Äärisäät täyttävät ihmisten sydämet ja mielet sekä televisioruudun
Viime päivinä on tullut törmättyä useampaankin lausumaan jossa ilmastonmuutos on pantu sään syyksi.
Kun samaa jauhetaan riittävän pitkään, aletaan uskoa vaikka mihin.
Tanskalainen pohjavesi
Tanskassa on pohjavesi korkealla huolestuu Tanskassa asuva (lähde: uusin Suomen kuvalehti). Kamalaa. Ei ole koskaan ennen ollut (sarkasmia). Ja merivesi nousee myös, ehkä. Saattaapa olla tosin nousemattakin. Tanska on niin lätällään oleva maa ettei nousuvaroja liikoja ole.
Tähän huoleen tekisi mieli vastata että ei mitään uutta auringon alla. Rungholtin kaupungin tuhossa meni kokonainen maakunta ja siitä on pyörein luvuin 700 vuotta. Uhreja oli ehkä satatuhatta henkeä. Kuinkas monta on tänä vuonna mennyt? Millainen ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos 1300-luvulla oli? Hevoset tuottivat liikaa pierua?
Suomestakin tiedetään että pohjavesi on vuoroon korkealla, vuoroon matalalla.
Pohjanmerellä, Tanskan edustalla sijaitsee myös tunnettu Helgolandin saari josta ei ole enää kuin kaistale jäljellä. Sitä on eroosio syönyt tasaisesti jo satoja vuosia, viikinkiaikaan se on ollut 60 kilometriä kanttiinsa. Nyt enää kapea kaistale. Tämän lopun katoamisen syyksi tarjoillaan ilmastonmuutosta.
Entäs se torjunta sitten? Tuskin voisi tehottomampaa keinoa keksiä Tanskan tulvaongelmien ratkaisuksi kuin alkaa säätää maapallon ilmastoa ihmisen tuottaman hiilidioksidin määrää muuttamalla.
Burning man muuttui mutavelliksi
Autiomaassa vietettävä festari, Burning man muuttui mutavelliksi. Satoi kaatamalla vaikka kyseessä pitäisi olla kuiva autiomaa. Sampsa Lappalainen, miellyttävä esiintyjä ja tunnollinen tapahtuman osallistuja, piti tätä sadeilmaa ilmastonmuutoksen aiheuttamana. Ei, ei ja ei. Asiassa ei ole mitään sellaista mitä ei olisi ennenkin tapahtunut. Säät nyt vaan ovat kaoottisia ja ovat aina olleet. Ei ole olemassa sopivan kaoottista säätä. Lähes mitä tahansa on odotettavissa milloin tahansa. Juuri sen tähden autiomaa ei ole aivan eloton kun aina joskus harvoin, vaikkapa kymmenen vuoden välein saadaan sadetta. Maailmassa on paljonkin paikkoja joissa ei sada kuin kymmenen vuoden välein. Paikalliset pitävät sitä periaatteessa hyvänä juttuna ja ovat iloisia sateesta vaikka se tuottaakin mutavelliä joksikin aikaa.
Taikausko
Tuntuu että ihmiset ovat pohjimmiltaan yhtä taikauskoisia kuin aina ennenkin. Luonnonilmiöillä on oltava joku syy. Jos se ei ole jumalten tai jumalan viha, se on sitten ilmastonmuutos.
Joskus kauan sitten oltaisiin surtu sitä että uhrilahja toteemipatsaalle tai seidalle tai jumalankuvalle oli jäänyt liian vähäiseksi. ”Olisi pitänyt panna kunnon reisipala eikä pihistellä” on yhtä kuin nykyinen ”Jospa vain olisimme alkaneet torjua ilmua jo 80-luvulla”.
Atlantin sää muuttui vaikeaksi ennustaa
Suurtyön tehnyt, Pohjois-Atlantin ylittänyt Jari Saario purki turhautumistaan Atlantin säistä. Että mitenkä ne nyt ovat muuttuneet niin vaikeiksi ennustaa.
No, tosiasiassa se sää syntyy juuri siellä missä Jari Saario souti. Sellaista mitä ei vielä ole, ei voi ennustaakaan. Se sää syntyy paikalla ja siihen ei mene kauaa. Kostea ja lämmin Karibialta tuleva ilma kohtaa Pohjoisnavan kylmän ja kuivan ilman. Ennen kuin ehtii kissaa sanoa, ilma alkaa pyöriä vinhasti matalapaineen keskuksen ympärillä samaan tapaan kuin lavuaarissa. Erona on se että lämmin ja kostea nousee ylöspäin ja kuiva ja kylmä kiertyy korvaamaan ylös nousseen ilman.
Ilmiötä ei voi ennustaa kun matalapaineet syntyvät hetkessä ja voivat olla hyvin voimakkaita. Toisaalta voivat olla syntymättäkin, näitä ei vaan kukaan kykene ennustamaan.
Helppohan se täällä Skandinaviassa on säätä ennustaa kun jo syntyneet matalapaineet etenevät jokseenkin tasanopeudella. Tosin voivat pysähtyä, vaihtaa suuntaa ja joskus jopa peruuttaa. Sään arvaamattomuus on täälläkin suurta, mutta vielä paljon suurempaa se on siellä missä matalapaineet syntyvät.
Ei ihme jos soutajaa on turhauttanut. Mutta mitään osaa tässä prosessissa ei todellakaan ole ilmastonmuutoksella.
Ihmisiä kuoli tulviin Dominikaanisessa tasavallassa
Muutamankin ihmisen kuolema ylittää nykyisin uutiskynnyksen. Ennen vanhaan isotkaan tulvakatastrofit eivät ole näkyneet Suomen tiedotusvälineissä. Näitähän on Dominikaanisessa muutaman vuoden välein ja tropiikissa joka vuosi jossain päin.
Peter Lund menossa Kiinaan
Eilen illalla esitetyssä haastattelussa Aalto-yliopiston professori Peter Lund kertoo että Kiinassa näkyy selvemmin ilmastonmuutos kuin missään muualla. Siitä ei paljoa sitten muille jääkään, kun meillä Pohjoismaissa ja yleensäkin pohjoisen alueella se on noin kolminkertainen nopeudeltaan muihin maihin verrattuna.
Kiinan likaisen ilman luulisi hidastavan ilmastonmuutosta. Miten Kiinan ilma voi olla yhtä aikaa saastunut ja kuumeneva? Ilman likahiukkaset torjuvat ilmua. Kummallista että kiinalaiset eivät suhtaudu suopeammin saasteisiin, estäähän se merkittävästi kuumenemista joka siis on Kiinassa suurempi ongelma kuin muualla (Kiinassakaan ei ilmeisesti ole globaalia ilmastoa).
Pikku vinkki Peter Lundille: Kannattaa panna jäitä hattuun (sanaleikki tarkoituksellinen) ja tutkia hiukan säätilastoja ja tilastoja äärisäistä. Lund tulee huomaamaan ettei mitään poikkeavaa ole meneillään. Säät ovat yhtä kaoottisia kuin aina ennenkin eikä äärisäistä ole ennenkään vältytty Kiinassa tai muuallakaan.
Noin muutoin Kiinan hiilidioksidipäästöjen kasvu on ylittänyt kaikki ennusteet moninkertaisesti ja Kiina on nopeasti noussut maailman suurimmaksi päästäjäksi. Uutisointi on vinoutunutta kun Kiina jatkuvasti esitetään pontevana ilmastotaistelijana. Vain harvoin sellainen kaksinaamaisuus onnistuu niin hyvin. Ehkä edellisen kerran toisen kommunistidiktatuurin kanssa. Neuvostoliittoakin uutisoitiin maana missä ei ole ympäristöongelmia.
Rungholtin kaupungin tuhosta lähemmin tässä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/esko-karinen/rungholtin-kaupungin-tuho-ja-ilmaston-vaikutuksesta-myrskyihin/
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan uutisoitiin olevan ilmastohyvis ihan muutama päivä sitten kun kuulemma ehkä voivat saada hiilaripäästöjen lisääntymisen hallintaan kun tälläävät jo lopullisesti PILAAMANSA maa-alueet täyteen Aurinkopaneeleita.
Ilmastohyvis Kiina, vaatimattomat ~33% kaikista ihmisperäisistä hivenkaasupäästöistä ja verrokkina ilmastopahis Suomi joka päästää huimat 0.0% .
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole globaalia ilmastoa Kiinassa eikä missään muuallakaan.
Tosiaan, ainakin ympäristöihmisenä tunnettu Pertti Salolainen sanoi ehkä jo 70-luvulla, että eihän Neuvostoliiton systeemi ole muuten hyvä, mutta ympäristöasiansa se on hoitanut esimerkillisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Ton jälkeen siitä tuli tosi ilmastouskovainen.
Ilmoita asiaton viesti
Kohti äärityyntä ollaan oltu menossa jo pitkään, kamalaa.
https://climatlas.com/tropical/global_major_freq.png
Ilmoita asiaton viesti
Tosin huomenna näyttäisi tulevan jotain muuta, mutta sitten taas tyyntyy.
Ilmoita asiaton viesti
Sääilmiötä ja ilmastoa on tavallisena mahdoton käsittää kuten ne menevät. Silti ajatellut ilmastostakin, ettei olisi oikein tieteen kautta lähestyttävissä tavalla, josta odottaa toista.
Perusajatus on, että jos ei ihmisen älyämän hoksaannu, voi jäädä ymmärtämättä.
Yksityiskohtia voi toki löytää, ja sitä kautta hakea potentiaalia arviolle, joka jää ihmisen mittaiseksi.
Tekoäly tulee on tässä toki mahdollisuus, tosin menee todennäköisesti vaihelokaaliuden painottamiseen. Rutistaa jotain selkeää, ja kohta on valalla aivan muuta.
Yksityiskohtia koskeva tietous, on muuta, vaikkei toisaalta tee mahdottomaksi kokonaisempien spekulointia.
Ajatteleekohan joku tähän tapaan näistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun äärisäistä uutisoidaan, niin en muista koskaan nähneeni yhtään tilastollista tietoa mediassa tässä yhteydessä. Kirjotin tässä hiljattain neljä blogia tästä asiasta ja viimeisessä blogissani tein yhteenvedon. Olin esittänyt tilastollista tietoa yhteensä 18 eri parametristä, jotka liittyivät säähän ja muihin ilmastonmuutoksen väitettyihin negatiivisiin vaikutuksiin:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila/muutamia-maapallon-lampenemiseen-liittyvia-mittaustuloksia-ja-analyyseja/
Vain kahdessa tapauksessa tilastot osoittivat negatiivista kehitystä, mutta niissäkin oli ristiriitaista tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Voisi vielä lisätä luetteloon Rio de Janeiron lämpöennätyksen.
Se on yhtä valheellinen kin kaupungin nimikin. ”Tammikuun joella” ei ole mitään jokea vaan Guanabaralahden suu jossa vesi virtaa vuoroon toiseen ja vuoroon toiseen suuntaan vuoroveden mukaan.
On mieletöntä väittää asteen kymmenyksen lämpöennätystä kun ennen ei ole ollut jatkuvasti lukevia lämpömittareita vaan lukemat on otettu kolmen tunnin välein. Ennen vanhaan on yritetty ottaa todellinen lukema, ei metsästää ennätyksiä. Eikä hienoja, kalibroituja elohopeamittareita olisi ollut mitään järkeä yrittää lukea 0,1 asteen tarkkuudella. 44 astetta on voinut olla todellisuudessa enemmän. Ja juurihan todettiin että ihmistenkin lämpötila on noussut/laskenut, vaikka kyseessä on vain eri tavat ottaa lukemia. Vanhanaikaisilla mittalaitteilla saadaan erilaisia lukemia ilman että kyse olisi virhelukemista.
Ilmoita asiaton viesti