Kirjoitin Älykkään ajattelun oppaan sivistääkseni yhteiskuntaa
Jokainen on kuullut Albert Einsteinin tokaisun: ”Emme voi ratkaista vaikeita ongelmia samalla ajattelun tavalla, millä ne ovat syntyneet”. Hän tarkoitti sillä, että tarvitaan abstraktin ajattelun taitoja, mutta hänkään ei niitä sen kummemmin määritellyt. Kun Suomen kirjastoista ei löytynyt ainoatakaan kirjaa vastaamaan sitä, mitä tarkoittaa älykäs ajattelu, päätin kirjoittaa sen ja ottaa mahdollisimman isoja ja vaikeita, monipuolisia haasteita tähän kirjaan, että syntyisi vakuuttava kannanotto systeemitieteen ja systeemiajattelun puolesta, mihin olen keskittynyt itse päätoimisesti.
Jo 1950-luvulla huippututkijat jakoivat tieteen ja systeemitieteen ongelmat ja lähestymistavat viiteen ryhmään: fyysiset, biologiset, kognitiiviset, sosiaaliset ja tekniset systeemit. Käytin samaa jaottelua, kun otin demoiksi seuraavat: Google, korona, ilmastonmuutos ja niin sanottu erikoisoperaatio sekä kansanterveys. Valitsin parhaat tunnetut teoriat, systeemiset menetelmät ja mallit analysoinnin tavoiksi tieteen perusteista alkaen innovoida muutoksia arkiseen käytäntöön asti. Innovointiprosessi on siinä määritelty, mahdollisimman kattava suunnittelun periaate, joka systeemisyytensä ansiosta on monialainen ja monitieteinen.
Maailmantason ”ilmiöoppimista”
Kaikkea yhteiskunnan sekavuutta pääsee parhaiten lähestymään siten, että tunnistetaan siihen vaikuttavat rajoitukset ja väärin toimivat palautelenkit syineen ja seurauksineen. Tämä periaate on keksitty jo 1970-luvulla, ja on nimeltään Soft Systems Methodology. Kiusalliset yksityiskohdat ovat tyypillisesti syntyneet pakon sanelemina tai vahingossa, mutta parhaimmillaan kompromissien kautta ja muuntuneet valtajärjestelmän kulloistenkin voimasuhteiden mukaan, aiheuttaen monesti yhä pahempia vääristymiä ja tuloloukkoja, mahdollistaen jopa veroparatiiseja ja monenlaista kohtuuttomuutta. Tätä kehittymisen tapaa kutsutaan kiehuvan sammakon syndroomaksi. Näistä aiheista on kirjoitettu jo tuhansia kirjoja ja tehty miljoonia esityksiä maailmanlaajuisesti.
JOS esimerkiksi koulutusjärjestelmän taso tai metsäsektorin tila näyttävät heikkenevän vuosi vuodelta, on vain kaksi vaihtoehtoa: joko tehdä korjausliike, joka on isompi kuin heikkenemisen määrä tai uudistaa systeemi alusta pitäen. Kumpaakin näistä kutsutaan systeemiseksi interventioksi, ja siihenkin teoriaa on kehitetty parin vuosikymmenen ajan. Kestävä systeemimalli osaa korjata itsensä.

Ainoa kunnon perusta kestävälle muutokselle alkaa oikeudenmukaisuuden käsitteestä, mikä on tullut esille Einsteinin ja Russellin ja kaikkien filantrooppien lukuisista esityksistä kansainvälisillä foorumeilla. Kaikki valistuneimmat tiedemiehet ovat olleet ”rauhantekijöitä”. Tämä hieman moralistinen suuntaus ei kuitenkaan sovi jyrkimmille päättäjille,
koska he hyötyvät sekavuudesta ja paniikista. Toisinajattelijoiden tyrmäyksestä huolimatta tavallisen kansalaisenkin on silti mahdollista ajatella luovasti ja rationaalisesti. Sitä halusinkin oppaassani korostaa. Fiksu ajattelu on helpointa aloittaa siitä, että haluaa ymmärtää ongelmat ja haasteet ilmiöinä. Näytin oppaassani esimerkkiä uudenlaisesta ”ilmiöoppimisesta”, joka perustuu eksaktiin systeemimalliin:
- Google syntyi kahden nuorukaisen väitöskirjasuunnitelmasta. Heidän ideansa on pysynyt parin vuosikymmenen ajan tiiviinä formalismina, mikä palvelee suoraan Googlen bisnesmallia, joka on maailman kunnianhimoisin. Tätä ajatuksen kirkkautta edistää tiivis suhde yliopistoon, joten uutta virtaa saadaan kehiin joka vuosi ja kuukausi.
- Koronapandemia on puolestaan ollut ällistyttävä esimerkki luonnon oikun taistelusta lääketieteen parhaita aivoja vastaan. Kaikkia keinoja on käytetty, monin eri tavoin, mutta on käsittämätöntä, kuinka näkymätön nanometrien kokoinen hiukkanen voi levitä maailman joka kolkkaan, tappaen miljoonia ihmisiä. Tässä pelissä voittajaksi osoittautui rokotus, mutta sekään ei ole täydellinen, kuten kaikki tiedämme.
- Ilmastonmuutos on toinen esimerkki siitä, kuinka luonto voi osoittautua ihmistä ja tiedettä mahtavammaksi, mahdottomaksi hallita. Tätä vakavaa peliä (serious game) tulee kestämään vuosikymmenet, eikä edes sadan tai tuhannen vuoden päästä ole varmuutta, saiko ihmiskunta hiilidioksidin hallintaan vai ei. Ihmisen kyberneettinen vaikutusvoima aurinkoon, tuuleen, valtameriin, tulivuoriin, maan syvyyksiin ja ilmakehän koostumukseen virtauksineen on niin pieni, ettei ”hyvän ilmastosäätäjän yhtälö” tule koskaan toteutumaan (Good Regulator Theory).
- Neljännellä tavalla ihmeellinen on Ukrainassa alkanut ”erikoisoperaatio”. Se paljastaa monitasoisia, satoja vuosia vanhoja patoutumia eri kansojen väliltä. Hyökkäävä kansakunta tavoittelee tsaarinaikaista mahtavuutta perusteilla, jotka oikeuttaisivat hävittämään monikymmenmiljoonaisen kansan samaan tapaan kuin toisessa maailmansodassa tapahtui. Toisaalta puhdasoppinut sivistyneistö, hurskastelevat EU-maat, katsovat tappamista sivusta. Silti tämä barbaarinen kansa pystyy estämään YK:ssa hyökkäyksen tuomitsemisenkin.
- Kansanterveys on myös heikosti approksimoitava ilmiö, koska se toteutuu jokaisessa ihmisessä joka ainoa päivä ja sekunti. Mutta koostamalla yhteen jokaisen kansalaisen oma ”kansanterveys”, saadaan systeeminen käsitys, mitä se on koko valtion näkökulmasta. Tätä isoa massaa voidaan ohjata valistuksella, hinnoittelulla sekä yhteiskunnan monialaisilla operaatioilla, kuten on tehtykin. Jokainen ihminen vaikuttaa siihen päivittäisillä teoillaan ”hyvinvointialueellaan” passiivisesti. Kirjassani esittelin mm. professori Garry Eggerin kansanterveyden sosiaalisten tekijöiden mallin, mikä alkaa syiden syiden syistä, missä olennaista on ihmisen yhteiskunnasta saama kuormitus ja stressitekijät. Ne laukaisevat syiden syitä, mistä purkautuu syitä, jotka aiheuttavat seurauksia ja mahdollisesti seuraavan asteen seurauksena sairauden (kuten verenpainetauti), joka viime kädessä johtaa kuolemaan. Ovatko poliitikot ja päättäjät koskaan tarpeeksi fiksuja pysäyttääkseen tämän kohtalokkaan ketjureaktion?
Kaikki nämä viisi tapausta ovat tavallaan paradokseja. Ei näin pitänyt tapahtua – paitsi korkeintaan joku huima visio Googlesta välkkyi Stanfordin yliopiston kahden opiskelijan toiveunissa. Jos entinen tie näyttää olevan tukossa, on etsittävä tienhaarasta toinen tie. Silloin on otettava käyttöön metaparadigma. Ideologiat ovat valinnoissa vaarallisia, koska niiden totuus on yleensä julma ja vääristynyt. Paras perusta tulevaisuudelle lähtee ihmisen ja luonnon sopusoinnusta, elämän merkityksestä. YK:n perusoikeuksien julistus (30 artiklaa) on siihen liiankin laaja[1], mutta kultainen sääntö, Golden Rule, on elämän ohjeena paras neuvo maailmantilan selkiyttämiseen niin, että ihmiset alkaisivat kunnioittaa perinteisellä tavalla toisiaan – näkemään samalla toinen toisensa hyvyyttä tuottamassa. Sillä ainoalla asennelupauksella meistä jokainen saisi ympärilleen satoja ja tuhansia ystäviä toivottamaan toisilleen kaikkea hyvää, ja toteuttamaan menestyksellistä yhteistyötä.

Sivistymisen mahdollisuus
Ihmiskunta on näin ollen vasta alussa hyödyntääkseen tieteen ja teknologian mahdollisuudet. Vuosisadan keskeisiksi ajattelun taidoiksi (21th Century Thinking Skills) on nostettu neljä osaamista: 1) kriittisen ajattelun taito, 2) luovuus, 3) yhteistyö sekä 4) kommunikointitaito.[2] Näistä jo kouluissa opetetuista taidoista ja normeista on syytä alkaa systeeminen muutos: kehitys kohti kestävää tilaa.
Lasten tasolta astiko pitää kestävän yhteiskunnan kehittäminen alkaa? Kultainen sääntö (Respect) on kaksisuuntainen tie, jota myöten ihmiskunta matkustaa. Sivistän mielestäni kansaa ja yhteiskuntaa, ilmoittaessani suuren totuuden tässä julkisesti juuri nyt: ”Kaikkein oleellisin sana (engl.) yhteiskunnan kannalta, kirjoitettuani älykkään ajattelun oppaan ja tutkittuani systeemialaa kymmenisen vuotta, on näin ollen Respect.”
[1] https://ihmisoikeusliitto.fi/ihmisoikeudet/ihmisoikeuksien-julistus/
[2] Tämän vuosisadan taidot: https://en.wikipedia.org/wiki/21st_century_skills
Hieno juttu, että foorumille on tullut haasteita, jahkaamisen / jankuttamisen lisäksi, sillä vain ajattelu mahdollistaa muutoksen ja se joko tarpeeseen tai ei, mutta tämä meidän koulutusmafia ei koskaan saa vuosikymmenien vanhoilla tiedoilla muuta muutosta, kuin arvostella viisaampiaan ja jopa tuomita heitä ja riistää taloudelliset edellytykset muutokseen, kateuttaan tietenkin. Siis vain ajattelu luo ajattelua ja näin muutoksen.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin osuit oikeaan. Kipupisteitä tulee siitä, kun taantuva systeemi haluaa estää kehityksen, ja se voi tapahtua erittäin julmalla tavalla.
Nimimerkki Kokemusta on.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se menee, mutta uuden luominen on niin harvojen käsissä, että hirvittää, minulla eu patentti, kolmas vuosimaksu maksettu ja se mitä muutin on opetettu yli 100 v, tuottanut kymmeniä professoreita, kymmeniätuhansia tekniikan taitajia ja turhaa teollisuutta, nyt katsottuna, mutta katsotaan, sillä näissä tapauksissa raha vie lopulta pidemmän korren ja vanha unohtuu. Yhtiö nimeltä Bell – Labs ( töissä yli 10 nobelistia ja yli 30 000 patentti ), ei palkkaa ketään töihin oppiarvojen perusteella, vain osaamisen ja senhän voi todentaa ajattelun muuntamisella taloudeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Patentointi on vaikea, harmaa alue, ja vaatii paljon aikaa ja rahaa. Euro- ja USA-patenteista minulla on kokemuksia: sekä onnistumisia että törmäyksiä väärinkäsityksiin, joita on vaikea korjata.
Ilmoita asiaton viesti
Ajattelun mahdollisuudet kertautuvat, oheinen linkki sisältää yli kymmenen patenttia ja pedingiä, tuplat keksintöjä, ei kopioda helposti ja mitä ennenkaikkea, luontoa tuleville sukupolville, mutta suurin mielenkiinto on tullut Hanoista, täältä pelkkää siperiaa.
https://www.youtube.com/watch?v=GCHzb2U5k2E&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
Aika huima idea. En ole alan asiantuntija, mutta paljon olet luovaa työtä saanut aikaiseksi.
Meidän keksijöiden pitäisi kimpassa tehdä välillä töitä, niin tieto virtaisi ihan eri tavalla alalta toiselle. Systeemitiede on paras tieteellinen pohja monialaiselle työlle, itse asiassa ainoa teoria kankeiden perustieteiden ohella,
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni hyvin ajateltu mutta kiinnittäisin huomiota siihen että onko lähtötiedot kunnossa.
2. Koronavirus on vain yksi miljoonista viruksista. Ei aiheuta eksistentiaalista uhkaa ihmiskunnalle ainakaan tämä virus. Rokotteet ei toimi, ainakaan tyydyttävästi. Ilman nykyaikaista tiedonvälitystä tästä ei olisi tullut tällaista spektaakkelia. Voi hyvin olla että virus on peräisin laboratoriosta, asiallista tutkintaa odotellaan edelleen.
3. Ilmastonmuutos eli ilmastonvaihtelu on aina ollut ihmistä vahvempi. Voisi paremminkin väittää että on ollut kestämätön idea edes kuvitella muuta.
Saako ihminen ilmaston hallintaan? No ei todellakaan saa, on haihattelua edes ajatella muuta. Kaiken lisäksi koko ajatus siitä että ihminen olisi aiheuttanut ”muutoksen”, on pelkkää heikkoa tiedettä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina on kummallinen esimerkki maasta, joka käytti valtavasti energiaa koronan IT-sovellusten kehittämiseen, blokkasi koko maan pitkäksi aikaa (kuten Shanghain) ja pyrki täydellisesti nitistämään viruksen, mutta joka kärsii ilmiöstä silti pisimpään.
Parhaimmat ilmastotutkijat ovat sitä mieltä, että heillä ei ole läheskään tyydyttävää mallia maapallosta, eikä sään tai vielä vähemmän ilmastonkaan ennustamiseen. Sääteleminen on tietenkin supervaikeaa, vaikka ennustaminen onnistuisikin, koska on monta rajoittavaa, monialaista syytä, esimerkiksi valtioiden erilaisuus. Niinpä ilmastoa yritetään korjata nykyisin samalla tapaa kuin valtio korjailee taloutta: jostakin nurkasta mihin on helpointa vaikuttaa. Sitä ilmiötä kutsutaan taakan siirtämiseksi (shifting burden).
Ilmoita asiaton viesti
Ilmasto ohjaaminen on vielä ihan eri asia kuin sen ennustaminen.
Kumpikaan ei onnistu kun kyse ei ole ihmisen vaikutuksesta joka ilmastoa ohjaa.
Ilmaston tutkinta ja ilmastonmuutoksen estämistoimet ovat täysin hukkaan heitettyä rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ne ihmiset siitä vielä järkiintyy. Pitää uskoa ihmiskuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mitten olisi jonkin systeemin kokeiluluontoinen mallinnus? Palstalla varmaankin mielenkiintoiseksi koettu aihe olisi ”Usarin Blogistan – systeeminen silmäys ja olemuksn hahmotus”?
Ilmoita asiaton viesti
Kerroppa lisää, niin katsotaan.
Mallinnuksia on tullut tehtyä vähän joka lähtöön. Tässä olisi varmaan dataa saatavilla…
Ilmoita asiaton viesti
Vähän vaikea on kertoa lisää. Ja kolmen vuosikymmenen taakse ovat jääneetä omat hahmotusyritykset. Tuolloin opin kyllä luottamaan ”order through fluctations” – ajatteluun.
Oma teoriani lähti siitä olettamuksesta, että ”life events as change catalyst in the functiona system of the person” -järrjestelmässä on
a) oltava historiallisuus
b) resilienssissä murtumapiste, jonka jälkeen järjestelmä siirtyy tasapainohakuisesta muutostyöskentelystä muotoa luovaan muutostyöskentelyyn.
Olisin halunnut löytää sen ”pisteen” jossa ihminen päättää (tietoisesti tai tiedostamattaan ) että ”nyt vanha riittää, on suuntauduttava uuteen tietämättä edes päämäärää”.
Elämänkerta -materiaalin (yms) saa toki hyvin löydettyä tuollaisia ”pisteitä” itse kunkin elämässä. Silloin takaisinkytkennät systeemianalyyttisesti muuttuvat eroa pienentävästä sitä kiihdyttäviin
Elollisten järjestelmien teoriassa tuossa on resilienssin katkeamispiste! Itse resilienssi taas ominaisuutena – koontikäsite, joka vain toteaa, nimeää. Ei itsessään omaa selitysvoimaa mihinkään.
**** *****
Blogistanista löytyisi hyvä harjoittelumaasto asialle. Ehkäpä onnistuisi murtumakohdan mallinnus tapausesimerkkinä.
– voisi jotain uuttakin tuoda huolellisesti tehtynä mutta miten yleistettävää olisi laajemmin inhimillisiin järjestelmiin?
No, tuo on pätkä maailmaa joka jäi vuosikymmenten päähän itselläni.
Ilmoita asiaton viesti
Systeemiajattelu ei tuota tarkkoja vastauksia murtumakohdille muuten kuin teknisissä kysymyksissä, joille on laskenta olemassa.
Sen sijaan meta-tason tarkastelu aiheen kuvaamiseksi visuaalisessa muodossa, josta päästään eteenpäin syiden ja seurausten analysointiin, on tapa kerätä tietämystä. Usein tietämys saadaan siihen tasoon, missä tarvitaan päätös ja valinta, ja se voidaan tehdä skenaario kerrallaan esiehtojen perusteella.
Kysymys on kuvauksessasi paradigman muutoksesta, mitä edeltää Kuhnin mukaan pettymys ja taisteluvaihe, muutosvastarinta jne. Jokainen käy näitä vaiheita pienessä mittakaavassa useinkin, jopa joka päivä. Isoja muutoksia ovat muutokset perhesuhteissa, loppuun palaminen, sairastuminen, uusi työpaikka ja muut menestymiset.
Kirjassani kuvasin mm. kansanterveyden kehittymisen logiikan.
Koska systeemitiede tuottaa aidosti monialaista informaatiota, sen logiikka on usein hyvin yleistettävissä. Esimerkiksi kaikki kansanterveyteen liittyvät asiat ovat diagnostiikkaa tai elyttävää toiminnallisuutta, ja sama logiikka toimii IT-alalla, autojen mekaniikasssa jne. Kestävä systeemi pitää itsensä kunnossa.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta hyvinä oppaina älykkääseen ajatteluun toimivat suomeksi edelleen Ilkka Niiniluodon Tieteellinen päättely ja selittäminen sekä Tieteenfilosofia. Suomalaisista minuun teki erityisen vaikutuksen professori Jaakko Hintikka, kun sain hieman tutustua häneen Bostonin yliopistossa vuonna 2001.
Hänen filosofiansa kysymysten ja vastausten logiikasta on tainnut olla Suomessa varsin vaikutusvaltainen monen metodioppaan taustalla. Edistyneemmille lukemistoksi hänen kirjansa What If…? Toward Excellence in Reasoning, co-authored with J. Bachman (1991).
Systeemiajatteluun olen viimeksi tutustunut hieman tohtori (MIT), insinööri ja aktivisti V. A. Shivan kautta. No juu, hän on kiistanalainen hahmo, alkaen siitä, oliko sähköpostin keksijä vai ei. Mutta sille joka haluaa testailla älykästä ajatteluaan kiistanalaisten kysymysten parissa, sanoisin että esim. lentokoneen siipiä ja allekirjoitustarkistusta systeemiteorian avulla kehittänyt Shiva ei ole tyhmä haastaja.
Laitilan sovelluksia systeemiteoriasta arvioisin mieluummin yksi kuin useampia kerrallaan, koska näissä monesti yksityiskohdat ratkaisevat (the devil is in the details): miten mallinnos on tarkalleen ottaen rakennettu ja perusteltu.
Ilmoita asiaton viesti
Näin syntyy haasteita, mutta vain harvoilla on taloudelliset mahdollisuudet mallinnuksiin, mutta ajatteluun, sen jatkoajatteluun jne. on lähes kaikilla mahdollisuus, muttei intoa / kykyä. Yksi esimerkki on vianetsintä monimuotoisista prosesseista, joihin loin tehtäviini silloin kuuluvan ( oli jo useita patentteja ), ns käänteisen mallin, sillä harvoin oltiin perillä todellisista vioista, herkästi korjattiin ehjiä kohtia tietämättä.
Ilmoita asiaton viesti
Mallintaminen tulee tehdä niin helpoksi, että se sulautuu ajatteluun.
Kekseliäisyys kuuluu tosiaan diagnostiikkaan aina, kun konteksti on haasteellinen, sillä kaikkea ei ehditä testaamaan lennossa.
Nykyisin diagnostiikka on monesti heikoilla, kun käsitykset laadusta ovat heittäneet kuperkeikkaa. Aikanaan DX200-hankkeessa olin diagnostiikkainsinööri. Meidän tavoitteemme olivat aivan huikeat, eikä Nokia niihin koskaan päässyt. Nyt sellaisista varmennuksista ei puhu kukaan, ja siitä monet vakavat katkot IT-alalla ja infrassa johtuvatkin, kun vikatilanteita ei ole varmistettu teorian mukaisin keinoin.
Ilmoita asiaton viesti
Ilkka Niiniluoto oli minullekin suuri innoittaja tehdessäni väitöskirjaa vajaat 20 vuotta sitten. Luin hänen tieteenfilosofian kirjojaan ahkerasti. Kolmikko Georg Henrik von Wright, Jaakko Hintikka ja Ilkka Niiniluoto muodostivat suomalaisen filosofian parhaimmiston vuosikymmenten ajaksi, mutta heidän jäätyään eläkkeelle ala on vähän niin kuin sammunut.
Tieteenteko on viime vuosikymmenellä ratkaisevasti muuttunut, eikä aina parempaan suuntaan. Systeemitiede on muuten hyvin lähellä tieteenfilosofian perustarkoitusta, kybernetiikan ansiosta. Keskustelun teoriakin on syntynyt kybernetiikan tutkimuksesta. Toisaalta metafysiikka antaa paljon potkua tieteelliseen ajatteluun, ja sekin on systeemitieteen liitännäinen.
En saanut netistä selvää tuosta Bachmanin kirjasta.
Minulla on päättelystä toisenlainen narratiivien ketju. Aloin ohjelmoida Prolog-tekoälykielellä jo 1980-luvulla, kun tämän kielen oli vasta keksinyt Alain Colmerauer niminen kielentutkija ikään kuin vahingossa. Silloiset Prolog – yritykset olivat pioneereja jatkamassa vahinkoa eteenpäin, kunnes Robert Kowalski pystyi johtamaan kielen merkityksen John Robinsonin jo 1960-luvulla keksimään resoluutioteoreemaan. Vaikka Prologia ei nykyisin täytenä vahvan tekoälyn kielenä pidetäkään, se on vaikuttanut ohjelmistoteknologiaan syvällisesti ja on itse asiassa mielestäni koko ohjelmistoalan ainoa todellinen keksintö, jolla silti on teoria takanaan.
Prologilla voi ohjelmoida ihan satumaisia malleja protokollineen ja ratkaisualgoritmeineen. IT-ala on muutenkin mullistunut niin, että luulisin, ettei 1900-luvun logiikkakirjoilla enää ole paljon merkitystä. Voit helposti ohjelmoida agenttiympäristön, ja tarkistaa mikä toimii ja mikä ei toimi.
Tämä teoria on nyt kansainvälistymässä, joten yhteydenotot mm. V A Shivan suuntaan tulevat mahdollisiksi. Voin julkaista jonkin näistä viidestä demosta jollakin foorumilla innovointivalmiissa muodossa. En ole vielä päättänyt siitä.
Kiitoksia kommenteista!
Ilmoita asiaton viesti
What If -kirja, by Hintikka and Bachman, löytyy kyllä vaikka Amazonista, mutten viitsi laittaa suoraan niin kaupallista linkkiä. Arto Mutanen on näköjään kirjoittanut Hintikan interrogatiivisesta mallista helposti saatavilla olevan artikkelin 2015. https://www.researchgate.net/publication/281161291_Hintikka's_Interrogative_Model_and_a_Logic_of_Discovery_and_Justification
Tekoälyn kehittämistä olen seurannut vain satunnaisesti. Etiikan näkökulmasta on tosin pakkokin yrittää ymmärtää siitä edes jotain, koska näyttääpi se vaikuttavan arkeen, politiikkaan ym. jatkuvasti enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedätkö mikä on tekoälyn ydin, kuten tietokoneen ytimenä toimii käsitys transistorista?
Kukaan muu ei tietääkseni ole sitä alkeispäättelyn ydintä selittänyt kuin minä tekoälykirjoissani. Kolme kirjaani määrittelevät tekoälyn systeemisesti, kolmesta eri näkökulmasta: ihanne, paradigma ja ohjelmointi. Kaikilla niissä fokuksena on vastuullisuus.
Tekoälyn eettisyys on keinotekoinen käsite. Paljon paremmin ymmärrettävä on vastuullinen tekoäly, missä noudatetaan tiettyjä rakentamissääntöjä.
Suomi hurahti tuohon tekoälyn etiikkaan, mutta se reitti ei johda muuhun kuin paksuun lakikirjaan, jota kukaan ei lue, eikä osaa soveltaa.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaankaan en tiedä, mikä on tekoälyn ydin. Olen kasvanut siinä uskossa, että ohjelmat tekevät sen, mitä ihminen on ohjelmoinut ne tekemään.
Olen sitten ihmetellyt yksinkertaisia tekoälysovelluksia, joissa ohjelma oppii ”erehdyksistä”. Ja olen sallinut itseni uskoa, että kun vastaavia ohjelmia rakennetaan käsittelemään isoja datamääriä, yksittäiset systeemit ja elämänmuotommekin jotenkin muuttuu.
Onko muutos hyvä vai paha, vai mitä se on ylipäänsä, on kaiketi eettinen kysymys. Ja miten se vaikuttaa valtaan, hyvinvointiiin, jne.
