30-luvun työselkkaukset ja meidän ”mussoliini”

Lapuan liike lähti liikkeelle aivan erityisesti työmaaterrorista.  Työmaaterroria pidettiin mieltä kuohuttavana.  Valkoisissa joukoissa palvelleita tai lakkojen murtamiseen osallistuneita terrorisoitiin työmailla aivan yleisesti.

Työmaaterrorin seurauksena oli mm. työväenlehdissä julkaistut maksetut anteeksipyynnöt jossa valkoisissa joukoissa palvelleet pyysivät anteeksi tekoaan.  Moni kunnon työmies lähti Amerikkaan pakoon työmaaterroria.

Tätä ennen oli jo tapahtunut:

Punaisten paitojen repiminen

Lapualla revityt paidat eivät olleet mitä tahansa punaisia paitoja vaan venäläistyylisiä housujen päälle tulevia paitoja joissa oli lisäksi merkkinä sirppi ja vasara.

Kansalaisilla oli aito huoli siitä että osa kansasta valmistelee uutta kansalaissotaa.  Neuvostoliitto kohdisti voimakasta panostusta nimenomaan Suomeen horjuttaakseen suomalaista yhteiskuntaa.  Kominternin koko maailmanlaajuisesta budjetista kolmannes oli kohdistettu Suomen horjuttamiseen.

Uskonnon pilkkaaminen

Mainittujen iltamien, jonka yhteydessä punaisia paitoja revittin, tienvarsimainoksissa oli kottikärryissä istuva pappi jota oltiin kärräämässä tunkiolle.  Vahvasti körttivaikutteisella Pohjanmaalla tällainen uskonnon pilkka herätti pahaa verta.

Lapualaisuus

Lapualaisuus ei ollut suinkaan mikään paikallinen liike, vaan yli koko maan järjestettiin joukkokokouksia punaista vaaraa vastaan.  Kysymyksessä oli koko maan kokoinen spontaani kansanliike joka halusi tehdä lopun punaisesta horjuttamisesta.

Jyrkimmät mielipiteet lähtivät Etelä-Suomesta ja Kokoomuksesta ja RKP:stä.  Joukkokokouksia järjestettiin Hangosta Petsamoon ja Vaasasta Sortavalaan.

Vihtori ”mussoliini” Kosola

Vihtori Kosola oli maalaisliiton miehiä.  Toimen mies joka jo nuorena kunnostautui maamiesseurassa ja edisti suomalaista maanviljelystä hyvin monipuolisella tavalla.  Hän edisti viljelyä, karjanhoitoa ja viime vaiheessa kanalanpitoa.  Hänen neuvoillaan oli suurta merkitystä kanaloiden yleistymisessä.

Jyrkimmät valkoiset olivat tyypillisesti Ruotsalaisesta kansanpuolueesta (mausteena rasismi ja rotuopit) sekä Kokoomuksesta.  RKP oli itseoikeutetusti äärioikeistona,  RKP oli Kokoomuksen oikealla puolella ennen kuin vasta viime vuosina siirrettiin keskemmälle eduskunnan istumajärjestyksessä.

Voi sanoa että Kosolalla oli vahva sukupolvikokemus venäläisistä.  Lapsuus ja nuoruus meni sortokaudella.  Hän toimi ahkerana jääkärivärvääjänä ja toimi keskeisessä solmukohdassa jääkärien reitityksessä Saksaan.  Etelä-Suomesta tulevat kokoontuivat Lapualla Kosolan talolle hajaantuakseen kolmea eri reittiä pitkin Ruotsiin ja sieltä Saksaan.  Toki tämä ei ollut ainoa reitti mutta keskeinen.

Ryssän kätyrit onnistuivat käräyttämään Kosolan ja Kosola pidätettiin ja istui Pietarin Spalernajan vankilassa vuoden tietämättä seuraako tuomio Siperiaan vai hirttotomio maanpetoksesta.  Kosolasta tuli ns. kalterijääkäri.

Vapauduttuaan edisti Suomen itsenäisyystaistelua mm. hankkimalla kiväärejä. Kiväärejä varanneet älysivät että saavat kiväärin maksamattakin ja Kosolalle tuli tappioita kiväärien hankkimisesta.  Kosola velkaantui.  Itselleen hän hankki konekiväärin.

Konekiväärinsä kanssa hän osallistui kansalaissotaan.  Spalernajan vankilassa hän oli saanut näyn ettei hän kuole sodassa ja sen tähden hän hyökkäsi hullunrohkeaan tyyliin.  Mm. Tampereella hän eteni tien keskellä vetäen konekivääriään kun muut juoksivat pitkin ojan pohjia kohti vihollista.  Kosola oli aito sotasankari.

Koettuaan kuolemanvaaraa ja monien ystäviensä kuoltua Suomen vapauttamisessa, mm. Laurilan, isän ja pojan, ei olisi ollut luontevaa sallia samaa uudestaan tapahtuvaksi.  Suomalainen yhteiskunta on suojattava punaiselta vaaralta silläkin uhalla että laillisuuteen tulisi pientä klommoa.  Periaatteellisella tasolla Kosola oli vahva laillisuusmies.

Kirjapainon rikkominen

Voi sanoa että neuvostopropagandan kieltämisestä oli kansakunnan keskuudessa konsensus.  Sen oli loputtava.
Vaikka aivan viimeiseen saakka Kosola kannatti laillisia toimia, ja mm. kannatti Lapuan liikkeen johtajaksi rauhallisen linjan miestä, joka valittiinkin, niin jotain naksahti päässä.  Ehkä pelkkä malttamattomuus ja Kosola siirtyi tukemaan kommunistien kirjapainon rikkomista Vaasassa.

Sen jälkeenkin hän ajoi sitä periaatetta että rikkojien on tunnustettava tekonsa kuten kunnon miehet tekevät.

Loanheitto

Sotien jälkeen ja Neuvostoliiton päästyä voiton päälle vasemmisto vyörytti omaa näkemystään kouluihin ja kaikkialle yhteiskuntaan.  On jäänyt elämään näkemys että kommunistilait olisivat olleet kovinkin vakava uhka demokratialle.  Ei oikeastaan, sillä kommunistien vapaa toiminta olisi muodostanut vielä vakavamman uhkan.

Fascismi

Puhe Lapuan liikkeestä fascistisena liikkeenä on tyhjää puhetta, sillä Lapuan liike oli spontaani eikä ollut mikään ulkomailta apinoitu liike.

Fascismiksi voidaan yhtä hyvin nimittää vaikka Ruotsin järjestelmää missä valtiovalta otti vahvan otteen taloudesta.

USA:n New Deal-talouspolitiikkaa voi hyvin perustein nimittää fascistiseksi.  Varsinkin USA:n sotatalous II maailmansodan aikaan oli hyvinkin fascistinen perusteiltaan.  Se oli selvä suunnitelmatalous olematta kuitenkaan sosialistinen.  Korean sodan ohi fascistinen talouspolitiikka oli toiminnassa ja itse asiassa hyvin tuloksin.  Myös Saksan fascistinen talouspolitiikka tuotti hyviä tuloksia kunnes sota pilasi lupaavasti alkaneen 30-luvun hyvinvoinnin (tässä otan kantaa pelkästään talouteen).

Horjuttamisen estäminen

Yhteiskunnan oli suojeltava itseään neuvostohorjuttamiselta, aivan samoin kuin sen on tehtävä nyt kun horjuttamista ja yhteiskunnan epävakauttamista jälleen esiintyy.

Ajatellaanpa sitäkin miten hyödyllistä tänäkin päivänä Venäjälle on kun suomalaisen ay-liike epävakauttaa suomalaista yhteiskuntaelämää.  Miten eduskunnan lakia säätävää tehtävää vastaan hyökätään voimakkaasti epädemokraattisin periaattein.  Miten suomalaisen yhteiskunnan kriisin kestävyyttä horjutetaan lakoilla joiden peruste on poliittinen.

Ay-liikkeen toiminta on niin hyödyllistä Venäjälle, että Putinin kannattaisi vaikka maksaa lakkoilijoille, jollei jo sitä tee.

Lähde:  Vasta nyt on valmistunut historiatieteellinen (so. ilman painotuksia oikealle tai vasemmalle) yleisesitys Vihtori Kosolasta.  Jukka-Pekka Pietiäinen: Vihtori Kosola Mies ja myytti 2023.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu