Korruptiota julkisissa hankinnoissa?

Julkisissa hankinnoissa voi esiintyä korruptiota lähinnä suorahankinnoissa eli hankinnoissa, joita ei kilpailuteta avoimesti, vaan hankinta tehdään neuvottelemalla siitä suoraan vain yhden toimijan kanssa. Syyksi tällöin mainitaan esimerkiksi kiire tai se, että ainoastaan tämä kyseinen toimittaja voi toteuttaa hankinnan.”

(Verovirasto 2019)


 

Puuttumattomuus on olennainen osa järjestäytynyttä korruptiota.

 

Kilpailuttamatta jättäminen ja ylilaskutus voivat olla ainoa piilorikollisuuden paljastava ilmiö.

 

Tuomioistuinvirasto hankki kilpailuttamatta tuoleja 177 000€:lla.

Minkä takia KKV ei siirtänyt asian tutkintaa poliisille esitutkintaa varten?

Hankinnoista ei tehty kirjallisia hankintapäätöksiä tai hankintasopimuksia. Kilpailuttamatta hankittujen työtuolien arvo oli noin 177 000 euroa. Hankintalain mukaan yli 60 000 euron arvoiset tavarahankinnat tulee kilpailuttaa ja jokainen yksittäinen hankinta dynaamisen hankintajärjestelmän sisällä on kilpailutettava.”

 

Tuomioistuinvirasto perusteli hankintaa kiireellä, sekä sillä, että ”vanhojen kalusteiden käytön tilapäinen jatkaminen ei ollut mahdollista, koska vanhat kalusteet olivat sisäilmaongelmien vuoksi saastuneita”.

 

Stara hankki lasten keinuille metallirungo 230 000€:lla Loviseholmin puistoon minikilpailutuksella.

Ilman että Helsingin kaupunki olisi tehnyt hankinnasta nimenomaista päätöstä.

Toimitusjohtaja päätti valita Oy J-Trading Ab:n Loviseholminpuiston keinumisvälineen toimittajaksi ja oikeuttaa kaupunkitekniikan rakentamisen yksikönjohtajan tekemään hankintasopimuksen.

Hankinnan ennakoitu arvo on 229 800 euroa (alv 0% )

(Keinumisvälineen minikilpailutusta koskeva hankintapäätös)

 

Helsingingissä on noin 64 leikkipuistoa. Lasten keinut ovat siis tavanomainen hankinta lasten leikkipuistoihin, joten Staran olisi tullut havaita ylilaskutus.

Helsingin poliisin ylikomisario Katariina Rinne perustelee tutkimattajättämispäätöstään teräksen hinnan nousulla, joka ei ole totta.

Kilpailutuksen aikaan, teräksen hinta on todellisuudessa ollut matalimmillaan 1,70€/kg.

 

Teräksen hintakehitystä vuonna 2023 leimasi aluksi hintojen lasku. Pohja saavutettiin lokakuussa 2023.

 

Sen lisäksi, että keinurunko on törkeästi ylihintainen, eikä sille löydy Helsingin kaupungin päätöstä, eikä ”erikoisvalmisteista keinuntavälinettä” kilpailutettu avoimesti, ei keinuntavälineellä ole vastimuksenmukaisuustodistusta, joka vaaditaan julkisiin leikkipuistoihin asennettavilta leikkivälineiltä ja keinuilta.

Julkisten leikkipuistojen leikkivälineiltä edellytetään vaatimustenmukaisuustodistusta ja turvallisuusasiakirjaa.

 

Otetaan vielä kolmas esimerkki HUS kiireellinen suorahankinta

THL poisti maskisuosituksen 14.4.2022. Vain kuukausi sen jälkeen, kun HUS oli tehnyt 850 000€ arvoisen maskihankinnan kiireellisyysperusteella yhtiön kanssa, jonka puuhamiehistä on uutisoitu laajasti vuosien ajan sekä Suomen että Viron mediassa.

Jälki-ilmoitus hankinnasta on julkaistu Hilmassa 16.3.2022.

Suorahankinnan toimittaja oli SJT-Investment Group Oy ja hankinnan kohteena 0,5 – 1 miljonaa FFP2-hengityssuojainta (JEDx FFP2 NR Folder type with Head loops).

 

Sosiaali- ja terveysministeriö on kieltänyt 6.10.2021 antamallaan päätöksellä VN/9277/2021 SJT-Investment Group Oy:tä luovuttamasta markkinoille tai käyttöön hengityksensuojainta JedX Medcare FFP2, josta puuttuu CE-merkinnän jäljestä ilmoitetun laitoksen tunnusnumero ja merkintä R tai NR.

Suomen kuvalehti uutisoi 2.6.2020:

(2020) ”Kotimaista suojaintuotantoa lupaava liikemies edisti kuplaksi osoittautunutta miljardin metanolihanketta Virossa.”

 

Suomen kuvalehti uutisoi 13.12.2019

 

Petoksesta tuomittu suomalaismies puuhaa Viroon miljardin euron metanolitehdasta – ”Herrajumala”, kommentoi entinen ministeri

 

Korona pandemia ja hengityssuojainten lisätarve oli ollut tiedossa jo vuodesta 2020. Miten HUS on siis voinut perustella suorahankintaa vuonna 2022 kiirellä?

 

Keravan jumppakeppihumppa onkin kaikille jo tuttu:

 

Iltalehti 2023:

HS: Kerava käytti yli 100 000 euroa keppijumppavälineisiin – ”Ikävää, että kaivelette tällaista”

Hankinnat tehtiin paikallisilta yrityksiltä, joiden taustalla toimii sama liikunta-aktiivi.

 

Jos kyse on korruptiosta, ylilaskutuksessa hankintapäätöksen mahdollistajalle yleensä palautuu provisio joko rahana, tuotteena tai palkkiopestinä. Rahanpesuun voidaan käyttää esimerkiksi luotettavassa maineessa olevaa kolmannen sektorin organisaatiota tai bulvaanijärjestelyitä.

 

Kun julkinen sektori korruptoituu, se ei enää toimi luotettavalla tavalla.

 

Mitä käytännössä tarkoittaa virkavastuu?

 

Ainakin tuomioistuinvirastossa on niin paljon lainoppineita, että heidän voidaan ammattinsa puolesta katsoa tuntevan hankintalain ja toimineen tahallisesti, joten pelkkä huomautus ei voi olla riittävä seuraamus.

Näen sieluni silmin Tuomioistuinviraston virkamiesten nauravan KKV:n päätöksen johdosta vatsat kippurassa.

ErikaKeski-Korhonen
Sitoutumaton Helsinki

Olen sitoutumaton vaikuttaja, Tradenomi turvallisuus- ja riskienhallinnan koulutusohjelmasta, sekä neljän jo nuoren aikuisen lapsen äiti ja lapsenlapsen mummi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu