Diktaattoreiden dominoteoria. Ja juuri kun…

Diktaattorit tarvitsevat toisiaan.  On kyettävä osoittamaan ettei muualla ole sen parempaa, tuskin niinkään hyvää kuin omassa maassa.

Kiinalle on tärkeää että Venäjä kykenee kurittamaan ”kapinallisia maakuntiaan”.  Samalla se oikeuttaa omat menettelynsä Hong Kongissa ja uiguurialueilla.  Ja kiristyvän valvonnan kaikkialla omalla alueellaan.  Mahdollinen hyökkäys Taiwanille tulee ajankohtaiseksi kunhan Venäjä ensin miehittää Ukrainan.

Voin kuvitella syvän pettymyksen mitä Xi Jinping tuntee kun asiat eivät mene putkeen sotarintamalla.

Toinen harmin paikka on korona-epidemia, jonka torjunta ei nauti suosiota kiinalaisten parissa.  Aivan kuin diktaattorin päätös pistää miljoonakaupunki täyskaranteeniin ei olisikaan oikea.  Diktaattorin erehtymättömyys on koetuksella ja päätöksen peruuttaminen voisi johtaa kasvojen menettämiseen mikä on idässä kuolemaakin pahempi kohtalo.

Voiko kukaan diktaattori enää nukkua öitään rauhassa jos tämä menee tämmöiseksi?

Kuka diktaattori haluaisi kokea vaikkapa Hector Trujillon kohtalon?  Palatsissaan hänellä oli 50 eri vuodetta 50 eri huoneessa joista valita yöpymispaikkansa, jotta voisi välttää öisen salamurhaajan.  Mutta se ei auttanut.

Putinkin kulkee aina autosaattueessa jossa on useita autoja joista yhdessä hän matkustaa (ehkä, voi tietysti matkustaa myös leipomon auton alahyllyllä ilman että kukaan arvaa).  Mutta estääkö piilottelukaan lopulta salamurhaa?

Venäjän kansalaiset voivat ottaa mallia ukrainalaisista ja innostua puolustamaan etujaan ”huijarien ja varkaiden puoluetta” (kuten Putinin puoluetta yleisesti nimitetään) vastaan.

Ja juuri kun kaikki alkoi jo näyttää hyvältä.

Nimittäin, juuri kun

Uiguurialueilla on kansalaisten valvonta saatu vihdoinkin maaliin.  Suurin ponnistuksin on saatu kehitettyä kasvontunnistukset ja oppivat neuroverkot jotka tunnistavat epätoivottavan käytöksen ja epäilyttävät henkilöt.  Kymmenet tuhannet kamerat seuraavat tilanteita ja hälyttävät poikkeamista, ilman että valvontahenkilöstön tarvitsee valvoa kuvaruutuja.

Järjestelmä hälyttää epäilyksenalaisista henkilöistä väärissä paikoissa, väenkokouksista ja jopa vääränlaisista kasvojen ilmeistä.  Kamera kykenee kasvontunnistukseen jopa 15 kilometrin päästä.

Tästä uudesta valvontajärjestelmästä teen tarkemman kuvauksen seuraavaksi.

Tämä uusi teknologia kiinnostaa kaikkia diktatuureja suuresti.  Kunhan teknologiaa saadaan rakennettua muuallekin Kiinaan, suuret tilaukset on odotettavissa Venäjältä ja monista pikkudiktatuureista.  Mikä voisi mennä pieleen?  Paitsi että ei oikein hyvältä näytä nyt Putinin suunnalla.

Pahuksen demokratiat, diktaattorien kannalta kansalaisten omapäisyys on kuin syöpä joka uhkaa levitä terveisiin diktatuureihin.

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu