Auringonottajat palavat halusta ruskettua*: UV-säteily ja syöpä
Pelko on levinnyt kansankerroksiin. UV-säteily aiheuttaa syöpää ja aurinkoa vältetään kaikin voimin. Pois lukien tietenkin otsikossa mainitut.
Ja onhan pelossa perääkin. Naama ja dekoltee menevät rypyille auringossa. Oka- ja tyvisolusyövät lisääntyvät UV-säteilystä tai tarkemmin, toistuvasta ihon palamisesta johtuen. Tosin näissä syövissä henki ei ole samalla tavalla vaarassa kuin melanooman kanssa. Melanoomasta lisää kohta.
Viktoriaaninen ihanne on palannut. Ihmisen on vältettävä kaikin voimin aurinkoa ettei kukaan erehtyisi luulemaan proletaariksi, ihmiseksi joka joutuu hengenpitimikseen työskentelemään ulkotiloissa.
Syövät lisääntyvät
On taivahan tosi että syövät lisääntyvät. Vaikka ottaisi huomioon pitenevän eliniän ja paranevan seulonnan, syövät lisääntyvät ne huomioon ottaenkin. Melkein kaikki syövät lisääntyvät. Tässä on systeeminen, voisiko sanoa, virhe jossain. (Lisääntymisväitteen viite: Dr. Jason Fung The Cancer Code).
Pitkään väitettiin että lisääntyvä auringonotto lisäisi syöpiä, mutta tämä alkaa olla vanha väite kun eniten aurinkoa on otettu Keihäsmatkojen aikaan. 60- luvulta 80-luvulle. Siitä on jo aikaa. Nykyihmisten auringonotto on hyvin maltillista 80-luvun kärventämiseen verraten.
Melanooma lisääntyy
Se varsinainen peikko ihosyöpien joukossa on melanooma. Melanooma vei ennen vanhaan hautaan eikä nykyäänkään sen kanssa ole leikkimistä. Nykyisen valta-ajattelun mukaan auringonotto lisää myös melanoomaa. Ja en väitä vastaan. Silti, asiassa on pari kantoa kaskessa.
Hollantilaisen tutkimuksen mukaan, jo aikaa sitten tehdyn, lapsilla jotka ovat paljon auringossa, on vähemmän melanoomaa kuin muilla lapsilla. US laivastossa tehdyn tutkimuksen mukaan kansimiehistöllä on vähemmän melanoomaa kuin niillä jotka ovat työssä kannen alla.
Myös asvalttityöntekijöillä jotka työskentelevät paidatta auringossa, ei ole ollut mainittavasti melanoomaa, so. vähemmän kuin väestössä keskimäärin. Siitäkin tutkimuksesta on jo aikaa.
Melanooma ennen vanhaan on usein puhjennut paikoissa joihin ei saada paljoa aurinkoa, kuten jalkapohjassa, polvitaipeessa, sääressä, selässä jne.
Ylilääkäri Matti Hannukselalla on parikin kirjaa aiheesta (Aurinko: hyötyä ja haittaa hipiälle ja Hyvä paha aurinko).
Aurinkorasvat
Vielä jokin aika sitten aurinkorasvoissa oli sallittua käyttää maaliteollisuudesta tuttuja UV-säteilyn blokkaajia. Ne ovat tätä nykyä kielletty aurinkovoiteissa syöpävaarallisuutensa tähden.
Pitäisin mahdollisena että ihon rasvaamisen kautta iho tulee läpikuultavammaksi ja säteily ulottuu syvemmälle ihoon. Hiukan samaan tapaan kuin rasvattu paperi on läpikuultavampi kuin rasvaamaton.
Selvää on että sinkkivoide estää säteilyä kuten mikä tahansa todellinen säteilyn estäjä, esim. sellaiset vaatteet jotka eivät läpäise säteilyä.
D-vitamiini
Aurinko on luonnonmukainen tapa saattaa D-vitamiinitasot kohdalleen. Minimiannoksen saa jo varsin vähäisestä auringonotosta. Ulkona työskentely nostaa lukemat päivässä jo yli sen mitä innokkaat ottavat purkista päivässä. Yliannostuksen vaaraa ei ole, iho tummenee ja säteilyä saa sen jälkeen vähemmän.
On väitetty että D-vitamiinin puutos tappaa enemmän ihmisiä kuin auringon haitat.
Tässä nyt oli muutamia näkökohtia auringonotosta. Jos on huolestunut rypyistä, eipä paljoa kannata auringossa oleskella. Jos taas on pelkäämätön luonne, joka haluaa saada D-vitamiinitasonsa kuntoon luonnollisella tavalla, asiaa voi harkita omista lähtökohdista. Ihan kaikkea mitä väitetään aurinkorasvojen hyödyiksi, ei kannata pureksimatta niellä.
*Otsikko on lainattu teoksesta Pahkasian pahimmat takaiskut.
Etelänmatkoja on kuulemma varattu ennätysmääriä jotenka ei ihmisiä Aurinko pelota.
Täällä kotomaassa ei taida olla pelkoa että nahka palaisi tänä kesänä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida etelämatka ehtiä vaikuttamaan ?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä siellä nahkansa polttaa normi kalpeaihoinen yhdessä päivässä.
Ilmoita asiaton viesti
Jossain mielessä, kun aurinko on paistanut aika pitkään historiassa, voisi kuvitella että ihminen olisi sopeutunut auringon säteilyyn. Luulisi että iho selviäisi auringosta ainakin kohtuullisessa määrin, ihan vaan sen tähden kun säteily ei ole mikään uusi asia.
Pahimmin paisteelle altistuva päälaki onkin saanut pitää suojaavan karvapeitteensä.
Ilmoita asiaton viesti
Syöpiä alkaa ilmaantumaan vasta 40 ikävuoden jälkeen. Siinä vaiheessa ihminen on jo lisääntymisensä ehtinyt tekemään.
Ilmoita asiaton viesti
Joten tuolla logiikalla ihminen on sopeutunut auringon säteilyyn? Ehtii juuri ja juuri lisääntyä ennen kuin kuolee, hiukan kuin tyynenmerenlohi.
Kuoleminen tapahtuu ihosyövän välityksellä, joo, onhan tossa järkeä (sarkasmia).
Ilmoita asiaton viesti
Tulikos taas heitettyä hattuvakio? Alle nelikymppisen ihosyövät on moninkertaistuneet viimeisen 10v aikana, naisilla jopa 8x.
Ilmoita asiaton viesti
”…ihminen olisi sopeutunut auringon säteilyyn…”.
Eikös tumma iho juuri ole tuota sopeutumista ?
Ilmoita asiaton viesti
Vaalea iho on sopeutuma siihen että pohjoisen asukas saisi riittävästi D-vitamiinia. Näillä UV-arvoilla pärjää vaalealla iholla pohjoisessa hyvin. UV-arvot ei ole kuin kolmannes siitä mitä Afrikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs tämä maan magneettikentän heikkeneminen vaikuttaa Auringon ”tehoon” iholla?
Ilmoita asiaton viesti
Iho on ainakin sillä tavalla sopeutunut auringon säteilyyn että iho on kulutustavaraa. Pinta uusiutuu jatkuvasti. Auringon säteilystä vaurioitunut solukko poistuu, irtoaa.
Toisekseen, siinä missä auringon säteily katkoo DNA-rihmoja ja aiheuttaa mutaatioita, kehon omat poliisisolut tekevät selvää jälkeä vaurioituneista soluista. Tämä on elimistössä kaiken aikaa tapahtuvaa vakiopuuhaa.
Nykyään ajatellaan enenevästi että syöpää ei aiheuta niinkään mutatoitunut solu vaan se ettei niitä päästetä päiviltä riittävän tehokkaasti
tai että niitä aiheutuu karsinogeeneistä sen verran paljon ettei poliisi pysy perässä. Tästä kirjoitan lisää jossain vaiheessa.
Ilmoita asiaton viesti
Lisänäkökulma:
Tiettyjen ihosairauksien hoidossa on suomalaisille potilaille vuosien ajan ollut tarjolla ns. aurinkopainotteista kuntoutusta, jossa konkreettisesti matkustetaan talvisaikaan Kanarialle, ja otetaan aurinkoa tietyn kellontarkan ohjelman mukaan.
Olen osallistunut kahdelle aurinkoleirille, ja todennut hallitun päivettymisen hyödyt omakohtaisesti.
Kuluva vuosi 2022 on kuitenkin ensimmäinen, jolloin tuota mahdollisuutta yhteiskunnan osittain kustantamaan kuntoutusmuotoon ei enää ole. Siis: maksa reissusi itse tai tyydy paistattelemaan päivää kotimaassa.
Ilmoita asiaton viesti
Auringon säteilyllä on huomattavia terveysvaikutuksia, joista nyt säteilyn pelossa vaietaan tyystin.
Hannukselan kirjat ovat sikäli hyödyllisiä että avaavat niitä hyviä puolia ja
niitä hyviä puolia on kaikille, ei ainoastaan tietyistä ihosairauksista kärsiville.
Voidaan jopa tietyin varauksin sanoa että ihminen on sopeutunut auringon säteilyyn niin hyvin ,ettei voi oikein hyvin ilman säteilyannostaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä maassa on erittäin kiero tapa ilmaista näitä terveysvaikutuksia. Esimerkiksi kun kaloissa on niin ja niin paljon myrkkyä niin niiden syömisen takia tulee ”turhia” kuolemia niin ja niin paljon. Samassa tutkimuksessa voidaan todeta että ne pelastaa 10x enemmän niiltä turhilta kuolemilta mutta sitäpä vaan ei enää kerrota kenellekkään.
Ilmoita asiaton viesti
Keskeisin periaate ihonhoidossa auringon avulla on varovaisuus alkuvaiheessa, ja annoksen vähittäinen kasvattaminen päivä päivältä. Päivettymätön, vaalea ihotyyppi kestää vaikkapa Teneriffan leveysasteilla keskipäivän paistetta vain muutamien minuuttien ajan. Älä *elvetissä nukahda ottaessasi aurinkoa!
Ilmoita asiaton viesti
Nuorena kollina interrail-matkalla päädyin Välimeren rannalle, ja heti makoilin uimahousuissa siellä kokonaisen päivän.
Illalla olin punainen kuin keitetty rapu, ja hirvittävä horkka.
Viikkonen päästä loin nahkani kuin käärme.
Nyt on pärstäkin kuin teeren paskoissa, mutta minua vanhemmilla siskolla ja veljellä ei ole.
Auringon ottamisessa pitää olla tosi varovainen.
Ilmoita asiaton viesti
Tosivarovaisuuden ja esimerkkisi välille jää aika paljon klappia.
Kannattaako missään asiassa mennä äärimmäisyydestä toiseen.
Ilmoita asiaton viesti