PRH salaa tietoja (EDIT 19.9.2022) )

Kaikki jotka blogiani ovat lukeneet, tietävät minun tutkivan huumekorruptioilmiöitä, sekä viranomaisten sidonnaisuuksien eturistiriitoja.
Julkisen sektorin virkamiehet ovat keksineet erilaisia vilpillisiäkin keinoja estää julkisen tiedon luovuttaminen. Yksi keinoista on ollut perusteeton ja lainvastainen laskuttaminen, jonka tavoitteena on ollut saada minut luopumaan tietopyynnöistäni.
EDIT 19.9.2022: Blogissa kuvatut hallituselinten jäsenten tiedot löytyvät nyt kokonaan eri paikasta, kiitos PRH:n virkamiehille nopeasta reagoinnista tietopyyntöihin.
Toivomus on, että ohjeet laitetaan sivustolle, koska kaupparekisteriote haetaan kokonaan eri hakulomakkeella , kuin josta tiedot on joutunut poimimaan yksitellen aikaisemmin.
Tietokentät on piiloitettu sen jälkeen, kun kaupparekisteriote on tullut maksuttomasti saataville, josta tiedot näkyvät nyt yhdellä silmäyksellä helpommin. Kaupparekisteriotteen saa haettua täältä.
Jotta saat kaupparekisteriotteen näkyviin, salli selaimesta ponnahdusikkunoiden näyttö. Muuten hakunapin painallus palauttaa selainsivun tyhjän hakulomakkeen alkuun.
Vielä kesällä oli mahdollista PRH:n ylläpitämästä Virre rekisteristä päästä maksutta näkemään helposti esimerkiksi yritysten hallintoelinten jäsenet, sekä nimenkirjoitusoikeutetut. Nyt PRH on salannut tiedot.
Tiedot on saatavilla Virrestä hyvin monimutkaisesti, ensin katsomalla kohdasta ”Yrityksen ilmoitukset” milloin hallituksen jäsenet on ilmoitettu ja sen jälkeen menemällä kohtaan ”yrityksen sähköiset asiakirjat” ja päivämäärän perusteella arvata mistä asiakirjasta tieto mahtaa löytyä. Jos arvaat väärin, joudut silti maksamaan 3,22€ per arvaus.
Olen lähettänyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun yhteydessä verkostokartan vuonna 2020, johon sain vastaukseksi että oikeusasiamies ottaa asian omana aloitteenaan tutkittavakseen.
Nyt kun yritän tarkastaa onko eturistiriidoissa tapahtunut kanteluvastauksen jälkeen mitään muutoksia parempaan, on tietojen tarkastamisesta tehty hankalaa ja kallista.
PRH rekisteritietojen salaaminen mahdollistaa kaikenlaisen petosrikollisuuden ja huumekorruption Suomessa.
Korruptiota ei tutki Suomessa kukaan viranomainen, eikä julkisen sektorin toimielimissä noudateta hallintolain esteellisyyspykäliä edes pyynnöstä. Mikään ilmoittajansuojelujärjestelmä ei Suomessa edistä korruption tutkintaa, koska niitä ei tutkita nytkään, vaikka tutkintapyynnön tekisi poliisille nimellä ilman mitään suojelua.
Jokaisella yksityisellä kansalaisella on oikeus valvoa julkisen vallan ja varojen käyttöä, mutta tosiasiallisesti viimevuosina avoimuutta ja kansalaisten perusoikeuksia on rajoitettu useilla eri menetelmillä.
Mikä intressi virkaa hoitavilla on ylipäätään salata julkista tietoa ja keksiä lakiin perustumattomia sepityksiä, ettei tietoja voisi muka luovuttaa? Tai mikä intressi on laskuttaa julkisesta tiedosta täysin tietoisena siitä, ettei laskuttaminen perustu mihinkään lakiin? Luulisi että viranomaisten toimet perustuisivat lakiin ja virka olisi helppoa hoitaa jos noudattaa lakia. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että näin ei kuitenkaan ole.
Virossa on edistyksellinen rekisteripalvelu teatmik.ee, josta näkee kaikkien hallintoelinten jäsenten sidonnaisuudet toisiinsa.
Sellainen avoin rekisteri tarvittaisiin myös Suomeen. Mutta Suomi taitaa olla vielä Venäjän vallan alla piilojulkisen sektorin mahdollistamana ja käyttää GDPR asetusta härskisti korruptioverkostojen suojeluun.
On hyvin tyypillistä, että elinkeinoelämän ylläpitämät säätiö- ja yhdistysverkostot kutsuvat lainvalmisteluun- ja hankintoihin osallistuvia virkamiehiä kansalaisyhteiskuntana esiintyvän verkostonsa hallintoelimiin ja maksavat erilaisia palkkioita virkamiehille, jotta nämä ajaisivat hyväntekeväisyydeksi naamioituja pienten piirien etuja.
Sikäli kun palkkioiden maksun tarkoitusperänä on vaikutusvallan käyttäminen, palkkiomaksussa toteutuu korruption rahanpesu samalla tilisiirtolla.
Johdetaanko Suomea maan rajojen ulkopuolelta?
Voisiko joku hakkeri auttaa ? Kaivaisi tiedot ja pistäisi verkkoon. Olisi pienempi rikos, kuin edellä kerrottu salailu.
Valitettavasti en edes tunne yhtään, mutta noin teoriana ;-).
Ilmoita asiaton viesti
Joissain päin maailmaa tuo on ollut ainoa vaihtoehto toimia, mutta uskoisin että Suomessa löytyy vielä ”puhtaitakin” viranomaisia puuttumaan, koska monirooliverkostot ovat hyvin sektoroituja ja vaikka monirooliverkosto on laaja, sillä on vain muutama avainhenkilö, joka palettia pyörittää. Sen vuoksi en haluaisi yllyttää ketään lainvastaisiin ”kansalaistottelemattomuuksiin”.
Ilmoita asiaton viesti
PRH:n kohdalta en osaa asiaa kommentoida, mutta eikö erilaisista tietopyynnöistä tulisi olla etukäteen saatavissa niiden laskutusperusteet, jos sellaisia käytetään. Ja laskutuksen tulisi olla kohtuullista ja todelliseen tietojen etsintään käytettyyn ajankäyttöön perustuvaa.
Hyvään hallintoon kuuluu ilmoittaa etukäteen siitä, jos tietty vakioitu tietopyyntö maksaa; ja mitä se maksaa. Myös tuntityönä tehtävä tietojen etsintä ja luovuttaminen tulee hinnoitella etukäteen.
Ks. julkisuuslaki.net:
”Tietopyynnön toteutus”
https://julkisuuslaki.net/tietopyytajan-opas/tietopyynnon-toteutus/
Ilmoita asiaton viesti
Laitoin tietopyynnön PRH:n.
Ilmoita asiaton viesti
Sama kuin ulosottomiehen provisiopalkka. Ensinnäkin se tekee ulosottomiehestä intressijäävin toimessaan. Toisekseen se on omiaan luomaan tilan, jossa ulosottomies ei toimi lainmukaisesti.
Nämä ovat sitä suomalaista parempaa korruptiota, aivan kuin tuo sinun esimerkkisi.
Ilmoita asiaton viesti
Lähetin tietopyynnön PRH:n eilen sunnuntai iltana, jossa kysyin mihin lakiin muutos perustuu ja pyysin esittely- ja päätösasiakirjat.
PRH vastasi sähköpostiini maanantai aamuna klo 6:27, mutta ei esittämääni tietopyyntöön esittely ja päätösasiakirjoista.
”Hei,
kiitos viestistä.
Sähköinen kaupparekisteriote muuttui maksuttomaksi 1.8.2022 ja samassa yhteydessä poistettiin Ilmoituksen tiedoista linkin takana näkyvät tiedot, mitkä ovat aikaisemmin olleet maksullisia tietoja, mutta näytetty maksutta.
Saat samat ilmoituksen tiedoissa olevat tiedot Sähköisen kaupparekisteriotteen kautta. Laitan liitteeksi ohjeen miten saat Virrestä Sähköisen kaupparekisteriotteen.”
Toistin tietopyyntöni uudelleen.
Ilmoita asiaton viesti