Tunkua kunnallispolitiikkaan vai eikö sittenkään

Kun taas katsellaan ehdokaslistoja, niin nimiä on paljon. Valtuustonpaikkoja on rajattu määrä ja sinne eivät kaikki halukkaat pääse. Kunnallispolitiikassa on muitakin rooleja hyvin paljon. Kunnan hallitus, lautakunnat, kunnan omistamat yritysten hallituspaikat sekä alueen yhteiset hallitukset ja neuvostot. Paikkoja on paljon. Jostain kumman syystä samat nimet silti esiintyvät hyvinkin paljon eri rooleissa. Loppuuko innostus siihen, ettei päässyt valtuustoon?

Meidän pitäisi rohkeasti kieltää kaikenlaiset kaksoisroolit. Näin päästäisiin siihen, että kun lähdet toimintaan mukaan, niin pitäisi valita ottaako vastaan hallituksen, valtuuston vai muun roolin. Ensisijaisen roolin tuominen esiin äänestysvaiheessa voisi tuoda mielenkiintoisia asetelmia. Se, että onko meillä siihen rohkeutta tai onko tarpeeksi innokasta väkeä?

Yksi tärkeä syy miksi näin pitäisi tehdä on päättäjien oma hyvinvointi. Kokouksiin valmistautumisessa menee aikaa ja moni käy vielä töissä eri kokouksien ohella. Päättäjät eivät kerkeä lepäämään tai urheilemaan yhtään. Se alkaa näkymään ja voi pahimmillaan johtaa siihen, että joudutaan turvautumaan sairaudenhoitoon. Toiseksi tämä voi vaikuttaa valmisteluun ja emme oikeasti ole valmiina käymään oikeata keskustelua aihepiiristä. Väsyneenä todistetusti ei tule tehtyä parhaita päätöksiä. Päättäjien pitäisi näyttää mallia mitä ennaltaehkäisyllä tarkoitetaan.

Toiseksi tämä vaikuttaa siihen, ettei voida kääntää takkia eri vaiheissa. Näin päätöksenteko pystyy selkeämpänä. Joskus olemme varsinaisia tuuliviirejä. Kolmanneksi olisi sitten oikeasti aikaa perehtyä materiaaleihin ja siihen omaan rooliin. Aina ei riitä se, että lukee vain aineiston vaan olisi hyvä tutkia tarkemmin myös taustoja. Varsinkin valtuustokauden alussa, kun roolit ovat vaihtuneet voi tulla paljonkin uutta.

Itse en tiedä vielä minkä roolin ottaisin, koska monia hienoja paikkoja on tarjolla. Mahdollisesti jopa lautakunta, koska siellä pääsee valmistelemaan asioita paremmin. Olisiko meidän kaupunki ja sen edustajat tähän valmiita?

0
EsaJalonen
Kokoomus Nokia
Ehdolla kuntavaaleissa

Uusioperheen isä ja lapsia on neljä. Harrastan kävelyä, padelia, lukemista, leipomista, golffia ja biohakkerointia.
Tässä blogissa aiheet vaihtelevat ilmastonmuutoksen, terveysteknologian ja politiikan välillä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu