä. Rajalla kysyttiin olenko kommunistisen puolueen jäsen. Sanoin, etten ole minkään puolueen jäsen USAssa.

Siitä mentiin sitten kuulustelukoppiin. Kysyttiin onko minulla sukulaisia USAssa ja ovatko he kommunisteja. Kuulustelu loppui, kun kysyin, miksi USA auttoi Stalinia ja kommunisteja pysymään vallassa 40 -luvun sotilasavulla ja auttoi kommunistien Suomen valloitusta sekä uhkasi sodalla. Pitäisikö maahantulijankin olla siis kommunisti. Kuulustelijan historian tiedot loppuivat kesken.

Sisämaassa jatkuvasti kysyttiin miten suomalainen on päässyt Amerikkaan. Miten saamme passin ja miten USAan lasketaan kommunisteja viitaten minuun.

Suurin ihmetys oli, kun kerroin matkustaneeni lukuisat kerrat Venäjällä ja liikkuneeni vapaasti. Nimesivät minut valehtelijaksi jotkut. Kaikki pitivät minua satusetänä, kun kerroin matkustaneeni kaikissa Euroopan maissa ja tallissani oli urheiluauto, joka oli haluttu USAssakin.

**

Kun kävin myöhemmin stan -maissa tuli selväksi kuinka niissä valtion virkamiehet pitivät Venäjästä ja kansa ei niinkään. Ne, joita neuvostokomento hyödytti, olivat jotenkin tyytyväisiä myös itsenäistymisen jälkeen naapuriinsa.

Ihan sama ilmiö oli Afrikan ja Aasian  maissa, joissa venäläiset toimineet.

**

Kun viime vuosien kouhotus Itämeren tilanteesta ja Venäjän uhasta on moneen kertaan ylittänyt järjen rajat, olen palauttanut mieliin menneet ajat, jolloin Venäjä oikeasti piti komentoaan monissa maissa. Niillä ja nykyajalla ei ole mitään yhteistä nimittäjää. Kuuban kriisin oikeasti vaarallinen tilanne ja Varsovan liiton harjoittama sotilaallinen sorto sekä kommunismin valloituksen aika menivät  jo.

Nykyään Venäjä uhkailee vain  puheillaan. En nyt ottaisi niitä EUssa vakavasti. 140 miljoonan Venäjän kansa, jonka talous, armeija sekä elinolot ovat kuralla, ei ole mikään uhka globaalisti 7.600 miljoonalle muulle ihmiselle. Sellaisen esittäminen on typerää kuten lässytys hybridivaikuttamisesta, jota et löydä mistään yrittämälläkään.

Sotilaallisesti Israel yksin pystyy laittamaan maan tasalle koko Euroopan puoleisen Venäjän vaivatta, jos siihen olisi tarve.

**

Globaalit uhkamme ovat meille ja Venäjälle aivan muut asiat.

Naton Stoltenbergin siirtyessä pankkiiriksi, hänen haasteensa on saada lännen sijoittajat ja suuryhtiöt hyödyntämään Venäjän luonnonvarat ja kuluttajamarkkina. Sen esteenä on Putin ja kaverinsa. Katteettoman rahan painaminen lakkaa inflaation noustessa, tarvitaan todellista kasvua keinolla millä hyvänsä.

Stoltenberg ajaa Venäjän irrottamista SWIFT -maksuliikenneverkosta. Putinin ja venäläisten Visat, MasterCardit ja Amexit lakkaisivat toimimasta eikä varoja voisi siirtää lännen pankeista tai niihin. Lisäksi vientikieltojen lisääminen vie Venäjän sodan partaalle.

Saksa ja EU tarvitsee Ukrainan ruokatuotannon,  markkinan ja työvoiman. Tämä oli Merkelinkin tavoite sekä Ukrainan että Turkin kohdalla. Kumpikaan ei toteutunut. Sotilaspolitiikka on kaikessa tässä täysin sivuseikka lopultakin.

 

+5
emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika. Minulla ei ole identiteettiongelmia eikä ilmastopaniikkia. Olen työeläkkeellä oleva isä ja päivettynyt hetero.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu