Kannabiksen sääntely on lisännyt nuorten kannabiksen käyttöä

Los Angelesin laillistetuilla kannabismarkkinoilla tehdyn tutkimuksen mukaan, nuorista 59,1% sai kannabista jälleenmyyjiltä (RCR), 51,5% perheiltä tai ystäviltä, 39,1% lääketieteellisistä kannabiksen jakelupisteistä (MCD) ja 5,5% tuntemattomilta tai katudiilereiltä.


 

Tuorean Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan (2021), kannabis on lähes yhtä riippuvuutta aiheuttava nuorille kuin opioidit.

 

 

Lisäksi tutkimusten mukaan, sääntely on lisännyt kannabiksen käyttöä ja käyttöhäiriöitä sääntelyn seurauksena.

Erityisesti kannabiksen vapaampi sääntely vaikutti kannabiksen ja alkoholin yhteiskäytön lisääntymiseen. Kannabiksen päihdekäyttö liittyi väestörakenteen lisääntymiseen, kun taas reseptikäyttö rajoittuneempiin ryhmiin.

Myös kannabiksen käyttötavat lisääntyivät nuorten keskuudessa sääntelyn jälkeen.

Kannabiksen altistusten havaittiin lisääntyvän Yhdysvaltain kansallisessa myrkkytietojärjestelmässä kannabiksen viihdekäytön kaupallistamisen jälkeen Yhdysvalloissa.

Uudessa-Seelannissa tehdyssä tutkimuksessa (2021) on lisäksi havaittu sääntelijän kaappaamista (regulatory capture) ja korruptiota. Tutkimuksen mukaan kannabisteollisuus on päässyt osallistumaan lainvalmisteluun ja rahoittanut lobbaajia, yliopistoja ja kansalaisjärjestöjä ajamaan kannabisteollisuuden taloudellista etua lainvalmistelussa.


 

”Kannabiksen laillistamiseen liittyvät spekulaatiot ovat nostaneet monien kannabisyhtiöiden osakekursseja jopa satoja prosentteja vuodessa, mikä on entisestään voimistanut toimialaan liittyvää mielenkiintoa.”

Nordnet


Millä tavoin Suomessa tunnistetaan korruptio ja sääntelijän kaappaaminen (regulatory capture) valtion ja kuntien hallinnossa?

Kuka valvoo lainvalmisteluun osallistuvien sidonnaisuuksia ja sivutoimia?

Päihteisiin liittyviä lakeja säädetään aina vakavan järjestäytyneen rikollisuuden rajapinnoilla, joten sidonnaisuus- ja turvallisuusselvitysten tekeminen, kuten huumausainetestien edellyttäminen lainvalmisteluun osallistuville, olisi äärimmäisen tärkeää.

Vähintään olisi tärkeää tutkia korruptioilmiöitä, mitä sääntelyn yhteydessä on jo muissa maissa havaittu.

 

-Sunt potentum digiti trahentes pecuniam-

0
ErikaKeski-Korhonen
Sitoutumaton Helsinki

Olen sitoutumaton vaikuttaja, tradenomi-opiskelija turvallisuus- ja riskienhallinnan koulutusohjelmassa, sekä neljän jo nuoren aikuisen lapsen äiti ja lapsenlapsen mummi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu