Asumisen edelläkävijät

Suomesta ja Nokialta voidaan lähteä viemään maailmalle asumiseen liittyviä innovaatioita. Kuulostaako hieman oudolta ja herättikö hilpeyttä? Meillä on jo pohjaa alettu rakentamaan tätä varten. Eco3 eli bio- ja kiertotalouden yrityspuisto luodaan kolmeen kulmaan. Jotta tänne saataisiin yrityksiä, niin meidän pitää alkaa myös kaupunkina ja asukkaina muuttamaan vaatimuksia omasta ja asumisen kulutuksesta. Avaan muutamia asioita mitä voisimme tehdä ja listasta jää vielä rajaton määrä asioita pois.

Betoni. Ensinnäkin hiekasta on valtava pula maailmalla. Siitä käydään raakaakin taistelua. Samaten vedestä on pulaa monella alueella. Näiden hankkiminen ei ole vastuullista. Suomessa asiat ovat paremmin ja ketään ei tapeta näiden takia. Betonin valmistukseen käytetään myös sementtiä, jossa on kalkkikiveä. Kalkkikiven muuttaminen sementiksi vaatii todella paljon energiaa. Tähän on tulossa, jollei ole tullut jo jotain ympäristöystävällisempää tuotetta. Meidän pitäisi täällä tukea ja mahdollistaa sen, että yritykset pääsivät kokeilemaan uusia korvikkeita betonille. Puu toimii osassa rakentamisessa hyvinkin, mutta sitä ei voida käyttää kaikkialla tai sitä ei tarjolla tarpeeksi.

Vesi. Käyttövedestä ei ole pulaa, meillä, vielä. Monissa maissa ja eri alueilla vedestä on huutava pula. Maailmalla on tehtykin jo monenlaisia innovaatioita veden säästämiseksi. Esimerkiksi varaaja, joka kerää pesuvedet suihkusta ja pyykkikoneista sekä ilmastokoneista. Sitten sitä samaa vettä voidaan suodatuksen jälkeen käyttää vessoissa, pesukoneissa ja puutarhan kastelussa. Vastaavanlaisia ratkaisuja meidän pitäisi kehittää ja hyödyntää, jotta vettä säästyisi.

Automaatio. Rakennusautomaatiolla pystytään säätämään asunnossa monia asioita. Verhojen avautumista ja sulkeutumista. Tällä pystytään säästämään lämmitysenergiaa paljonkin. Valoisaan aikaan verhot auki ja pimeään aikaan kiinni. Samalla kun lämpötila muuttuu, niin säädetään myös esimerkiksi ilmalämpöpumpun tehoa. Rakennusautomaatiolla voidaan ohjata myös vaikka aurinkoenergiaa eri kohteisiin asunnossa. Veden lämmitys vie paljon sähköä ja siihen sitä pitäisi myös ohjata valoisaan aikaan paljon. Tulevaisuudessa myös sähköauton latauskin voitaisiin lopettaa, kun akku on täysi.

Tässä oli nyt mainittuna muutamia esimerkkejä ja osassa teknologia on jo olemassa. Innovaationa voidaan pitää myös sitä palvelua mitä tarjotaan. Meidän pitäisi rohkeasti edistää ja mahdollistaa näiden uusien asumisen innovaatioiden käyttö. Tämä työllistäisi alueella myös paljon. Näillä asioilla on iso merkitys meille kaikille.

Huominen asuu Nokialla.

+1
EsaJalonen
Kokoomus Nokia
Ehdolla kuntavaaleissa

Uusioperheen isä ja lapsia on neljä. Harrastan kävelyä, padelia, lukemista, leipomista, golffia ja biohakkerointia.
Tässä blogissa aiheet vaihtelevat ilmastonmuutoksen, terveysteknologian ja politiikan välillä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu