Älä kerro tätä Gretalle!

Nuori mieli ei välttämättä kestä hyvin pettymyksiä.

Ei ole kivaa, jos nuori panostaa ilmastotoimiin ja vetoaa tieteeseen ja paljastuukin, että tiede ei olekaan tiedettä, vaan tietyn ajatussuunnan ajamista tieteen keinoin.

Suurin resurssein on pyritty todistamaan ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos, mutta yritys on jäänyt kesken, ja tuleekin jäämään kesken. Nimittäin sellaista ei voi todistaa, mikä ei ole totta.

Mutta mennäänpä seikkoihin, joita ei pidä kertoa Gretalle:

Hiilidioksidi liukenee sateisiin

Hiilidioksidi, päinvastaisista väitteistä huolimatta ei pysy ilmakehässä pitkään. Hiilidioksidi on vesiliukoista ja liukenee sateisiin ja tulee maahan (tarkemmin sanoen mereen, sillä maapallon pinta on pääosin merta). Sen tähden on järjetöntä pelätä että sen pitoisuus voisi koskaan nousta kovin suureksi tai että sillä muutenkaan olisi voimaa muuttaa maapallon ilmastoa.

Teho perustuu toisiovaikutukseen

Hiilidioksidin ilmastoa muuttava teho muodostuu sen kyvystä lisätä vesihöyryn määrää ilmakehässä. Yksinään sen teho ei ole kummoinen. Mutta lisääkö se oikeasti vesihöyryä vai muodostuuko lisävesihöyrystä pilviä, jotka alentavat maapallon pintalämpötilaa, siinäpä purtavaa.

Lisäpurtavaa tulee siitä, voiko hiilidioksidi kuumentaa maapallon meriä, jos hiilidioksidi toisaalta toimii lämmönjohtimena paremmin kuin ilma jossa hiilidioksidin pitoisuus on vähäisempi?

Älä kerro mitä tulee pakoputkesta!

Auton, tuon pahiksen pakoputkesta tulee vesihöyryä ja hiilidioksidia. Hiilivedyistä kun tulee sekä hiiltä yhtyneenä happeen (hiilidioksidia), että vedyn yhtymistuotetta happeen (eli vettä, tässä yhteydessä vesihöyrynä). Mutta älä kerro Gretalle, että hiilidioksidi on jo suurelta osin liuennut vesihöyryyn.

Siten auton pakokaasu päätyy erityisen nopeasti kasvien hyödynnettäväksi. Ensimmäinen aamukaste pudottaa mokoman pakokaasun pois pilaamasta ilmaa.

Varsinkaan auton pakokaasu ei jää lillumaan ilmakehään vuosisadoiksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu