Kvanttitietokone on uusi hopealuoti (silver bullet), tukeeko kirjoittelu siitä käsitystä, mitä tiede on?

Kvanttitietokone on kirjoitustensa (mm. HS 3.1.2020, maksumuurin takana) mukaan seuraavanlainen keksintö: ”Kvanttitietokoneen pitäisi tehdä mahdottomasta mahdollista. Siksi myös Suomi haluaa oman. Mutta jos järjenvastainen laite todella lunastaa odotukset, voi sen käyttö olla hyvinkin arkista”.
Hopealuoti käsitteenä tulee mieleen kun tuollaista ehdotetaan kansalle. There is no silver bullet.
Jos kvanttikonetta tieteen keinoin halutaan kehittää, kehittämisen tulisi mennä tieteen kriteerien mukaan, ja tiedotuksen tulisi olla asiallista. Samanlaisia hypettämisen merkkejä on näkynyt lukemattomissa muissakin hankkeissa, kuten bitcoin ja blockchain jne. Niiden on sanottu mullistavan ”kaiken”, mikä totuus yleensä paljastuu todeksi ja epätodeksi tieteenfilosofian periaatteita innovaatioihin sovellettaessa.
Esimerkiksi tekniikan väitöskirjaoppaassa on selostettu tähänkin tarkoitukseen sopivasti yleisimmät totuusteoriat (Niiniluoto 1980, s. 108-115):
- A. korrespondenssiteoria (vastaa todellisuutta),
- B. konsensusteoria (riittävän vedenpitävä ja syvällinen, ihmisten hyväksymä),
- C. koherenssiteoria (aukoton alueellaan ja todistettavissa) ja
- D. pragmatistinen teoria (tuottaa hyötyä).
Olen huomannut 10 vuoden aikana, että suomalaisista toimittajista juuri kenelläkään ei ole tutkijan tason pätevyyttä. IT-lehtiä voi tehdä harrastajat ja tiede-lehteen tarvitaan joku sosiologi. Siksikin media suoltaa käsittämätöntä soopaa aiheesta kuin aiheesta. Tämänpäiväinen artikkeli on yksi hupaisimmista. Alla kolmetoista poimintaa, jotka omalla tavallaan rikkovat tieteenteorioita A-D:
- Kvanttitietokoneet voisivat esimerkiksi piirtää molekyyleistä atomitasolla 3d-malleja kuin piirustusohjelmalla ikään. Tämä voisi mullistaa lääkekehityksen (huom. rikkoo toistaiseksi periaatteita A,B,C).
- Villeimmissä visioissa kvanttitietokoneiden toivotaan jopa ratkaisevan ilmastokriisin (villit visiotko tieteen tilaa määrittävät?).
- Kahdenkymmenen kubitin kone voisi teoriassa olla yli miljoonassa tilassa yhtä aikaa. Viidelläkymmenellä kubitilla tiloja voisi olla 1 125 899 906 842 624. Teoriassa kvanttitietokone tarvitsisi siis vain yhden laskutoimituksen siinä, missä perinteinen tietokone tarvitsisi yli tuhat biljoonaa (rikkoo periaatteita A,B ja C sekä D).
- Kvanttifysiikkaa on ehkä vaikea ymmärtää. Miten jokin voi olla superpositiossa eli yhtä aikaa kahdessa paikassa? Kvanttitietokoneissa kyse ei kuitenkaan ole pelkästä teoriasta (tottakai jokaisen keksinnön tulee olla perusteltavissa, huuhaata ei hyväksytä).
- Viime vuoden lopulla kvanttiherruuden saavutti myös kiinalainen kvanttitietokone Jiuzhang, joka laski kiinalaislähteiden mukaan vielä miljardeja kertoja Sycamorea nopeammin. Se käytti täysin toisenlaista tekniikkaa laskemalla fotoneilla, joita ohjattiin kymmenien peilien ja säteenjakajien järjestelmän kautta eri kanaviin. Superpositiossa ollessaan fotoni voi kulkea useampaa kanavaa pitkin yhtä aikaa. Molempiin saavutuksiin liittyi kuitenkin isoja muttia. Sycamoren lasku oli räätälöity sille sopivaksi, eikä ole helppoa varmistaa, että saatu vastaus on varmasti paras. Kvanttitietokoneet ovat nimittäin hyvin epäluotettavia. Kubitit häiriintyvät hyvin herkästi, minkä tähden suprajohtavaan teknologiaan perustuvan kvanttitietokoneen kubitit piti jäädyttää lähes absoluuttiseen nollapisteeseen (rikkoo kaikkia periaatteita).
- Esimerkiksi labyrinttilaskua ratkoessaan Sycamore laski väärin noin 999 kertaa tuhannesta. Näin epäluotettava kone ei tietenkään ole kovin hyödyllinen (rikkoo kaikkia onnistumisen edellytyksiä).
- Suomen kannalta avoimien (teoreettisten) kysymysten (suuri) määrä on tavallaan hyväkin. Pienemmälläkin koneella voidaan testata uusia ratkaisuja ja tapoja parantaa koneen luotettavuutta. Tässä auttavat muun muassa Aalto-yliopiston tutkimus kvanttikoneiden kanssa sekä pitkä kylmäteknologian tutkimustraditio (kyseenalaisia väitteitä!).
- Laitteiston ohella myös kvanttiohjelmistot ovat vasta kehitteillä. Kukaan ei vielä tiedä parasta tapaa muotoilla laskutehtävät niin, että kvanttitietokoneet pystyvät niitä näppärästi selvittämään (ilman ohjelmointia tietokone ei tiedä mitä tekisi, paitsi olisi tutkijoiden leluna).
- Jos kvanttitietokoneet saadaan toimimaan, niistä voi tulla nopeasti arkisia. Ne eivät ole valtavia energiasyöppöjä, eikä niiden valmistus ole erityisen kallista. Jos toimiva malli löytyy, koneita voidaan tehtailla nopeasti tuhansittain (todistamattomia väitteitä).
- ”Jos kvanttitietokone saadaan toimimaan, ei siinä ole käyttäjän kannalta muuta erikoista kuin nopeus,” sanoo Aalto-yliopiston ja VTT:n kvanttiteknologian professori NN (miten hän pystyy tämän perustelemaan?).
- Jonain päivänä kvanttitietokoneita voidaan käyttää laskemaan vaikkapa liikennevalojen optimointia reaaliajassa. Laskemalla kaiken aikaa risteykseen tulevia autoja, pyöriä, raitiovaunuja ja jalankulkijoita, liikennevalot voitaisiin ajoittaa niin, että punaisissa valoissa seisomiseen haaskautuisi mahdollisimman vähän aikaa (tämä ei taida olla konkreettinen ongelma, koska risteyksiä maailmassa on satoja miljardeja ja nykyiset risteyksetkin ohjautuvat itsestään melko hyvin).
- Toinen ilmeinen kvanttitietokoneiden sovelluskohde on niin sanottu kauppamatkustajan ongelma: jos kauppamatkustajan pitää käydä vaikkapa 30 kaupungissa, miten hän kiertää ne lyhintä mahdollista reittiä? (kauppamatkustajan ongelmaan on jo hyviä algoritmeja, ja metaheuristiikkaa voi ohjelmoida nykyisillä tietokoneilla ja tietokoneverkoilla).
- Ja jos Suomessa keksitään toimivin ratkaisu edes johonkin kvanttitietokoneen sadoista edelleen avoimista kysymyksistä, se voi kvanttilaskennan toteutuessa osoittautua yllättävän arvokkaaksi (hurskas toive, tällaiset toteamukset eivät yllä tieteen demarkaatiokynnyksen tasolle).
Tekoälyn suhteen media sai aikaan muutaman vuoden aikana lässähdyksen vailla vertaa. Sinänsä arvokas ja käytännönläheinen aihe inflatoitiin rauhankoneilla, idealistisilla hankkeilla nostaa Suomi maailman kärkeen. Tosiasiallisesti syntyi yliopistojen putki, joka onnistui keräämään rahoitusta ties mihin tekoälyetiikkaansa. Yritykset sävelsivät valvontaa ja chatbottejaan, mutta pragmatiivista totuutta ne eivät mielestäni ole löytäneet. Minkäänlaista tosiasiallista yhteistyötä ei tekoälyssä Suomessa saatu aikaan, kun valtion digi-yhtiöt joutuivat vaikeuksiin poliittisista syistä.
Olen itse seurannut tieteen kriteereitä ja totuusteorioiden ohjeita 12 vuoden ajan hyvinkin tiiviisti. Sovellan instrumentalismiksi ja systeemitieteeksi kutsuttuja tutkimuksen tapoja kirjoittaessani kirjoja ja ohjelmoidessani vastaavia konstruktioita perinteiselle tietokoneelle.
Parasta Suomelle olisi, jos päästäisiin kansallisen tason yhteistyöhön käsiksi samaan tapaan kuin 1980-1990-luvuilla tapahtui. Siinä samalla suurimmat limbot paljastuisivat heti, eikä tulisi virheinvestointeja veronmaksajien taakaksi.
Ja jos systeemiosaamisen taso Suomessa pääsisi nousemaan, alettaisiin kritisioida median kirjoituksia niin perusteellisesti, että lehtitalojen ja YLE:n olisi pakko palkata sellaisia toimittajia, jotka osaavat asiansa joko vankan kokemuksen tai tutkijanäyttöjensä ansiosta. Tyhmyyttä ei pidä lisätä, vaan viisautta 🙂
Suomeen ollaan rakentamassa (vaiko tekemässä) kvanttitietokonetta. Olet oikeassa, tai joku on, teoriassa se voi toimia, mutta kukaan ei tiedä miten sen pitäisi toimia. Samaan aikaan nolla ja yksi – ok.
Olen itse harjoitellut ”moninkertaista ajattelua”, eli pyrkinyt ajattelemaan monia asiaoita samaan aikaan, ainakin kahta, ja samalla vielä suorittamaan matemaattisen tehtävän. Sellaisen kyllä ainakin minä voin oppia. Entä kone?
Ilmoita asiaton viesti
Tietokoneet ovat tehnyt samanaikaisesti asioita iät ja ajat ja on siinä ihmistä parempi.
Kvanttitietokonetta voi myös simuloida tavallisilla tietokoneilla mutta qubittien määrän kasvaessa tarvitaan hillittömästi aikaa ja laskentatehoa että menee pian mahdottomaksi ratkoa.
Tietenkin sitä voi tehdä SDK:n että simuloi kvanttikonetta, että saa ohjelmia valmiiksi ajettavaksi oikealla laitteella.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on lainaus, josta arvelen tietäväni jotain: ”Tietokoneet ovat tehnyt samanaikaisesti asioita iät ja ajat ja on siinä ihmistä parempi.”
Perinteiset tietokoneet eivät osaa tehdä mitään samanaikaisesti teknisenä suorituksena. Ne tekevät kaikki laskutoimitukset bittitasolla askel kerrallaan. Tietokone on supernopea idiootti, joka tekee älyttömän nopeasti sen, mitä se on ohjelmoitu tekemään. Ihmisen suorituskykyyn verrattuna asiat voivat näyttää siltä, että tietokone tekee tuhansia asioita rinnakkain, mutta se tekee vain yhden asian kerrallaan.
Onhan esimerkiksi google käsittämättömän nopea. Siinä ajassa kun minun PC:ni vasta availee Word-sovellusta, niin Google on jo hakenut relevanttia tietoa melkein mistä tahansa asiasta.
Olen blogistin kanssa samaa mieltä, että usko kvanttitietokoneen kykyyn ratkaista melkein mitä tahansa ongelmia, on kovan luokan hypetystä. Esimerkiksi työelämässä on noin viiden vuoden välein nostettu esiin, kuinka tekoäly lyö kohta ihmisen joka asiassa, mutta tosielämän tekoalysovellukset ovat harvassa edelleen.
Jo opiskeluaikanani 70-luvun alussa muutamat opiskelijatoverini saivat idean tehdä ohjelmisto, joka tekee lääketieteellisen diagnoosin olemassaolevan niukan aineiston perusteella, suosittelee lisätutkimuksia ja lyö laudalta hyvänkin alan lääkärin mennen tullen. Eipä taida olla vieläkään kaupallista sovellusta, vaikka lähtökohta on ihan realistinen ja tehtävissä.
Sen verran asiassa on edistystä, että olen pari kertaa tehnyt diagnoosin, miksi jollakin henkilöllä on ilmennyt jonkin lääketieteellinen ongelma. Se perustuu yhteen ongelmanratkaisutekniikan perustekniikkaan; katso, mikä on viimeisin muutos. Se on ollut uusi lääke ja siihen liittyvät sivuvaikutukset, joita löytyy sivukaupalle lähes lääkkeelle kuin lääkkeelle. Edes tätä mahdollisuutta terveyskeskuslääkäreillä ei ole käytettävissä. Kenellä terveyskeskuslääkärillä on sen 20 minuutin aikana lukea sivutolkulla jonkin lääkkeen sivuvaikutuksia ja pohtia, olisivatko ne syynä havaittuun ongelmaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Perinteiset tietokoneet eivät osaa tehdä mitään samanaikaisesti teknisenä suorituksena. Ne tekevät kaikki laskutoimitukset bittitasolla askel kerrallaan.”
Ei pidä paikkaansa. Tavalliset kotitietokoneet tehneet lähes alusta asti rinnakkain asioita kun DMA siirtää tietoa taustalla samalla kun CPU laskee, ja jos käyttöjärjestelmä sisältää edes keskeyttävän moniajon niin jo yhdenkin ytimen prosessori vaihtoi tehtävien välillä ja optimoilaiteresursseja näennäisen rinnakaiseen ajoon, vaikka rinnakkain toimikin vain muistisiirto.
Mutta sitten alkoi piireille tulla lisää tekniikkaa, että esimerkiksi yhden ytimen kotitietokoneen prosessorikin 90-luvun puolivälissä raksutti kahta käskyä samalla kellojaksolla.
Ja tekniikkaa kun tullut lisää niin juurikin rinnakkaisuus on lisääntynyt hurjasti mennyt asynkronisemmaksi. Kaupasta jos kantaa muutaman satasen Playstationin niin siinä on tuhansia laskentaytimiä laskemassa rinnakkain. Johonkin räkkikaappiin menee ties kuinka monta sataa tuhatta laskentaydintä.
Kvanttikoneessa idea on itse laskennan aikavaatimuksen vähentämisessä.
Analogia esimerkki olisi vaikka se, että lasket valon taittumista prismasta ja kierrät silmukassa kaikki aallonpituudet että saat sen spektrin esille. Tai sitten jos laittaa oikean prisman siihen valoon niin ne kaikki spektrinvärit on samanaikaisesti seinällä. Jää se silmukka pois sieltä sitten.
”Olen blogistin kanssa samaa mieltä, että usko kvanttitietokoneen kykyyn ratkaista melkein mitä tahansa ongelmia, on kovan luokan hypetystä.”
On tuossa hypetystä kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Monesti kun potilas nykyisin menee lääkäriin niin hänellä on valmis diagnoosi: lehdestä luettu ja netistä varmistettu.
Ilmoita asiaton viesti
Joillakin on vähän vanhat tiedot.
Cobol-aikakauteen asti tietokoneet ajoivat proseduraalista koodia, yksi tehtävä kerrallaan. Olen nähnyt Tietoenatorin asiakasratkaisuja, joihin saattoi kuulua 2000 eri tarkoitukseen luotua, samantapaista sovellusta.
Mobiiliala viimeistään räjäytti rinnakkaisuuden, mutta Symbianissa sitä rajoitti arkkitehtuurinsa, missä oli pahoja kapeikkoja.
Säikeet ovat nykyohjelmoinnissa yksi menetelmä luoda tehokkaasti rinnakkaisuutta. Tutkimuksissa puhutaan moniagenttiarkkitehtuureista. Yli 60.000 artikkelia multiagent-aiheesta löytyy Google Scholarista: https://scholar.google.fi/scholar?q=%22multi+agent+system%22+architecture.
On helppo kirjoittaa olio-ohjelma, joka luo olioita, ohjelmistoagentteja (esim. asias ja toimittaja parina), jotka edelleen luovat olioita vaikkapa käymään kauppaa keskenään. Siitä syntyisi ekosysteemi. Lyhyt koodinpätkä loisi miljoonia tai biljoonia rinnakkaisisia toimintoja, joille merkitykset voisi antaa vaikkapa Excel-taulukoilla tai tietokannoista tai verkosta.
Suomen jokaista kansalaista voisi mallintaa samanaikaisesti näillä keinoin esim. koronan suhteen reaaliajassa. Olen kirjoittanut tästä monissa kirjoissani, viimeisin kirjani on Suunnittelutiede.
Ohjelmointi-osaaminen on Suomessa jäänyt heikoille, kun isoja kouluttautumisprojekteja ei enää ole. Voitaisiin luoda Suomelle parempaa infrastruktuuria, toimivaa tietoturvaa, yhä parempia alustoja yhdessä tekemiseen ja oppimiseen. Paljonkin voisimme tehdä, mutta ei ole mitään elintä, jonka kanssa edes keskustella tulevaisuuden visioista.
Siinäkin mielessä kuulostaa haihattelulta hehkuttaa kvanttikone, kun aiempi arkkitehtuuritietämys ja osaaminen on valtakunnassamme jäänyt heikoksi. Se pitäisi ensiksi laittaa kuntoon. Vasta sitä kautta tekoälylle muodostuisi mahdollisuuksia nostaa tietämyksen tasoja.
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan ei ole näyttänyt periaatteellisesti, millainen on kvanttikoneen syntaksi tai semantiikka, puhumattakaan pragmatiikasta tai sen ohjelmoinnista syöttö-/tulostustoimintoineen.
Kvanttikone on samalla tasolla kuin tietokoneen konstruktio ennen Alan Turingin uran alkuvaiheita. Hänen suurin oivalluksensa liittyi pysähtymättömyyteen, mistä kirjoitti kuuluisan ja sekavan artikkelinsa: https://en.wikipedia.org/wiki/Entscheidungsproblem, josta kuitenkin tuli IT-alan todellinen läpimurto.
Kvanttitietokone ei voi toimia järkevästi ilman semantiikkaa, eli kielen ja koneen toiminnan välistä yhteyttä. Qubitti ei ole mikään mullistava käsite; johan se tuli esille Schrödingerin kissassa hupaisella tavalla: https://fi.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dingerin_kissa
Odotellaan. Jospa joku uusi ”Turing” saisi sen joskus keksittyä tälle ratkaisun:
”Kysymys kuuluu: ”milloin systeemi lakkaa olemasta näiden kahden tilan sekoitus ja muuttuu vain toiseksi niistä?”
Tämän kokeen tarkoituksena on osoittaa, että kvanttimekaniikka on epätäydellistä ilman sääntöjä, jotka kuvaavat, milloin aaltofunktio romahtaa ja kissa kuolee tai säilyy hengissä sen sijaan, että olisi kumpaakin.” Hoh hoijaa 🙂
Ilmoita asiaton viesti
”Kukaan ei ole näyttänyt periaatteellisesti, millainen on kvanttikoneen syntaksi tai semantiikka, puhumattakaan pragmatiikasta tai sen ohjelmoinnista syöttö-/tulostustoimintoineen.”
Yksinkertaisin varmaan on erikoistunut tekemään simuloitua jäähdytystä. Rajaa toki ongelmia mitä voi laskea.
Ilmoita asiaton viesti
Minun pitää ottaa hieman takaisin väitteessäni, mutta tarkoitin siinä kvanttikoneen ja todellisuuden välistä suhdetta, että ongelma kuvattaisiin suoraan sillä.
Löysin kirjoituksia kvanttikoneen semantiikasta, kuten tämä: https://www.americanscientist.org/article/programming-your-quantum-computer.
Hyvä kuva on katsottavissa tässä.
Kvanttikone ohjelmoidaan tavallisen tietokoneen kautta hybridiarkkitehtuurina, missä yhteys näiden välille jää kyllä todella heiveröiseksi. Kvanttikone ei tiedä mitä se tekee, mutta ottaa vastaan tietokoneen antaman mallin. Tämä tuli esille jo avauksessani.
Toimittaja kirjoittaa: ”Any quantum program must have a stovepipe architecture: Information flows straight through.”
Samat kriteerit A-D, joista kirjoitin, ovat heikoilla joka tapauksessa. Kvanttikone on toistaiseksi ”ihmelaatikko”, jolle ei vielä ole löydetty käyttöä, eikä tarkoitusta, silti niitä hesarissa kovasti hehkutetaan.
Entä jos HS keskittyisi arkisempiin ongelmiin, joita kovasti yrittäisimme ratkoa?
Ilmoita asiaton viesti
No sehän on vain laskin. Sillä ei tarvitse olla suhdetta todellisuuteen. Kyllä sille käyttöä löytyy että saa joitakin asioita laskettua helposti.
Kvanttikone olisi vähän niinkuin työkalu siihen että aikakompleksisia ongelmia ratkottua kätevämmin.
Rinnakkainen laskenta taas on oikeastaan eri juttu, että kun puhutaan rinnakkaisesta laskennasta niin kvanttikoneen kaltainen mullistus tapahtui jo, ilman sitä taikalaatikkohypetystä. Tietokoneiden näytönohjaimet nimittäin kehittyivät grafiikan piirtämisestä rinnakkaislaskentaan optimoiduiksi välineiksi. Eli jos ongelma on sellainen jota voidaan laskea rinnakkain tehokkaasti niin sen tekee se GPU sitten. Vaikka Mooren laki hyytyi vuosia sitten niin ne huimat laskentaresurssit lisääntyy sitten juurikin tuolla tavalla että kuluttajan budjetillakin saadaan pöydän reunalle kymmeniä teraflopseja.
Mutta kvanttikoneet taas niin eiköhän ne kvanttikoneet yleisty IT-jättiläisillä niin että pilvestä myyvät palvelua että saa kvanttikonetta myytyä palveluna ja erikoistuu laskemaan tälle sopivia asioita.
Ilmoita asiaton viesti
”Kvanttikone olisi vähän niinkuin työkalu siihen että aikakompleksisia ongelmia ratkottua kätevämmin.”
Jos kvanttikoneelle ei saa kerrottua mitään todellisuudesta, se rikkoo tieteen tärkeintä kriteeriä eli korrespondenssiteoriaa sekä Gödelin epätäydellisyysväittämää.
Aikakompleksiset ongelmat (NP-vaativat ongelmat) on aivan eri asia, ja ne on tunnettu jo viime vuosituhannen puolella. Kauppamatkustajan ongelma ja valoristeykset kvanttikoneen työmaana; onpa huipaisa skenaario… 🙂
Ei kannata esitellä varmana sellaista, mikä ei ole totta.
Esitin blogissani 13 kohtaa, mutta kukaan kommentoija ei yhteenkään niistä ottanut kantaa. Tämä keskustelukin rikkoo vastaavuusteorian ja tieteen tarkoitusta. Kun keskustellaan, niin keskustellaan silloin itse asiasta – arveluja itse kukin voi esittää, mutta kuka tutkijoita sitten uskoisi, kun ilmassa on enemmän arveluita kuin varmaa totuutta.
Käsitys tekoälystä rämettyi juuri samalla tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoin tuota kohtaa 9. epäsuorasti, että kvanttikoneista kyllä voi tulla helposti arkisia työkaluja ihan sillä tavalla, että sitä myydään palveluna. Ei niin väliksi sitten että ovat kalliita ja energiasyöppöjä. Näinhän sitä nytkin saadaan kalliita ja energiasyöppöjä asioita arkisiksi. Kuten vaikka petatavun tallennus.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan!
Ilmoita asiaton viesti