Nautakarja pelasti suomalaisia nälkäkuolemalta 1800-luvulla

1800-luvun puolivälin jälkeen Suomen viljasato menetettiin kahtena peräkkäisenä vuotena, joka aiheutti n. 200 000 nälkäkuolemaa. Hallintovalta vaati viljanviljelystä luopumista ja ottamaan painopisteeksi rehun ja karjankasvatuksen, koska naudat ja niiden hoitajat selvisivät muita paremmin. Rehu kasvoi huononakin vuotena.

Nykypäättäjät tekevät kaikkensa saadakseen nautakarjan pidon loppumaan. Erikoista tässä on, että moni heidän esivanhempansa selvisi hengissä nautojen ansiosta.

Nyt päättäjien mielestä naudat syyllistyvät ilmaston lämpenemiseen. Tämä mielipide on kopioitu suoraan kansainvälisestä tietovirrasta. Suomalaisen lehmän tuottama maitolitran hiilidioksidi päästö on vain hieman yli kilo. Tässä on otettu huomioon myös metaani. Se on suunnilleen sama kuin soijamaidon. Afrikkalaisen lehmän päästöt ovat kuusinkertaiset verrattuna suomalaiseen. Siinäkin mielessä naudan kasvatus Suomessa on ihanteellista. Sanotaan että lihansyönti pilaa ilmastoa. Unohdetaan, että naudanlihan tuotanto syntyy 80% maidontuotannon ohessa.

Sekä se, että heinänurmi sitoo vuosittain lähes 1000 kiloa hiiltä ha kohden vuosittain, joka vähentää maidontuottajien hiilijalanjälkeä entisestään. Tämän lisäksi tulee ympärivuotinen kasvipeitteisyys ja vähentää ravinnevalumia. Nautakarja pelasti siis suomalaiset. Saattaa pelastaa tulevaisuudessakin jos saamme viisaampia päättäjiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu