70-luvun ilmasto, Esso ja tupakka. Richard Lindzen
1970-luvulla Esso (tarkemmin ottaen Exxon) tiesi että ilmasto tulee lämpenemään. Väärin. Esso ei sitä tiennyt eikä sitä tiennyt kukaan muukaan. 70-luvulla oli kilpailevia oppeja ilmastosta ja voitolla oli uusi jääkausi joka tuntui olevan ovella. Tiedemiesten yleisin skenaario oli että kylmenee, trendit osoittivat sellaista.
Tulevia ilmastonmuutoksia (lue: ilmastonvaihteluja) ei voi tietää, se juuri tekee ennustamisen haastavaksi. Mallinnukset eivät kelpaa tieteenkään mukaan ennustuksiksi, liikkuvia osia on liikaa jotta ilmaston mallinnus onnistuisi likimainkaan riittävällä tarkkuudella.
Tämän toteaa mm. ilmastotieteen perusteos, Ilmakehä, sää ja ilmasto. Usein esitetty väite että ”pyrimme siihen ettei ilmasto lämpenisi yli 1,5 astetta”, on tieteenvastainen. Mallinnus ei onnistu sellaisella tarkkuudella kun mallinnus ei muutoinkaan kelpaa ennusteeksi.
Se että ilmasto on lämmennyt 70-luvusta, ei ole mikään todiste ihmisen vaikutuksesta. Yhtä vähän kuin katovuodet olivat todiste jumalan vihasta.
Hyvän ajankuvan 70-luvun ajattelusta tarjoaa Olli Jalosen uutuuskirja Stalker-vuodet.
Suosittelen lukemista. Aika sairas juttu ja uskoakseni tosi niin epätodelliselta kuin se tuntuukin. Kirjassa tulee ajankuva hyvin esiin. Esim. se miten viinahakuista ajattelu tuolloin oli.
Juomisen lisäksi ajattelua hallitsi tupakointi. Vanhoissa suomalaisissa elokuvissa tuprutetaan ankarasti. Poltettiin kotona, kylässä, ravintolassa, raitiovaunua odotellessa, nukkumaan mennessä, herättäessä, ruoan jälkeen, ennen ruokaa, välitunnilla jne.
Ilmaston suhteen kirjassa käy hyvin ilmi miten silloin ajateltiin. Hesarissa oli pelottelujuttuja siitä mitä tapahtuu kun ilmasto jäähtyy.
Ilmasto tuntui järkyttävän kylmältä, varsinkin ilman pipoa. Pipoa eivät käyttäneet kuin mamikset. Aikuiset käyttivät karvareuhkaa. Kuinka moni tänä päivänä käyttää? Tietenkin lyhytaikaiset säänvaihtelut olivat samat kuin nykyäänkin, eli samalla tavoin oli lämpimiä päiviä. Muutos 80-luvun säihin oli kuitenkin tuntuva. 80-luvulla pilkkihaalarin tapaiset varusteet veneilyssä yksinkertaisesti tulivat tarpeettomiksi kesälomien aikaan.
On hullua, että jotkut pitävät 70-lukulaista säätä normaalina. Ei todellakaan ollut. 30-luku oli erittäin lämmin, mutta sitä on harva enää todistamassa. 50-luvulla koululaiset nauroivat maalaisopettajille jotka haikailivat valkeaa joulua, ei todellakaan Helsingissä.
Ruotsalainen sääkirja on kuvaillut 70-luvun ilmastoa pienenä jääkautena.
Mutta mennäänpä sinne tieteeseen, ettei tarvitse nojautua anekdotaaliseen aineistoon.
Ilmasto
Ilmastosta ajateltiin silloin että ydinkokeista seuraa ydintalvi. Tämä oli tieteen yleisin kanta. Yhtä kansaan menevää ajattelua kuin nykyinenkin, eli että ihminen aiheuttaa ilmaston muuttumisen ja mutkat suoriksi. Ydinkokeet joko sumentavat auringon tai ydinlataukset sysäävät maapallon radaltaan, kauemmas auringosta. Maapallolla oli tehty valtavia koeräjäytyksiä, vaikkapa Tsar-bomba, suurin tähän mennessä tehty räjäytys.
Kansa rakastaa helppoja selityksiä ja ajatusta siitä että ihminen on merkittävä toimija.
Esson tieteelliset katsaukset on nähtävä lähinnä siltä kannalta että on hyvä juttu jos jotain lämpöä saataisiin masiinaan sitä kautta. Erilaisia spekulaatioita ilmastosta on aina esiintynyt ja ne ovat aina olleet toistensa kanssa ristiriidassa. Jälkiviisaana sitten on hauska valita sopiva ja sanoa että joku tiesi.
Tupakka
Ilmastotiedemiehen todistus tupakkaoikeudenkäynnissä on kuulemma raskauttava ja todistaa ilmastotiedemiehen rikollisen luonteen. Asiaa tuntematta mutta väitettä analysoimalla on siis väitetty että ilmastotiedemies on ollut yksi kymmenistä tiedemiehistä jotka ovat olleet todistamassa tupakkaoikeudenkäynnissä.
Mitä pahaa siinä on? Ainoa mitä ilmastotiedemies osaa sanoa tupakasta että se auttaa häntä keskittymään. Niin kuin auttaakin. Jokseenkin kaikki tiedemiehet olisivat voineet todeta tuolloin ettei ajatus kulje jos ei pane välillä palamaan.
Sama pätee kirjailijoihimme. Sekä Väinö Linna että Mika Waltari ovat olleet armottomia kessuttelijoita eikä kirjoittamisesta olisi tullut mitään ilman tupakkaa. He olisivat yhtä hyvin voineet todeta saman. Minäkin olisin voinut todeta ettei tentteihin luvusta tule mitään ilman hermosavuja.
Se että ilmastotiedemies olisi esiintynyt lääketieteilijänä oikeuden istunnossa on läpikotaisin naurettava ajatus ja todistaa vain miten heikkolahjaista porukkaa lokasivustojen laatijat ovat.
Lasse Lehtinen, nykyisin arvostettu kirjailija, oli yksi ”huomaavaisista tupakoijista” ja sai riihikuivaa rahaa tupakkateollisuudelta. Raimo Lintuniemi oli tupakkateollisuuden päälobbari ja istui Palacessa, teollisuuden linnakkeessa. Lintuniemi oli miellyttäväkäytöksinen ja suosittu tv-kasvo. Miksi tällainen toiminta olisi tänä päivänä tuomittavaa? Se on ollutta ja mennyttä.
Tiedemiehen luonne
Tiedemiehen työn arvo on kokonaan muualla kuin hänen luonteessaan. Merkittävin tiedemies ikinä tähän mennessä on ollut Isaac Newton. Sanotaan hänen olleen pilkallisen luonteen. Oli purevaa ivaa kun hän sanoi keksineensä painovoiman kun omena putosi hänen päähänsä. Ihmisten syvää tietämättömyyttä kuvaa miten sitä edelleen kerrotaan totena.
Kun puhutaan Richard Lindzenistä niin hänet kylläkin tunnetaan ihan mukavana tyyppinä eikä ollenkaan sellaisena kuin lokasivustot hänet maalaavat. Hänen habituksensa voi itse todeta haastattelusta johon on linkki kommenttiosassa.
Lokasivustojen mannekiini
Lokasivustoilla väitetään että Lindzenin opinnäytteet on 60-luvulta (lue: vanhentuneet). No näin ei ole kun hän on tehnyt tutkimusta kaiken aikaa. Ne tutkimukset ovat hänen opinnäytteitään. Tiedemiehenä hän on suorastaan ylipätevä.
Toisaalta väitetään Lindzenin olevan pelkän meteorologin. Tämäkään ei pidä paikkaansa, Lindzen on ilmakehätieteilijä par excellence. 250 julkaistua ilmakehätutkimusta todistaa sen.
Lahjottavuus
Öljyteollisuus voi hyvin kertoa että öljyä ei hevin maailmassa korvata. 80% energiasta tuotetaan fossiilisilla ja muutokset ovat hitaita. Ydinvoima olisi ainoa jolla asiallisesti öljyä voisi korvata nykytietämyksellä ja sitä ovat luonnonsuojelijat verisesti vastustaneet.
Tuulivoimaa, joka on todellinen luontohaitta, käyttöä ovat sitten kannustaneet, paradoksi.
Minkä tähden öljyteollisuuden tarvitsisi merkittävästi lobata omaa alaansa? Jossain kohtuullisessa määrin ehkä että väärän opin edustajat eivät saisi aivan ylivaltaa.
Ilmastotiedemiehelle on aivan sama mistä rahoitus tulee. Suurin osa Lindzenin tutkimusrahoituksesta on tullut julkisista varoista. Jos rahoitus vaikuttaa tutkimuksen tulokseen, silloinhan pitäisi kieltää kaiken tutkimuksen arvo ja varsinkin lääketieteessä.
Linkki Lindzenin haastatteluun on tässä:
https://youtu.be/7LVSrTZDopM
Ilmoita asiaton viesti
Linkki Lindzenin haastattelun lyhennelmään on tässä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/esko-karinen/ilmastoprofessorin-haastattelu-katsaus-ilmastotieteen-sisaan-richard-lindzen
Ilmoita asiaton viesti
Virkistäviä ajatuksia. Miksi aina pitäisikään mennä lauman mukana. ”Se pyörii sittenkin”.
Ilmoita asiaton viesti
Maa nimeltään Suomi tarvitsee kohtuuhintaista lämpöä nyt.
viherpöllähtänäiden mukaan suomalaisten on paleltava koko talvi koska ei riittävästi ei tuule.
Ilmoita asiaton viesti
Mainiota tekstiä blogistilta !
Vähän me 70 luvulla nuoruutemme eläneet tiesimme tulevasta.
Yhtä vähän me tulevasta tiedämme nytkään.
Ilmoita asiaton viesti
1970-luvusta en osaa sanoa mutta viimeistään vuonna 1982 Exxonilla oli kaikki olennainen tieto käytettävissään. Tuostahan se raportti löytyy. Etenkin ennuste sivulla 7 on liki oraakkelimainen.
https://insideclimatenews.org/wp-content/uploads/2015/09/1982-Exxon-Primer-on-CO2-Greenhouse-Effect.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Meinaatko että Veijo Esso pysäytti alkavan jääkauden.
Vuosisadan loppupuolella todetaan että yksi RPC skenaario osui kohdalleen ja sanotaan että me tiedettiin se jo 80v aikaisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Eri RCP skenaariot perustuvat erilaisille päästökehityksille. 80 v päästä tiedämme mitä päästöille kävi ja voimme katsoa, mikä skenaarioista vastaa päästötoteumaa parhaiten.
Ilmoita asiaton viesti
Esson figure 3 kertoo että pieleen meni sen aikaisetkin arvaukset.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, olen samaa mieltä, että Exxon tiesi. Mutta Exxon ei tiennyt sen enempää kuin ilmastotutkimukset osoittivat.
Sitten voidaan kysyä, että entäs sitten? Oliko Exxonilla valtuudet ja mandaatti pysäyttää ns. ilmastonmuutos? Ei ollut. Nyt tuntuu siltä, että Exxonin olisi pitänyt ajaa toimintansa alas, koska he tiesivät. Vaikka he olisivat tehneet sillä
tavalla, niin muut yhtiöt olisivat korjanneet markkinatarpeet.
Tämä koko juttu on hyödytöntä ja vastenmielistä vihreää ideologiaa, jolle on tunnusomaista, että jalat on puoli metriä irti maasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Sitten voidaan kysyä, että entäs sitten? ”
Sitä sitten että Exxon päätti lakaista nämä paperit maton alle ja alkoi sensijaan julkisesti korostamaan ilmastotieteen väitettyjä epävarmuuksia. Toiminta noudatti aivan samaa oppikirjaa kuin tupakkayhtiöissä niiden saatua tietää, että liiketoimintansa tappaa asiakkaat syöpään. Nykypäivän valossa tuollainen toiminta katsotaan erittäin epäeettiseksi.
Exxon olisi voinut myös tunnustaa tosiasiat, heidän päätuotteensa aiheuttaa ilmaston lämpenemistä, ja laatia strategian, joka vastaa tähän tietoon. Jos esimerkiksi investoinnit puhtaaseen energiaan olis aloitettu silloin, ne saattaisivat tänä päivänä olla jo valtavirtaa sensijaan että ne edelleen leimattaisiin jalat irti maasta -ajatteluksi.
Ilmoita asiaton viesti
Härkösen väitteet ovat valheellisuudessaan epäeettisiä.
Jos silloin olisi pantu pystyyn lintusilppurit, ne olisivat olleet roskiskamaa jo aikaa sitten eikä ilmasto olisi yhtään sen kummempi.
Ei ole kunniakasta olla oikeassa ilmaston lämpenemisen suhteen ainoastaan sen tähden että arvaus on ollut oikeansuuntainen, jos laskelmat ovat muuten olleet aivan pielessä.
Ilmoita asiaton viesti
ExxonMobil on vahvasti mukana tuulienergiabisneksessä toimittaen voiteet yli 40 000 lintusilppurin vaihdelaatikkoon.
Pulju on pyrkinyt kovasti kohottamaan julkista imagoaan viimevuosina mm. iskulausein kuten:
”Reducing our impacts is a key component to manage climate change risks.”
”Our efforts to respect human rights are commitment to manage our social and environmental impacts.”
Jos jotakuta kiinnostaa niin oheisen
linkin takaa voi tutustua puljun nykyiseen toimintastrategiaan ja päätellä onko mukana viherpesua vaiko eikö.
Ilmoita asiaton viesti
Arvio Oraakelista ajalle 1980 –> 2022 0n +1,1 C.
UAH:n mitattu trendi nn 0,13 C/10 v. eli nousua olisi kertynyt n. 0,55 C.
Exxonin ennusteen virhe on + 50 %. Käy hieman kuumana.
Ilmoita asiaton viesti
UAH on outlier.
Ilmoita asiaton viesti
”In statistics, an outlier is a data point that differs significantly from other observations. An outlier may be due to a variability in the measurement, an indication of novel data, or it may be the result of experimental error; the latter are sometimes excluded from the data set.”
Mielestäni asia on juuri päinvastoin. UAH vahvistaa satelliittimittaukset säähavaintopalloilla. Muut eivät sitä tee (tietääkseni).
Climate4You rankkaa:
”On this background, the present website has decided to operate with three quality classes (1-3) for global temperature records, with 1 representing the highest quality level:
Quality class 1: The satellite records (UAH and RSS).
Quality class 2: The HadCRUT surface record.
Quality class 3: The NCDC and GISS surface records.
The main reasons for discriminating between the three surface records are the following:
1) While both NCDC and GISS often experience quite large administrative changes, and therefore essentially must be considered unstable records, the changes introduced to HadCRUT are fewer and smaller. For obvious reasons, as the past do not change, an unstable record cannot be correct all the time.
2) A comparison with the superior Argo float sea surface temperature record shows that while HadCRUT uses a sea surface record (HadSST3) nicely in concert with the Argo record, a comparison between Argo and NCDC and GISS data shows a marked discrepancy.”
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta löydät UAH vs RSS vertailun sekä pintamittaussarjat. Huomaa että UAH ja RSS käyttävät samaa dataa.
https://www.carbonbrief.org/state-of-the-climate-how-the-world-warmed-in-2021/
Ilmoita asiaton viesti
Olen tietoinen UAH ja RSS yhteydestä.
”Satellites do not measure temperature directly. They measure radiances in various wavelength bands, from which temperature may be inferred.[1][2] The resulting temperature profiles depend on details of the methods that are used to obtain temperatures from radiances. As a result, different groups that have analyzed the satellite data have obtained different temperature data (see Microwave Sounding Unit temperature measurements). Among these groups are Remote Sensing Systems (RSS) and the University of Alabama in Huntsville (UAH). The satellite series is not fully homogeneous – it is constructed from a series of satellites starting with the 1978 TIROS-N, where different satellites had similar but not identical instrumentation. The sensors deteriorate over time, and corrections are necessary for satellite drift and orbital decay. Particularly large differences between reconstructed temperature series occur at the few times when there is little temporal overlap between successive satellites, making intercalibration difficult.”
Jos tarkastelun välinä pidetään v. 1980 -2021, on esim. NASA:n mukaan lämpötila noussut 1,07-0,48 = 0,59 C ( Global Surface Temperature records, 1850 – 2021). Eli edelleen EXXON malli käy kuumana.
Ilmoita asiaton viesti
Exxonin kuvassa oli kaksi ennustetta, CO2 ja lämpötila. Tuossa vertailu havaintoihin. Mielestäni hyvä suoritus senaikaisilla resursseilla, vaikka lämpö oli, kuten sanot, vähän yliampuva.
https://i.guim.co.uk/img/media/df570102c60aa745583ac90d6dbc246b58b77755/0_6_1282_1602/master/1282.jpg?width=445&quality=45&dpr=2&s=none
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ymmärrän miten Baalbekin temppelin seinissä olevat yli 1000 tonnin painoiset kivenmurkulat on saatu kuskattua, painovoimaa ei ollu ennen kuin Newton sen keksi.
Ilmoita asiaton viesti
Paska jätkä.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään ainoa eri normaaliin suomalaiseen kesäkuun säähän oli se, että piti laittaa pipo päähän ja hanskat käteen, kun aamulla lähdin fillarilla töihin.
Oli +3 astetta ja satoi vettä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa kesä on vähäluminen.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä Saaristomeren kupeessa on peräti 4°C 2017 juhannusaattona oli sentään 10°C ”lämpimämpää” .
Ilmoita asiaton viesti
Pari plus astetta on 100 km pohjoiseen, mikä on tietysti hyvä, ettei tarvitse täällä uuneja lämmitellä jatkuvasti.
Ilmoita asiaton viesti
What exactly Exxon knew, when and how they reacted to that knowledge
En viitsi linkata erikseen blogistin aiempiin tuotoksiin joiden vastakommenteista selviää mm. blogistin ylen hehkuttaman Richard Lindzenin todelliset motiivit eli jokainen voi halutessaan tehdä itse oman arvionsa esittettyjen aukottomasti todistettavien tietojen perusteella äijän luotettavuudesta.
Hieman ihmettelen, että blogistin aiemmin myöskin ylettömästi hehkuttama denialistien toinen kestosuosikki Wille $oon, joka siis ei ole astrofysiikan ja vielä vähemmän ilmastotieteen professori, on jäänyt tällä kertaa vaille blogistin hehkutusta.
Muuhun blogistin levittämään skeidaan en viitsi edes ottaa kantaa…
Ilmoita asiaton viesti
Voidaan kai todeta että emme pääse yhteisymmärrykseen Nean kanssa tästä aiheesta.
Lokasivustot ovat näköjään onnistuneet riistämään Willie Sooniltakin pätevyyden. Ehkä hän on ollut NASAn tutkimuksissa vain kahvinkeittäjänä (sarkasmia). Seuraavassa tituleeraan häntä astrofyysikkona, kaiken lisäksi kultaisen vessanpöntön omistavana astrofyysikkona.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/esko-karinen/la-verita-yksimielinen-ilmastotiede-ei-ole-totta-dr-willie-soon-haastattelu/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/esko-karinen/la-verita-dr-willie-soon-haastattelu-keskiajan-lampokausi-auringon-osuus-ja-narratiivi-ilmastonmuutokseen/
Ilmoita asiaton viesti
Niin no WUWT esittelee Willien: Dr. Willie Soon Astrophysics, joka nyt on vähintäänkin harhaanjohtavaa.
Mutta okei, Willien suorittamat oppiarvot sekä väitöskirjan aihe selviää klikkaamalla Harvardin lokasivustolle
Harvard-Smithsonia Center for Astrophysics (CfA) hän työskenteli ulkopuolisen tahon palkkaamana osa-aikaisena avustavana tutkijana.
Ilmoita asiaton viesti
Näinpä näyttää olevan astrofyysikko.
Lokasivustojen pelleily näillä oppiarvojen vähättelyillä on ihan loppumatonta.
Entäpä IPCC? Taannoinen pomo oli veturinkuljettaja joka oli tehnyt väitöskirjansa sähkön hintajoustosta Pohjois- ja Etelä-Carolinassa (Rajendra K. Pachauri).
Ilmoita asiaton viesti
”Lokasivustojen pelleily näillä oppiarvoilla vähättelyillä…”
Etupäässä kyseessä ovat juurikin denialistien sivustot jotka pelleilevät hehkuttaen olemattomilla meriiteillä.
Nyt emme väitelleet IPCC:n henkilöstön meriiteistä vaan siitä johtaako WUWT tietoisesti harhaan antaessaan ymmärtää että Willie Soon olisi astrofysiikan professori.
Blogistin vasta-argumentointi alkaa välillä lähentelemän pikkulasten tapaa, mutta kyllä meidä iskä jne…
Se mistä blogistia ei voi vähimmässäkään määrin syyttää on liiallinen faktantarkistus.
Ilmoita asiaton viesti
Willie Soon on astrofyysikko, piste.
Ei näitä muutoinkaan oppiarvoilla ratkaista. Olen käyttänyt oppiarvoja vain sen osoittamiseen etteivät ilmastoskeptikot suinkaan ole oppimattomia tolloja. Tolloja ovat pikemminkin ne jotka heikkoon ilmastonmuutosoppiin uskovat.
Ilmoita asiaton viesti
Willien osa-aika duuni ulkopuolisen tahon palkkaamana Harvard-Smithsonia Center for Astrophysics – Solar, Stellar and Planetary Science Division tutkijana ei taida ihan virallisesti oikeuttaa astrofyysikon vakanssiin.
Toisekseen kun näitä kysymyksiä ei kerran oppiarvoilla ratkaista niin mikä on motiivi mainostaa meriittejä joita ei ole etenkin, kun olemattomuus voidaan helposti todentaa.
Minusta se osoittaa vain sen että he suoltava itsekin pissapäinä pitämälle porukalle skeidaa tietäen, että nämä nielevät kaiken kakistelematta.
Ilmoita asiaton viesti
Nea halkoo nyt hiuksia.
Tutkijatohtori voisi halutessaan hakea professoriksi. Professor, latinaa merkitsee opettajaa, ei sen kummempi asia. Tutkija ei ole tässä tapauksessa sen pätemättömämpi kuin professori.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti taas oikoo pahasti. Asiantilan ollessa Willien kohdalla niin ettei hän ole astrofysiikan saralla mikään tutkijatohtori niin väiteltävä olisi.
Toisekseen mikäli se niin helposti kävisi miksei ole sitä jo tehnyt, pelkäisikö kenties vastavättelijöitä?
Ilmoita asiaton viesti
Joo jatka vaan. Näillä henkilöargumenteilla ei tule kumminkaan itse ilmastonmuutosoppi yhtään sen järkevämmäksi.
Minulle riittää täysin se, että Willie Soon osoittaa ymmärtävänsä ilmakehäfysiikkaa enemmän kuin kopallinen ilmastonmuutoskeisarinviittaa kutovia pässinpäitä.
Ilmoita asiaton viesti
Willie siis hankki blogistille riittävän ilmakehäfysiikan ymmärryksensä osin Mount Wilsonin observatoriossa Los Angelesissa Kaliforniassa tsiikaamalla tähtiä ja loput toimimalla osa-aikaisena tutkimusavustajana Harvard-Smithsonian astrofysiikan keskuksessa Cambridgessa Massachusettsissa työskennellen mm. astrofyysikko Sallie Baliunasin avustajana?
Ilmoita asiaton viesti
Nea on hankkinut astrofysiikan tietämyksensä lukemalla lokasivustoja.
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran on tullut luettua Willien & Sallien lähestulkoon tarkistamatonta ei koskaan vertaisarvioitua matsku etten ole niiden perusteella päässyt mitenkään jyvälle ilmakehäfysiikasta joten olen joutunut turvautumaan vertaisarvioituihin ilmastotieteen julkaisuihin.
Ilmoita asiaton viesti
Nea on ilmeisesti sen illuusion vallassa että sana vertaisarvioitu merkitsee sitä että se on tarkistettua tietoa ja ikuisesti totta.
Näin ei ole ja sen Lindzen hyvin ilmaisee haastattelussaan. Lyhennelmässäni on siitä kappale, mitä vertaisarviointi tarkoittaa.
Mikä taas on astrofysiikan anti ilmastonmuutokseen: Sen osaa parhaiten kertoa Willie Soon. Auringon kokonaissäteily voidaan mitata monin eri tavoin ja jos valitaan menetelmä joka parhaiten kuvaa auringon vaikutusta maan ilmakehään ja mikäli käytetään vain maaseudulla käytettäviä ilmakehän mittauspisteitä (jätetään ne mittauspisteet pois joihin lämpösaarekeilmiö on vaikuttanut), ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutos katoaa. Sitä ei ole.
Nea ei muuten ole lukenut ainuttakaan astrofysiikan tutkimusta ikinä läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli tässä lueskeltua uudemman kerran Willien & Sallien yhdessä ulostama: Lessons & Limits of Climate History (2003) ja ei voi muuta sanoa nytkään, kuin että ainahan voi yrittää mutta erityisesti tuolla kertaa meni todella pahasti metsään ja ohi oman osaamisalueen, että huh huh.
”Nea ei muuten ole ikinä lukenut ainuttakaan astrofysiikan tutkimusta läpi.”
Taaskin blogisti esittää väiteen jota hän ei kykene todentamaan. Vaikka todistetaakka on aina väitteen esittäjällä niin tässä viimeisin lukemistani, aivan uunituore:
New Entropies, Black Holes and Holographic Dark Energy (S. Nojiri, S. D. Odinstov, V. Faraoni)
Voin aivan rehellisesti tunnustaa etten päässyt hetikään jyvälle, mutta olen aika lailla varma ettei pääsisi ihan heti myöskään Willie, sen verran kevyttä kamaa ovat hänen tuotoksensa verrattuna mainitsemaani matskuun.
Ilmoita asiaton viesti
Nea on löytänyt netistä jonkun paperin jonka väittää lukeneensa.
Koomista on että Nea ei tunnista edes sitä mikä on teoreettisen fysiikan ja astrofysiikan ero.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli sattuisi kiinnostamaan niin ko. paperi on ladattavissa netistä .pdf versiona hintaan 39 €.
Surkuhupaisaa on se, että blogisti väittää tietävänsä mitä minä tiedän/en tiedä tai olen lukenut/en ole lukenut.
Tyyli ei eroa mitenkään blogistin strategisen oppi-isän emeritusprofessori Richard Lindzenin toimintamallista eli esitetään vain väittämiä, joiden todenperäisyyttä ei edes pyritä todistelemaan saatikka sitten todistamaan. Riitää, kun väittämillä saadaan herätettyä mahdollinen epäilys.
Ilmoita asiaton viesti
Sattumalta tunnen yhden astrofyysikon ja hän ei todellakaan laskeskele mitä mustat aukot mahdollisesti voisivat olla.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt blogisti on sitten sitä mieltä etteivät astrofyysikot keskity mustien aukkojen tutkimiseen sillä perusteella, että tuntee sattumalta jonkun alan tutkijan joka ei ole keskittynyt ko. osa-alueen tutkimukseen…
Tämäpä sattuikin sopivasti, joten olkaapa hyvä ja tsekatkaa mitä tehdään Harvard-Smithsonia Center for Astrophysics -tutkimuslaitoksella eli tasan tarkkaan samassa tiedepuljussa jossa blogistin kovasti ihannoima Willie $oon aikanaan lähinnä keitteli Sallie Baliunasille kahvia raportoiden välillä kirjeitse ExxonMobilin suuntaan 😜
Ilmoita asiaton viesti
Ilmasto kulkee, siinä missä sääkin, tosin vaihtelu ja muutokset ovat toista ajanjaksojen puolesta.
En usko ilmaston kohdalla mallintamiseen. Tulevan ennakoiminen onnistuneesti voi olla mahdollista, tosin tarvitsisi tietää isompi perustekijöitä, jotka voivat viedä kulkua, tosin ehkä tavalla, jota ei voi ennakoida.
Miten arvioida sitä, joka muuttuu, ja toimii tiettyjen muutosten jälkeen aivan toisin? Ihminen on tällainen, ja maapallon ilmastosta tulee mieleen paljon samaa oletusta.
Ilmastoa voidaan ennustaa, jos puututaan ilmastoa koskeviin kytkimiin. Näitä voi olla jonkin verran, ts herkkiä käännepisteitä, joita peukaloimalla voidaan manipuloida… ainakin sääilmiöitten kulkua. Miten pitkällä tässä ollaan.. ei tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Mopot näyttävät keulivan?
Itse en ole koskaan polttanut (tiesin jo nuorena sen olevan vaarallista) ja ajattelen:
1) sää on paikallinen ilmiö ja sen ennustamisen tarkkuus laskee nopeasti (päivissä, max 10)
2) ilmasto on globaali ilmiö, jonka ennustettavuus tuleville vuosille on huono, koska on kyse kaoottisesta tilanteesta (eli vuodet eivät ole veljeksiä keskenään)
3) ilmaston muutos; kaikki olisi tasaista ja varmaa, ja ihmiset eläisivät onnellisina paratiisissa, mutta se pahuksen käärme (CO2) luikerteli sisään ja pilaa kaiken. Kyse on joillekin uskonnosta (ei kaikille).
Uskonnoille on (on ollut) tyypillistä käsitellä harhaoppineet esim. syöttämällä villieläimille, kivittää julkisesti, käyttää lekaa (ja videoida se), sulkemalla yhteisön (esim. tiedeyhteisön) ulkopuolelle, jne. Ihminen on kekseliäs näissäkin asioissa.
Ohessa eräs ”harhaoppinut”
https://www.youtube.com/watch?v=gnt9YZyCTAQ&t=1494s
W. Soon on taasen aurinkouskovainen, jonka puolella on aika: aurinko on menossa hiljaiseen vaiheeseen ja vuodesta 2035 alkaen pitäisi olla ”holotna”. Itse olen kallistunut Soonin (ja kumppaneiden puolelle). Pitää ruveta kuntoilemaan, jotta näkee kuka on oikeassa! Nyt on se etu, etten ole koskaan polttanut, vaikka Exxon tiesi.
Ilmoita asiaton viesti
Sää on kaoottinen. Ilmasto ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
No ei se aurinko kovin ennalta-arvattava ole. Roskatiede vain väittää niin.
Ilmoita asiaton viesti
Karinen sensijaan on hyvin ennalta-arvattava.
Ilmoita asiaton viesti
Härkönen taas hokee iankaikkisia roskaväittämiä.
Ei se sääkään ihan niin kaoottinen ole että tulisi kesä talven keskelle.
Säälläkin on ajurinsa, lähinnä aurinko. Hiilidioksidi on siellä jossakin hevosen häntäjouhen merkityksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä ole blogisti tainnut tutustua WUWT-sivustonkin hehkuttamaan Dual Dynamo Solar Model (Valentine Zharkova et al.) mallintamiseen, joka kuulemma mahdollistaa jopa auringon nk. long-term aktiviteetinkin tarkan ennustamisen. Kerrankin käytetään mallintamista tavalla, joka ei aiheuta ahdistusta denialisteille.
Ilmoita asiaton viesti
Mallintamista on ensimmäisen kerran menestyksellisesti käytetty ilmatorjunnan suunnittelussa joten tottahan sillä on sovellutusalaa.
Mitä vähemmän muuttujia, sen parempaa tulosta.
Auringossa on säännönmukaisuutta, auringonpilkkuja on seurattu useita satoja vuosia. Myös keskiajan lämpökaudella on ollut auringonpilkkujen esiintyminen samantapaista kuin nyt ”Ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen” aikana.
Ilmaston mallintaminen on puhdasta roskaa ennusteina mutta hyvä apuväline tutkittaessa ilmastoa. Tämä todetaan sekä Lindzen- haastattelussa että myös Ilmakehä, sää ja ilmasto-kirjassa
Ilmoita asiaton viesti
Blogistilla on hauskoja, mutta vääriä väittämiä.
Lainaus:
”Koomista on että Nea ei tunnista edes sitä mikä on teoreettisen fysiikan ja astrofysiikan ero.”
Kyllä asia on niin, että sekä astrofysiikka, että teoreettinen fysiikka ovat molemmat myös teoreettista fysiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän. Mutta oli hauskaa nähdä mitä Nea vastaisi kun hänellä ei ole käsitystä kummastakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Let me ask you a question: How did you exactly discover that funny thing you call the world’s wind system, having focus on theoretical or on experimental physics?
Hard to imagine you had had focus on astrophysical phenomena at that time…
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnostus tuuliin ja meteorologiaan on syntynyt purjehduksen myötä.
Ilmoita asiaton viesti
So it must been question about experimental physics which astrophysics covers but is not covered by theoretical physics.
This was the thing you were sure I wont know the difference, am I right?
How do you navigate anyway, by looking at the stars, using sextant or the GPS only?
Ilmoita asiaton viesti