Ilmoita asiaton viesti
Tekoälylle ei ole olemassa yhtä fyysistä ydintä, mutta se toteutuu joukoissa soluja, joilla on adaptiivisia kykyjä tehdä päättelyä.
Keksiminen (abduktio) on päättelyn taidoista jaloin, mutta älykkääseen päättelyyn liittyy paljon virhemahdollisuuksia.
Tekoäly toteutuu puhtaimmin siellä, missä tapahtuu emergenssiä, eli koko aihe saadaan sen hallintaan, ja se lisää integroitumista. Kun pystytään automaattisesti tunnistamaan ihmisten kasvot, se luo automaatiolle kyvyn erotella ihmiset toisistaan, joka voi tuottaa synergiaa seuraavan tason, yleisemmissä ratkaisuissa. Silloin syntyy isoille päättäjille mahdollisuus käyttää sitä taitoa väärin.
Maailma kuitenkin integroituu jatkuvasti: tietoliikenne, protokollat, tietämys ihmisistä, liikkuminen, kauppa, asutus, infrastruktuuri. Tällä kaikella on taipumus muodostaa isoja verkostoja, automaattisia toimintoja. Kirjoitin näistä ominaisuuksista vastuullisen tekoälyn kirjoihini siinä mielessä, että ihminen kaikkea kehitystä kuitenkin hallitsee. Tekoäly ei siinä mielessä nouse suunnittelijaansa etevämmäksi, ja aina nämä kehitysaskeleet voitaisiin pysäyttää senkin takia, ettei tekoäly ymmärrä koskaan ympäristöään.
Tekoälyn pääasiallinen tarkoitus, minkä totesi PWC – yhtymäkin, on tulevaisuudessa kaiken tietämyksen integrointi ja integroituminen. Tämä metatason tekoäly tulee muotiin vasta 2030- ja 2040-luvuilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos valaisevasta tekoälyn esittelystä.
Millaisiksi arvioisit sen vaikutuksia paikallis- ja kansallistason demokratialle tuolloin 10-20 vuoden päästä, kun suuntaus on kehittynyt pitemmälle varmaankin pääosin globaalin bisneseliitin ja poliittisen eliitin ohjauksessa?
Ilmoita asiaton viesti
Näin, tällä toiminta-alueella on toivotonta hakea apua lakituvasta, minä jouduin erimielisyyksiin patenttirikkojani kanssa, teimme Suomen ensimmäisen takavarikkoetsinnän patenttiasioissa rikkojan tehtaassa, kärysivät housut nilkoissa, siitä alkoi prosessi, jonka unohtaisin mieluusti ja ennenkaikkea kaverioikeuden paljastumisen osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Alan maallikkona yritin viimeksi vähän päästä kurkistamaan tuohon maailmaan Billion Dollar Code -sarjan kautta. Se kertoo, kuinka Terravisionin saksalaiset innovaattorit haastoivat lopulta Google Earthin lakituvassa.
Ilmoita asiaton viesti
Minulta on yksi patentti yritetty varastaa, kun tämä varas, firmani entinen toimitusjohtaja, oli jo hankkimassa USA:n patenttia sen avulla. En kuitenkaan kirjoittanut alle viraston ehdottamaa sopimusta, joten eivät päässeet hyötymään osaamisestani.
Patentoinnin maailma on todella raaka, se on villiä länttä.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän kävi minullekin nuoruudessa, esimies vei glorian, kun omasi puheoikeuden prokuraukkoihin, mutta takaisinkytkentä tuli, kun olin saanut kenkää ja oligopoli pestasi insinöörivoimaa briteistä, alankomaista ja suomesta, eivät onnistuneet, pyysivät minua takaisin, sain ehtoni läpi, tein hommani ja pääjohtajasta tuli Loordi ! Toi laivajuttu voisi kiinnostaa sinuakin, mun sp os on nimi ja gmail.com.
Ilmoita asiaton viesti
Sekin voi olla mahdollista, ettei globaalissa mittakaavassa ihmisillä ole riittävästi ajattelun, eikä muitakaan kykyjä ratkaista noin suuren mittakaavan ongelmia, eikä siihen ole ehkä ”luontokaan kokenut tarvetta”, vaan luonto ratkaiseen nämä ihmisen puolesta. Siinä ihmisellä on sitten aika synkkä tulevaisuus jonkin aikaa, kun karsintaa tapahtuu ja elinolosuhteet huononevat.
Suuren luokan ratkaisuissa on se ”myyntiongelma”, miten vakuutetaan suurempi ihmisjoukko, kun pienempien ratkaisujen myymisessä on kova työ.
Esimerkkinä pienemmistä ratkaisuista on vaikkapa Leanin myyminen organisaatioihin. Se ei ole ihan helppo homma.
Ilmoita asiaton viesti
Noista kirjan demoista, niiden leviämisestä, voisi päätellä seuraavaa:
– Google kehittyi perustutkimuksen ideoiden pohjalta innokkaiden yrittäjien ja tutkijoiden toimesta
– Koronaan saatiin melko nopeasti mukaan lähes kaikki valtiot, Kiina ensimmäisenä, toteuttamaan kaikkea mahdollista mitä nähtiin tärkeäksi
– Ilmastonmuutokseen on syntynyt IPCC-johtoinen vihreä liike, missä kaikki ajattelun muodot sekoittuvat ja törmäilevät, saaden vaikutuksia jokaisessa kansalaisessa
– Sotilasoperaatiota johtaa vain yksi ihminen esikuntineen, ja se saa koko maailman polvilleen, miettimään miten ei loukattaisi tämän miehen itsetuntoa. Tämä on käsittämätön käyttäytymismalli, ettei muka sivistynyt maailma pysty palauttamaan yhtä henkisesti sairasta porukkaa ruotuunsa (pistämään vankilaan loppuiäkseen)
– Kansanterveys elää meistä kaikissa, jokaisessa suupalassa minkä syömme. Silti harvat liikkuvat tarpeeksi, ja useimmat syövät melko epäterveellisesti, ja yhteiskunnan sosiaaliset paineet kurittavat suurinta osaa työssäkävijöistä. Siksi ”hyvinvointialueet” ovat heti alkaessaan kriisissä.
Kaikki nämä ovat valtavia, ihmisen mielentilaan liittyviä ilmiöitä, joita luulisi voivan ohjata samaan tapaan kuin huoneen termostaattia käännetään isommalle ja pienemmälle. Kaikissa näissä kamppaillaan tiedon ja tietämättömyyden rajoilla. Emme tiedä, mitä emme tiedä. Systeemiajattelu on ehkä paras keino puhkoa tätä tietämättömyyden muuria, koska se luo mahdollisuuksia analysoida ja käsitellä ja suunnitella monialaisesti kaikkia systeemisiä aiheita, joita ovat mm. fyysiset, biologiset, kognitiiviset, sosiaaliset ja tekniset systeemit. Tuo todettiin muuten jo 1950-luvulla 🙂 Joka vuosi tulee lisää hyödyllistä tietoa mahdollistamaan edistymisen, mutta silloin tällöin yhteiskunta ottaa isoja askelia taaksepäinkin, pois sivistymisen ihanteesta.
Ilmoita asiaton viesti
Jo luokkaa kolme vuosikymmenä sitten YK:n poliitikot perustivat ilmastopaneeli IPCC:n hakemaan tieteellistä näyttöä ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen aiheuttamaksi uskotulle, uhkaavana pidetylle ilmaston lämpenemiselle. Vaikka tähän mennessä suoritetuin mallinnoksin tässä asiassa ei kuitenkaan vielä hypoteesia pidemmälle ole etenemään pystytty, esimerkiksi Pariisin sopimus ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen leikkaamiseksi perustuu vasta poliittiseen konsensukseen.
Olen näillä sivuilla jatkuvasti toistanut seuraavia asioita:
– Valtamerien pintavesien keskimääräinen lämpötila ilmakehän keskimääristä hiilidioksidipitoisuutta hallitsee.
– Muista lähteistä ilmakehään tulevat hiilidioksidipäästöt eivät olennaisesti ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta nosta, kun Henryn lain mukaisesti hiilidioksidipäästöt valtamerien pintavasistä ilmakehään vastaavasti pienenevät sitä mukaa kuin ilmakehään muualta hiilidioksidipäästöjä tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Valtamerien pintavesien lämpeneminen ( kerrostuminen ), on luonut enenevät hurrikaani ilmiöt, kun kylmää ei nouse riittävästi sekoittamaan pintaa. Olen joskus ehdottanut, merituulivoimaloiden alapäähän pakollista pumppua, hoitamaan tämä ongelma ja tehostetaan öljynporauslauttojen yhteyteen rakennetuilla pumppufarmeilla. Näin onnistuisi minimoimaam maavahingot ym. En kalua co2 sta, eiköhän se ole jo riittävällä tolalla totuuden valkenemiseksi.
Ilmoita asiaton viesti