Kannabis ja rikosoikeudellinen kontrolli

Nyt käsiteltävänä olevassa kannabisaloitteessa on perusteltu seuraamuksetonta huumeiden käyttöä mm sillä, että se tuhlaa poliisin resursseja ja haittaa huumeiden käyttäjiä. 


Professorit ovat antaneet lakivaliokunnalle lausuntoja, missä esitetään aloitetta tukevia väittämiä siitä, ettei rikosoikeudellisella kontrollilla ole kyetty kitkemään huumeiden käyttöä eikä huumekauppaakaan.

”Käytön rangaistavuudella voidaan välillisesti tavoitella myös huumemarkkinoiden kontrollia, koska sääntelyllä estetään laillisten markkinoiden syntyminen. Tämäkään näkökohta ei kuitenkaan ole ongelmaton, koska huumeiden käyttö tuntuu jatkuvan kriminalisoinnista huolimatta, eikä laitonta huumekauppaakaan ole saatu kitketyksi pois” (Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio, Helsingin Yliopistolta 2021)

”Rangaistusuhalla ja rangaistuksella pyritään vahvistamaan laissa säädettyjen kieltojen ja käskyjen noudattamista. Tapauskohtaisesti on arvioitava, tarvitaanko kiellon tai käskyn tehosteeksi rangaistusuhkaa. Ideana on, että rangaistusuhat ja rangaistukset saavat ihmiset tai ainakin merkittävän osan ihmisistä pidättäytymään kielletyistä teoista.” (Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen 2021)

 

Tässä on nyt vähän professoreille pohdittavaa, missä kaikessa kriminalisoinnilla ei ole onnistuttu kitkemään rikollisuutta ja missä rangaistus tai rangaistuksen uhka ei ole saanut merkittävää osaa ihmisistä pidättäytymään kielletyistä teoista.

 

Aloitetaanpa vaikkapa näpistyksistä.

Niitä on aivan hirveä määrä verrattuna huumeiden käyttörikoksiin. Molemmissa on seuraamuksena sakko.

Rikosoikeudellisella kontrollilla ei ole kyetty näpistyksiä kitkemään, joten aivan turhaa puuhaa poliisien on juosta joidenkin näpistelijöiden perässä sakkolappu kourassa.

Siitä kun jää ikävä merkintä rekisteriinkin ja voi tuhota monen loppuelämän ja nuoren opiskelupaikan ja työpaikan saanninkin.

Siitä vain kansalaisaloitetta pukkaamaan, niin voidaan vapaasti kaikki viihdenäpistää itsemääräämisoikeuden turvin!

 

 

Tai miten olisi liikenneturvallisuuden vaarantaminen?

Niitäkin on tosi tosi paljon enemmän kuin huumausaineiden käyttörikoksia.

Ja rangaistuksena on sakko, kuten huumausaineiden käyttörikoksissakin.

No, tässä rikosoikeudellinen kontrolli on kuitenkin ehkä vähän petrannut tilannetta, kuten sinisistä tolpista näkeekin, että laskusuunnassa, laskusuunnassa.

Sillä tosin voi olla vaikutusta myös, että vanhanaikaisen valistuksen määrää on vähennetty pakollista autokouluopetusta vähentämällä.

Onhan se nyt nähty, ettei kieltolaki toimi, niin moni vaarantaa liikennettä, ettei sakosta ole mitään hyötyä. Silkkaa poliisien resurssien tuhlaamista!

Nyt jos liikenteen vaarantaminen vielä dekriminalisoitaisiin, päästäisiin unelmatilanteeseen.

Poliisien työt vähentyisivät hurjasti ja päästäisiin ilman tarpeetonta liikennevalvontaa kulkemaan paikasta toiseen. Hoitoon pääsykin helpottuisi, kun ei olisi poliisi häiritsemässä sakkolapun kanssa kun sairaalaan pitäisi päästä kolarin jälkeen. Kohtuutonta että joutuu maksamaan pahimmillaan sairaalamaksun lisäksi vielä sakko!

Mites ajo-oikeudetta ajaminen?

Huh huh, nyt kannattaisi poistaa kyllä rikosoikeudellisen kontrollin lisäksi koko autokoulujärjestelmä! Näitä ei mikään rikosoikeudellinen kontrolli kitke.

Tavallisia ihmisiä tällain rangaistaan ja aiheutetaan turhaa stigmaa, ihan vaan sen vuoksi että joku päättää yksilön puolesta kellä on oikeus ajaa jotakin kulkuneuvoa ja kellä ei!

Suurin osa kuitenkin osaa viihdeajaa kohtuullisesti ilman ajo-oikeuttakin.

Sitäpaitsi ajo-oikeudettomia on kohta sama määrä kuin huumeiden käyttäjiäkin!

Kaksi rikosta joudutaan kirjaamaan samalla kertaa; huumausaineiden käyttörikos ja oikeudetta ajaminen!

Mites huumeratit?

Nämähän nousevat samassa linjassa huumeiden käyttörikosten kanssa!

Miksi ajoneuvolla ajoa huumepäissään ei ymmärretty liittää osaksi kannabiksen dekriminalisoinnin kansalaisaloitetta?

Tässäkin kirjataan kaksi rikosta kerralla; huumeiden käyttörikoksesta ja rattijuopumuksesta huumeiden vaikutuksen takia. Ja jos sattuu vielä tuuri, ettei ole sitä ajo-oikeuttakaan, niin kirjataan vielä kolmaskin rikos samalla kertaa!

Ja mikä stigma siitä aiheutuakaan viattomalle huumekuskille! Kilometrien mittainen rikosrekisteri vain satunnaisesta ajo-oikeudetta huumepäissä viihdeajelusta. Voi jäädä h-merkinnän lisäksi monta merkintää poliisin rekisteriin, mikä tuhoaa koko loppuelämän. Ei pääse edes bussin- tai taksinkuljettajaksi, ambulanssin kuljettajasta puhumattakaan! Tässähän on niin selkeä syrjäytymisvaara ja vääryys, että tämähän pitäisi ehdottomasti dekriminalisoida myös!

Erityisesti rikosoikeudellinen kontrolli ja stigma estää hoitoon hakeutumisen näin monen poliisin rekisterimerkinnän vuoksi. Ja rekisterimerkintöjen haittavaikutuksien lisäksi, sakot ovat merkittävä taloudellinen haitta.

 

 

Eiköhän tehdä niin, että luovutaan koko rikoslaista! Mitäs sitä poliisille palkkaa maksamaan? Kiusaavat tavallisia ihmisiä juoksemalla sakkolappu kourassa, tuhlaamassa resursseja! Järjestäytyneestä rikollisuudesta ja mafian toiminnasta on selkeää näyttöä, että se kontrolli toimii. Väkivaltainen velanperintä on tehokasta, sanavapaudenkin ongelma ratkeaa kummasti vasikkalain avulla.

Citius venit periclum cum contemnitur- (Publilius Syrus)

+6
ErikaKeski-Korhonen
Sitoutumaton Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen sitoutumaton vaikuttaja, turvallisuusalan ammattilainen sekä neljän jo nuoren aikuisen lapsen äiti ja lapsenlapsen mummi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu