THL on saanut toistuvasti huomautuksia sidonnaisuuksista

(Apulaisoikeuskansleri 14.12.2022 OKV/3263/10/2021)
Kuinka monta kertaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) johdon huomiota on kiinnitettävä sivutoimien eturistiriitoihin?
VTV on huomauttanut sidonnaisuuksista jo vuonna 2016, eikä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ole vieläkään saanut eturistiriitoja valvottua, arvioitua ja purettua hallintolain ja virkamieslain mukaisesti. Myös Tilastolaissa on THL:sta koskeva esteellisyyspykälä.
VTV:n Tilintarkastajan vuosiyhteenveto asiakirjassa, (VTV52_207_2015_vuosiyhteenveto-1 (1)) lukee:
Kohdassa 8.0
”Sidonnaisuudet ja sivutoimet
Tarkastuksessa selvitettiin sitä, onko ylin johto ilmoittanut sivutoimistaan ja muista sidonnaisuuksistaan valtion virkamiehiä koskevan lain 8 a §:n mukaisesti. Tarkastuksessa myös selvitettiin valtion virkamiehiä koskevan lain 18 §:n noudattamista sivutoimilupien ja sivutoimi-ilmoitusten osalta.”
Jostain syystä selvitettiin vain 18§ noudattamista ainoastaan siltä osin onko sivutoimi-ilmoituksia annettu ja onko myönnetty lupa. Ikään kuin sivutoimilupa voisi kumota esteellisyyden.
Kohdassa 8.1
”Sivutoimet ja sidonnaisuudet
Valtion virkamieslain 8 a §:n 3 momentin mukaan ”edellä 1 ja 2 momentissa tarkoitettuihin virkoihin ja tehtäviin nimitettyjen virkamiesten on ilmoitettava viivytyksettä 1 momentissa tarkoitetuissa tiedoissa tapahtuneet muutokset ja niissä havaitut puutteet sekä myös muutoin annettava vastaava selvitys asianomaisen viranomaisen sitä pyytäessä.”
Tarkastuksessa havaittiin että muutamissa kirjanpitoyksiköissä ylimpien virkamiesten sidonnaisuusilmoitukset eivät olleet ajan tasalla. Sidonnaisuuksien ja sivutoimien osalta ilmoitusvelvollisten ylimpien virkamiesten tulee kiinnittää huomiota siihen, että ylimmän johdon sidonnaisuusilmoitukset ovat jatkuvasti ajan tasalla.”
Kohdassa 8.2
”Sivutoimiluvat ja sivutoimi-ilmoitukset
Valtion virkamieslain 18 §:n mukaan virkamies ei saa ottaa vastaan eikä pitää sivutointa, joka edellyttää työajan käyttämistä sivutoimeen kuuluvien tehtävien hoitamiseen, ellei asianomainen viranomainen hakemuksesta myönnä hänelle siihen lupaa. Sivutoimista on tehtävä ilmoitus valtion virkamieslain 18 §:n edellyttämällä tavalla.
Valtiovarainministeriön antamassa ohjeessa Virkamiesten sivutoimet (VM/1591/00.00.00/2010) on sivutoimia ohjeistettu seuraavasti: Rajoitusten alainen sivutoimi on esimerkiksi virka- tai työsuhde muuhun työnantajaan kuin omaan virastoon, muu palvelussuhde sekä yksityisten asiamiestehtävien
harjoittaminen. Sivutoimia eivät ole virkatehtäviin kuuluvat työt eivätkä sellaiset luottamustehtävät, joista henkilö ei voi kieltäytyä. Tavanomainen kokouspalkkio yhdistys- tai muussa toiminnassa ei myöskään ole rajoitusten alainen sivutoimi. Jos asianomainen viranomainen määrää virkamiehen tai
esittää tätä tehtävään, kysymyksessä ei ole lupaa tai ilmoitusta edellyttävä sivutoimi.
Tarkastuksessa tuli esiin tapauksia, joissa yksittäiset virkamiehet olivat osakeyhtiön hallituksen jäseniä
tai varajäseniä, osuuskunnan hallituksen varapuheenjohtajia tai säätiön hallituksen varapuheenjohtaja
tai hallituksen jäsen, mutta he eivät olleet tehneet näistä jäsenyyksistä sivutoimi-ilmoituksia tai pyytäneet sivutoimilupia. Tarkastuksessa ei selvitetty mahdollisia palkkioita näistä tehtävistä. Epäselvissä tilanteissa sivutoimi-ilmoituksen tekeminen on suositeltavaa. Valtiovarainministeriön olisi tarpeen tarkentaa antamaansa ohjetta (Virkamiesten sivutoimet) huomioiden osakeyhtiölaissa, osuuskuntalaissa ja säätiölaissa määritetyt hallitusten tehtävät ja vastuut.”
Kohdassa 8.3
”Sidonnaisuusselvitykset
Tarkastuksessa selvitettiin Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämistä rekistereistä ylimmän johdon
rooleja osakeyhtiöissä sekä säätiöissä ja verrattiin rekisteritietoja sidonnaisuusselvityksiin ja/tai sivu-
toimilupiin ja sivutoimi-ilmoituksiin.
Tarkastuksessa tuli esiin yksittäisiä tapauksia, joissa sidonnaisuusselvitykset olivat joiltain osin puutteellisia.”
Kohdassa 8.4
”Esteellisyys sidonnaisuuksista johtuen
Hallintolain (434/2003) 27 §:n mukaan virkamies ei saa osallistua asian käsittelyyn eikä olla läsnä sitä
käsiteltäessä, jos hän on esteellinen. Tarkastuksessa selvitettiin sitä, onko ylin johto osallistunut asian käsittelyyn niissä tapauksissa, joissa ylimmällä johdolla on ollut hallintolain 28 §:n tarkoittama kytkös.
Tarkastuksessa on havaittu kaksi tapausta, joissa menettelyä ei voitu pitää hallintolain 27 §:n mukai-
sena.”
Kohdassa 8.5 on kehoitus
”..Edellä kohdassa 8.4 mainituissa yksittäistapauksissa ylintä johtoa kehotetaan huolehtimaan paremmin esteellisyyden toteamisesta ja pidättäytymisestä tällöin kyseessä olevan asian käsittelystä siten kuin hallintolaissa on säädetty.”
VTV:n Tilintarkastajan vuosiyhteenveto asiakirjassa, (VTV52_207_2015_vuosiyhteenveto-1 (1)) lukee:
Kohta 7.3:
”Tarkastuksissa on havaittu, että lentoyhtiöiden tarjoamien asiakasetujen kohdentumista ei kirjanpitoyksiköissä muutamia poikkeustapauksia lukuun ottamatta valvota. Tarkastuksessa ei tullut kuitenkaan esille valtion virastojen ylimmän johdon viranhoitotavoissa sellaisia olennaisia seikkoja, jotka eivät tukisi toimivan valvontaympäristön syntymistä kirjanpitoyksiköissä.”
Iltalehti uutisoi vuonna 2021 näin
Kohdassa 6.1
”Tarkastuksessa on tullut esiin vähäistä huomautettavaa liittyen taloussäännön sisältöön, ravintolalaskujen perusteiden puuttumiseen sekä yksittäisiin tavanomaisesta poikkeaviin lahjoihin. Yhden kirjanpitoyksikön osalta on kiinnitetty huomiota runsaaseen edustamiseen ja on kehotettu kiinnittämään huomiota edustusmenojen asianmukaisuuteen.”
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta on oiva esimerkki eturistiriidoista. Hänellä tuskin on intressejä valvoa alaistensa eturistiriitoja.
ALKO:n hallituksen puheenjohtajina istuu kaksi Diakonissalaitoksen säätiön hallintoelinten jäsentä.
Varapuheenjohtajana ALKO:n hallituksessa on THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta, joka istuu Diakonissalaitoksen säätiön valtuuskunnassa. Lisäksi Tervahauta kuuluu THL-säätiön hallitukseen, jonka on perustanut ja jota on myös rahoittanut Tervahaudan edeltäjä Pekka Puska, joka on EHYT Ry:n valtuuston puheenjohtaja.
ALKO:n hallituksen puheenjohtaja on Laura Raitio, joka on Diakonissalaitoksen säätiön hallituksen puheenjohtaja.
Diakonissalaitoksen hallituksessa istuu myös THL:n tutkimusprofessori Heikki Hiilamo.
ALKO:n viestintäjohtaja Maritta Iso-Aho puolestaan istuu A-klinikkasäätiön hallituksessa.
ALKO:n Maritta Iso-Aho on myös A Klinikka Oy:n hallituksen jäsen.
A Klinikka Oy:n hallituksen puheenjohtajana on toiminut THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen, jolle A Klinikka Oy on maksanut PRH:n rekisteriin toimitetun pöytäkirjan mukaan kuukausipalkkioita 500€/kk. Lisäksi THL:n Pekka Hakkarainen toimi A-klinikkasäätiön hallituksessa vuosia palkkioita vastaan.
A Klinikka Oy:ssä ylilääkärinä toimii sivutoimisesti myös THL:n ylilääkäri Margareeta Häkkinen. Joka hoitaa myös julkista hallintotehtävää VALVIRA:n pysyvänä asiantuntijana ja Päihdelääketieteen yhdistyksen erityispätevyystoimikunnassa.
Aiemmissa blogeissani olen kirjoittanut tarkemmin lähteineen myös THL:n Vankiterveydenhuollon (VTH) johtokunnan eturistiriidoista, sekä siitä, että VTH kieltäytyy eturistiriitojen arvioinneista.
VTH:n johtokunnassa Rikosseuraamuslaitoksen (RISE) edustaja kuuluu Kriminaalihuollon tukisäätiön (KRITS) hallitukseen, KRITS:n edustaja puolestaan A-klinikkasäätiön valtuuskuntaan, jonka lisäksi A-klinikkasäätiöllä on oma jäsen johtokunnassa ja A-klinikkasäätiön omistamann A Klinikka Oy:n toimitusjohtaja kuuluu niin ikään VTH:n johtokuntaan.
A-Klinikkasäätiön valtuuskunnassa istuu Alkoholitutkimussäätiön Tomi Lintonen. Alkoholitutkimussäätiö saa rahoituksensa valtionapuna. Hallituksessa istuu neljä STM:n virkamiestä. Esimerkkinä STM:n neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta, joka toimii myös esittelijänä.
Elina Kotovirran jäsenyydet
Huumausainepoliittinen koordinaatioryhmä, puheenjohtaja
EU39-jaosto (huumausaineet), puheenjohtaja
EU7-jasto (oikeus- ja sisäasiat), varajäsen
EU18-jaoston (maatalous- ja elintarvikejaosto) viini- ja alkoholiasioiden alajaoston varajäsen
Kansanterveyden neuvottelukunnan mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusasioiden jaosto, varapuheenjohtaja
Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelman ohjausryhmä (THL), jäsen
Huumekuolemien ehkäisyn asiantuntijaryhmä (THL), jäsen
EU:n neuvoston horisontaalinen huumausainetyöryhmä, Suomen edustaja
EU:n huumeviraston EMCDDA:n hallintoneuvosto ja sen johtokomitea, Suomen edustaja
Vaikka puuttumattomuus ja väärinkäytösten suojelu kuuluu olennaisena osana korruptioon, pidän huolestuttavana sitä, että vaikka VTV on jo huomauttanut sidonnaisuuksista, THL on jatkanut korruptiivista linjaansa.
Sen sijaan, että THL olisi korjannut korruptiivista toimintaansa, THL on laajentanut sidonnaisuuksia yksityiselle ja kolmannelle sektorille entisestään sen jälkeen, kun se on saanut tiedon VTV:ltä lainvastaisuuksista.
Rakenteet eivät saisi edes näyttää tältä.
Kuinka monta kertaa kehdataan katsoa läpi sormien?
Tämähän on lähes kuin Israel-vastainen järjestörintama, kaikki ovat viroissa ristiin toistensa johtokunnissa, linkit väkivaltaan tosin puuttuvat. Täällä vain ansaitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Piiri pieni pyörii lapset siinä hyörii…..
Ilmoita asiaton viesti
Ja nimenomaan lapset.
THL on tehnyt kyselytutkimuksia peruskouluihin kymmenien vuosien ajan, vaikka tiedossa on, että ne jotka nytkin ovat jo Ketipinor ja huumerallissa, eivät ole koulunpenkillä vastaamassa näihin koulukyselyihin.
Koulukyselyllä herätetään sellaisten alaikäisten mielenkiinto huumeisiin, jotka eivät vielä välttämättä ole huumeista kuulleetkaan. Mielenkiinnon herättyä katu-&nettikaupan verkostomarkkinointi hoitaa kyllä myynnin. Muutaman vuoden kuluttua ovatkin haittoja vähentävien palveluiden asiakkaita.
Oman lapseni kohdalla huume ”valistukseen” kuului trollikeskustelukoulutus osio, jossa luokka jaettiin kahtia ja toinen puoli luokkaa pistettiin etsimään netistä argumentteja huumeiden laillistamisen puolesta ja toisen puolen luokkaa oli tarkoitus etsiä vasta-argumenttejä.
Ennen trollitehtävää oli opetettu luotettavia lähteitä, kuten Päihdelinkki, jonka sivujen keskusteluosiosta löytyy mm huumeiden käyttäjien ”neuvoja” lääkkeiden ja huumeiden viihdekäyttöön. Luotettaviun lähteisiin kuului myös THL:n blogit, joista löytyy Pekka Hakkaraisen ja Tuukka Tammin titteleiden takaa tuottamia harhaanjohtavia kirjoitelmia Suomen huumausaineiden rangaistuskäytännöistä.
Siinä on huoltajilla vaikea saada lapset pysymään irti huumekokeiluista, kun THL:n huumeideologia punkee koulunpenkille indoktrinaation keinoin tutkimusprofessorien titteleillä verhottuna netin välityksellä.
Nyt kouluihin on lanseerattu A-klinikkakonsernin palkkalistoilta hassun hauska TikTok Atte, joka herättää kiinnostusta huumeisiin. Potilassuhteiden kautta vankilalääkärinä TikTok Atella on suora yhteys myös potentiaalisiin järjestäytyneeseen rikollisryhmien jäseniin. Mitä, jos tämä yhteys korruptoituu?
A Klinikka Oy sitoo asiakkuuksia opioideilla haittoja vähentäviin palveluihinsa, joissa samoista riippuvaisista voi laskuttaa usealla eri laskutusperusteella kuntia ilman, että kenenkään odotetaan toipuvan huumeriippuvuudesta. Ovat lanseeranneet Suomeen opioidi injektion ja implantin, joiden avulla ihmisiä pidetään kiinni haittoja vähentävissä palveluissa veronmaksajien ja peliriippuvaisilta nyhdetyin varoin.
Ne alaikäiset, jotka eivät lähde mukaan huumehuuruiseen hölmöilyyn, kiusataan Ketipinorille, eivätkä myöskään nämä ole kouluissa vastaamassa koulukyselyihin huumeista – he ovat jo järjestelmän asiakkaita.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen lukemaan Orionin tilinpäätökset Ketipinorin lanseerausvuosilta. Niistä näkyy miten agressiivista ja kunnianhimoista Ketipinorin levittäminen on ollut.
Myös Orionin ja Astra Zenecan oikeudenkäyntiasiakirjoihin kannattaa tutustua lanseerausvuosilta.
Astra Zenecalla oli patentti voimassa, kun Orion aloitti euroopan valloituksen Suomesta. Suomessa ei voi patentoida lääkettä, ainoastaan valmistusmenetelmän, jonka vuoksi Astra Zeneca hävisi patenttikiistan Suomessa.
Oikeudenkäyntiasiakirjoja löytyy netistä useita virallisista lähteistä ihan googlella.
Vieroittuminen ketiapiinista on fyysisesti ja psyykkisesti niin raskas ja pitkä prosessi, etten suosittele sen aloittamista jos kyse on unettomuudesta, jonka hoitoon on olemassa monia muita menetelmiä.
Toleranssi kasvaa Ketipinoriin yhtä nopeasti kuin riippuvuus.
Blogissani ei kannata jakaa disinformaatiota ja riippuvuustuotteiden ilosanomaa. Poistan trolliviestit nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Oho!
Ilmoita asiaton viesti
Tulee kyllä mieleen, että ethän ole saanut sentään tappouhkauksia?
Mikäs A-klinikka oikein on, jos kutsuisit sitä sen oikealla nimellä?
Ilmoita asiaton viesti