Ilmaston vaihtelu ei muutos
Mediasta on saanut kuulla ja lukea, että koemme suomessa harvinaisen lämpimiä talvia. Onko näin? Kansallis-arkistosta löytyy runsaasti lehtileikkeitä lämpimistä talvista. Tässä muutama.
Perä-pohjalainen lehti kirjoitti Utsjoelta 2.2. 1901. Joulusta saakka on ollut miltei yhtämittaista suvea. Urheilulehti 1.2. 1904 toteaa Helsingin olevan pyöräilykaupunki, eikä talvipalttoota ole tarvinnut.
1912 uutisoitiin lämpimästä Alaskasta ja huippuvuorten kukkakedoista. Jäävirrat vetäytyivät pohjois- ja etelä navalta.
4.11 1913 Keskisuomalainen kirjoitti helsinkiläisten tuskin muistavan lumisia pohjolan talvia. Vasta 1915 saatiin lapsille näyttää, minkälaista lumi oikeasti on.
Sitten seurasi pitkä lauha 1920-30 lukujen jakso. Niistä raportoivat muun muassa Peräpohjola, Hämeenkyrön sanomat, Päivälehti ja Pohjolan työmies.
Ilkka lehti kertoi kurikkalaisen M. Lohiluoman kylväneen ruista 20.1. 1930. Perniön lehti kirjoitti Nurmon ylijoella Lehkolan mailla kylvettiin ruista 21.1. 1930.
Yleisesti lehdistö vaikutti tyytyväiseltä lämpimiin talviin. Ilkka lehti raportoi 27.2. 1915 Svante Arrheniuksen (ensimmäinen kasvihuone apostoli, nobelisti) ehdottaneen, että hiilidioksidia tulisi lisätä ilmakehään. Näin saataisiin kivat ja lämpimät kelit aikaisiksi ja kasvillisuus kukoistaisi. Nyt ns. älymystö repii vaatteitaan ilmaston sangen vähäisen lämpenemisen takia.
Ilmastonmuutos on harhaanjohtava termi. Siitä tulee mielikuva, että ilmasto on alkanut peruuttamattomasti muuttumaan. Oikea termi on ilmaston vaihtelu: Lapissa oli pakkasta vielä 2-3 päivää sitten 35 astetta. Ilmasto on aina vaihdellut, ja niin on jatkossakin.
Ilmoita asiaton viesti
”Oikea termi on ilmaston vaihtelu”
Mikä aiheuttaa vaihtelun missä ilmasto vain jatkaa lämpenemistään?
Ilmoita asiaton viesti
Onko sinun mittarissasi lämmennyt jatkuvasti vai mistä tuon väitteen keksit?
Ilmoita asiaton viesti
Tuota näkyy hyvin: https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/
Joka vuosikymmenen keskiarvoa kun ottaa niin jään määrä vähentynyt kaiken aikaa.
Sama näkyy sitten vaikka jäätiköillä, että jos ottaa vuosikymmenen keskiarvoja niin näkyvät kutistuvan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämmöistähän se on ollut. Kun sen auringon vaihtelut ovat syklisiä usean kymmenen vuoden jaksoissa, ei ole näin ollen ihmisillä muistissa, että minkälaisia ne talvet ovat olleet sukupolvi sitten tai kesät.
Onnettominta on ollut se, kun niitä mitattuja lämpötiloja on menty rukkaamaan, milloin mistäkin syystä. Lämmin 1930 -lukukin on häivytetty unholaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tarkastelee ”global warming” käyriä ja vuosittaisia pylväitä vaikka NASA:n, The Royal Society ja Nature lehden sivuja havaitsee nopeasti, että ao. trendi on alaspäin sitten vuoden 2017.
Ilmoita asiaton viesti
Isäni äiti muisteli joskus 70-luvulla, että Helsingissä ei isäni syntymävuotena 1925 ollut koko talvena lainkaan lunta.
Muistan myös kuinka vanhempani taivastelivat 60-luvulla kuinka kylmiksi kesät ovat muuttuneet verrattuna heidän lapsuuteensa 1930-luvulla.
Tänä aamuna oli keskisessä Suomessa 18 astetta pakkasta, kun lähdin aamulla seitsemän maissa ajamaan tapaamiseen.
Eli säässä on vaihtelua syklin omaisesti. Tämän vuosikymmenen alussa kerrottiin, että globaali ilmaston lämpeneminen näkyy voimakkaimmin meidän leveysasteilla ja talvet tulevat muuttumaan lämpimiksi ja sumuisiksi. Viimeisten viiden vuoden aikana ei mitään tähän viittaavaa ole näkynyt. Joskus reilut kymmenen vuotta sitten oli peräkkäin pari talvea, jolloin tuo tuntui hiukan stemmaavan, mutta ei muulloin.
Ilmoita asiaton viesti
Se on hienoa kun kotoiset valikoidut säähavainnot todistavat globaalit mittaukset vääriksi.
Pääsenköhän itse koskaan siihen tilaan, jossa koen olevani maailman tiedemiehiä nohevampi?
Ilmoita asiaton viesti
En puhunut globaaleista mittauksista mitään, vaan siitä, että ilmastonmuutoksen asiantuntijoiksi profiloituneet tahot ovat usein korostaneet nimenomaan sitä, että muutos, eli lämpeneminen, tulee ensimmäiseksi ja voimakkaimmin näkymään Suomen leveysasteen alueiden talvessa
Ilmoita asiaton viesti
”En puhunut globaaleista mittauksista mitään, vaan siitä, että ilmastonmuutoksen asiantuntijoiksi profiloituneet tahot ovat usein korostaneet nimenomaan sitä, että muutos, eli lämpeneminen, tulee ensimmäiseksi ja voimakkaimmin näkymään Suomen leveysasteen alueiden talvessa”
Näinpä näkyy tapahtuvan: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/jaatilastot
Ilmoita asiaton viesti
Kaarnattu käyttää Ilmatieteen laitoksen tilastoja kovin valikoivasti. Toki Ilmatieteen laitos on tehokkaasti piilottanut lämpimien vuosikymmenien tiedot…
Talvi 1930 aloitti kymmenen vuoden vähäjäisen jakson, joka päättyi talvisodan paukkupakkasiin. Kymmenvuotisjakso 1930–1939 on toistaiseksi ollut jäällisen alan laajuudella mitattuna kaikkein vähäjäisin.
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/1296574368
Ilmoita asiaton viesti
Eipä näytä kokonaiskuvassa vaikuttavan: https://www.ige-grenoble.fr/Halving-of-Swiss-glaciers-volume-since-1931
Jos ilmasto viilenisi, jäätiköt kasvaisi eivätkä kutistuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kerro miten hiilidioksidi sulattaa jäätä.
Ilmoita asiaton viesti
Sillä tavalla että ilmasto lämpenee.
Jäätiköistä nähdään että ilmasto lämpenee, se ei kylmene eli se ”vaihtelu” on käytännössä jatkuvasti lämpenevää ollut todella pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
Pylväsdiagrammista en hahmota mitään trendiä. Vaihtelut ovat suuria.
Ilmoita asiaton viesti
lämpeneminen, tulee ensimmäiseksi ja voimakkaimmin näkymään Suomen leveysasteen alueiden talvessa
——————————
Näin on.
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/ilmastonmuutoskysymyksia
Tuon mukaan lämpenemistahti arktisilla alueilla on noin kaksinkertainen koko maapallon keskimääräiseen verrattuna. Taidan luottaa tuohon enemmän kuin sinun valikoituihin säätiloihin.
Ilmoita asiaton viesti
Makkonen voi siitä laskea että jos on lämmennyt yhden asteen sadan vuoden aikana ja täällä kaksi ja eteläisellä pallonpuoliskolla juuri ei ollenkaan, alkaa olla vaikeaa löytää sitä lämpenemistä muualta kuin mielikuvituksesta.
Kysymys kuuluu myös, että jos täällä on lämmennyt kaksi astetta, mitä jää jäljelle jos kaupungistumisen aiheuttama lämpeneminen otetaan pois.
Kaksi astetta edellyttää myös huolellisesti valittua lähtötasoa, sillä jos 1930-luku asetetaan lähtötasoksi, on kylmennyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten tuossa jo Kaarnattu ja Makkonen hieman viittaasivatkin, niin tämähän on asia, mikä näkyy jo. Lähteitä nyt löytyy monia, eikä nämä varmaan sinullekaan uutta tietoa ole, mutta pohjoisen korkeat leveyspiirit lämpenevät keskimääräistä nopeammin: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/animations/TEMPANOMALY_10_2022_pdiff.mp4 ja talvikuukaudet muita enemmän: https://link.springer.com/article/10.1007/s00477-014-0992-2/figures/5
Ei se tarkota, etteikö jatkossakin voisi olla kylmiä tai runsaslumisia talvia.
