Helsingistä tullut Euroopan romanien ilmainen talviasuntola

Suomen Kuvalehden artikkelin mukaan hätämajoituspaikat täyttyvät kun Romanian ja Bulgarian romaneja yöpyy Helsingin diakonissalaitoksen hätämajoitustiloissa noin 250 henkeä talvisin. Tästä on ilmeisesti tullut tapa, koska käyvät talvellakin välillä kotona ja sitten taas tänne.
Jos sana kiiriii ja romaneja tulee 500, mitäs sitten? Hätämajoituspaikat loppuvat. Oliko tämä Euroopan romanien ilmaishotellina toimiminen nyt ihan sitä, mitä varten Helsingin diakonissalaitos saa rahoitusta. Ymmärrän akuutin hätämajoituksen, mutta artikkelista saa sen kuvan, että majoituksesta on tullut vakiokäytäntö joka vuosi. Ja Helsingistä romanien turvasatama talveksi, näin he itsekin artikkelissa sanovat.
Eikö voisi ajatella sellaista viestiä heille, että saavat olla pari viikkoa hätämajoituksessa ja kun lähtevät välillä kotiin, niin HDL-hätämajoitus ei enää ole mahdollista, kun palaavat. Tuolloin romanit eivät varmaankaan tulisi kerjäämään Helsinkiin, sillä ei se kerjääminen täällä kait mitenkään ole tavoite Helsingin diakonissalaitoksellekaan? Ja vaikka kaupunki ei kerjäämistä järjestyssäännöissä kiellä, ei se varmaan kaupunginhallituksenkaan tavoite ole?
Entä voiko EU:lla olla roolia siinä, että se rakenuttaisi Bulgarian ja Romanien kotimaihin hätämajoitustilat?
(Edit 4.12) Kirjeenvaihto minun ja Helsingin diakonissalaitoksen johtajan kanssa:

Lähettäjä: Mika Paasolainen <Mika.Paasolainen@hdl.fi>

Päivämäärä: 4.12.2019 13.43 (GMT+02:00)

Saaja: erkkij.saarinen@kolumbus.fi

Aihe: VS: Romanian ja Bulgarian romanit

Hei,

 

Kiitos yhteydenotostanne. Euroopan liikkuvan romaniväestön tilanne on monimutkainen. Kotimaassaan heillä ei ole mahdollisuutta elättää perhettään koska mustalaisviha on siellä niin suuri. Työpaikan löytäminen kotimaassa on todella vaikeaa koska heitä syrjitään romanitaustan vuoksi. Valtaosa heistä on luku- ja kirjoitustaidottomia koska heillä ei ole varaa käydä koulua. Tämä luo kierteen jossa sukupolvi sukupolven jälkeen joutuu kerjäämään vaihtoehtojen puuttuessa. Tästä syystä vanhemmat ovat pakotettuja jättämään lapsensa kotimaahan ja lähtemään itse Länsi-Eurooppaan hankkimaan rahaa. Useimmiten tämä tarkoittaa kerjäämistä. Näiden vanhempien suurin toive on että he pystyisivät hankkimaan niin paljon rahaa että lapsilla olisi mahdollisuus käydä koulua ja että heidän ei tarvitsisi kerjätä vaan he pystyisivät käymään koulua, hankkimaan ammatin ja löytämään työtä.

Diakonissalaitos on yhteiskunnallinen toimija jonka tavoitteena on ihmisarvoinen elämä kaikille. Liikkuvan romaniväestön ongelmat kotimaassa eivät korjaannu Suomesta käsin mutta voimme auttaa heitä selviämään huomiseen. Tarjoamme heille paitsi humanitaarista apua (kuten hätämajoitusta ja päiväkeskus palveluita) mutta myös tukea, koulutusta ja valmennusta, jonka tarkoituksena on mahdollistaa heille muita tapoja saada rahaa kuin kerjääminen. Moni on saanut koulutusta siivoamiseen ja onnistunut työllistymään sitä kautta. Useat myyvät IsoNumero lehteä ja saavat siitä tuloa itselleen. Jotkut keräävät pulloja ja näin siivoavat Helsinkiä. Kukaan ei tule Suomeen kerjäämään koska se on kivaa vaan koska heidän on pakko. Diakonissalaitoksen tavoitteena on kerjäämisen lopettaminen mutta se ei tapahdu nopeasti. Yritämme vaikuttaa myös juurisyihin eli tilanteeseen kotimaassa. Meillä on Romaniassa ja Bulgariassa projekteja joiden tarkoituksena on edistää romaniväestön olosuhteita kotimaassaan ja edistää työllistymistä kotimaassa.

Diakonissalaitoksella on hätämajoitus joka on maksimissaan 200 hengelle. Ensisijainen kohderyhmä on liikkuva romaniväestö. Majoitamme myös muitakin hätämajoituksen tarpeessa olevia, esim. suomalaisia ja muita Euroopan kansalaisia. Tavoitteena on että kukaan ei jäisi ulos. Hätämajoitus on avoinna talvikauden yli lokakuusta huhtikuuhun. Ihmiset käyvät välillä kotonaan perheensä luona mutta palaavat takaisin koska rahaa pitää perheelle ja lapsille saada. Hätämajoituksen evääminen kodittomilta ihmisiltä johtaisi siihen että nämä ihmiset asuisivat hylätyissä rakennuksissa, vanhoissa asuntovaunuissa ja itse rakentamissaan hökkeleissä. Vaarana olisi että ihmisiä paleltuisi pakkaseen. Siksi on tärkeää ja inhimillistä että tarjoamme näille ihmisille mahdollisuuden parempaan huomiseen.

Jos haluatte tietää lisää palveluistamme niin olkaa yhteydessä minuun.

ystävällisin terveisin,

Mika Paasolainen

Palvelualuejohtaja / Service Manager

mika.paasolainen@hdl.fi

———————————-

Vastasin vielä:

Hei, kiitos vastauksestasi. Teette tärkeää työtä.

Pari asiaa minua vain ihmetyttää:

– Miksi Bulgariasta matkustetaan Suomeen talveksi kerjäämään, matkathan maksavat.

– Miksi käydään välillä kotimaassa, matkathan maksavat. Mikä juuri Suomessa vetää talveksi kerjäämään?

– Onko keskusteltu, että HDL maksaisi kuittia vastaan joidenkin 100 kerjäläisen lasten koulutuksen kotimaassa, ehdolla että romanivanhemnat palaavat kotiin. Olisiko kustannus suurempi kuin nyt, kun annatte palveluja?

Ajattelen siis edelleen niin, että kotimaassa tapahtuva apu on aina parempi kuin ulkomailla kerjääminen, joka altistaa myös rikollisuudelle.

Yt. Erkki

Lähetetty Samsungin tablet-laitteesta.

ps. Tänään 4.12 myös Jan Vapaavuori Iltalehden artikkelissa sanoo romanien pyörittävän huumekauppaa Itäkeskuksessa.

——– Alkuperäinen viesti ——–

 

ErkkiSaarinen

VTM, Helsingin Perussuomalaisten jäsen. Facebook Erkki Saarinen,ps Kotisivu erkkisaarinen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu