GDPR: Väestörekisteri vuotaa?

Tiesitkö että Digi- ja väestötietovirasto luovuttaa ylläpitämästään väestörekisteristä tietoja Veikkaus Oy:lle, vaikka rekisteröity olisi kieltänyt itse tietojensa luovutuksen?


Asiakasrekisterinpäivityskiellosta huolimatta osoitetiedot voidaan luovuttaa viranomaisille, oppilaitoksille, pankeille, vakuutusyhtiöille, perintätoimen harjoittajille ja Veikkaus Oy:lle.

 

Veikkauksella on velvollisuus tunnistaa asiakkaansa ja jos pelaaja on kieltänyt tietojensa luovutuksen väestörekisteristä itse, Veikkauksen tunnistamisprosessin tulisi antaa virhe ilmoitus, ettei pelaajaa ole luotettavasti voitu tunnistaa, joten asiakkuuskaan ei niillä tiedoilla pitäisi olla mahdollista.

Digi- ja väestötietovirastolla ei pitäisi olla oikeutta luovuttaa mitään tietoja Veikkaukselle, jos rekisteröity on tietojen luovutuksen itse kieltänyt.

Nyt Digi- ja väestötietoviranomainen helpottaa identiteettivarkaidenkin toimia, koska ei noudata rekisteröidyn oikeutta kieltää tietojensa luovutus.

Veikkaus Oy:n ei tarvitse tunnistaa, kuin ainoastaan pelitilin haltijat, joten rekisteröidyllä pitäisi olla mahdollisuus kieltää tietojensa luovutus Veikkaus Oy:lle.

Kaikki eivät halua pelitiliä eikä pelata, joten jos henkilö on kieltänyt tietojensa luovutuksen vahvasti viranomaisen ylläpitämästä henkilötietorekisteristä, ei Veikkauksella pitäisi olla mitään mahdollisuutta saada tunnistettua sellaisen henkilön tiedoilla asioivaa, eikä sallia sellaisen henkilön tiedoilla asiakkuutta, joka tietojansa on itse kieltänyt luovuttamasta viranomaisen ylläpitämästä henkilörekisteristä.

Digi- ja väestötietovirasto on lisäksi poistanut omien vanhempien ja lasten nimet väestötietorekisteristä tietosuojaan vedoten.

Eli Veikkaus saa kaikkien tiedot rekisteröidyn luovutuskiellosta huolimatta, mutta sinä et näe edes omien lastesi tai vanhempiesi nimiä – ainoastaan syntymäajat.

Jos haluaisit antaa oikeuden lapsillesi tai vanhemmillesi nähdä, mikä nimesi on, et voi sitä sallia etkä kieltää väestörekisterissä. Digi- ja väestötietovirasto on päättänyt rekisteröidyn puolesta, ettei perhetietoja näytetä.

Jos minä haluaisin kieltää tietojeni luovutuksen väestörekisteristä Veikkaus Oy:lle, koska tutkin sidonnaisuuksien eturistiriitoja ja niihin liittyviä verkostoja, joihin Veikkauskin on kytköksissä, se ei ole mahdollista. Miksi? Turvallisuussyystä viranomaisen tulisi suojata tietoni niin, ettei uhkapeliyhtiö saa tietojani, vaikka tiedoillani joku pyrkisi tietojani kalastelemaan.

Veikkaus Oy on rinnastettu Digi- ja väestötietovirastossa tietojensaantioikeuksiltaan pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin, vaikka kyseessä on institutionalisoitu uhkapeliyhtiö.

Rahaa ei voi pestä, jos asiakasta ei pystytä tunnistamaan, joten tietojen luovutus luovutuskiellon estämättä ei voi perustua rahanpesulakiin.

Digi- ja väestötietovirasto on 10/2020 twiitillään kertonut säädökset tietojenluovutusperusteistaan. Ne eivät kuitenkaan mikään anna perustetta loukata rekisteröidyn oikeutta kieltää tietojen luovutus uhkapeliyhtiölle viranomaisen rekisteristä.

 

 

Erityisen mielenkiintoinen havainto tämäkin:

+3
ErikaKeski-Korhonen
Sitoutumaton Helsinki

Olen sitoutumaton vaikuttaja, Tradenomi turvallisuus- ja riskienhallinnan koulutusohjelmasta, sekä neljän jo nuoren aikuisen lapsen äiti ja lapsenlapsen mummi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu