Älä murehdi fossiilisia! Vesi loppuu ensin. USA:n metsäpaloista

Vedellä on sama ominaisuus kuin energialla. Puute kummastakaan on täysi mahdottomuus vesiplaneetalla, jossa energiaa on kaikkialla. Kyse on siitä että kumpaakin pitää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, muodossa jota voi käyttää hyväksi. Eli kyse on vain resurssin allokaatiosta.

Ja vettä ei tosiaankaan ole läheskään joka paikassa riittävästi ja sitä on ryöstökäytetty jo sadan vuoden ajan. Piakkoin se loppuu monin paikoin:

USA, keskilänsi

USA:n keskilännessä sijaitsee valtava maanalainen järvi. Ogallalan akvafeeri. Akvafeeri ulottuu kahdeksan osavaltion alueelle ja on 450 000 km2 kokoinen. Kun se on käytetty tyhjiin, sen täyttyminen kestää 6000 vuotta luonnollista sadantaa.

Valtavat alueet ovat olleet keinokasteltuja jo pitkään Ogallalan vedellä. Ogallalan laaja hyödyntäminen alkoi II maailmansodan jälkeen kun moottoreita pumppuihin alkoi olla saatavissa. Pumppujen moottorit olivat usein auton moottoreita.

Huomattava osa maapallon maataloustuotannosta tapahtuu täällä hyvin tehokkaiden menetelmien avulla (keinokastelu, geenimuuntelu, tuholaismyrkytykset). Suuret maanviljelijät saavat vieläpä suuria tukiaisia valtiolta (pienet kuten hampun tai vihannesten viljelijät eivät saa mitään).

Hieno juttu, Keskilänsi on eräänlainen maailman leipäkori siis. Ja corn flakesien lähde. Ainoa ongelma on se, että pohjaveden/maanalaisen järven pinta laskee kaiken aikaa. Kaiken lisäksi pumput alkavat horia tyhjää monin paikoin.

Muuttuvatko nämä tasangot ennen pitkää takaisin ruoholle jota biisonit laiduntavat? Vettä nimittäin ei pumpata tuhansien kilometrien päästä, ainakaan helpolla. Tarvittavat määrät ovat valtavia.

USA, Kalifornia

Kaliforniassa pohjavesi on saveen sitoutuneena ja vesisuonissa. Maa laskee saven tiivistyessä kun vesi kulutetaan pois. Maan pinnan lasku on useita metrejä. Vielä sitä vettä riittää varsinkin viininviljelyyn, joka on paljon vettä kuluttavaa. Ne, joilla on huonommat kaivot, joutuvat kaatamaan hedelmäpuunsa. Vettä otetaan jo nyt satojen metrien syvyisistä kaivoista.

Sellaisia määriä vettä, mitä maanviljelys kuluttaa, ei voida ainakaan helposti tuottaa desalinoimalla merivettä. Siinä kuluu energiaa, ja määrät jäävät pieniksi. Paikalliselle meriluonnolle pientä nikottelua voi aiheuttaa myös ylisuolainen vesi joka poistetaan mereen.

Vesi ei riitä. Sivuvaikutuksena on sammutusveden puute, joka pahentaa tulipalojen tuhoja. Ilmastonmuutosta on turha syyttää.

Kalifornia on aluetta, jota kuivuus ja metsäpalot ovat aina vaivanneet. Suuri osa on entistä aavikkoa.

Jättiläispunapuut ja jättiläistuijat hyötyvät metsäpaloista, kun pienemmät kilpailijat palavat pois kilpailemasta jättiläispuiden kanssa ja tuhka lannoittaa niitä. Jättiläispuita eivät metsäpalot haittaa, ainoastaan hyödyttävät.

Yhdysvalloissa vesipula näkyy myös sosiaalisena eriarvoisuutena, suurviljelijät kyllä saavat vetensä toistaiseksi, köyhien matalista kaivoista vesi loppuu ensin (tai on jo loppunut).

Juuri nyt kuivat ja kovat tuulet pahentavat Kalifornian paloja.

USA, Oregon

Oregonin metsäpaloja aiheuttaa erityisesti Diablo-tuuli, joka on epätavallisen voimakas ja vuodenaikaan nähden epätyypillinen. Diablo syntyy, kun maalla on lämmintä ja merellä kylmää. Suuri lämpötilaero aikaansaa myrskyisen tuulen. Tuuliparadoksin mukaisesti tuuli puhaltaa kylmältä mereltä kuumaan sisämaahan päin. Tuuli kuivuu kulkiessaan vuoren rinteiden yli, föhn-efektin mukaisesti.

Kun tuuli kaataa sähkölinjoja, syntyy oikosulkuja ja metsäpaloja. Voimakas tuuli levittää paloja. Oregonin paradoksi on siinä että nimenomaan meren kylmyys synnyttää palot. Kuumaa sisämaassa on aina kesän lopulla,

Poikkeuksellisen kylmä ilma meren yllä on epätavallista (ja ei ole ilmastonmuutosajattelun mukaista).

Peru

Köyhät joutuvat myymään kaivoja ja myytyihin kaivoihin asennetaan voimakkaat pumput ja vesi siirretään isojen maatilojen käyttöön.

Isoilla maatiloilla viljellään esim. parsaa, mikä kuluttaa paljon vettä. Vähään veteen tyytyviä kasveja ei ole yhtä voitollista viljellä.

Veden puute aiheuttaa sosiaalista painetta, ts. rauhattomuuksia.

Arabialueet

Täälläkin pumput horivat tyhjää ja keitaat kuivuvat. Saharan maanalainen järvi alkaa kuivua. Esim. Marokossa viljellään tomaattia, mikä kuluttaa paljon vettä. Saharassa pitäisi keskittyä kasveihin, jotka tulevat toimeen vähällä vedellä.

Palestiinalaiset ja juutalaiset kinastelevat vedestä, sitä ei riitä molemmille.

Muualla Lähi-Idässä kamppaillaan myös alenevan pohjavesitason kanssa. Kohta vettä ei riitä edes pullotettavaksi.

Intia

Monin paikoin pohjaveden pinta on jo kolmessa sadassa metrissä, kun 50 vuotta sitten jo 60 cm:n syvyiseen kuoppaan alkoi tihkua vettä. Vesi loppuu. Kulutus on suurempaa kuin vuotuinen sadanta.

Suuret kaupungit

Lähes kaikkialla maailmassa suuret kaupungit käyttävät niin paljon pohjavettä, että kaupunkien maantaso laskee. Näin tapahtuu sekä kehittyneessä maailmassa että varsinkin kehitysmaissa. Esim. Jakartassa maanpinta on pudonnut kuusi metriä. Siinä vaiheessa meri alkaa tulla jo syliin ihan ilman ihmisen vaikutusta ilmastoon.

Joet

Joet pumpataan kuiviksi usein jo ennenkuin pohjavesi loppuu.  Toisaalla niitä käytetään viemäreinä ja niiden vettä ei voi käyttää mihinkään.

Suolaantuminen

Sen lisäksi, että veden puute haittaa viljelyä, toinen ongelma on maan suolaantuminen. Monin paikoin heti pohjaveden alla on suolaista vettä, jota alkaa tihkua esiin, jos pintapohjavettä aletaan käyttää isommassa määrässä.

Neuvostoliiton ajan keinokastelu pilasi laajoja alueita kun keinokastelu aiheutti maassa olevan suolan nousemista pinnalle. Jokien suunnan muuttamisella oli hyvin vahingollisia vaikutuksia.

Peltopinta-ala ei maapallolla kasva, vaan pienenee jo yksin suolaantumisen johdosta.

Suomen tilanne

Meillä olisi mahdollisuus kasvattaa tuotantoa, mutta eihän ihmisillä ole varaa ostaa maataloustuotteita meidän hinnoilla.

Meidän pienillä, kivisillä ja ravinneköyhillä pelloilla ei ole mitään merkitystä maailman mitassa.

Mutta EU on iskenyt silmänsä järviimme ja runsaaseen sadantaan ja laskee että meille voisi asuttaa runsain mitoin ”ilmastopakolaisia”. Itse asiassa pitäisi puhua vesipakolaisista, joita on vain pieni osa siirtolaisista.

Vesipakolaiset tulevat maista jotka ovat tärvelleet omat mahdollisuutensa kestävään kehitykseen lisääntymällä enemmän kuin lähtömaan kantokyky antaa myöten.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu