Äärisäät täyttävät ihmisten sydämet ja mielet sekä televisioruudun

Viime päivinä on tullut törmättyä useampaankin lausumaan jossa ilmastonmuutos on pantu sään syyksi.

Kun samaa jauhetaan riittävän pitkään, aletaan uskoa vaikka mihin.

Tanskalainen pohjavesi

Tanskassa on pohjavesi korkealla huolestuu Tanskassa asuva (lähde: uusin Suomen kuvalehti).  Kamalaa.  Ei ole koskaan ennen ollut (sarkasmia).  Ja merivesi nousee myös, ehkä.  Saattaapa olla tosin nousemattakin.  Tanska on niin lätällään oleva maa ettei nousuvaroja liikoja ole.

Tähän huoleen tekisi mieli vastata että ei mitään uutta auringon alla.  Rungholtin kaupungin tuhossa meni kokonainen maakunta ja siitä on pyörein luvuin 700 vuotta.  Uhreja oli ehkä satatuhatta henkeä.  Kuinkas monta on tänä vuonna mennyt?  Millainen ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos 1300-luvulla oli?  Hevoset tuottivat liikaa pierua?

Suomestakin tiedetään että pohjavesi on vuoroon korkealla, vuoroon matalalla.

Pohjanmerellä, Tanskan edustalla sijaitsee myös tunnettu Helgolandin saari josta ei ole enää kuin kaistale jäljellä.  Sitä on eroosio syönyt tasaisesti jo satoja vuosia, viikinkiaikaan se on ollut 60 kilometriä kanttiinsa.  Nyt enää kapea kaistale.  Tämän lopun katoamisen syyksi tarjoillaan ilmastonmuutosta.

Entäs se torjunta sitten?  Tuskin voisi tehottomampaa keinoa keksiä Tanskan tulvaongelmien ratkaisuksi kuin alkaa säätää maapallon ilmastoa ihmisen tuottaman hiilidioksidin määrää muuttamalla.

Burning man muuttui mutavelliksi

Autiomaassa vietettävä festari, Burning man muuttui mutavelliksi.  Satoi kaatamalla vaikka kyseessä pitäisi olla kuiva autiomaa.  Sampsa Lappalainen, miellyttävä esiintyjä ja tunnollinen tapahtuman osallistuja, piti tätä sadeilmaa ilmastonmuutoksen aiheuttamana.  Ei, ei ja ei.  Asiassa ei ole mitään sellaista mitä ei olisi ennenkin tapahtunut.  Säät nyt vaan ovat kaoottisia ja ovat aina olleet.  Ei ole olemassa sopivan kaoottista säätä.  Lähes mitä tahansa on odotettavissa milloin tahansa.  Juuri sen tähden autiomaa ei ole aivan eloton kun aina joskus harvoin, vaikkapa kymmenen vuoden välein saadaan sadetta.  Maailmassa on paljonkin paikkoja joissa ei sada kuin kymmenen vuoden välein.  Paikalliset pitävät sitä periaatteessa hyvänä juttuna ja ovat iloisia sateesta vaikka se tuottaakin mutavelliä joksikin aikaa.

Taikausko

Tuntuu että ihmiset ovat pohjimmiltaan yhtä taikauskoisia kuin aina ennenkin.  Luonnonilmiöillä on oltava joku syy.  Jos se ei ole jumalten tai jumalan viha, se on sitten ilmastonmuutos.

Joskus kauan sitten oltaisiin surtu sitä että uhrilahja toteemipatsaalle tai seidalle tai jumalankuvalle oli jäänyt liian vähäiseksi.  ”Olisi pitänyt panna kunnon reisipala eikä pihistellä” on yhtä kuin nykyinen ”Jospa vain olisimme alkaneet torjua ilmua jo 80-luvulla”.

Atlantin sää muuttui vaikeaksi ennustaa

Suurtyön tehnyt, Pohjois-Atlantin ylittänyt Jari Saario purki turhautumistaan Atlantin säistä.  Että mitenkä ne nyt ovat muuttuneet niin vaikeiksi ennustaa.

No, tosiasiassa se sää syntyy juuri siellä missä Jari Saario souti.  Sellaista mitä ei vielä ole, ei voi ennustaakaan.  Se sää syntyy paikalla ja siihen ei mene kauaa.  Kostea ja lämmin Karibialta tuleva ilma kohtaa Pohjoisnavan kylmän ja kuivan ilman.  Ennen kuin ehtii kissaa sanoa, ilma alkaa pyöriä vinhasti matalapaineen keskuksen ympärillä samaan tapaan kuin lavuaarissa.  Erona on se että lämmin ja kostea nousee ylöspäin ja kuiva ja kylmä kiertyy korvaamaan ylös nousseen ilman.

Ilmiötä ei voi ennustaa kun matalapaineet syntyvät hetkessä ja voivat olla hyvin voimakkaita.  Toisaalta voivat olla syntymättäkin, näitä ei vaan kukaan kykene ennustamaan.

Helppohan se täällä Skandinaviassa on säätä ennustaa kun jo syntyneet matalapaineet etenevät jokseenkin tasanopeudella.  Tosin voivat pysähtyä, vaihtaa suuntaa ja joskus jopa peruuttaa.  Sään arvaamattomuus on täälläkin suurta, mutta vielä paljon suurempaa se on siellä missä matalapaineet syntyvät.

Ei ihme jos soutajaa on turhauttanut.  Mutta mitään osaa tässä prosessissa ei todellakaan ole ilmastonmuutoksella.

Ihmisiä kuoli tulviin Dominikaanisessa tasavallassa

Muutamankin ihmisen kuolema ylittää nykyisin uutiskynnyksen.  Ennen vanhaan isotkaan tulvakatastrofit eivät ole näkyneet Suomen tiedotusvälineissä.  Näitähän on Dominikaanisessa muutaman vuoden välein ja tropiikissa joka vuosi jossain päin.

Peter Lund menossa Kiinaan

Eilen illalla esitetyssä haastattelussa Aalto-yliopiston professori Peter Lund kertoo että Kiinassa näkyy selvemmin ilmastonmuutos kuin missään muualla.  Siitä ei paljoa sitten muille jääkään, kun meillä Pohjoismaissa ja yleensäkin pohjoisen alueella se on noin kolminkertainen nopeudeltaan muihin maihin verrattuna.

Kiinan likaisen ilman luulisi hidastavan ilmastonmuutosta.  Miten Kiinan ilma voi olla yhtä aikaa saastunut ja kuumeneva?  Ilman likahiukkaset torjuvat ilmua.  Kummallista että kiinalaiset eivät suhtaudu suopeammin saasteisiin, estäähän se merkittävästi kuumenemista joka siis on Kiinassa suurempi ongelma kuin muualla (Kiinassakaan ei ilmeisesti ole globaalia ilmastoa).

Pikku vinkki Peter Lundille:  Kannattaa panna jäitä hattuun (sanaleikki tarkoituksellinen) ja tutkia hiukan säätilastoja ja tilastoja äärisäistä.  Lund tulee huomaamaan ettei mitään poikkeavaa ole meneillään.  Säät ovat yhtä kaoottisia kuin aina ennenkin eikä äärisäistä ole ennenkään vältytty Kiinassa tai muuallakaan.

Noin muutoin Kiinan hiilidioksidipäästöjen kasvu on ylittänyt kaikki ennusteet moninkertaisesti ja Kiina on nopeasti noussut maailman suurimmaksi päästäjäksi.  Uutisointi on vinoutunutta kun Kiina jatkuvasti esitetään pontevana ilmastotaistelijana.  Vain harvoin sellainen kaksinaamaisuus onnistuu niin hyvin.  Ehkä edellisen kerran toisen kommunistidiktatuurin kanssa.   Neuvostoliittoakin uutisoitiin maana missä ei ole ympäristöongelmia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu