Turvapaikanhakijoiden sijoittuminen Suomeen – Norjan malli

Tänä vuonna kymmenet tuhannet ukrainalaiset saavat tilapäisen oleskeluluvan Suomessa. Samalla he saavat valita kotikuntansa. Mikäli ukrainalaiset tekevät kuten monet muut oleskeluluvan saajat, he hakeutuvat pääkaupunkiseudulle ja muutamaan muuhun suureen kaupunkiin. Koska heillä ei ole asuntoa ja monella ei myöskään ole vielä työtä, heillä on oikeus saada pikaisesti kaupungin vuokra-asunto. Olemme jo nähneet aikaisemmin, miten tämä rasittaa tiettyjä kaupunkeja ja lisää segregaatiota.

Olisiko Norjan mallista apua?

Suomessa kuten Norjassakin vapaa liikkuvuus on turvattu perustuslaissa. Sen sijaan Norjassa tietyt kotoutumistuet ovat ehtona sille, että turvapaikanhakija kotoutuu muutaman vuoden siinä kunnassa, jonka viranomaiset hänelle osoittavat. Olisiko Suomessakin järkeä siinä, että esim. Kuopion vastaanottokeskuksessa oleva hakija kotoutuisi pari vuotta siinä kunnassa, minkä ao. hyvinvointialue määrittää. Tämä olisi kaupungin asunnon ja tiettyjen Kela-tukien ehtona.

Mikäli turvapaikanhakija haluaa siitä huolimatta muuttaa vaikkapa Helsinkiin, hänen täytyisi itse järjestää asunto markkinoilta ja luopua noista kotoutumistuista. Sama malli tietysti myös muille tilapäisen oleskeluluvan saanneille.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu