Kouluruoka tukee kestävää ruokamurrosta

Jyväskylän yliopisto on juuri julkaissut tietopaketin kouluruokailun ilmastovaikutuksista. Se on tehty yhdessä Muuramen ruokapalveluiden kanssa. Oppilaat ovat itse päässeet vaikuttamaan kouluruuan kokeiluun ja maistelemaan erilaisia kasvisruokia. Kasvisruualla on pyritty korvaamaan paljon eläinperäisiä ruokia. Tämä on oikea suunta mihin kuntien kuuluisi mennä. Kouluruualla luodaan myös mielipiteitä ruuasta ja oppilaat saavat tätä kautta myös tietoutta kasvisruuan terveellisyydestä ja ilmastovaikutuksista. Tällä on pedagoginen vaikutus lapsiin ja nuoriin. Tällä kannustetaan ympäristöystävällisiin ruokiin.

Nokian kaupunki on yksi Hinku-verkoston kunnista, jotka pyrkivät ilmastoystävällisiin ratkaisuihin. Pitäisi olla edelläkävijä. Meillä pitäisi systemaattisesti lähteä kehittämään näitä ruokia yhdessä koulujen ja oppilaiden kanssa. Tämänhetkinen tapa eli korvataan makkara soijanakilla ei toimi. Nyt vaaditaan luovaa toimintaa. Tämä soijanakki on myös kallisratkaisu. Kasvisruualla voidaan tehdä säästöjäkin, mutta siihen pitää panostaa. Parit helpot ratkaisut luovat vain huonoja ennakkokuvia. Monet meistä aikuisistakin luulevat, että soijanakki on ainut kasvisruoka. Olen kotona joutunut tekemään monia kokeiluja, ja lapset ovat tarjonneet suoria vastauksia näistä kokeilusta. Osa näistä resepteistä on laitettu roskakoriin, ja moni on päätynyt säännöllisiksi ruuiksi.

Me voimme olla edelläkävijöitä ja murtaa ennakkoluuloja. Tehdään ilmastotyöstä maukasta.

EsaJalonen
Kokoomus Nokia
Ehdolla kuntavaaleissa

Uusioperheen isä ja lapsia on neljä. Harrastan kävelyä, padelia, lukemista, leipomista, golffia ja biohakkerointia. Tässä blogissa aiheet vaihtelevat ilmastonmuutoksen, terveysteknologian ja politiikan välillä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu