Nuorten hyvinvointi
Nuoret voivat huonosti, näin kuulee usein sanottavan. Onko se syynä, miksi huumeiden käyttö tai kokeilu lisääntyy nuorissa? Itse en tuota sanoisi ainoaksi syyksi. Media luo myös kuvaa, että nuoret käyttävät kannabista. Tuota on monesti esillä varsinkin eri jenkki sarjoissa tai elokuvissa. Nuori saa siitä ainakin yhdenlaisen esimerkin.
Kaupungin talousarviota nousee esille, että nuorten matalan kynnyksen palveluun on syytä panostaa. Siellä sanotaan, että noin 25 000€ säästetään yhden lapsen kiireellisen sijoittamisen välttämisellä. Ennaltaehkäisy todellakin kannattaa. Nuoria ja perheitä pitää tukea ja antaa mahdollisuuden päästä nopeasti palveluiden piiriin. Nuorten pitää päästä puhumaan, jos sille on tarvetta. Kotonakin voimme asiaan jo vaikuttaa, kun olemme silloin läsnä, kun nuorella on asiaa. Meidän ei parane syventyä someen silloin, kun nuorisomme meille haluaa sanoa jotain. Tilastoista ikävä kyllä en löydä tietoa paljonko meidän mielenterveyspalveluitamme käytetään.
THL teettää säännöllisesti kouluterveyskyselyn. Sieltä kun vertailemme 2017 ja 2019 vuosia keskenään, niin kohdat ei ole saanut apua, vaikka olisi tarvinnut on kasvanut vuonna 2019. Kolmannes peruskoulun 8. ja 9. -luokkalaisista kokee, ettei ole saanut apua koulupsykologilta. Kyselystä ei selviä se, että onko kyse, ettei ole päässyt keskustelemaan vai koulupsykologi ei ole osannut auttaa. Kysymyksen asettelu tuntuu siltä, että ei ole saatu palvelua. Tämä on huolestuttavaa. Tämä on yksi kohta mitä pitää parantaa.
Meidän olisi hyvä avata myös nuorille oma chat tai muu kanava missä voivat kohdata aikuisen, vaikka anonyymisti. Po1nt.fi -chat on ollut Itä-Suomessa todella hyödyllinen. Voisiko täälläkin tehdä alueellista yhteistyötä tämän suhteen. Pitää tarjota monenlaisia kanavia, jotta nuoret voivat helposti olla yhteydessä. Tehdään oikeasti matalan kynnyksen palveluita. Nuorilla on varmasti tähänkin ajatuksia.
Liikunta myös tukee hyvinvointia. Näihin erilaisiin liikunta tai harrastus mahdollisuuksiin on hyvä panostaa. Kaikki eivät voi olla ulkotiloja, koska on erilaisia vuodenaikoja. Kirjaston nuorisotila oli hyvä ajatus. Olen nähnyt Espoossa toimivan konseptin tuosta. Tilan pitää olla riittävä ja siellä pitää olla aktiviteetteja. Samaten myös selkeät säännöt pitää. Väärässä paikassa tehdyt säästöt vaikuttavat kokonaisuuteen. Nyt pitää rohkeasti tutkia eri vaihtoehtoja ja katsoa mitkä toimivat.
Psykoterapeutiksi opiskelemisen hintalapun alentaminen vois olla ihan kohtuullinen idea, niin nuoret, sekä heidän vanhemmat pääsisi parantumaan; jonot on aivan kohtuuttomat.
Sitten on nämä hommat mihin liittyy päihteet. Ihmisiä keillä on päihdeongelma, hoidetaan päihdeongelmaisina, ja muu hoito evätään päihdeongelman takia, vaikka päihdeongelman syy piileekin näissä muissa hommissa mitkä jää ilman hoitoa. Tämä vaikuttaa jonkinsortin rakenteelliselta ongelmalta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnostaisiko ketään kuntapoliitikkoa tämmönen:
Kun ennakoivaa mielenterveystyötä tehdään, se perinteisesti jäsennetään elämänkaarimallin mukaisesti. Tässäkin kirjoituksessa nuoriso on se kohde. Kuitenkin on olemassa seuraava luettelo: onnettomuudet koskettavat kaikkia ikäryhmiä, perheessä on aina kaikenikäisiä, koulukiusaamisen ehkäisyssä vanhemmat ja opettajat ovat keskeinen kohderyhmä, viihdeaineiden väärinkäytön ehkäisyssä ikäryhmiin tuijotteluun ei kannata panostaa. Tätä luetteloa voi käytännön työntekijä jatkaakin. Myös käsite ja ilmiö nimeltä varhainen puuttuminen on päätösvaltaisilla hyvin usein sen harhan vallassa, että luullaan taivaan aukeavan, kun saadaan vaikkapa nuoria mahdollisimman varhaisessa vaiheessa terveyden hoidon ammattilaisten vastaanotolle.
Jos siinä vaikuttamisessa lähdettäisiin mielenterveyden kulmakivistä:
* Ihmissuhteisiin keskittyvä työ.
* Kehon kuntoon ja liikuntaan / liikkumiseen keskittyvä työ.
* Rationaaliseen toimintaan kuten opiskeluun, päivittäiseen toimeen tuloon ja mietiskelyyn liityvä työ.
* Irrationaaliseen toimintaan kuten elämänkatsomukseen, taiteeseen tai vaikka tunteiden käsittelyyn liittyvä työ.
niin ketäpä kiinnostaa tällainen?
Ilmoita asiaton viesti