Nuorten hyvinvointi

Nuoret voivat huonosti, näin kuulee usein sanottavan. Onko se syynä, miksi huumeiden käyttö tai kokeilu lisääntyy nuorissa? Itse en tuota sanoisi ainoaksi syyksi. Media luo myös kuvaa, että nuoret käyttävät kannabista. Tuota on monesti esillä varsinkin eri jenkki sarjoissa tai elokuvissa. Nuori saa siitä ainakin yhdenlaisen esimerkin.

Kaupungin talousarviota nousee esille, että nuorten matalan kynnyksen palveluun on syytä panostaa. Siellä sanotaan, että noin 25 000€ säästetään yhden lapsen kiireellisen sijoittamisen välttämisellä. Ennaltaehkäisy todellakin kannattaa. Nuoria ja perheitä pitää tukea ja antaa mahdollisuuden päästä nopeasti palveluiden piiriin. Nuorten pitää päästä puhumaan, jos sille on tarvetta. Kotonakin voimme asiaan jo vaikuttaa, kun olemme silloin läsnä, kun nuorella on asiaa. Meidän ei parane syventyä someen silloin, kun nuorisomme meille haluaa sanoa jotain. Tilastoista ikävä kyllä en löydä tietoa paljonko meidän mielenterveyspalveluitamme käytetään.

THL teettää säännöllisesti kouluterveyskyselyn. Sieltä kun vertailemme 2017 ja 2019 vuosia keskenään, niin kohdat ei ole saanut apua, vaikka olisi tarvinnut on kasvanut vuonna 2019. Kolmannes peruskoulun 8. ja 9. -luokkalaisista kokee, ettei ole saanut apua koulupsykologilta. Kyselystä ei selviä se, että onko kyse, ettei ole päässyt keskustelemaan vai koulupsykologi ei ole osannut auttaa. Kysymyksen asettelu tuntuu siltä, että ei ole saatu palvelua. Tämä on huolestuttavaa. Tämä on yksi kohta mitä pitää parantaa.

Meidän olisi hyvä avata myös nuorille oma chat tai muu kanava missä voivat kohdata aikuisen, vaikka anonyymisti. Po1nt.fi -chat on ollut Itä-Suomessa todella hyödyllinen. Voisiko täälläkin tehdä alueellista yhteistyötä tämän suhteen. Pitää tarjota monenlaisia kanavia, jotta nuoret voivat helposti olla yhteydessä. Tehdään oikeasti matalan kynnyksen palveluita. Nuorilla on varmasti tähänkin ajatuksia.

Liikunta myös tukee hyvinvointia. Näihin erilaisiin liikunta tai harrastus mahdollisuuksiin on hyvä panostaa. Kaikki eivät voi olla ulkotiloja, koska on erilaisia vuodenaikoja. Kirjaston nuorisotila oli hyvä ajatus. Olen nähnyt Espoossa toimivan konseptin tuosta. Tilan pitää olla riittävä ja siellä pitää olla aktiviteetteja. Samaten myös selkeät säännöt pitää. Väärässä paikassa tehdyt säästöt vaikuttavat kokonaisuuteen. Nyt pitää rohkeasti tutkia eri vaihtoehtoja ja katsoa mitkä toimivat.

0
EsaJalonen
Kokoomus Nokia
Ehdolla kuntavaaleissa

Uusioperheen isä ja lapsia on neljä. Harrastan kävelyä, padelia, lukemista, leipomista, golffia ja biohakkerointia.
Tässä blogissa aiheet vaihtelevat ilmastonmuutoksen, terveysteknologian ja politiikan välillä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu