Sisäministeriö pyytää kuntia varautumaan 80 000 turvapaikanhakijan tuloon

Sisäministeriö pyytää kuntia etsimään 80 000 majoituspaikkaa turvapaikanhakijoiden tuloa varten.  Näistä halutaan myös tehdä sopimukset ELY-keskusten kanssa kertoo Kuntalehti.

 

Huomenna keskiviikkona EU-komissio  pyrkii aktivoimaan hätilan, jonka varjolla EU-jäsenmaat Iso-Britanniaa, Tanskaa ja Irlantia lukuunottamatta pakotettaisiin taakanjakoon ja mm. Suomi luopuisi kansallisesta itsemääräämisoikeudesta maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassa. 

 

EU-komissio pyrkii jalka oven väliin taktiikalla saamaan jäsenmaat suostumaan taakanjakoon 40 000 turvapaikanhakijan osalta. Tämän jälkeen taakanjako tarkoittaa EU-komission tavoittetta eli kaikkien turvapaikanhakijoiden sekä x määrän kiintiöpakolaisten taakanjakoon.  Komission puhui aiemmin 20 000:sta, nyt 40 000:sta koska sellainen Troijan hevonen on helpompi saada läpi kuin esim. viime vuoden turvapaikanhakijat 626 000.  Turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa sitä mukaa kun toivotamme väkeä tervetulleeksi ja mitä enemmän "pelastusoperaatioita" on.

 

Media puhuu mielellään pakolaisista antaakseen väärän kuvan laittomista rajanylittäjistä tai turvapaikanhakijoista, jotta hyväntahtoisuuttamme hyväksikäyttämällä suostuisimme taakanjakoon. Pakolainen on siis henkilö, jolle on myönnetty pakolaisasema ja Välimerellä seilaavilla ei ole sellaista ja sen takia osa näistä hakee kiinnijäätyään turvapaikkaa. Pakolaisille on lähtömaiden läheisyydessä pakolaisleirejä, joten kovin kauaksi ei tarvitse lähtiä suojelua saadakseen. 

 

Kuten Ruotsissa, niin vain turvapaikanhakijoiden määrällä on väliä, ei seurauksilla kuten olemme perinteisesti yrittäneet ratkoa ongelmia.

 

Välimeren tilanteeseen on jo helppo ratkaisu olemassa ja se on turvapaikanhakijoiden palauttaminen pakolaisleireille, joista voi normaaliin tapaan hakeutua kiintiöpakolaisiksi mikäli suojelu ei onnistuisi leireillä. Tämä lopettaisi hukkumiset muutamassa päivässä tai viikossa, mutta kyse on siitä halutaanko hukkumiset lopettaa vai ei. 

 

 

"Kunnilta varautumissuunnitelmat isoon pakolaismäärään

….

Kunnat ovat puolestaan saaneet toukokuun alussa sisäministeriön ja ELY-keskusten pyynnön tehdä suunnitelmat miten ne varautuvat pakolaisten laajamittaiseen maahantuloon.

Ministeriön maahanmuutto-osasto on pyytänyt ELY-keskuksia aloittamaan valmistelun alueellisten yhteistyöryhmien asettamiseksi maahanmuuttoon varautumiseksi.

Kuntia pyydetään nyt tekemään touko-kesäkuun aikana, viimeistään elokuussa aiesopimukset siltä varalta, että Suomessa alkaa laajamittainen maahanmuutto. Maahantulon ja pakolaisten sijoittamisen järjestelyn organisoinnissa on tarvittaessa mukana koko viranomaiskenttä: kuntien ohella sisäministeriö, ELY-keskukset, poliisi, puolustusvoimat sekä järjestöjä, muun muassa SPR.

Koulut ja hallit
majoituskäyttöön

Kunnissa varautuminen merkitsee konkreettisten majoitustilojen etsimistä. Tehtävänä on laatia esitys sekä aikataulu aiesopimusten mukaisesti mahdollisista perustettavista järjestely- tai vastaanottokeskuksista. Niiden tilojen osalta, joista ei tehdä aiesopimuksia, laaditaan erillinen käyttöönottojärjestys.

Kunnissa pakolaisten järjestely- ja vastaanottokeskuksina voivat toimia esimerkiksi urheiluhallit ja osa kouluista.

Kunnille esitetään varautumissuunnitelmassa, että ne solmivat pakolaisten vastaanotosta aiesopimuksen ELY-keskuksen kanssa. Uudellamaalla ELY-keskuksen tavoitteena on 11 400 majoituspaikkaa.

Sisäministeriön ohjeen mukaan laajamittaisen maahantulon varautumisessa majoituspaikkatavoite kaikkien ELY-keskusten alueella on yhteensä 80 000.

http://kuntalehti.fi/kuntauutiset/sote/kunnilta-varautumissuunnitelmat-i…

 

13:14 Edit: typo

0
esaniemi0
Helsinki

esa.niemi0@gmail.com
Puoluepolitiikkaan sotkeutumaton pohdiskelija mielenkiintoisten asioiden äärellä. Parhaat ajatukset voittakoon puoluepolitiikan sijaan.
Hyvä keskustelu on aina antoisaa ja mitä enemmän näkökantoja esitetään, niin sitä enemmän joutuu pohtimaan ja kyseenalaistamaan myös omia näkemyksiä. Pidän etenkin eri mieltä olevista kommenteista, joista aina oppii jotain uutta.
Keskusteluani ohjaavia arvoja ovat ihmisoikeudet, eettinen toiminta, tuloksiltaan onnistunut politiikka, hyvinvointivaltion ja Suomen kilpailukykyä turvaava politiikka. Jokaisella puolueella on jotain hyvää, mutta kenelläkään ei ole täydellistä pakettia tarjota, joten minä haluaisin yhdistellä näitä kaikkia ja löytää kultainen keskitie.
Keskusteluja voi jatkaa, pyytää lähteitä tai muuta:
esa.niemi0@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu