Voidaanko sosiaaliturvan menoja leikata

Mistä on mahdollista ja syytäkin leikata budjetissa? Sosiaaliturvan menojen osuus koko bruttokansantuotteesta oli yli 31%. Osuus on järkyttävän suuri ja sen kasvu on estettävä.
Kuten liitteestä näkee näkee niin suurin yksittäinen menoerä on meihin vanhuksiin menevät verovarat, niiden osuus sosiaalimenoista on 33 miljardia.
Tänään keskustelu kohdistuu kuitenkin lähinnä työttömyysturvaan ja asumistukiin, joiden kustannus on ”vain” 7 miljardia. Niistä voidaan leikata miljardi helposti, muttei juuri enempää.
Vanhuuteen liittyvissä kuluissa voitaisiin säästää pienillä muutoksilla useita miljardeja hyvin helpolla tavalla tehostamalla järjestelmää tuntuvasti.
Huollon hallintoa ja byrokraattista sääntöviidakkoa voidaan siivota raskaalla kädellä THLstä alkaen kuntiin ja valtiolle. Yksityisten palveluiden käytöstä luovutaan eli ei makseta yksityisten palveluyritysten voittoja. Julkisen palvelun lustannus on oltava toki edullisempi kuin yksityisen. Jollei näin olisi, on johtoa vaihdettava sosiaalitoimesta viivyttelemättä.
Vanhojen ihmisten kunnosta aletaan pitämään erityistä huolta heti näiden jäädessä eläkkeelle ja vältetään monien pitkä laitostuminen sekä sairaudet. Puututaan ikääntyneiden elintapoihin eli liikuntaan ja ravintoon sekä yli- tai alipainoon.
Lisätään omaisten velvollisuuksia huolehtia ikääntyneistään kuten tehdään monessa maassa maailmalla. Pyritään nykyistäkin enemmän siihen, että ikääntynyt selviää kotonaan omaisten tuella ja säilyttää toimintakykynsä eikä taannu laitoshoidossa.
Hoitokodeissa laitetaan toimintakykyiset vanhukset osallistumaan mm ruoanlaittoon, pyykinpesuun ja siivoukseen eikä tehdä kaikkea heidän puolestaan. Lopetaan makuuttaminen ja apaattisuus.
Palataan omalääkäri -järjestelmään ja lopetetaan käytäntö, jossa ikääntynyt joutuu koko ajan asioimaan eri lääkäreiden kanssa, jotka eivät tiedä hänestä mitään eivätkä kykene näkemään asiakasta kokonaisuutena.
Lisätään seulontoja kansantautiemme havaitsemiseksi ajoissa.
Annetaan eläkeikäisten jatkaa töissä niin pitkään kuin he haluavat. Työ pitää ikääntyneen vireänä henkisesti ja fyysisesti. Tuetaan eläkeikäisen työskentelyä antamalla hänelle ja yritykselle verohelpotuksia.
Eläkkeen päälle tuleva ansiotulo tulisi ainakin verottaa erikseen ja estää yhteenlaskettujen tulojen tuoma veroprogressio, joka vie työnteon mielekkyyden ja halut eläkkeensaajaltakin.
Työikäisten osalta on alettava puuttumaan myös heidän elintapoihinsa. Suomalaiset ovat yhä sairaampi kansa ja tälle kehitykselle on laitettava stoppi. Ihmisen elintavat eivät enää voi olla yksityisasia, koska huonot tavat muuttuvat ylikuormittavaksi verotaakaksi kaikille. Huonot elintavat kostaantuvat viimeistään eläkeiässä, mutta usein jo aiemmin, kun kansalainen joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle.
Muutostoimien on oltava tehokkaita ja jonkun mielestä radikaalejakin. On kuitenkin ilmeistä, ettei nykymeno eli sosiaalimenojen paisuttaminen voi jatkua.
Terveydenhuollosta voisi priorisoida paljon rahaa myös muuhun tarkoitukseen. Loputon oirehoito ja johtuvat hoitohaittojen hoitaminen tulee vain alati kalliimmaksi. Myös lääketeollisuuden pitäisi osallistua nykyiseen medikalisoitumisen kustannuksiin, kuten lääkäreiden (konsulttiensa) palkkoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ansiosidonnaiset etuudet pois, sillä tämä ratkeaa
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä kuin Jotu. Julkistalouden ei tule osallistua ansiosidonnaisen työttömyysturvan kustannuksiin. Ne tulee hoitaa kokonaan työttömyyskassojen omin varoin. Lisäksi peruspäivärahalla oleville pitkäaikaistyöttömille tulee asettaa työn vastaanottovelvoite, mikäli terveydelliset syyt eivät ole esteenä. Jos ne taas ovat esteenä, niin työkyvyttömät tulee siivota pois työttömyyskortistoista eläkkeelle.
Ilmoita asiaton viesti
Kannatan työn vastaanottovelvoitetta tukien saamisen vastapainoksi. Töitä kyllä riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Niin siis mitä tukia, jos käy töissä?
Ilmoita asiaton viesti
Vastikkeellisia tukia eikä velttoilutukia.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä siis pitäisi tehdä, jotta niitä tukia saisi?
Ilmoita asiaton viesti
”Kannatan työn vastaanottovelvoitetta tukien saamisen vastapainoksi.”
Työn vastaanottovelvoite on ollut ainakin niin kauan kuin minä olen työkkärissä joutunut asioimaan, eli 1980-luvulta lähtien. Jos ei ota tarjottua työtä vastaan menettää työttömyyskorvauksen. Ja jos ei saa työttömyyskorvausta niin perustoimeentulotukeakin voidaan leikata enimmillään 40%.
Ilmoita asiaton viesti
Tukipylväillä ei ole kokemusta taviksen reaalitodellisuudesta
Ilmoita asiaton viesti
Työttömyys ei ole koskaan vaivannut, kun tarttuu toimiin, joita tarjolla ja tekee hommansa niin hyvin, että suosittelijoita riittää uusiin tehtäviin.
Ilmoita asiaton viesti
On tietysti ihmiskunnalle suuri onnettomuus, etteivät kaikki ole, kuin sinä ja Rantanen.
Ilmoita asiaton viesti
”Vanhojen ihmisten kunnosta aletaan pitämään erityistä huolta”
Ihme ajattelua, että jonkun muun, kuin yksilön itsensä pitäisi huolerhtia omasta toimintakyvystään. Vaimo kertoi juuri, miten sairaalassa vessaan auttajia ei riitä, joten kannattaa huolehtia, että jalat pysyy kunnossa, mutta pään kanssa ei ole niin tarkkaa, koska vihannekset eivät tilanteestaan mitään ymmärrä. Se on Hämäläinen ihan sinun oma velvollisuutesi pitää itsesi kunnossa.
”Lisätään omaisten velvollisuuksia huolehtia ikääntyneistään”
Siis miten, jos jälkikasvu on muuttanut vaikkapa Amerikkaan tai vanhemmat ovat olleet erikoisen vittumaisia alkoholisteja? Mistä aika ja rahat, jos kumpaakaan ei jälkikasvulla ole?
”Annetaan eläkeikäisten jatkaa töissä niin pitkään kuin he haluavat”
Missä sitä on rajoitettu? Eläke ei enää kerry 68-70 ikävuoden jälkeen.
”Työikäisten osalta on alettava puuttumaan myös heidän elintapoihinsa.”
Oikein, mutta millä pakotat ihmisen lenkille? Nythän on suunniteltu epäterveellisille elintarvikkeille lisäveroa ja hyvä onkin, mutta kun vielä nostetaan tupakan ja viinan hintaa riittävästi saattaa jotain tapahtuakin. Ulkoliikuntapaikkoja tulisi lisätä ja uimahallien yms. maksuja alentaa niiltä, joilla ei ole tarpeeksi rahaa.
Muuten oikean suuntainen blogi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos muiden täytyy pitää huolta ja maksaa työkyvyttömän tai sairaan vanhuksen hoito niin kyllä kansalaisen elintapoihinkin pitää voida puuttua, kun ne ovat selkeästi pielessä.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai voidaan, mutta muuta keinoa kuin verotus tuskin on, vai keksitkö jotain?
Ilmoita asiaton viesti
Afrikkaan muuttaneiden on edelleen huolehdittava vanhempiensa hoivasta lähettämällä palkastaan osan heille. Näin se menee sivistysmaissa kuten Indonesiassa.
On erikoinen harhakäsitys että yhteiskunnassa vastuu ja hoiva on siirretty valtiolle ja virkamiehille, vaikka vanhemmat ovat kasvattaneet ja huolehtineet lapsistaan 20- vuotiaiksi ja ylikin. Tämä on lapsille kunniavelka.
Jos vanhukset ovat lapsettomia niin yleensä naapurit hoitavat heitä talkoilla.
Sosialistien iskulause: ”Valtio pitää kaikista huolta”. On karmea ja kalliiksi tuleva poliittinen möhläys. Meillä ei ole varaa tullaiseen huolenpitoon muuten kuin ottamalla lisää velkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Indonesiassa valtio tuskin vie puolta tuloista veroina?
Ilmoita asiaton viesti
Aika kovat pitää tulot olla Suomessa, että puolet menee veroina. Mediaanipalkasta taitaa veroja mennä noin 25 %:a. 50 %:n veroihin tarvitaan 190 000 € ansiotulot vuodessa. Jos psykiatri tienaa 15 000 € kuussa ilman merkittäviä vähennyksiä, tuohon puoleen pääsee. Lääkärinä yksityisellä, todennäköisesti käytän yritysmuotoa, jolloin saat ison osan tuloista pienemmällä verotuksella ja paljon vähennyksiä. Rohkenen väittää, että et pääse lähellekään 50 %:a veroissasi. Muuten kannattaa hankkia veroneuvontaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minun veroprosenttini on n. 50. Olen kai liian rehellinen.
Ilmoita asiaton viesti
9248
Roponen Pekka Viljo (1959)
Päijät-Häme 0,28 0,28 0,00 0,14
Noin puolet tulee kommandiittiyhtiön kautta. Lääkäreitä yleensä haukutaan veronkiertäjiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy ymmärtää, että Suomessa eri sosiaaliturvamaksut mielletään yleisesti ”veroiksi myös. Saksassa ei.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vie
Tavallinen luonnollinen hminen ei maksa palkastaa tuloveroa lainkaan. Valtion virkamiehet maksavat veroa koska saavat myöhemmin vanhuuseläkettä. Tavallinen ihminen ei saa eläkettä. Köyhät saavat asuinkunnalta kuukausittain elatusrahaa noin 30 eur
Virkamiehet, opettajat, poliisit, sotilaat ( Indonesiassa on palkka armeija)
ALV on 12 % Kulkuneuvoista ja talosta tai vastaavasta omaisuudesta joutuu maksamaan vuosittain veroa noin 1% käyvästä arvosta
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tapauksessa eläkkeet pitää lakkauttaa, jos palaamme vanhoihin käytäntöihin.
Saattaa siinä ainoalla lapsella, jonka vanhemmat tänne kysymättä lupaa toivat olla hommaa, kun yrittää elättää itsensä ja kaksi vanhempaa Suomen palkoilla ja elinkustanmuksilla.
Kiinnostaako sitten jotain Afrikan valtiota huolehtia, että maksut suoritetaan on toinen juttu.
Kiinalaisia nuoria ei muuten enää kiinnosta elää vanhempiensa säästöpossuna, joten kai ne sivistysvaltiot käyvät vähiin.
Aika huvittava ajatus, että vaikkapa helsinkiläinen menisi huolehtimaan naapureidensa vaipanvahdosta😜
Ilmoita asiaton viesti
Käytäntöä et näemmä tunne. On tavallista, että naapuri on lähihoitaja ja todellakin hoitaa jopa naapureitaan.
Ilmoita asiaton viesti
🤣
Ilmoita asiaton viesti
On tietenkin perheen koon suhteen suunnitteluvirhe jos huolenpito jää yhden lapsen varaan. Vielä nykyisin lapsia on tavallisesti kolme, vaikka lapsia ei enää käytetä peltotöissä.
Saattaisi Suomessakin perhesuunniteluun vaikuttaa jos vanhuuden hoiva on omien lasten varassa ja ehkä muutenki lasten ja vanhempien välisiin suhteisiin.
Nykyisin opiskelu saattaa jatkua pitkälti yli 20 ikävuoden ja vanhempien apua yhä tarvitaan, joten vastavuoroisuuden odotus on luonnollista.
Ilmoita asiaton viesti
Meillähän on tosiaan maailmalaajuinen väestöpula johon tulisi ankarasti puuttua.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen 70-lukua ei ollut ehkäisypillereitä ja vahinkoja sattui ja pakkoavioliittoja. Myöskään ei ollut abortteja saatavana helposti.
Nuo asiat vaikuttivat osaltaan lasten lukumäärään ja tietysti vanhemmat alkoivat saada kansaneläkettä ja myöhemmin työeläkettä.
Kaupungissa ei tarvita lapsia maataloustyöhön eikä navettaan. Koneet tekevät senkin työn jopa automatisoidusti.
Lapsilta on viety tärkeitä tehtäviä perheissä.
Vanhana arvostan lapsia koska he tuovat runsaasti sisältöä elämääni ja iloa. Monilla vanhuksilla nnäyttää olevan koira lasten korvikkeena.
Ilmoita asiaton viesti
Meitä taisi olla kolme miljardia seitkytluvulla. Nyt koulussa silloin kerrotut tulevaisuuden kauhukuvat alkavat toteutua, mutta se häiritsee ja pelottaa yllättävän harvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tehkää lapsia. Se on helppoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä.
Tekotapa on miellyttävä. Perheessäni on yhteensä neljä lasta. Siittänyt olen tietääkseni kolme tyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ulkoliikuntapaikkoja pitäisi lisätä, Suomessahan niitä riittää. On sorateitä, asfalttiteitä, metsäpolkuja ja metsäteitä yms. Ihmisten liikkuvuudessa vaan on se ongelma nykyisin, että inspiraation liikuntaan saadakseen pitää olla yhteiskunnan rahoittamat miljoonahallit ja muut vermeet.
Ilmoita asiaton viesti
Liikunta ei juuri vaadi suorituspaikkoja eikä valmiiksi tehtyjä latuja. Uimahallit ovat poikkeus. Niitä tarvitaan maassa, jossa luonnon vedet eivät kylmyyden takia sovellu uintiin oikeastaan koskaan. Uimaveden lämpötila on 28C.
Ilmoita asiaton viesti
Kokemuksesta tiedän, että virkistävin uimaveden lämpötila on 4-10 astetta. Tuo 28 astetta kuullostaa enemmäkin keitinvedeltä kuin uimavedeltä.
Ilmoita asiaton viesti
Koska kävelemällä ei saa tarpeeksi lihasmassaa. En usko, että tuo läheinen ulkopuntti ”sali” on maksanut miljoonia.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottaisin kesäisten tanssilavojen rakentamista ja vanhojen lavojen kunnostamista. Tanssiminen on mukavaa urheilua hyvän asian ympärillä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se niinkin, vaikka olen joskus kuullut sanottavan, että tanssiminen on turhaa pyörimistä hyvän tavaran ympärillä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa!
On hyvä varmistua kuitenkin tavaran päiväysmerkinnöistä. Vanha ja käytetty tavara voi olla hyvin käyttökelpoinen vanhemmalle miehelle.
Ilmoita asiaton viesti
”On kuitenkin ilmeistä, ettei nykymeno eli sosiaalimenojen paisuttaminen voi jatkua.”
Voi se jatkua.
Esität kuitenkin järkeviä säästötoimia vanhustenhoidon osalta.
Ei se nyt niin voi olla että jos tulot eivät riitä menojen kattamiseksi, vanhustenhuollista ei voisi leikata, jos kaikkialta muualta, työttömiltä ja pienituloisilta eläkeläisiltäkin leikataan.
Toki verojen alennukset eivät sovi tähän kuvioon mukaan, paitsi ehkä yritysten osalta, mikäli verotusta alentamalla voidaan kuvitella työllisten määrää lisättäväksi.
Mutta jos ei ole sellaista työvoimareserviä mistä työnantajat voisivat kasvattaa työvoimaansa, ei ole mitään järkeä myöskään alentaa yritysverojakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Arto!
”Jos tulot ei riitä menojen kattamiseksi, on tietenkin säästettävä. Säästää voidaan tietysti tehdä muuttamalla hoitaja mitoitusta vaikkapa yksi hoitaja kymmentä asiakasta kohti. Kuinka sitten yksi hoitaja onnistuu hoitamaan kymmentä asiakasta. – Tietysti hoitamalla nopeammin. Seuraus: Kun hoidon kustannuksia pienenetään niin hoidon laatu laskee. Näin valtio saavuttaa tavoitteensa kustannuksissa . Samalla menetelmällä voidaan toteuttaa muitakin säästöjä valtion toiminnassa.
Virkamiehet voidaan siirtää nelipäiväiselle työviikolle ja vaatia heitä tehostamaan ja nopettamaan tehtäviensä hoitoa niin että viiden päivän työt vehdään neljässä päivässä. Loppuu se iltasanomien luku työaikana ja tunnin ruokatauko lyhenee 30 minuuttiin. Tätähän sosialidemokratit ovat esittäneet.
Nän tehostettiin aikanaan merivalvontaa rannikolla, tähystämällä nopeammin.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuinka sitten yksi hoitaja onnistuu hoitamaan kymmentä asiakasta. – Tietysti hoitamalla nopeammin”
Nauratti ajatuksena, että sanoisi tuon maatessaan sairaalassa…
Kuten vaimoni kertoi ei nytkään aina riitä hoitajaa viemään ihmistä vessaan, mutta ehkä sinä siitä jotenkin selviäisit.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkina niinä kertoina, mitä olen sairaaloissa muutamia päiviä kerrallaan joutunut elämäni aikana olemaan, niin olen kiinnittänyt huomiota siihen, että hoitajat käyvät potilashuoneissa harvoin ja sitten kun heitä tarvitsee ja lähtee käytävältä etsimään, niin usein heidät löytää jostain kahvihuoneesta
tai vastaavasta, missä he ovat suurella joukolla kikattamassa ja juttuja kertomassa ja sitten lähes pahastuvat jos heidän rauhaansa häiritään. Onneksi sentään olen aina päässyt vessaan omatoimisesti.
Eli kyllä noissakin ympyröissä nopeuttamista ja tehostamista tarvitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla vähän sairaalakohtaista miten kiirus on.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on sama havainto.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittajalla ei ole tietoa sairaanhoitotyön laadusta ja tavoista. Osastoja on hyvin erilaisia ja varsinaisen ”käsitöiden” määrä vaihtelee suuresti. Myös hoitajat tarvitsevat taukonsa ja harmillista, jos kirjoittaja on kokenut keskustelun ja hyväntuulisuuden asiattomana sairaala ympäristössä. Sairaaloissa on myös ns. raportti, joka on ihan sitä varsinaista työtä. Tällöin hoitajat ovat myös samassa paikkaa.
Blogistin ideat taas ovat hauskoja, mutta ehkä ei niin toteuttamiskelpoisia. Omalääkäri olisi tietysti himputin kiva, mutta tällä(kin) hetkellä lääkäreitä koulutetaan niin vähän ja julkisen puolen vetovoima on niin heikko, että kaivatun kaltaista systeemiä ei saada rakennettua.
En ole ihan varma mitä blogisti hoitokodeilla tarkoittaa, mutta yleensä ottaen esimerkiksi tehostetun palveluasumisen asiakkaat ovat pääsääntöisesti jo niin huonossa kunnossa, että osallistuminen arkeen voi olla toiveajattelua. Alemmilla kuntotusportailla näin varmasti onkin.
Miten käytännössä elintapoja valvottaisiin? Ei mitenkään.
Verotuksesta olen samaa mieltä. Eläkkeen päälle tuleva työtulo pitäisi olla kevyesti verotettua. Aikoinaan -90 alussa olin ainoan kerran elämäni aikana työttömänä 2 kk. Tuohon aikaan, jos otti lyhyenkin työn vastaan niin siitä ei rangaistu vähentämällä korvausta muilta päiviltä. Muistan, että yhdenkin päivän keikka kannatti ottaa vastaan, koska se lisäsi tuloja ja oli tietysti myös kokemusta. minusta tätä voisi käyttää edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa jos varsinkin potee ummetusta tai ripulia niin kiire tulee. Usein tällaisille asiakkkaille laitetaan vaippa.
Turun TYKS oli jokaisessa huoneessa oma WC, mutta vuodeotilasta se ei auta jollei kykenen liikkumaan.
Olen joutunut sairaalahoitoon jo useamman kerran leikkauksista toipuessani. Pahinta oli kun koko paksusuoli poistettiin. Ei ollut välivarastoa ohutsuolen ja peräsuolen välissä. Siitäkin olen selvinnyt jotenkin, mutta on aina tiedostettava lähimmän WC;n sijainti ja käyttöaste. Kaikkeen oppii ja sopeutuu.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö maksettavien eläkkeiden olla bkt sidonnaisia.Entä onko totta,että eläkkeellä tehty työ kasvattaa progressiota?
Ilmoita asiaton viesti
Näin on. Koska eläke ja palkka lasketaan yhteen ja sen mukaan peritään vero.
Siitä huolimatta olen jo kymmenen vuotta tehnyt työtä eläkkeellä ollessani. Parempi se kuin maata laiskana. Pysyy pää edes jollain lailla kunnossa.
Lisäksi tiedät varmaan että eläkeläisen vero on hieman korkeampi kuin vastaavaa palkkaa saavan.
Mutta työeläkemaksua ei peritä.
Ilmoita asiaton viesti
Eläkkeestä ei peritä työeläkemaksua, mutta eläkeläisen palkkatulosta kai kuitenkin?
Ilmoita asiaton viesti
Ei käsittääkseni.
Mikäli äkkiseltään katsoin niin ei peritä.
Peritään korotettu sairaanhoitomaksu mutta se peritään myös eläkkeestä. 1 % kai.
Ja normaali sairaanhoitomaksu tietenkin.
Koska työeläkemaksua ei peritä niin eläkkeellä kannattaa hyvinkin tehdä töitä esim. toiminimellä vaikka progressio korottaakin veroa jonkin verran.
Tai verokirjalla yhtä lailla koksa työnantajan ei tarvitse maksaa eläkemaksua jolloin palkasta voi varmaan neuvotella tuon progression verran. Tilanne on kuitenkin win-win.
Tämä on näitä asioita joita media takoo hullun lailla: Ei kannata kun vero nousee progression takia.
Ilmoita asiaton viesti
Lokakuussa täysi eläke, mutta eihän tässä voi töitä lopettaa, kun hukun potilaisiin muutenkin, pikku hiljaa voi vähentää. Mehiläisessä saa olla töissä ainakin 70-vuotiaaksi, Terveystalossa ei taida yläikärajaa ollakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö nuo ikärajat ole työpaikan omia käytäntöjä? Voi tosin olla, ettei poliisina tai palomiehenä pidetä enää +70:ä Rekkakuskinakin työskentely voisi olla vähän arveluttavaa.
Mietin tässä olisiko kuitenkin parempi, jos sinulla ei olisi duunia🤔
Ilmoita asiaton viesti
Tietyissä, esim. mainoitsemissasi ammateissa on lakisääteinen eläkeikärja. muutoin eläkeikärjana määrää käsittääkseni työeläkelaki.
Tyypillistä, ensimmäiseksi aletaan etsimään töitä joita ei VOI tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin pienyrittäjänä ryhdyin nostamaan eläkettä varmuudeksi jo 63 vuotiaana, mutta työntekoa en suinkaan silloin lopettanut enkä ole kokonaan lopettanut vieläkään, vaikka olen reilusti lähempänä 80 kuin 70-kymmentä.
Ilmoita asiaton viesti
Nykynuorilla ei taida olla tuota optiota, että voi noistaa eläkettä noin nuorena, ei edes minulla, joka olen jo kuusikymppinen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin harmi oli minullakin siinä, että piti tehdä töitä monta vuotta ennenkuin 23 vuotiaana alkoi eläkettä kertyä.
Ilmoita asiaton viesti
Minuakin tuo harmitti, kunnes katsoin eläkeotteesta mitä ne pienet ansiot olisivat vaikuttaneet eläkkeeseeni. Töissä kyllä olin, jos niitä vain oli tarjolla (pl armeija), mutta ei nuorelle kollille paljoa palkkaa maksettu. Väärinhän se kuitenkin oli.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä osittaista vanhuuseläkettä edelleen saa 61 v. täytettyään.
Ilmoita asiaton viesti
Verotuksen progressiivisuutta voidaan vähentää, jos tulonsiirtoja ei jaeta jatkossa ylimmälle tuloluokalle enemmän, kuin alimmalle jotka niitä aidosti tarvitsee…
Ilmoita asiaton viesti
Ei nyt sotketa oikeasti apua tarvitsevia oikeasti työkykyisiin, joille ei työ maita.
Ilmoita asiaton viesti
Thä? Mistä sait kuvan että haluaisin että ME osatyökykiset työllistyisimme vielä nykytilannetta huonommin?
Ilmoita asiaton viesti
Etkös sinä ole osatyökykyisenä siellä Kataloniassa vai missä se oli?
Ilmoita asiaton viesti
Tiedät tasan minkä takia täällä olen, lääkärini minut tänne patisti 2007.
Niin ja haista paska Jokke.
Ilmoita asiaton viesti
Asiasta ei minulla ole aavistustakaan eikä se edes minulle kuulu.
Itsehän tuo kerroit että olet osatyökykyisenä, oletin että Kataloniassa.
Ilmoita asiaton viesti
Valikoiva dementia iski taas? Satoja kertoja olen omissa blogeissani ja kommenteissa kertonut että minulla on synnynnäinen sidekudossairaus Osteogenesis Imperfecta ja sen takia ollut satoja murtumia, kymmeniä leikkauksia, selkäranka 220+ asteen skolioosilla, kudosvaurio ja hermokipuja keho täynnä. Suomessa minut lääkittiin opioideilla sun muilla ”lääkkeillä” zombiksi, sitten tajusin kannabiksen lääkepotentiaalin 2002 – kerroin lääkärille, sain vain tukea – en moraalisaarnaa. Hain myös ensimmäisinä 2008 lääkekannabisreseptiä, tuon lääkärin ja kuuden muun erikoislääkärin puollolla, olin siis valmis palaamaan Suomeen – reseptiä/lainsuojaa en saanut ja tänne jouduin palaamaan, etten olisi rikollisen asemassa tai kipuhelvetissä.
Ilmoita asiaton viesti
Se mikä alkoi hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisena, oli lähtökohtaisesti väärin, alettiin pitää makaamista ja turhan tekemistä hyvinvointina ja tulos on kaikkien silmillä nyt, PAHOINVOINTI yhteiskuntana, tässä ydin 🥳
Ilmoita asiaton viesti
Paljonko sitä työtä jää jäljelle, jos kaikki turhan tekeminen lopetetaan?
Ilmoita asiaton viesti
Paljion enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Aiheuttaa valtavan työttömyyden turhaa tekemistä on paljon, ja aivan välttämätöntä yllättävän vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan niin ja hokema ”kaikki työ on arvokasta” ja että jokaisen on sitä tehtävä on pääsyy siihen, että jätettä on meret ja maat täynnä.
Ilmoita asiaton viesti
Työn määrä tai laatu ei ole ratkaisevaa, vaan kenet löytää työn ja palkan maksajaksi. Moni tärkeä työ jää tekemättä kun ei löydy halukasta maksajaa.
Esimerkiksi Thaimaassa ja Indonesiassa roskien keräys on oeganisoimatta ja lähestyttäessä kylää, niin ensin tulee roskat tienvierillä ja sitten alkaa asutus. Samoin paikalliset luonnonnähtyvyydet löytää helposti seuraamalla roskavanaa.
Ehdotin kylän toistossa roskien kokoamista halukkaiden asukkaiden kustannuksella, Ei saanut kannatusta viranomaisten taholta. Hoidin roskien keräyksen itse ja maksoin tekijöille säännöllisestä jätehuollosta.
Kouluissa lapsia ei valisteta roskien suhteen, vaan lapset heittävät käsistään roskat sen kummemmin miettimättä sille paikalle missä seisovat.
Oli se järkytys kun lastenin koulukaverit tulivat käymään ja roskasivat hetkessä koko pihan itse tietämättömänä käytöksestään.
Ilmoita asiaton viesti
”Aiheuttaa valtavan työttömyyden turhaa tekemistä on paljon, ja aivan välttämätöntä yllättävän vähän.”
Tavallaan joo. Ja sitten se että tekemistä kyllä oikeasti olisi siinä että pidetään paikat kunnossa ettei kerätä korjausvelkaa eri muodoissa eri paikoissa mutta sitä ei sitten jakseta tehdä eikä siitä makseta.
Ilmoita asiaton viesti
Se on totta. Kitumistahan laitoselämä on!
Paikkojen koko ja sijainti ovat ratkaisevia; että luovuttaisiin keskittämisestä. Pieni keskus joka asuinalueella, johon voidaan yhdistää kolmas sektori, ”mummun kammari” ja kaikki muukin luova, vielä pakolaisetkin, päivittäinen ruokailumahdollisuus, pienellä maksulla vuokrattava juhlatila ja seurakunta /hengelliset yhteisöt.
Siinä hoituisi sekä työtön, yksinäinen, että vajaakuntoinen tuntisi olevansa tarpeellinen, ja vielä avohuollossa pärjäävä vanhuskin voi pitää vaikka satutuntia. Jos vain saadaan rakkaudellinen ilmapiiri. Onko tämä realistinen odotus?
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tällaista luovuutta kaivataan urautuneen ajattelun sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tulonsiirtoihin perustuva yhteiskunta, jossa on satojatuhansia, jotka voisivat tehdä jotain leipänsä eteen syövät mieluummin toisten maksamaa leipää ja asuvat ilmaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se vähän hassua että tekemätöntä, hyödyllistä työtä olisi kyllä valtavasti.
Laske vaikka kaikki korjausvelka mitä kiinteistöissä, infrassa, softassa ja ajoneuvoissa niin korjausvelan määrä varmaan kymmenkertainen valtion velkaan nähden.
Tästä työstä ei kuitenkaan haluta maksaa ihmisille, ja sitten on myös erilaisia intressejä estää tätä koska jotkut haluavat varmistaa, että on omalle työlle myyntiä. Työttömiltä talkootyöt tietenkin kielletty koska silloin on estynyt tekemästä työtä ja viedään tulot.
En nyt mitään perustuloa kannata mutta minusta kaiken hyödyllisen työn tekeminen on hyvä asia eikä sitä pitäisi estää. Saisi tulonsiirrot olla semmoisia että niitä ei noin vain oteta pois jos on myönnetty, jos on tuloja niin vähentävät seuraavien kuukausien tulonsiirtoa ja työnteosta ei mitään rankaisua pitäisi olla. Talkookulttuuri myös takaisin.
Nyt on vähän sellaista hölmöyttä että osa ihmisistä rehkii liikaakin ja osa taas menee työkyvyttömäksi jos sen ei vaikka anneta tehdä töitä.
Hullu maa.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeastaan mistään ei tarvitse säästää mitään. Riittää, kun työeläkkeitä ja työeläkemaksuja pienennetään, ja vastaavasti verotusta kiristetään.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tommiviinikka/elakevakuutusmaksut-ja-verot/
Ilmoita asiaton viesti
Työeläkkeiden pienentäminen ei suoraan vähennä valtion kuluja lainkaan, koska eiväthän rahat valtiolta tule.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö se nosta valtion kuluja, jos eläke ei riitä omien menojen kattamiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Vanhukset itsensä hoitajina on tärkeä teema. Se onnistuu, mutta esim. ruoanlaitto, jota käytetään kuntoutuksena monissa kodeissa, vaatii taas myös uutta henkilökuntaa, pyykinhuolto voi osittain onnistua hyvin suunnitellussa paikassa, mutta siivous nähdäkseni on vaikeampi toteuttaa. Se edellyttää terveyttä, jota hoitokotitasolla ei enää ole.
Ilmoita asiaton viesti
Kotiaskareet ovat virike vanhuksille. Hoitokodeissa on hyvin erikuntoisia asiakkaita.
Ilmoita asiaton viesti
Perusturvan taso on Suomessa kovin matala, josta mm. EU: n komissio ja Amnesty ovat huomauttaneet Suomea säännöllisesti. Perusturvan tasoa tulisi nostaa ja muuta sosiaaliturvaa mm. ansiosidonnaisia leikaten samalla kannustinloukkuja poistaen.
Ilmoita asiaton viesti
Miltä kuulostaisi sellainen, että mikäli työnantaja ei palkkaa pätevää henkilöä tulisi siitä sanktio, vai onko työllistyminen ja sanktiot epäonnistumisesta vain työnhakijan kontolla?
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti, monille, näin on.
Jos ei hae töitä ja tee siinä yhteydessä parhaansa että tulisi palkatuksi niin näinhän siinä käy.
Palkkaamatta jääneen työnhakijan mielestä ko. työnantaja tietenkin menettää huippuosaajan, ahkeran ja työteliään. Harmi työnantajalle.
Ilmoita asiaton viesti
Miten tällä säästetään veroissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Julkisen palvelun lustannus on oltava toki edullisempi kuin yksityisen”
No näinhän ei ole koska julkisella puolella tarvitaan enemmän johtajia kuin suorittavan työntekijöitä jonkin palvelun tuottamiseen. Näin saadaan hyville veljille leppoisia suojatyöpaikkoja,
Ilmoita asiaton viesti
Leikkurin pitäisi laittaa ainakin nämä:
– asumistuki
– työttömyys/kotihoidon/toimeentulo ym. ym. tuet. Vähintäänkin indeksijäädytykset tehtävä. Nämä eivät voi nousta palkoja enemmän (prosentuaalisesti)
– kehitysapu ja haitallinen maahanmuutto
– julkisen sektorin ylisuuri hallinto, löysää löytyy joka puolelta. Valtiolta, kunnilta, yliopistoilta…
– julkisen sektorin ylipitkät lomat. Miten voi olla mahdollista, että siellä edelleen lomaillaan veronmaksajien piikkiin 6vk (30pv lomaa) tai 7,5vk (38pv lomaa) vs yksityisen sektorin 5vk (30pv, mutta lauantait lasketaan lomapäiviksi)
Näillä päästään jo aika hyviin säästöihin. Saa käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
”– asumistuki”
Asumistuki on olemassa siksi, että valtio haluaa säästää sosiaaliturvamenoissa. Jos sen poistaa, pitäisi sitten nostaa kaikkia muita tulonsiirtoja huomattavasti ja se menee sitten hyvin kalliiksi. Asumistuella säädellään sitä että asumiskuluissa on isoja heittoja mm. alueellisesti niin säästää sitten paljon rahaa muissa tuissa.
”– työttömyys/kotihoidon/toimeentulo ym. ym. tuet. Vähintäänkin indeksijäädytykset tehtävä.”
Työttömyys- ja toimeentulotuki ovat jo kaikista pienimmät mahdolliset että niistä ei oikein voi. Kotihoidontuki ehkä ja ansiosidonnainen työttömyyskorvaus olisi leikattavissa.
Toimeentulotuessa pitäisi ratkaista tämä, että sitä ei maksettaisi 9% väestöstä vaan vaikka 1-2%:lle väestöä. Ei se nyt voi olla niin, että 9-10% väestöä on jatkuvasti jossain poikkeustilanteessa kuten avioero, vapautuu vankilasta, koditon, kotiutuu armeijasta ja jne. Toimeentulotuen määrä tuskin on ongelma vaan se että miksi niin monelle sitä maksetaan.
”- julkisen sektorin ylipitkät lomat. Miten voi olla mahdollista, että siellä edelleen lomaillaan veronmaksajien piikkiin 6vk (30pv lomaa) tai 7,5vk (38pv lomaa) vs yksityisen sektorin 5vk (30pv, mutta lauantait lasketaan lomapäiviksi)”
Ei minusta mikään ongelma vaikka lomailisivat paljon mutta ei sitten tarvitsisi maksaa niin paljoa palkkaakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jossain vaiheessa säästämismahdollisuudet on käytetty ja alkaakulttuurin ja yhteiskunnan rakenteellinen muutos. Mm. jonkin sortin paikallistuminen (lokalisaatio globalisaation vastavoimana) voisi olla lääke. Ja juuri tuo kansalaisaktivointi: Japanissa koululaiset siivoavat itse koulunsa, ja touhusta saa numeronkin.
Ilmoita asiaton viesti
Jouduin eilen seuraamaan Kelan toimiston jonoa jossa seisoi enimmäkseen nuoria miehiä ja tumma ihoisia sekä muutama somali nainen yksi suomalaisen näköinen nuori kaveri oli jonossa myös. Mietin väkisinkin miksi ja mitä he jonottavat, oletin että jotain hakemuksia nähtävästi avustus hakemuksia laitettiin vireille tai mitä Kela nyt tarjoaa näille yleensä. Tuntuu erikoiselta jos meillä on kuitenkin työpaikkoja auki jatkuvasti niin eikö työ ja tekijät kohtaa toisiaan vai eikö työ ole sopivaa tai ei kiinnosta työnteko jos tukirahalla pystyy elämään kuitenkin. Nurinkurista jos näin on, kyllä ensisijaisesti pitäisi jokaisen mennä töihin kuitenkin ja vaan hädän hetkellä pyydetään apua Kelasta jos on taloudellisia vaikeuksia.
Ilmoita asiaton viesti
”Yksityisten palveluiden käytöstä luovutaan eli ei makseta yksityisten palveluyritysten voittoja. ”
Ei onnistu koska kunnilla ei ole työvoimaa vanhusten arjen pyöritykseen.
Ilmoita asiaton viesti