Derkkula kiipelissä: Mitä kaikkea myytävää keksitäänkään. Parempi koulutus, me munasimme sen
80-luku:
Neuvostoliitto alkoi painua mailleen jo hyvän aikaa ennen kuin sen kannattajat älysivätkään.
Suomen kiihkeän elinvoimainen talous suuntautui länteen ja napanuora neukkulaan irtosi. Suomen syöksyessä vuosikymmenen lopulla itse lapioituun suhdannekuoppaan pää edellä, emme olleet enää ollenkaan kansantaloutena riippuvaisia neukkulasta. Päinvastoin, olisi ollut parempi päästää irti lopustakin, se olisi vapauttanut työvoimaa tähdellisempiin ja kannattavampiin urakoihin lännessä.
Ahkerasti tarjoiltu selitys idänkaupan loppumisesta laman aiheuttajana on pötyä.
Toista oli Itä-Saksassa
Itä-Saksa ei päässyt EFTAan eikä EEC:hen eikä muihinkaan läntisiin tulliliittoihin. (Tätähän se meidän vasemmistokin oli halunnut pitäessään mielenosoituksia Ei EEC:lle, Erkki Tuomioja etunenässä). Talous oli edelleen tiukasti sidoksissa Neuvostoliittoon ja muihin SEV-maihin. Ja kauppa alkoi takellella. Neuvostoliitto pienensi Itä-Saksalle toimitettavia öljykiintiöitä ja muutkin raaka-ainetoimitukset alkoivat hyytyä.
Tämä tapahtui jo hyvän aikaa ennen lopullista romahdusta. Juuri tältä 80-luvulta on mieliimme jäänyt kämäinen jälkeenjäänyt derkkuimage. Mutta se ei ole oikeastaan derkkujen syy. Kauppasuhteita vain ei ollut laajalle eikä kauppa käynyt enää entisen isännän kanssa. Oltiin lisäksi pakotettuja siirtymään takaisin haisevaan ruskohiileen.
Tällä kohtaa lännen hannuhanhet alkoivat jo hiukan sääliä näitä jälkeenjääneitä.
Ihmiskauppaa
Syntyi erikoinen kaupan muoto, ihmiskauppa. Itä-Saksa myi toisinajattelijoita länteen ja sai niistä pitkän pennin, miljardeja kovaa D-markkaa. Ihmiskauppatulot olivat merkittävä osa derkkulan budjetin tulopuolesta.
Ja koska itäsaksalaisista tuntui tärkeältä osoittaa että ei tässä olla pekkaa pahempia, merkittäviä rahamääriä käytettiin farkkujen ostamiseen lännestä. Itä-Saksa on taatusti ollut ainoa itäblokin maa jonka nuorisolla on ollut realistinen mahdollisuus kulkea farkuissa.
Totuuden nimissä on sanottava että kyllä Honecker yritti. Autotiheyskin saatiin ihan kelvolliselle kannalle, tosin autokanta ei ollut kovin ihmeellistä.
Koulutus
Väitetään että suomalainen peruskoulu olisi DDR:stä kopioitu. Mutta eivät derkut niin tyhmää kouljärjestelmää olisi keksineet. Asian laita on ollut siellä kuten muuallakin, korkeampi opetus lähtee eri teille kuin alempitasoinen opetus jo heti alaluokkien jälkeen.
On ihan selvää että näin on tehtävä jos halutaan tuloksia. Suomalaiset vasemmistoideologit taisivat vetää sellaisen johtopäätöksen etteivät heikkolahjaiset työläisten ja maanviljelijöiden lapset kumminkaan mitään opi, niin vedetään muukin porukka alas heidän tasolleen.
DDR:n ideologia sen sijaan kannusti tasapuolisesti kaikkia yhteiskuntaluokkia koulutielle. Tietenkin jotkut olivat tasa-arvoisempia kuin toiset. Työläistaustaisuus oli meriitti jatko-opintoja ajatellen.
Koulutustuloksia
Yli kolmannes yliopistosta valmistuneista oli DDR:ssä työläistaustaisia.
Tätä voi verrata tilanteeseen Länsi-Saksassa: Hiukan yli kolme prosenttia valmistuneista oli työläistaustaisia samaan aikaan.
Ihan omana arvionani sanon että Länsi-Saksassa on hukattu ihmisresursseja enemmän kuin derkkulassa. Vaikka työläistaustaiset ovatkin saaneet ansiotonta tasoitusta derkkulassa, on Länsi-Saksan luku selvästi huolestuttavampi.
DDR:n koulutus on ollut Saksoista parempi sillä se on poiminut paremmin lahjakkuuksia jatko-opintoihin.
Esikuvallinen se ei ole, kun kansanviholliseksi katsotut eivät ole päässeet korkeamman koulutuksen piiriin. Lisäksi merkittävä määrä resursseja on käytetty hukkaan kun Marxin ja Leninin lukeminen on kuulunut kaikkeen koulutukseen ja se on muodostanut ison osan koulutuksesta ja se on ollut pakollista.
Ehkä Suomen koulu-uudistajat ovat lähteneet hakemaan koulutukseen tasa-arvoa, ja yrittäneet ottaa DDR:stä mallia, mutta malli on vääristynyt matkalla irvikuvakseen.
Suomen peruskoulu menestyi jonkin aikaa, hyvän opettaja- ja opetettavien aineksen ansiosta, mutta nyt suomalaisen peruskoulun valuvika näkyy kaikessa irvokkuudessaan. Näin ainakin pääkaupunkiseudulla. Epäilys herää että suuri tyytyväisyys mitä on tunnettu peruskoulua kohtaan, on johtunut juurikin alhaisesta vaatimustasosta. Se on ollut varmasti toosi mukavaa opettajille ja opetettaville, mutta on johtanut myös yliopistojen tason laskuun.
Nyt ollaan jo sen edessä että voi kysyä oppiiko pääkaupunkiseudulla enää mitään oppimiseen halukkaatkaan.
Itä-Saksan osalta olen käyttänyt lähteenä Katja Hoyerin kirjaa Muurin varjossa.
Edelliset kirjoitussarjan osat ovat:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/esko-karinen/derkkulan-synty-vaikeimman-kautta/
Selvittää sitä miten kohtalomme on ollut sodan jälkeen hiukan samantyyppinen kuin DDR:llä. Sotatalous jatkui pitkään myös Suomessa.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/esko-karinen/derkkulan-nousu-ja-syy-sama-kuin-suomenkin-nousulla-ddrn-demarit-ja-aarioikeisto/
Selvittää sitä mistä äärioikeisto olisi voinut syntyä umpivasemmistolaisesti ajattelevaan entiseen Itä-Saksaan. Vastaus: Ei mistään, on harhaanjohtavaa puhua natseista äärioikeistolaisina.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksesi on ehkä liian realistinen ja iskee liian suorasti suomalaisen peruskoulun ongelmiin. Tästä on vielä pitkä matka ennen kuin silmät alkavat aueta.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se on Esko valitettavasti.Ihminen on ihminen
Ilmoita asiaton viesti
”DDR:n koulutus on ollut Saksoista parempi sillä se on poiminut paremmin lahjakkuuksia jatko-opintoihin”
Mielenkiintoinen huomio! Kuitenkin on todettava, että jatko-opintoihin poimitut lahjakkuudet eivät ole saaneet entisen DDR:n aluetta nousuun.
DDR:n alueelle on syydetty erilaisia tukia viimeisten 35 vuoden aikana laihoin tuloksin.
Ilmoita asiaton viesti
Siihen voi olla kaikenlaisia syitä. Ihmisellä on jalat joten voi lampsia lännen puolelle missä keksintöjä on ehkä arvostettu ihan eri tavalla.
Itse ajattelen että tuet ovat olleet huonosti kohdennettuja ja kenties palkinneet syrjäytymistä. Samaan tapaan kuin Suomenkin tuet palkitsevat syrjäytymistä.
Ehkäpä lapsi meni pesuveden mukana ja derkkutehtaissa olisi ollut jotain säästettävääkin.
Venäjällä on korkeatasoista opetusta esim. matematiikassa mutta ei sieltäkään kai ole tullut kuin Tetrix.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun Órbo & Co. toitottaa kovasti valtionvelasta niin suhteessa BKT:
1970 9,2 % YYA …
1971 7,9 % …
1972 6,5 % …
1973 4,4 % kyykyn
1974 3,0 % …
1975 3,3 % aikaa…
1991 16,3 % NL romahti
1992 32,8 % idänkauppa
1993 50,2 % tyrehtyi….
1994 57,0 % Suomi EU:n
1995 61,0% jäsen…
2023 55,4 % Órbo & Co.
2024 73,8 % ……🥱
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, itseaiheuttamamme laman seurauksena velkaannuimme. Sillä nyt ei vaan satu olemaan mitään asiallista yhteyttä Neuvostoliiton loppumiseen.
Ilmoita asiaton viesti
In your blind faith… Be my guest, check the years and numbers again 🥱
Ilmoita asiaton viesti