Tulonsiirrot kuuluvat vähävaraisille – eivät kaikille
Yhdeksi ratkaisuksi viime aikojen elinkustannusten nousuun on ehdotettu ylimääräistä lapsilisää. Ehdotus on tehoton ja sellaisena ei lainkaan kannatettava.
Elinkustannusten noustessa valtion tuen on kohdistuttava niihin, jotka sitä aidosti tarvitsevat – kuten muulloinkin. Siis heihin, jotka eivät pärjää ilman yhteiskunnan tukea, jotka tarvitsevat tukea välttämättömien asioiden hankkimiseen. Tämä on yhteiskunnan tärkeä tehtävä. Hintojen noustessa elintaso tulee väistämättä laskemaan, ja valtion tehtäviin ei kuitenkaan mielestäni pitäisi kuulua tukea niitä joilla on riittävästi elämiseen tämänkin jälkeen.
Tuen tarvitsijoihin eivät lukeudu hyvin toimeentulevat lapsiperheet. Kun meillä on progressiivinen verotus jolla otetaan eniten niiltä joilla on eniten varaa maksaa, miksi meillä on olemassa tulonsiirto joka jättää tämän asian kokonaan huomiotta?
Lapsilisät tulisi lakkauttaa kokonaan, ja sen sijaan siirtyä malliin, jossa lapsista saa korotusta niihin yhteiskunnan tukiin joihin henkilö olisi muutenkin oikeutettu (tai nostaa sitä korotusosuuden määrää). Tästä säästyvät rahat voisi kohdentaa niille jotka tukea eniten tarvitsevat. En siis puhu yhteiskunnan tukien leikkaamisen puolesta (ainakaan tässä kirjoituksessa, se että mikä on hyvä tulonsiirtojen määrä ja sopiva määrä yhteiskunnan tukea on oma keskustelunsa, tässä kritisoin ainoastaan sitä miten jo maksettavat tuet on kohdennettu).
Tilanteessa jossa ihmisiä on muutenkin maapallolla liikaa, ei ole mitään syytä että meillä on keinotekoisia kannustimia lisääntymiseen. Hitaasti suppeneva väestö on tila johon talous pystyy kyllä mukautumaan.
Toinen järjetön sosiaalituki on ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha. Se ei ainoastaan ole sama kaikille riippumatta siitä mikä on henkilön tarve, se on sitä korkeampi mitä rikkaampi henkilö on kyseessä! Tässä ei ole mitään mieltä. Ansiosidonnaisen idea on sinänsä ymmärrettävä – sen tarkoitus lienee on tarjota ihmiselle aikaa mukautua uuteen taloudelliseen tilanteeseen, ettei kukaan esimerkiksi löydä itseään yhtäkkiä tilanteesta jossa koti on lähtemässä alta. Kuitenkin, sen kesto on tähän nähden äärimmäisen pitkä. Irtisanomisajat ovat Suomessa tyypillisesti pienimmillään 1 kuukausi. Tämä + 3 kuukautta ansiosidonnaista antaisi ihmiselle riittävästi aikaa muuttaa halvempaan kotiin tai löytää uusi työ. 10 kuukautta mitä ansiosidonnaista vähimmillään maksetaan ehdon täyttäville on tarpeetonta ja passivoivaa. Miksi henkilö joka on aiemmin ollut töissä tarvitsisi jotenkin enemmän tukea kuin henkilö joka ei ole ollut? Päin vastoin voisi olettaa että työssä käyneellä voi olla säästöjä tai sijoituiksia jotka auttavat häntä, toisin kuin työssä käymättömällä. Miksi heidän pitäisi olla epätasa-arvoisia yhteiskunnan tuen suhteen? Jos työssä aiemmin käymätön kykenee elämään sillä tuella joka yhteiskunta hänelle antaa, niin lienee myös työssä aiemmin käynyt kykenee? Ja jos eivät kykene, niin sitten perusosa on liian pieni ja sitä pitää korottaa.
Jos ansiosidonnaista leikattaisiin tarkoituksenmukaisemmaksi, niin tyel-maksuja voisi vähentää ja tämä voisi näkyä palkansaajalle isompana käteen jäävänä osuutena ilman että verokertymään tarvitsisi koskea (palkansaajalle vaikutus olisi samankaltainen kuin jos tuloveroa olisi alennettu). Tai veroja voisi vastaavasti korottaa (siten että palkansaajalle jäävä osuus ei muuttuisi, kuin ei myöskään työnantajan maksama summa) ja suunnata nämä rahat työttömyysturvan perusosan korottamiseen.
Kolmas järjettömyys on asumistuki. Miksi vähävaraiset eivät saa päättää itse mihin käyttävät rahansa? Miksi osa siitä on korvamerkitty asumiseen? Asumistuki käytännössä asettaa vuokrille hintalattian, ei ole järkeä vuokrata halvempia asuntoja kuin asumistuen vähimmäismäärä. Miksi tarvitaan erillinen tuki asumiseen sen sijaan että annettaisiin ihmisten itse valita mitä haluavat priorisoida. Kodittomat, jotka todennäköisesti yhteiskunnan apua eniten tarvitsisivat, jäävät myös tämän tuen ulkopuolelle. Olisi järkevämpää jos asumistuki poistettaisiin kokonaan ja rahat suunnattaisiin muihin tukiin jotka sinänsä kohdistuvat samoille ihmisille. Erona vain se että silloin ihmiset itse päättäisivät paljonko rahoistaan käyttävät asumiseen, ja paljonko muihin asioihin. Ja vuokramarkkinoille ei virtaisi valtion rahaa keinotekoisen tulonsiirron muodossa. Ja koska asumistuki on sidoksissa vuoratasoon, niin tuen maksaminen nostaa vuokria kun halpoja asuntoja ei kannata tarjota, ja vuokrien nousu taas nostaa tukea. Asuntomarkkinoille olisi terveellisempää jos tulonsiirto ei olisi naimisissa niiden kanssa.
Kokonaisuutena, kaikkein eniten yhteiskunnan tukea tarvitsevien hyvinvointia voitaisi merkittävästi kasvattaa koskematta valtion menoihin jos jaettavat tulonsiirrot kohdennettaisiin tehokkaasti niitä tarvitseville. Yhteiskunnan tehtäviin kuuluu pitää huolta niistä jotka sitä tarvitsevat, mutta elintason pudotessa markkinaehtoisesti, sen pehmentäminen niille jotka kuitenkin pärjäävät ei ole sen asia.
”Annika Saarikko ehdottaa ylimääräistä lapsilisää kaikille perheille”
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/annika-saarikko-ehdottaa-ylimaaraista-lapsilisaa-kaikille-perheille-keskustan-tarkea-tavoite/beafe6eb-c30a-4709-a55d-94b07d98aea9
Aika järjetöntä, että lapsilisiä kylvetään sellaisillekin perheille, jotka eivät niitä tarvitse.
Rajanveto on ylimoimaista.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää pohdintaa. Tämä kuitenkin pisti silmään:
”Jos ansiosidonnaista leikattaisiin tarkoituksenmukaisemmaksi, niin tyel-maksuja voisi vähentää ja tämä voisi näkyä palkansaajalle isompana käteen jäävänä osuutena ilman että verokertymään tarvitsisi koskea”
Miten tuo TyEL-maksu tuohon vaikuttaisi?
Ilmoita asiaton viesti
Onhan TyEL-maksu osa verokiilaa, ihan riippumatta siitä maksaako sen työnantaja vai palkansaaja.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, mutta miten ansisidonnaisen leikkaus vaikuttaa TyEL-maksuun? Toisaalta TyEL-maksun siiirtäminen työntekijälle muuttaa tietenkin jakosuhdetta.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, tässä suhteessa ei pitäisi puhua TyEL-maksusta vaan samankaltaisesta työttömyysvakuutusmaksusta, joka sekin on osa verokiilaa.
https://ytk.fi/tietoa-meilta/blogi/kuka-maksaa-ansiopaivarahat-
Ilmoita asiaton viesti
Heille se on todellista suurempaa verokiilaa, jotka eivät kuulu mihinkään liittoon, mutta maksavat maksuja säännösten mukaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa, kirjoitukseeni jäi väärä lyhenne. Kiitos tarkennuksesta.
Joka tapauksessa ajatus on se, että jos ansiosidonnaista tarvitsee maksaa vähemmän, niin rahaa jää enemmän jaettavaksi joko palkansaajalle tai valtiolle, ilman että työnantajan tarvitsee maksaa enempää kuin ennenkään, kun työttömyysvakuutusmaksuja tarvitsee kerätä vähemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen aina ajatellut, että lapsilisillä kompensoidaan lapsiperheiden kuluja suhteessa lapsettomiin. Tämä on perusteltua myös siitä syystä, että lapsiperheet kasvattavat uusia veron- ja eläkemaksun maksajia.
Toki kompensaatio voitaisiin hyvätuloisille tehdä myös verovähennyksen muodossa.
Kirjoitus on hyvin perusteltu, mutta kannattaa kuitenkin muistaa myös kannustinvaikutukset.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta tarvitsemmeko oikeasti kannustimia lisääntymiseen? Ihmisiä on liikaa maapallolla.
Toki matalampi syntyvyys luo väliaikaisen sopeutumispaineen taloudelle. Kuitenkin jos syntyvyys vakiintuu esim. 1.4 hedelmällisyysluvun tienoille, niin silloin, teoriassa, väestö on suippeneva kiila, ja työikäisten ja huollettavien suhde säilyy noin vakiona. Vähemmän lapsia suhteessa on myös vähemmän kuluja, joka kompensoi jossain määrin suhteessa suuremman ikääntyneen väestön vaikutusta.
Kirjoitin pari vuotta sitten tänne kirjoituksen jonka takana seison edelleen, jossa perustelen miksi tämä on mielestäni täysin hyväksyttävä asioiden tila eikä siihen tarvitse yrittää keinotekoisilla kannustimilla vaikuttaa.
Luonnonvarat ovat rajalliset ja jos väestö on pienempi, niistä riittää enemmän hyvinvointia jaettavaksi jokaiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä hyvää pohdintaa, mutta olen eri mieltä melkein kaikesta.
”Kun meillä on progressiivinen verotus jolla otetaan eniten niiltä joilla on eniten varaa maksaa, miksi meillä on olemassa tulonsiirto joka jättää tämän asian kokonaan huomiotta?”
Korkea progressio riittänee ahkerien kurittamiseksi jo nykyisellään. En pidä oikeana ajatuksena progression entisestään kiristämistä lapsiperheille.
”Tilanteessa jossa ihmisiä on muutenkin maapallolla liikaa, ei ole mitään syytä että meillä on keinotekoisia kannustimia lisääntymiseen. Hitaasti suppeneva väestö on tila johon talous pystyy kyllä mukautumaan.”
Suomessa ei ole tulevaisuutta ajatellen tarpeeksi työikäistä porukkaa. Globaali väestönkasvu on ongelma, joka ei saa vaikuttaa oman pikkuriikkisen maamme kannalta välttämättömään väestöpolitiikkaan. Jos täällä muutaman vuosikymmenen kuluttua asustelee vain harmaahapsisia eläkeläisiä, niin voimme unohtaa koko Suomen.
Mitä tulee ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, niin syy siihen on juuri se, minkä itsekin toteat: pitää antaa aikaa sopeutua ennen kuin on löytänyt uuden työpaikan. Eikä se sopeutumisaika ansiosidonnaisen kohdalla ole mitenkään liian pitkä ajatellen sitä, että hyvätuloisten on paljon vaikeampi löytää uutta hyväpalkkaista työtä kuin pienituloisten löytää mitä tahansa kioskinmyyjän pestiä.
Asumistuen osalta komppaan sinua kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
”Korkea progressio riittänee ahkerien kurittamiseksi jo nykyisellään.”
Ei taideta tuossa progressiossa tai verotuksessa enää tuntea lapsivähennystä. Komppaan edellisen kommentin Tommia siinä, että ”lapsilisillä kompensoidaan lapsiperheiden kuluja suhteessa lapsettomiin”.
Kuten toteat, niin ei tätä maata eläkeläisillä pyöritetä.
Työttömyysturvan on hyvä olla kaikkinensa sellainen, että se turvaa edes hätäisesti muuttunutta tilannetta. Monen kohdalla esim. asuntolainat voivat nopeasti olla todellisia ongelmia työttömyyden iskiessä.
Hyvänä pohdintana pidin sitä, että blogisti korosti todellisia tarpeita ja perusteli ajatuksiaan. Tietty vapaus on myöskin mielestäni parempi valinta kuin tiukka ohjeistus.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on vuodelta 2019. Tuskin tilanne on siitä paljon muuttunut.
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/vuonna-2018-veroja-kerattiin-99-miljardia-niista-reilu-puolet-meni-tulonsiirtoihin-jotka-ovat-paaasiallinen-tulonlahde-noin-kolmannekselle-suomalaista/
Ilmoita asiaton viesti
En varsinaisesti kannata progression kiristämistä – minusta olisi hyvä jos veroja pystyisi hieman laskemaan kaikissa tuloluokissa. Ennen sitä pitäisi kuitenkin leikata valtion menoja hallitusti jotta niitä olisi varaa laskea. Tässä kirjoituksessa halusin nostaa esiin eräitä tapoja joissa olisi tehostettavaa, mistä sitä laskuvaraa voisi ehkä löytää, ilman että köyhimmät joutuisivat siitä kärsimään.
Progressio sinänsä olisi vain mennyt ohi kirjoituksen aiheen niin en sitä lähtenyt tarkemmin purkamaan. Tuon kohdan nostin esiin, koska halusin tuoda huomiota siihen ristiriitaan joka tuossa on, ja että systeemissä on paljon turhaa lapsilisään liittyen.
En pidä siitä että lapsettomilla hyvätuloisilla on käytännössä tiukempi progressio kuin lapsettomilla lapsilisän myötä. Lisääntyminen on jokaisen oma asia ja vastustan ajatusta että valtion pitäisi kompensoida sen kuluja niille jotka tekevät valinnan lisääntyä. Ne lapsiperheet jotka tarvitsevat tukea tietenkin saavat sitä, mutta mielestäni lisääntymistä ei tarvitsisi valtion suunnalta tukea.
Ilmoita asiaton viesti
Ei hyvä osaiset siihen suostu, että pelkästään vähävaraisille myönnettään tulonsiirtoja. Moni vähävaraisenkin perheen lapsi on saanut lapsilisänsä käyttöönsä tultuaa täysi-ikäiseksi. Noion ei tarvitse aivan heti mennä sossun luukkua koputtelemaan. Täytyy myös muistaa se, kuinka paljon yhteisillä varoilla palkataan työntekijöitä. Tuossa on myös vähävaraisen perheen lapselle mahdollisuus päästä kiinni laadukkaaseen elämään.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät korkeatuloiset saa tulonsiirtoja, vaan maksavat niitä. Toki nettomaksun määrään vaikuttaa mahdolliset saadut tuet, mutta jos maksat enemmän kuin saat niin maksat tulonsiirtoja. Jos taas maksat veroa vähemmän kuin saat tukia olet tulonsiirtojen vastaanottaja.
Ilmoita asiaton viesti
”Eivät korkeatuloiset saa tulonsiirtoja, vaan maksavat niitä.”
Tarkasti ottaen hyvätuloiset eivät saa tulonsiirtoja mutta ovat aiemmin saaneet vähentää veroistaan asuntolainan korkoja. Sama se millä tavalla saa talouttaan kohennetua.
Ilmoita asiaton viesti
Entäs jos hyvätuloiset saisivat vastineeksi alhaisempia veroja? Se lähinnä selkeyttäisi järjestelmää niin että olisi vähemmän erilaisia maksuja.
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkin pienemmät verot olisivat kaikille mieleen, mutta mikäli kuluja ei saada alaspäin, niin seurauksena on lainojen lisääntyminen. Kulut määrittävät tulojen tarpeen, koska julkisten tehtävä ei ole tuottaa voittoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Suomen tulevaisuus aivan kurja ole kun meillä on blogistin kaltaisia nuoria.
Se mikä jäi puuttumaan niin koulutuksen maksullisuus vaikka sitten valtion myöntämällä lainalla.
Koulutus, etenkin hyvä koulutus on arvokasta pääomaa.
Ja kun koulutuksesta maksettaisiin niin olisi myös perusteita tuloveron suurellekkin alennukselle.
Ilmoita asiaton viesti