Pari pointtia Suomen varovaisesta ulkopolitiikasta
Maailman enemmistön kannasta poiketen Suomen istuva hallitus ei ole ottanut kantaa Palestiinan valtion perustamisen puolesta. Sana, jolla tätä sivullisuutta on perusteltu, on ”varovaisuus”. On mm. annettu ymmärtää, että näin menetellen Suomi välttää syytöksen antisemitismistä.
Erityisesti meneillään olevan Gazan sodan aikana Suomi on ollut varovainen Israelin sotatoimiin kohdistamassaan kritiikissä ja pidättäytynyt äänestämästä YK:n ensimmäisen Gazan sotaa koskevan tulitaukoesityksen puolesta. Eikä linja ole siitä sittemmin kirkastunut.
Mihin tämä varovaisuuspuhe oikein perustuu?
Minun nuoruudessani 1970-luvulla oli mahdollista tehdä ero sionismin ja semitismin välillä. Oli esimerkiksi mahdollista kritisoida palestiinalaisten asuttamien maa-alueiden pakkolunastamista juutalaisvaltion käyttöön leimautumatta samalla juutalaisvastaiseksi, antisemitistiksi.
Käsitteellisesti sen pitäisi olla mahdollista myös tänään, mutta käytäntö on toinen. Jos tuomitset Israelin laittoman miehityksen esimerkiksi 1967 valloitetulla Länsirannalla, sinut vuorenvarmasti tuomitaan antisemitismistä kaikkine siihen liittyvine seurauksineen.
Ja mitä kansainväliseen oikeuteen tulee, niin puhe symmetrisestä ja sääntöpohjaisesta maailmanjärjestyksestä menettää helposti merkityksensä, kun tarkasteltavaksi tulee Israelin valloitusten tuomittavuus ja palestiinalaisten oikeus omaan valtioonsa.
Miten tähän on tultu?
Alan kirjallisuudessa (mm. täällä ja täällä) asia on varsin seikkaperäisesti perattu. Mutta juuri siksi ei voi kuin ihmetellä sitä teosofista, valitun kansan raamatullisiin erioikeuksiin perustuvaa tarinointia Lähi-Idän ainoasta demokratiasta, joka Suomenkin ulkopoliittisen puheen kaikupohjaksi on nyt tullut.
Ja vaikka sama tarkoitushakuinen kehyskertomus on saanut vankan jalansijan myös monissa muissa länsimaissa, Suomessa sionismista näyttäisi tulleen uuden ulkopolitiikkamme kulmakivi. Eikä Gazassa menossa oleva kansanmurha näyttäisi kyseenalaistavan ulkopolitiikkamme sionistista painotusta.
Historiallisesti katsoen ei tietenkään ole harvinaista, että Herran kansa ottaa myös herrakansan roolin. Mutta aina näin pääsee käymään, kansainvälinen oikeus menettää ohjausvaikutuksensa ja tilalle tulee jotakin spekulatiivista, globaalista valtapolitiikasta johdettua tarinointia arvopohjaisesta realismista.
Otetaan esimerkiksi nämä asehankinnat Israelista.
Yhtäältä niistä tulisi pidättäytyä siksi, että Israel on ekspansiivinen ja sotaa käyvä maa. Mutta toisaalta ei pidäkään, koska Israelista hankitut aseet ovat parasta, mitä rahalla saa. Eikä USA:lla, Suomen tärkeimmällä liittolaisella, ole mitään näitä hankintoja vastaan. Isossa kuvassa ne palvelevat samaa liittokuntaa, länttä.
Mutta ei varmasti ole sattumaa, että Israelista hankituilla asejärjestelmillä on melkein aina jokin raamatullinen viite, kuten Samson, Jericho, David ja Cabriel, joista ainakin kaksi viimeksi mainittua – ilma- ja meritorjuntaohjus – on hankittu myös Suomeen. Myös sotilasoperaatioita on nimetty vastaavalla tavalla.
Raamatullisella nimillä on tavoiteltu suuren yleisön hyväksyntää Jumalan valitseman kansan historialliselle tehtävälle. Ja samassa tarkoituksessa niitä Suomessakin on käytetty. Näin Israelista ostetut aseet saadaan näyttämään ikään kuin Jumalan kuittaamina asehankintoina.
Kun siis tilaat aseesi Israelista, saat kaupan päälle ikioman evankeliumin. Ja jos ruumiita sattuu tulemaan – ja niitä totisesti on tullut – niin nehän ovat vain filistealaisiin rinnastettavia, Israelin ikuisia viholliskansoja, joiden kuuluukin kuolla.
Oma merkityksensä on toki myös sillä, että Israelista ostetut aseet ovat uusinta uutta, monissa tuoreissa sodissa ja konflikteissa testattuja. Mutta lähes aina testijoukkona on ollut se kansa, palestiinalaiset, joiden oikeutta omaan valtioon Suomi ei siis omaa ”varovaisuuttaan” alleviivaten halua vieläkään tunnustaa.
Ei siitäkään huolimatta, että sodankäynti Israelin ja palestiinalaisten alkaa muistuttaa Suomessa talvella 1596–1597 käytyä nuijasotaa, jossa kapinaan nousseet talonpojat mieluummin tapattivat itsensä kuin suostuivat jatkamaan silloisen sota-aatelin alistamina.
Valmius vaikka kollektiiviseen itsemurhaan näyttääkin olevan lähes ainoa asia, jota terrorismin vastaista ”epäsymmetristä” sotaansa käyvä länsi nyt kavahtaa. Näin ei siis pitänyt käydä. Tiedon odotettavissa olevista tappioista – ehkä yhden suhde sataan – piti taata rauha myös maailman suurimmassa avovankilassa.
Ongelma on nyt se, että 2000-luvulla palestiinalaisten alistamisesta on tullut entistä selvempi osa konservatiivista sivilisaatiopolitiikkaamme. Olisi väärin sanoa, että ongelma on syntynyt Suomen nykyisen hallituksen aikana. Mutta nykyisen hallituksen aikana suunta on selvästikin voimistunut.
Onko Suomen ”varovaiselle” ulkopolitiikalle siis katetta?
Eipä juuri. Pidättäytymällä Palestiinan valtion tunnustamisesta Suomi pikemminkin eskaloi kuin ehkäisee eskaloitumista. Eikä Lähi-idän kriisin sovittelulla selvästikään ole enää edes sitä merkitystä, mitä Suomen ulkopoliittiselta puheelta on perinteisesti edellytetty.
Jos joku todellakin näkee tässä jotakin periaatteellisesti kestävää, olisi kiva kuulla. Itse en siihen yksinkertaisesti kykene.
Erkki Laukkanen
Ei muuta mahdollisuutta ole enää olemassa, kuin itsenäisen aseettoman palestiinalaisvaltion perustaminen.
Taloudellinen tuki öljyntuottajavaltioilta.
Ilmoita asiaton viesti
Arabimaat aloittivat sodan 1967 ja uhosivat työntävänsä juutalaiset mereen. Tämä on taustana tuosta sodasta jääneelle länsirannan miehitykselle. Sitä ei siis olisi tapahtunut ilman arabien hyökkäystä – Neuvostoliiton tuella. Eli jäljet johtavat jälleen kerran sylttytehtaalle – Venäjälle.
Ilmoita asiaton viesti
Pelkään pahoin, että tämä on myös ulkopoliittisen johtomme näkemys.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkähän Lähi-idän mätäpaise paranee sillä, että Suomi tunnustaa valtion, jota ei ole vielä edes olemassa? Se ei helpota edes sitä syyllisyyttä, mikä kalvaa joita kuita.
Jos Suomi ”tunnustaa” Palestiinan valtion, Palestiina ei tule olemaan sen enempää valtio kuin nytkään. Gazan sota jatkuu vähintäin yhtä verisenä kuin nytkin eikä siellä tai Länsirannalla innostuta juhlahumuun ”kun nyt Helsinkikin tunnusti meidät”.
Varmin tapa lopettaa tämä hulluus on kun Hamas ensin vapauttaa panttivankinsa ja lopettaa sotimisen. Ei israelilaiset sillä sen jälkeen yksin tappele. Ovat vaan tyytyväisiä kun pääsevä Gazasta pois.
Ilmoita asiaton viesti
Palestiinan valtiota ei tarvitse (vielä) tunnustaa, mutta se pitäisi kyllä tunnustaa, että näillä ylimitoitetuilla toimillaan Israel on nyt hyvin lähellä syyllistyä palestiinalaisten kansanmurhaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko tämän nähdä toisinkin?
Jos ensiksi jätetään höpinät sionismista ja antisemitismistä ym. omaan arvoonsa ja katsotaan asiaa realistisesti.
Kun tilanne on mikä se on niin rauhaan tuolla alueella ei päästä koskaan. Siitä pitää huolen kansainvälinen, olemattoman Palestiinan hyväksyminen.
Tuo hyväksyminen suorastaan kehottaa Palestiinan arabeja jatkamaan sotaansa Israelia vastaan. Israelia jonka samainen kansainvälinen yhteisö on hyväksynyt.
Olisiko vaihtoehto se että vedetään kaikki tuki pois Palestiinan ”valtiolta” kunnes heidät pakotetaan tekemään rauha Israelin kanssa?
Egypti ja muutamat muut arabimaat ovat tämän oivaltaneet.
Nyt vasurien, kuten blogistin, ajatus on kai se että pakotetaan Israel luopumaan puolustautumisesta ympäröiviä voimia vastaan. Voimia jotka avoimesti sanovat että ainoa ratkaisu konfliktiin on se että Israel heitetään mereen. Tämäkö olisi ratkaisu? Ja jotka ovat sitä useaan otteeseen myös yrittäneet. Tuskin.
On myös aivan turhaa kaivaa esille aikaa jolloin Israel perustettiin. Se että Israel on olemassa on reaalinen tosiasia. Ja sen perustamisesta alkaa vähitellen olla jo lähemmäs sata vuotta. Voimmeko me, tai siia maailma alkaa palauttamaan tuon aikaisia olosuhteita maailman valtioiden kesken?
Vai vedetäänkö rajat uudelleen vaikkapa sellaisiksi kuin ne olivat 1900?
Olisiko parempi elää nykyajassa ja hyväksyä tosiasiat?
Ilmoita asiaton viesti
”Kun tilanne on mikä se on niin rauhaan tuolla alueella ei päästä koskaan.”
Tässä taas yksi esimerkki Suomen ”arvopohjaisesta realismista.”
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä kommenttiasi enkä sitä kuinka se liittyy omaan kommenttiini.
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus on omasta kommentistasi, 2 kpl, 1. virke.
Minusta se kuvaa hyvin myös ulkopoliittisen johtomme omaksumaan sivullisuutta. Pari päivää sitten ulkoministeri Valtonen vahvisti, ettei asehankintoihin Israelista sovelleta muita kuin aseiden suorituskykyyn liittyviä kriteereitä. Veri saa siis jatkossakin virrata, jos sen seurauksena on entistä tehokkaampia aseita Suomelle.
Ilmoita asiaton viesti
Tottahan nyt oman tekstini ymmärrän.
Kuten kirjoitin, en ymmärrä kommenttiasi. Kommenttisi ei suinkaan ole tuo lainattu osa.
Teidän vasureiden ryhmä taisi EU:a äänestää Ukrainan apupakettia vastaan. Ukrainalaisten tappaminen saa jatkua?
Näissä on sentään sen verran yhtäläisyyttä että niin Israel kuin Ukrainakin käyvät puolustussotaa barbaarista hyökkääjää vastaan.
Te vasurit olette hyökkääjän puolella molemmissa tapauksissa. Tämähän on yksiselitteistä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Suomi voisi yhtyä Etelä-Afrikan kanteeseen kansainväliseen oikeusistuimeen Haagissa kansanmurhasta. Se olisi kuitenkin selvä kannanotto nykyiseen Lähi-idän tilanteeseen. Taisi kyllä lingot jäädä saamatta, mutta olisi hyvä omatunto toki.
En usko edes taivaallinen Jumala hyväksyy, sitä mitä Vanhan Testamentin Gazassa ( Aarteen säilytyspaikassa) nykyisin tapahtuu. Profeetat usein varoittivat ylimielisyyden ja ahneuden synneistä. Erityisen hyvin pitää kohdella muukalaisia, jotka sinun porteillasi istuvat. Enpä usko, että kristinusko velvoittaa ihmistä hyväksymään vääryyksiä jotka ovat selviä ja ilmeisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Alan olla entistä enemmän samaa mieltä kuin Kekkonen. Toisin sanoen pitääkö hillua ihan joka paikassa ja ihan joka asiassa. Kekkosen uusimpia ajatuksia voi seurata YouTubesta.
paakkelsi:n kanavalta.
Ilmoita asiaton viesti