Tähänkö olemme menossa?

Tervehdys kaikille lukijoille. Katsoin erään poliittisluontoisen videon joka kertoi Argentiinan taloudellisesta tilanteesta. Se kuullosti kovin kovin tutulta. Aivan kuin olisin lukenut samankaltaista kotimaan uutisista. Tässä se video (englanniksi). Korkeat verot, suuret sosiaalimenot, hulvaton velanotto. Argentiinassa n. 1/3 työikäisistä maksaa veroillaan lopun 2/3:n elämisen, sekä koko byrokratian sen lisäksi. Miten meillä Suomessa nyt kun puoli miljoonaa työikäistä on työttöminä?

Videossa lisäksi otetaan esimerkeiksi

  1. Uuden auton hinta; Argentiinassa yli puolet siitä koostuu veroista. Kuullostaako tutulta? Kyllä minustakin.
  2. Ruoan hinta on moninkertainen USA:han verraten. Me voimme verrata Saksaan, missä ruoan hinta on n. puolet Suomen hinnoista. Myös Lidlissä, mikä ketju on molemmissa maissa. Huomasin tämän itse kun olin keikkatöissä Saksassa.
  3. Kaikki muutokset politiikkaan jättävät yhden SUUREN julkisen menoerän koskemattomaksi kummassakin maassa: julkisen kulutuksen. Olen jostakin lukenut että Suomessa on suurin piirtein yhtä monta virkahenkilöä valtion ja kuntien palveluksessa kuin Saksassa jonka väkiluku on kymmenkertainen. Jokainen voi siitä arvioida miten siinä käy.

Suomen ja Argetniinan tilanteiden välillä on luonnollisestikin eroja. Ehkä tärkein ero Argentiinan ja Suomen välillä on valuutta. Argentiinassa inflaatio laukkaa valtoimenaan ja jos haluaa ostaa jotakin ulkomailta joutuu maksamaan 30% ”solidaarisuusveron”. Suomessa tätä ongelmaa ei ole. Meillä on aivan toisia ongelmia, johtuen Suomen kannalta liian korkeassa kurssissa pidetyn Euron mikä vaikeuttaa ulkomaankauppaa. Toistaiseksi Euroopan Keskuspankki EKP on pitänyt Euron arvon vakaana. Jos useampi EU-maa joutuu samaan liemeen kuin Suomikin tämä tietnkin voi muuttua koska tahansa.

MUOKKAUS: Tässä erinomainen tarina julkishallinnon kehityksestä Suomessa: KÄYTÄNTÖ JA HÖLYNPÖLY. Suosittelen lämpimästi, ellet ole vielä ehtinyt juttua lukea.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu