Energiaremontit ennen ja nyt. Hulluus saa yhä vakavampia muotoja
1970- ja 1980-luvuilla oli energiaremontointi kiivasta.
Ja uuden lainsäädännön luominen jotta turvattaisiin energian säästö rakentamisessa.
Pieleen meni silloinkin.
Asuntojen tiivistäminen
Energiankulutusta pienennettiin tiivistämällä. Samalla tuhottiin ilmanvaihto ja asuntoja tuhoutui kosteusongelmiin.
Energiaremontit
Seinien lisälämmöneristäminen oli muotia. 20% parannus ei pitäisi olla vaikeaa. Tosin kun seinien kautta johtuu 20% rakennuksen energiasta, tällainen suuri remontti säästää 20% 20%:sta, eli 4% kokonaisenergian kulutuksesta.
Jos toteutuksessa on vähänkin jotain pielessä, vaikka ilmavuodot lisääntyvät, menetetään koko hyöty.
Lisälämmöneristäminen tuhosi rakennusten ulkonäön. Rakennusten silmät, ikkunat jäivät syvälle pöhöttyneeseen julkisivuun.
Uudet rakennusmääräykset
Kun laadittiin uusia velvoittavia määräyksiä, pieleen mentiin siinäkin.
Ikkunakokoa rajoitettiin
Ikkunoiden kautta johtuu lämpöä joten ikkunoiden piti olla pieniä. Nyt asutaan edelleen tihrusilmäisissä 80-luvun taloissa, mitenpä niitä ikkunoita isontamaan pystyisi. Ei onnistu monessakaan kohteessa kohtuullisin kustannuksin.
Sisäkorkeutta rajoitettiin
Asunnossa tai muissakaan tiloissa ei saanut olla turhia kuutioita lämmitettäväksi. Oli kiellettyä rakentaa korkeita huoneita. Erityisen naurettava kohtalo oli konttorirakennuksella, jossa Helsingin rakennusvalvonta sijaitsi.
Pakollisten määräysten tähden huoneet olivat niin matalat että kun samainen rakennusvalvonta-apparaatti keksi ettei huoneissa voi elää ilman ilmanvaihtoa (laadittiin velvoittavat määräykset minimi-ilmanvaihdosta), huoneet olivat niin matalat ettei niihin mitenkään saanut mahtumaan ilmanvaihtoa (huoneilla on säädetty myös minimikorkeus jota ei saanut alittaa).
Joten ihka hyvä ja uudehko kokonainen konttoripalatsi II linjalla oli purettava omien sääntöjen noudattamiseksi. Se että ilmastopäästöjä (jos niistä joku on huolissaan) lisää vanhan purkaminen ja uuden rakentaminen, ei huoleta päättäjiä.
Mitä väliä, kyllä veronmaksaja maksaa viulut.
Ja nyt, uuden ajan säädökset
Kohderyhmä
Jo vuosia ilmastonmuutoksen torjunta on sälytetty uusien asuntojen tarvitsijoille. Uuden asunnon hankkija on usein nuori lapsiperhe, joten onhan reilua asettaa nämä ilmastotaistelun etulinjaan (sarkasmia).
Tavallaan on parannus että tulevaisuudessa aiheeton kyykyttäminen kohdistuu isompaan ihmisjoukkoon.
Eristepaksuudet
Ei kuulemma ole suurta eroa rakennetaanko yliampuvien säädösten mukaan vai järkevien tavoitteiden mukaan. Itse asiassa ero on hemmetin suuri. Määräykset pakottavat myös rakentamaan huonompia taloja. Yliampuvan paksuissa eristeissä pesii erilaisia ongelmia joita voitaisiin välttää pitämällä eristepaksuudet järkevinä.
Säästö hukataan ilmanvaihdossa
Kaikki se mitä eristepaksuuden lisäämisellä säästetään hukataan ilmanvaihdolla.
Suomi on ainutlaatuinen paikka siinä mielessä että muualla voidaan asua ilman koneellista ilmanvaihtoa, mutta ei Suomessa. Ilmanvaihtolaitteet nostavat rakennuksen hintaa kovasti ja ilman mitään hyötyä. Rakennus myös monimutkaistuu kovasti. Tulee erilaisia ongelmia jos asennuksissa hutiloidaan vähänkin.
Useimmiten turhat laitteet jäävät seisomaan eikä niitä käytetä tai edes haluta käyttää.
Ilmanvaihtomääräyksiä voidaan ymmärtää vain ilmanvaihtoalan onnistuneen lobbaamisen tuloksena.
Tiiveyskoe
Rakennus paineistetaan ja mitataan vuodon määrä. Tämäkin lisää kustannuksia eikä ole mieleen niille jotka eivät halua muovipussitaloa. Painekokeen ohittamisesta rangaistaan energialaskelmissa.
Energialaskelma
On kokonainen tieteenlaji laatia energialaskelma uudisrakennukselle. Tämä on yksi niistä syistä minkä tähden hartiapankkirakentaminen ei ole enää järkevää. Tällaisen laskelman saa talopaketin mukana mutta erikseen teetettynä tulee kalliiksi.
Energialaskelman paikkansapitämättömyys
Kaikki tietävät tai pitäisi tietää ettei energialaskelma pidä paikkaansa koska laskutavat eivät pidä paikkaansa. Villaeristeessä käy sisäinen tuuli eikä villaeriste ole läheskään niin tehokas kuin laskelman mukaan. 30 – 50% eristetehosta menetetään sisäisen tuulen johdosta, näin tamperelaisen tieteellisen tutkimuksen mukaan. Tutkimus tiedetään kyllä mutta siitä ei välitetä.
Jotta ilmeistä laskuvirhettä saataisiin edes jotenkin paikattua, hirsirakennuksille energialaskelma saa osoittaa huonompia lukemia (koska todellisuudessa ero ei ole niin iso kuin laskelma näyttää).
Vanhat rakennukset pakollisiin energiaremontteihin
Pelkkä tavoite on vaarallinen. Ok-talojen hinnat syöksyvät, ehkä vanhojen kerrostalojenkin.
Vanhojen rakennusten arkkitehtonisille arvoille ei anneta taaskaan mitään arvoa, päättäjien fokus on nyt energiassa ja paikkansapitämättömässä ilmastonmuutosopissa.
Aletaan verottaa kuutiotilavuuden mukaan ja kulutuksen mukaan kuten autojakin, ottamatta huomioon ajetaanko niillä autoilla kuinkakin paljon tai pidetäänkö isossa talossa kaikkia huoneita lämpiminä.
Maailma ei ole reilu paikka. Ideologiat edellä kun mennään, tulee pahaa jälkeä.
Varovaisuusperiaate
Mitä pitäisi ajatella aikoinaan julistetusta varovaisuusperiaatteesta. Vaikka ilmastonmuutos ei ole tieteellisesti mitenkään varmalla pohjalla, olisi kuulemma silti viisasta torjua ilmastonmuutosta varmuuden vuoksi. Kysyn vaan, onko viisasta pilata rakennuskanta ja aiheuttaa ihmisille valtavia kustannuksia vain ”varovaisuuden” vuoksi?
Sirpa Pietikäinen tämän päivän Iltasanomissa tekee Göbbelsit väittäessään että Karisenkin teksteissä kyseessä on ”maailmanhistorian toiseksi suurin väärinymmärrys”. Pietikäinen itse on aivan ulalla asiasta. Pari poimintaa:
”Minkä takia kannattaa sanoa vaan se investoinnin hinta eikä sitä säästöä ja vakautta, mikä sen ansiosta tulee? Hyvin onnistuessaan se tarkoittaa sitä, että kiinteistönomistaja voi energialaskun maksamisen sijaan saada tuottoa energiasta, Pietikäinen kiteyttää näkemyksensä väärinymmärryksestä.”
Hyvin onnistuessaan kyllä näin, mutta koska näissä remontoinneissa kyseessä ei ole uudet talot vaan vanhat, käy kuten ikkuna-asennuksissa. Ne eivät koskaan maksa itseään takaisin.
”Esimerkiksi aurinkopaneelien asennus ei vie montaa päivää, eikä häiritse arkea.”
Tämä Pietikäisen 90-vuotiaille eläkeläisille esittämä lääkkeen nieleminen ei kyllä vie montaa päivää, mutta sen verran häiritsee arkea että syömättä täytyy vuoden olla pienituloisen eläkeläisen lääkkeen maksaakseen. Ja itse asiaanhan se ei auta koska kylmällä ja pimeällä ei energiaa tule.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009454822.html
Ilmoita asiaton viesti
Pietikäinen on mielestäni aina ollut pihalla ja oikeastaan ihan kaikesta mahdollisesta. En voi mitenkään käsittää, että selkeästi noinkin tyhmä ihminen voi tehdä sivistysvaltiossa merkittävän poliittisen uran.
Ilmoita asiaton viesti
Olen aina aidosti ihmetellyt kuka äänestää Pietikäistä.
Ilmoita asiaton viesti
EU on täysin eksyksissä ilmastonmuutoskäsityksensä kanssa, yhdessä Bidenin hallinnon kanssa, minkä yhtenä tuloksena tämäkin parlamentin umpityperä päätös. Tosiasia on, että maapallon ilmasto on onneksemme lämmennyt pikku jääkauden jälkeen, mutta lämpenemiseen ei ole liittynyt mitään haitoista, joilla on peloteltu jo 30-40 vuoden ajan. Eli tosiasioiden (mittaustulokset, proxyt) valossa ei ole käsillä eikä näköpiirissä minkäänlaista ilmastokriisiä, vaan vallalle on massiivisella rahoituksella ja median hallinnalla päässyt uskonto, jolle ei ole minkäänlaista todellisuuspohjaa.
WUWT-sivustolla on tuore I osa kirjoitussarjasta, joka kannattaa lukea.
https://wattsupwiththat.com/2023/03/15/climate-crisis-what-climate-crisis-part-one-the-evidence/
Ilmoita asiaton viesti
Karinen kirjoittaa asiaan, ainoastaan ikkunoiden koosta olen vahvasti eri mieltä. 70-luvun suuret ikkunat ennen öljykriisiä olivat idioottimaiset ja myöhemmät pienemmät ikkunat 80-luvulla olivat yksinkertaisesti järkeviä. Onpa niitä jätti-ikkunoita monessa talossa vaihdettu pienempiin ja hyvä on tullut. Nythän taas on muotia tehdä koko seinän korkuisia ikkunoita, jotka ovat energiataloudellisesti hölmöjä, vaikeita puhdistaa ja huoltaa.
Ilmoita asiaton viesti
No 80-luvun säännöillä tulee kyllä pimeitä asuntoja.
Nyt isot ikkunat on sallittuja koska ne eristävät yhtä hyvin kuin seinä.
Nyt ikkunoiden koot ovat menneet övereiksi, vähemmän sellaista oli ennen 1970-luvun loppupuolta.
Ilmoita asiaton viesti