Keski-Uudenmaan aluevaalit ovat aidot sote-vaalit
Olen lähtenyt aluevaltuustoon ehdokkaaksi. Sunnuntaina oli kampanjatilaisuus Hyvinkään Willantorilla, jossa paikallaolijoita ei vielä ollut glögistä huolimatta paljon, mutta vahvoja mielipiteitä sitäkin enemmän ja hyvä niin: Sote-asiat herättävät tunteita.
Kertaan tässä vielä tulevan aluevaltuuston tärkeimmät päätettävät asiat:
1. Hyvinvointialueen johtosääntö
2. Ja sen mukainen organisoituminen, mukaan lukien vetäjän valitseminen tyhjältä pöydältä, tarpeiden mukaan
3. Huomattava, että kuntarajat eivät enää merkitse mitään, vaan se missä ihmiset asuvat
4. Hyvinvointialueen sopimukset eri toimijoiden kanssa (HUS, tilat, hankintaohjeet)
Oma näkökulma:
1. Organisaation pitää olla mahdollisimman matala hierarkia eli se noudattelee itse-ja yhteisöohjautumisen periaatteita. Filosofian akatemian kanssa tehty harjoitus on hyvä alku ja sillä tiellä pitää jatkaa loppuun asti
2. Tämä johtanee hallinnon puolittumiseen. Siis johtaa noin 60-100 miljoonan euron uudelleen kohdennettavaan resurssiin rahalla mitattuna. Tässä kohtaa puolueeni kokoomuskaan ei voi hirttäytyä nykyhallinnon puolustajaksi eikä se olisi puolueen ohjelmankaan mukaista.
3. Asiakastyö on nostettava kunniaan. Asiakkaiden kanssa työtä tekevä henkilöstö on Keusotenkin tärkein voimavara eikä tuleva hyvinvointialue voi koskaan sitä unohtaa
4. Palvelujen sijaintipaikat on valittava kokonaisuuden kannalta järkevästi ja niin, että ne ovat asiakkaiden saavutettavissa ilman liian kallista liikkumista tai kulkemista, varsinkin jos niitä tarvitaan säännöllisesti. Kuntarakenteen ei pidä tässä olla se määräävä tekijä, vaan palvelujen saavutettavuus. Eli periaate ”yksi terveys-tai oikeammin sote-asema per kunta” on aivan yhtä väärin kuin sanoa, että yhtään nykyistä terveysasemaa ei saa lakkauttaa
5. Tälle uudelle organisaatiolle on valittava sen uusien arvojen mukainen paras mahdollinen vetäjä, jonka ihmiskäsitys on sen mukainen eli kykenee antamaan asiakastyötä tekevien ja muiden alaisten tehdä heille kuuluvat päätökset. On päästettävä irti kontrolloivasta hallinnosta. Ja toteutettava muut valinnat saman periaatteen mukaan. Sote-ammattilaisiin voi kyllä luottaa, että he hoitavat asiakkaansa siten kuin heidät kuuluukin hoitaa, ammattitaidollaan, toki lakeja ja muita sitovia määräyksiä kunnioittaen
Aluepoliitikot panevat nyt parastaan innostaakseen kannattajiaan äänestämään itseään. Samaa hallituksen aloittamaa yhden jos sun toisenkin mahdottoman hyvän jakamista luvataan, vaikka mahdollisuudet ovat sekä taloudellisesti että osaamisen suhteen olemattomat.
Kirjoittajakin povailee säästöjä, vaikka tosiasiat kertovat, että jo ennestään vajavaista julkisen terveydenhuollon resursointia ei voida korjata jo yksin nyt tiedetyn seitsemän miljardin menojen lisäyksen takia. Siinä mielessä kirjoittajan valitsema mainos hallintokustannusten vähentämisestä on huonosti valittu.
Sitten kuvioissa on vielä mukana laumoittain aluepoliitikkoja, joilla tuskin on kummoistakaan pätevyyttä terveydenhuollon johtamiseen. Vähintäänkin alueiden välillä tulee olemaan hurjia eroja ja tällaisella asetelmalla pitäisi toteuttaa terveydenhuoltouudistuksen ylväät tavoitteet. Toiveet tulevat jäämään toiveiksi, jos tästä ”uudistuksesta” ei päästä eroon. Kysymys on nyt siitä hyväksyvätkö kansalaiset vain pieniä umpipoliittisia etuja puolueille tuovan uudistuksen ilman ainoankaan asetetun tavoitteen toteutumista vai antavatko he sille vastalauseen.
Yksi keino eroon pääsemiseen on olla äänestämättä, jolloin uudistus saattaa tukehtua omaan mahdottomuuteensa. Kiirettä maakuntasotella ei ole, sillä joka suhteessa parempi uudistus voitaisiin toteuttaa paljon lyhyemmässä ajassa – ja Suomi olisi miljardeja varakkaampi.
Ilmoita asiaton viesti