Ilmoita asiaton viesti
Teidän talon tilastoistakin näkee että se n.s. lämpeneminen johtuu siitä että kovimmat paukkupoakkaset ovat vähentyneet. Kesät esimerkiksi eivät ole lämmenneet lainkaan täällä eikä Arktisella alueella. Keskilämpötila nousee siis huimasti vaikka ei ole yhtään sen lämpöisempää kuin ennenkään.
Tämän saman vahvistaa myös Dmi mittaukset.
https://ocean.dmi.dk/arctic/plus80n/anoplus80N_summer_winter_engelsk.png
Ilmoita asiaton viesti
”Isäni äiti muisteli joskus 70-luvulla, että Helsingissä ei isäni syntymävuotena 1925 ollut koko talvena lainkaan lunta.”
Vuositason muutoksilla ei ole mitään merkitystä.
Totuus paljastuu merijäätilatoista ja jäätiköiden vetäytymisestä kun tarkastellaan vuosikymmenen keskiarvoa. Ilmasto ”vaihtelee” jatkuvasti lämpenevästi.
Ilmoita asiaton viesti
Karnaattu voi samalla kertoa miten hiilidioksidi sulattaa jäätä.
Ilman välityksellä? Vai onko ensin meret kuumennettu? Kahdella watilla?
Ilmoita asiaton viesti
Voimistamalla kasvihuoneilmiötä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos pysyvyyttä kaivannet, liekö Golf-virta sitä varten.
Tosin tuokaan artikkeli https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/772dc807-9734-4a24-a870-529af814bab1?ref=newsletter%3A9e11 ei ainakaan typistettynä anna vinkkiä mihinkään suuntaan, mutta ehkä https://www.greelane.com/fi/humanistiset-tieteet/maantiede/what-is-the-gulf-stream-1435328/ hieman.
”…Jotkut raportit viittaavat siihen, että ilman Golfvirtaa lämpötilat Englannissa ja Luoteis-Euroopassa voisivat laskea 4–6 °C. …”. Ehkä hieman Suomessakin. Jos siis CO2 yhtään ilmaa lämmittää, pian sitä lämpöä tarvitaan ja hiiltä kysytään.
Ilmoita asiaton viesti
Britanniassa muistellaan vuoden 1858 kesää (fyysikko Clive Best Twitterissä):
” The Great Stink”
In the 19th century, London’s population numbered around 2 million. The city suffered fatal epidemics of cholera when thousands died. In the scorching summer of 1858, temps averaged 35 C. The stench from the Thames was overwhelming, disrupting parliament.”
Varmaan hiilen poltto sai Lontoon CO2 nousemaan niin korkeaksi että se nosti koko kesäksi keskilämpötilan 35 C, heh.
Vai oliko KOKO maapallo kuumennut jo silloin?
Ilmoita asiaton viesti
Ihmiskunnan sivilisaatio lämmittää ilmakehää koko ajan.
https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-global-temperature
Ilmoita asiaton viesti
Lämmittää kyllä mutta penteleen vähän. Niin vähän ettei sillä ole mitään merkitystä. Ilmasto ei niillä kaksilla wateilla/neliö muutu vielä mihinkään.
Pitäisi miettiä mikä syy oikeasti on hiilidioksidipitoisuutta nostanut ja meriä ja jäätiköitä lämmittänyt kun jäätiköt ovat pienentyneet. Oma veikkaukseni on että ne ovat ilmiötä jotka vaihtelevat, joten kysymys todellakin on vaihtelusta, ei muutoksesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Pitäisi miettiä mikä syy oikeasti on hiilidioksidipitoisuutta nostanut”
Sehän tiedetään, ihminen.
”Oma veikkaukseni on että ne ovat ilmiötä jotka vaihtelevat, joten kysymys todellakin on vaihtelusta, ei muutoksesta.”
Olet tässä asiassa väärässä. Geologit havaitsivat jäätiköiden reunan olleen aiemmin eri paikassa 1700-luvulla jo. Lämpeneminen siis on jatkunut vuosisatoja.
Aurinko ei selitä tätä kuin osittain. Koska jos tämä olisi vain auringosta kiinni niin olisi pitänyt alkaa viilentymään kun auringon aktiivisuus kääntyi laskuun. Ilmasto ei oikein ole niin vahvasti seurannut aurinkoa kuuteen kymmeneen vuoteen kuin mitä aiemmin.
Ilmoita asiaton viesti