Haamuvirkoja Poliisihallituksessa?
Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate
Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.
Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.
Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.
*****
Suosittelen lukemaan alkuperäisasiakirjat, jotka on linkitetty tekstiin.
Sidonnaisuuksien sallittavuuksien arviointi on osa huoltovarmuutta.
13.12.2023 lähetin useammalle toimivaltaiselle viranomaiselle Tietopyyntö/kansalaiskysymyksen, koskien kannabiskauppojen kannabistuotteiden ja huumeiden käyttövälineiden myynnin valvontaa.
20. jouluk. 2023 klo 15.32
Poliisihallituksen vastauksen antoi ensin Lounais-Suomen poliisin määräaikaista ylikomisarion virkaa tekevä Toni Sjöblom.
20. jouluk. 2023 klo 15.37
Täysin saman sisältöinen vastaus lähetettiin Poliisihallituksen sähköpostista nimettömänä.
20. jouluk. 2023 klo 15.57
Minulle lähetettiin sähköpostilla ilmoitus, että Sjöblom Toni POL haluaa peruuttaa viestin, ”Poliisihallituksen vastaus kansalaiskysymykseenne”.
Koska vastaus oli kuin suoraan kannabistrollin kynästä, jäin odottelemaan virallista asiallista vastausta kansalaiskysymykseeni, peruutetun tilalle.
28. huhtik. 2024 klo 17.23
Lähetin tiedustelun Poliisihallitukseen, koska ajattelin vastaamisen unohtuneen.
30. huhtik. 2024 klo 15.31
Poliisihallituksesta vastasi tällä kertaa Poliisihallituksen Poliisitarkastaja Toni Sjöblom, että minulle on jo annettu vastaus, että peruutus koski vain toista vastaussähköpostia.
Ryhdyin tutkiskelemaan tämän Toni Sjöblomin taustoja, koska vastausmenettely ja vastauksen sisältö oli varsin kyseenalainen.
Nimikirjaotteelta selviää, että Toni Sjöblom on ollut Lounais-Suomen poliisin määräaikaisessa virassa vastatessaan minulle kansalaiskysymykseeni. Hänet on nimitetty vasta 1.1.2024 Lounais-Suomen poliisin vakinaiseen ylikomisarion virkaan ja Poliisihallituksen määräaikaiseen Poliisitarkastajan virkaan samana päivänä 1.1.2024.
Eli minulle vastasi Poliisihallituksen nimissä Lounais-Suomen poliisi, joka kaiken lisäksi oli nimetty samaa aikaa tutkinnanjohtajaksi äärioikeistoon liitettyn terrorismirikosepäilyn tutkinnanjohtajaksi, josta apulaisvaltakunnan syyttäjä on tehnyt terrorististen rikosepäilyjen osalta tutkimattajättämispäätökset näytön puuttuessa 10.1.2024. (En julkaise tutkimattajättämispäätöksiä, koska kyseessä on yksityishenkilöt.)
Vaikka YLE julkaisi isoin otsikoin samana päivänä 10.1.2024 syytteiden nostetun nimenomaan terrorismirikoksista, syyttämättäjättämispäätöksistä käy ilmi, ettei nimenomaan terrorismirikoksista nostettu syytteitä, koska näyttöä ei ollut.
29.7.2024 päädyin tekemään tästä haamuvirasta tutkintapyynnön Valtakunnansyyttäjän virastoon.
29.7.2024 minulle vastasi Valtakunnansyyttäjän toimiston poliisirikosten käsittely-yksiköstä Lounais-Suomen poliisista Vanhempi konstaapeli, että minun pitäisi tehdä asiassa rikosilmoitus poliisin sähköiseen järjestelmään tai käymällä poliisilaitoksella.
Tilasin Vanhemman konstaapelin nimikirjaotteen, josta käy ilmi, että kyseessä tosiaan on Lounais-Suomen poliisin Vanhempi konstaapeli, eikä Valtakunnansyyttäjän toimiston poliisirikosten käsittely-yksiköstä ole nimikirjaotteessa mitään mainintaa.
Onko nyt niin, ettei Valtakunnansyyttäjän toimistossa eikä Poliisihallituksessakaan ole muita kuin Lounais-Suomen poliisin virkamiehiä?
Tein kantelun ja esteellisyysväitteen Valtakunnansyyttäjän virastoon, koska tutkintapyyntö linkittyy toiseen laajempaan tutkintakokonaisuuteen, joka paljastui tämän yhteydessä ja jolle on annettu käsittelynumero.
Kaksoisviestintä on taitolaji, joka täytyy osata, ettei näytä nololta.
Tällainen johtamisjärjestelmä ikävästi heikentää kansalaisen luottamusta poliisiin ja oikeusjärjestelmään.
Olen laittanut hallintoasian vireille Hallintolain 17 § mukaisesti Valtakunnansyyttäjän virastoon
”Asiakirjan lähettäjän vastuu
Asiakirja toimitetaan asiassa toimivaltaisen viranomaisen asiointiosoitteeseen lähettäjän omalla vastuulla. Jos asiakirjan toimittamiselle on asetettu määräaika, lähettäjän on huolehdittava siitä, että asiakirja saapuu viranomaiseen määräajassa.
Asiakirjan lähettäjälle on pyynnöstä annettava todistus asiakirjan kirjaamisesta tai muusta rekisteröinnistä.”
Syyttäjälaitosta koskevan lain 3. luvun 20 § mukaan
”Rikosasioiden jakaminen
Rikosasiat on jaettava syyttäjien käsiteltäviksi siten, että asianosaisten oikeus saada asiansa ratkaistuksi riippumattomasti, puolueettomasti ja joutuisasti turvataan.”
Hallintolain 4. luvun 20 § mukaan
Asian vireilletulo
Hallintoasia tulee vireille, kun asian vireille panemiseksi tarkoitettu asiakirja on saapunut toimivaltaiseen viranomaiseen tai kun asia on sille suullisen vireillepanon yhteydessä esitetty ja käsittelyn aloittamiseksi tarvittavat tiedot on kirjattu.
Hallintolain 4. luvun 21 § mukaan
Asiakirjan siirto
Viranomaisen, jolle on erehdyksestä toimitettu asiakirja sen toimivaltaan kuulumattoman asian käsittelemiseksi, on viipymättä siirrettävä asiakirja toimivaltaiseksi katsomalleen viranomaiselle. Siirrosta on ilmoitettava asiakirjan lähettäjälle.
Asiakirjaa siirrettäessä asian tutkimatta jättämisestä ei tarvitse tehdä päätöstä.
Siirrettäessä asiakirja, joka on toimitettava viranomaiselle määräajassa, määräaikaa katsotaan noudatetun, jos toimivaltainen viranomainen saa asiakirjan määräajan kuluessa.
Hallintolain 5 luvussa säädetään esteellisyyksistä, jotka jokaisen virkamiehen tulisi osata.
Ikävä nostaa tällaisia asioita julkiseen keskusteluun, mutta tämä ei ikävä kyllä ole yksittäinen poliisihallinnon johtamisjärjestelmän ongelma, vaan linkittyy osana laajempaa kokonaisuutta, josta en nyt tässä blogissani avaa tämän enempää.
Laitan tähän loppuun myös muilta viranomaisilta saamiani vastauksia kansalaiskysymykseeni, josta kukin voi tehdä omat arviointinsa, miten valvontaviranomaiset toimivat, kun kyseessä on kannabis, johon liittyy luvanvaraisuuksia, ilmoitusvelvollisuuksia ja rikosoikeudellisia seuraamuksia, riippuen lähinnä siitä, minkälaisesta tuotteesta on kyse ja mikä on cbd ja thc pitoisuus.
Lapsiasiavaltuutetun toimistosta tuli automaattinen vastaus, jossa jostain syystä sana ”myynti” on muutettu sanaksi ”käyttö”.
Automaattinen vastaus: Tietopyyntö/kansalaiskysymys kannabiksen ja huumeiden käyttövälineiden myynnistä (Automaattinen vastaus: Tietopyyntö/kansalaiskysymys kannabiksen ja huumeiden käyttövälineiden käyttöä)
”Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate
Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.
Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.
Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.”
Aivan kuin edellä mainittu olisi kokonaan jostain vitsikirjasta.
Ilmoita asiaton viesti
Laitan tähän nyt vielä lainauksen OKV kanteluratkaisusta, koskien sidonnaisuuksien sallittavuuksien arviointeja.
”Apulaisoikeuskansleri kiinnitti lisäksi Helsingin poliisilaitoksen huomiota virkamiestensä sivutointen sallittavuuden arviointiin sekä sivutoimilupien ja -ilmoitusten valvontaan.
Sivutoimien sallittavuuden arvioinnissa ja asianmukaisten sivutoimilupien ja –ilmoitusten valvonnassa ei apulaisoikeuskanslerin mukaan ollut kyse vain viranomaisen sisäisestä asiasta. Riittävää ei siten ollut, että rikosylikonstaapelin rooli yhdistyksessä oli ollut hänen esihenkilöidensä tiedossa.” (OKV/2678/10/2022)
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/erikakeski-korhonen/haamuvirkoja-poliisihallituksessa/
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaiskysymyssähköpostin viimeiseen kysymykseeni koskien huumekorruption torjuntaa, vastasi Oikeusministeriön osalta puhelimitse korruption torjunnan asiantuntija.
Oikeusministeriössä löytyy osaamista, mutta jostain syystä korruption torjunnan menetelmät eivät jalkaudu edes poliisiorganisaatioon.
Sivutoimia ei edes ilmoiteta ja jos sivutoimilupaa haetaan, sallittavuuksien arviointeja ei tehdä eturistiriitojen selvittämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti