Toimeentulotuki, mielenterveys ja työ – mikä on syy mihinkin?

Toimeentulotukea saavilla nuorilla on paljon mielenterveysongelmia, kertoo THL:n tutkimus, joka sai Helsingin Sanomissa palstatilaa 29.1. Tutkijoiden johtopäätös on, että lasten ja nuorten mielenterveyteen kannattaa investoida, koska se ehkäisee myöhempää toimeentulotuen saantia.

Suhtaudun hieman epäilevästi siihen, että vain mielenterveys yksin korreloisi noin vahvasti toimeentulotuen saantiin. Minusta tutkimuksesta puuttui yksi aivan keskeinen asia – työ. Tai työttömyys.

Jos vaikkapa ammattikoulusta tuleva nuori ei saa työtä, hän helposti masentuu ja syrjäytyy. Jos peruskoulun jälkeen on vähän tuuliajoilla, nuori masentuu ja syrjäytyy. Ja turvautuu toimeentulotukeen, jonka jälkeen ehkäpä elinikäinen kierre on valmis.

Minusta nuoret peruskoulun tai ammattiopiston jälkeen pitää kädestä pitäen ohjata jonkun työn tai opiskelun pariin. Jos ei muuta työtä, niin kyllä ns. yhteiskunnallisesti hyödyllistä työtä löytyy vaikkapa järjestöjen parista. Olen jopa pohtinut pitäisikö terveille alle 25-vuotiaille nuorille toimeentulotuki olla vastikkeellista? Näin nuori pysyisi jonkun yhteisön jäsenenä, tuntisi tekevänsä jotain hyödyllistä ja ei siksi syrjäytyisi passivoivan toimeentulotuen hoiviin.

Eli, kun tutkijat painottavat mielenterveystyötä toimeentulotuen ehkäisijänä, niin itse painottaisin terveyttä ylläpitävää työtä.

Alla linkki HS-artikkeliin.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006387601.html

ErkkiSaarinen

VTM, Helsingin Perussuomalaisten jäsen. Facebook Erkki Saarinen,ps Kotisivu erkkisaarinen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu