Esko Aho, lama ja elvytys. Nykyaikaakin sivuten
Esko Aho muistelmissaan* vuoden 1992 ajalta paheksuu sen aikaista yksityistä lainanottoa:
”Holtitonta yksityistä velkaantumista”
Tässä olen eri mieltä Ahon kanssa. Suurimmalta osin yksityishenkilöiden tai pien- ja keskisuurten yritysten velkaantuminen ei ollut millään tavoin holtitonta. Siihen aikaan eli ihmisissä uskomus että veloista selviää, kunhan vain velkaa saa otettua. Menneet vuosikymmenet voimakkaan inflaation vallitessa olivat osoittaneet sen.
Se on totta, että suuryritysten kannalta kova velkaantuminen oli silloisen verojärjestelmän mukaisesti edullista, joten sillä puolella oli velkaa enemmän.
Mutta yleisesti ihmiset eivät ottaneet enempää velkaa kuin minkä pystyivät silloisissa odotettavissa olevissa oloissa hoitamaan. Ihmiset luottivat valtion taloudenpitoon eivätkä osanneet ajatella että oma velkataakka voi kasvaa 40%:lla.
Kyse on poikkeuksista, kun on otettu velkaa tai houkuteltu ottamaan velkaa ilman minkäänlaista suunnitelmaa miten velat kyettäisiin hoitamaan. Muistuu mieleen eräskin näyttelijä joka kertoi käyneensä Roomassa päivän retkellä ja pohti ääneen radiossa mihin sijoittaisi pankin hänelle työntämät miljoonat.
Sellaisten puheiden vallitessa osassa kansaa heräsi halu elää säädyn edellyttämällä kulutustasolla. Kerskakuluttaa. Mutta sen ei pitäisi hämärtää sitä että suurimmalta osin kysymys oli liiketoiminnan tai asumisen rahoittamisesta. Ihan normaalia ja legitiimiä rahoitustarvetta joka on juuri sitä verenkiertoa mitä yhteiskuntaruumis tarvitsee.
”Idänkauppa melkein loppui”
Idänkauppa laman syynä on tekosyy. Suomi ei ollut enää riippuvainen idänkaupasta. Idänkaupasta ei olisi syntynyt kuin pieni kuoppa käppyrään. Itä-blokin jälleenrakentaminen olisi sen pian tasoittanut.
”Pankkijärjestelmän kestokyky petti”
Pankit olivat olleet heikossa tilassa jo pitkään. Kilpailu joka ilmeni laajana konttoriverkostona oli vienyt hapen pankeilta. Ainoa syy pelastaa pankit ennen ihmisiä on pankkien suuri vipuvaikutus. 8%:n omavaraisuudella voi antaa 100% lainaa. Markka pankille merkitsee 12,5 markan antolainausmahdollisuutta.
Ongelmana oli kun pankkien omavaraisuudet olivat pahasti alle kaiken uskottavuuden.
Pankeista vain osa kaatui valtion syliin, loput pelastettiin velallisten omaisuutta konfiskoimalla pankeille. Näin pankit saatiin EY-kelpoisiksi.
”Suuryritykset vajosivat tappiollisiksi”
Suurin syy vajoamiseen oli vakaan markan politiikka joka nosti lainakorot kohtuuttomiksi ja esti muutoin hyvin vetänyttä vientiämme. Hinnoittelimme itsemme ulos markkinoilta.
Sosialidemokraatit olivat järkeilleet että tulojen jakautumisen suhde olisi työläiselle edullisempi jos työnantajat pakotettaisiin puun ja kuoren väliin, korkean valuutan arvon ja korkeiden palkkakustannusten väliin, jolloin työvoiman riisto olisi vähäisempää. Toimii, ei siinä mitään. Tosin silloin unohtuu se että tuonti saa kohtuuttoman edun kotimarkkinoilla ja että viennin kakku pienenee dramaattisesti, joten duunaritkin lopulta häviävät.
Duunarit häviävät myös kun kotimainen hintataso nousee ja velan korot ovat korkeita ”vakaan markan” johdosta.
Paavo Lipponenhan sen lopulta huomasi että vasemmisto ei voi jatkaa kestämätöntä politiikkaansa.
Valtiontalouden velkaantuminen
Aho on ehdottomasti sitä mieltä että Suomen velkaantumisen rajat paukkuivat ja lainansaanti uhkasi tyrehtyä. No nyt sellainen näyttää etäiseltä, mutta olihan valtiolta vaadittu yli 8% korko osoitus siitä ettei Suomi ollut kovin haluttu kohde sijoittajille.
Aho tuskittelee sen kanssa että ei millään Suomi ollut lisälainanottokelpoinen. Yli kaksinkertainen velka viennin arvoon nähden veisi valtion kuralle ja banaanitasavaltojen joukkoon. Jos nyt joku lainaisikin Suomelle, otettaisiin jäätävän korkeaa korkoa.
Nykyisin elämme aivan toisenlaisia aikoja. Tuollainen ajatus tuntuu nykypäivänä hyvin kaukaiselta. Suomi ei ole iskussa tänään ja velkataakka on jo huomattava verrattuna 1990-lukuun ja silti hanat ovat pysyneet auki.
Ehkä tämä on terveellinen muistutus siitä että tilanteet voivat muuttua äkkiä.
”Ongelmien todellinen mittaluokka”
Eliitti ei ollut tilanteen tasalla eikä ongelmien laajuutta ymmärretty. Varsinkaan työntekijäjärjestöissä, puoluetoimistoissa,(varsinkaan vasemmiston) ja ihan erityisesti ei Suomen pankissa. Suomen pankista on laadittu 90-luvulla kirjakin jonka nimi on kuvaavasti ”Pihalla kuin lumiukko”.
”Suuryritysten musta vuosi”
20 suurinta yritystä: Vain neljä tuotti pikkuruista voittoa. Loput olivat tappiollisia, useat raskaasti tappiollisia.
Vielä mustempi se saattoi olla monelle pienelle tai keskisuurelle yritykselle. Esim. rakentaminen käytännössä loppui kokonaan. Eikä kesken jääneistäkään saanut maksua.
Ecu-sidos sivulauseessa
Pyrkimyksessämme valmistautua EY-jäsenyyden hakuun oli markka sidottu ecuun. Sopimus esti rahan painamisen. Rahan painaminen olisi mahdollistanut akuutin kriisin pehmentämisen.
Ja en todellakaan tarkoita että tuhlaus olisi voinut jatkua kuten vasemmisto ehdotti, vaan hallittu alasajo aiheuttamatta kohtuutonta yrityskatoa ja valtavien yksityispanostusten katoamista vahingollisissa konkursseissa.
Aho sivuuttaa ecu-kytköksen merkityksen laman koventajana sivulauseella tässä nyt lukemassani kirjassa.
Elvytys
Kaikki lainanotto on ollut elvyttävää Ahon mukaan ja tähdännyt siihen että edes jotain pysyisi pystyssä. Ja lisäelvyttäminen ei ole ollut mahdollista, näin Ahon mukaan.
Vasemmisto näki elvytyksen ihmekeinona jatkaa kuten ennenkin, ilman korjaavia toimia.
Jossain toisessa maailmassa olisi ollut asiallista pehmentää iskua. Nyt sitä ei velallisten kohdalla haluttu tehdä, paljolti Koiviston uskonnollisuuden (syntisen eli velallisen kuuluukin kärsiä) tähden ja sen tähden että keskeinen keino ei ollut mahdollinen ecu-sidoksen tähden.
Työntekijäjärjestöt
Työntekijäjärjestöt pitivät yllä aktiivista yleislakkouhkaa.
Koska työehtosopimukset oli sovittu kolmikantaisina, siten että valtion toimet ja verotus oli osa työehtosopimuksia, ei valtio voinut muuttaa omaa osuuttaan pakonkaan edessä koska se olisi vaikuttanut työehtosopimuksiin.
Jälkiviisaana voi sanoa ettei valtion pitäisi sitoutua tällaisiin asioihin, vaan verot pitää niitata sen mukaan mitä tarvitaan.
Kolmikantaisuus kaventaa Suomen demokratiaa.
Kun vääryys vallan saa
Lama on ollut likainen sotku ja sisältää tekoja jotka eivät ole lain mukaisia. Näitä on tehty niin pankeissa kuin julkisellakin puolella.
Eliitti on puhtaan tietämätön ilmeisesti edelleenkin miten likainen tapahtumasarja lama ruohonjuuritasolla oli.
Se ettei Aho ota edes puheeksi olennaisia kipupisteitä osoittanee ettei hän ehkä oikein edes tiedä mitä kentällä on tapahtunut.
Jos 2/3 kansasta eli lamankin aikana kuten ennenkin, ei silti pitäisi sulkea silmiä siltä mitä tapahtui sille yhdelle kolmannekselle joka vedettiin patterin läpi.
Osa olennaisista uudistuksista toteutettiin
Siinä suhteessa pitää antaa kiitosta, että moni asia meni jengoilleen laman jälkiselvittelyissä, kun oli pakko.
– Markka lähti kellumaan.
– Yritysverotus kohtuullistui mikä näkyi verotulojen nopeana kasvuna. Kasvu johtui veropohjan laajenemisestä ja siitä että taloudellinen tuotteliaisuus elpyi eikä enää ollut kannattavampaa näyttää yrityksissä suurta velkaisuutta vaan kannatti näyttää varallisuuden kasvua, verotus oli siihen motivoivaa.
Mutta paljon jäi tekemättäkin. Nokian menestys ei enää pakottanut loppuihin uudistuksiin ja uudistukset jäivät puolitiehen.
Ja tänään
Nyt olemme jälleen 80-luvun loppua muistuttavassa tilanteessa. Nokia on mennyt ja kärsimme edelleen tekemättömistä uudistuksista, niistä joiden tekeminen jäi kesken.
Samalla virkamieskunta on uudelleen pöhöttynyt lamaa edeltäneeseen kuosiin. Leikkausveitsi on kohtapuoleen pakko jälleen ottaa käyttöön ja leikata liiat pois julkisesta hallinnosta. Uskon että viimeksi synnytetystä pöhöstä, pahoinvointialueista on pakko aloittaa.
Tulee mieleen sellainenkin, miten nykyistä työvoimapulaa voisi helpottaa vapauttamalla julkishallinnosta sinne jäätynyttä työvoimaa.
* Esko Aho: 1992 Suomen valinnat aavekissojen varjossa.
”Holtitonta yksityistä velkaantumista”
Aho on oikeassa.
Edeltävä Holkerin hallitus vapautti liikepankkien ulkomaisen luotonoton kertarysäyksellä, ja pankit alkoivat kilpailussaan kylvämään holtittomasti luottoja väestölle. Valvontaa ei ollut.
Vaalit pelastivat Holkerin, ja hänen aiheuttamansa pankkikriisi ja väestön ylivelkaantuminen rysähtivät Ahon hallituksen niskaan.
PS. En ole äänestänyt Kepua koskaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä olet saanut päähäsi että ihmiset eivät kykenisi ajattelemaan ollenkaan omilla aivoillaan.
Normaalijärkinen ihminen ei ota enempää velkaa kuin mistä kykenee selviytymään.
Nythän pitää muistaa että korot olivat korkeita ja pelkästään isojen lainojen korkojen maksamiseksi pitää olla hyvätuloinen.
Mielestäni väite että ihmiset olisivat menettäneet järkensä on vain eliitin ja vasemmiston selitys sille miten tilanne ryssittiin todella pahasti.
Suomalainen lama on vertaansa vailla sillä aikakaudella Euroopassa.. Verrattavissa lähinnä johonkin Argentiinan tapaiseen taloudenpitoon.
Lieveilmiöitä toki oli, mutta ne ovat poikkeuksia. Kuten keinotteluun perustuvaa lainanottoa, esim. liikekiinteistöt olivat hyvin arvokkaita ja hintaa nosti valtiovallan liiketilojen rakentamisen kielto. Moni liikekiinteistö ei ole edes tänä päivänä sen arvoinen kuin se oli silloin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Holkeri vapautti pankkien ulkomaisen luotonoton, ne alkoivat tykyttämällä tyrkyttämään väestölle lainoja.
Pankkivirkailija jankutti minullekin. Osta isompi asunto. En tarvitse. Osta uusi auto. En tarvitse. Osta kesämökki. En tarvitse. Osta vene. En tarvitse.
Liian moni tarttui jankuttamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on aika huomattavan isoja eroja pankkien välillä. Ne pankit joissa tuota tapahtui, eivät ole enää olemassa.
Sitä hirvittävää sotkua minkä lama sai aikaan, ei selitä yksittäisten henkilöiden ylivelkaantuminen, ei alkuunkaan.
Sitä paitsi ylivelkaantumistilanne monien kohdalla syntyi vasta sitten kun lainan määrä kohosi 40%:lla.
Kyse ei ole ollut ollenkaan siitä että ihmiset olisivat tuhonneet taloutensa liian isoilla lainoilla
lainanottotilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt on aika huomattavan isoja eroja pankkien välillä. Ne pankit joissa tuota tapahtui, eivät ole enää olemassa.”
Ainoa pankki, joka katosi oli SKOP.
Kaikki muut pankit poislukien Osuuspankki kylvivät lainoja väestölle kuin mielenvikaiset.
Myöhemmin pankkien jättitappiot kupattiin veronmaksajilta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sopii vähän tarkentaa, Hannu Rautomäki, niin kupattiin enemmän kuin tappiot. Nimittäin parannettiin pankkien vakavaraisuus EU:n vaatimalle tasolle asiakkaiden rahoilla.
Mielenvikaisuus tai kylväminen tai säätelyn puuttuminen toimivat vähän huonosti laman selittäjinä.
Yleensäkin esim. joissain maissa myydään viinaa maitokaupoissa eikä se merkitse sitä että ihmiset ostaisi sitä kuin mielenvikaiset. Vähän sama juttu lainojen kanssa. Vaikka niitä olisi tarjolla niin vain mielenvikaiset ottaa enemmän lainaa kuin luulevat pystyvänsä maksamaan.
Kyllä sinne roskapankkiin meni muitakin, Työväen pankki, terveitä säästöpankkeja. Postipankki ja KOP katosivat katukuvasta.
Ilmoita asiaton viesti
Postipankin seuraajan ostivat tanskalaiset. Nykyisin DanskeBank.
KOP fuusioitiin SYP:iin. Nykyisin Nordea.
Ilmoita asiaton viesti
Postipankista ei asiallisesti ottaen ole jäljellä mitään. Korkeintaan nostalgiaa ja se että voi sanoa sen joskus olleen Postipankki. Oli välillä Leonia josta suuri osa muuta kuin pankkitoimintaa ja Vakuutusyhtiö Sampo-Leonia kunnes Sampo-pankki joka ei ollut enää mikään mummujen talletuksia säilyttävä pankki. Nallea harmitti kuraa lattialle tuovat tavikset.
KOPistakaan ei ole jäljellä juuri mitään. Tahtipuikkoa heilutti yhdistymisessä Meritan porukka. Sinne menivät kansallistalkoolaisten rahat tappioiden peittämiseen. Iso huijaus loppuvaiheissa.
Sittenhän oli vielä Interbank joka tuomittiin talousrikoksista vaikkei tehnyt sen kummempaa kuin muutkaan pankit.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, 1992 lainan korko oli 18% silloiseen kuorma-autoon. Siihen päälle sitten tuli devalvaatiot ulkomaisista luotoista ja työt loppui kuin seinään. Rapiat 10 vuotta niitä tuli maksettua, kuitenkin joka sentti korkoineen on maksettu. Tuo vaan pilasi kaikki suunnitelmat jäädä eläkkeelle pari vuotta etuajassa. Vaan mitäpäs tuosta, peliähän tämä on, tässä kohtaa vaan ei voitto napsahtanut kohdalle.
Ilmoita asiaton viesti
Sinällään erikoinen tilanne, kun liikepankit saivat rajattomasti luottoa ulkomailta hyvin kevyin koroin ja sitten Suomen valtiolle ei meinaa tippua ollenkaan ja pyydetään kovaa korkoa Periaatteessa valtio on paljon luotettavampi velanmaksaja kuin pankki.
Valtiolla on verotusoikeus, joten ani harvat valtiot jättävät velkojaan pystyyn. Jopa Hitlerin ottamat velat maksoi Länsi-Saksa takaisin velkaohjelman mukaisesti.
Suhtaudun pienellä epäuskolla olisiko tilanne markkinoilla voinut muuttua niin nopeasti niin perusteellisesti, parin vuoden aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä tähän pitää todeta että valtio otti miljardilainoja ja pankit vain satoja miljoonia. Nimittäin kun ei sitä ulkomaan rahaa kovin paljoa tarvita kun suurin osa uloslainattavasta ”valuutasta” on pelkkää vipua.
Ja on kolmannes valtion budjetista velkana otettavaksi aika iso lasti. Että ei ihan ihme vaikka lainanantajat hiukan empisivät.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä inhorealistisempaa on, että pankki voi laillisesti antaa velkaa 100 markkaa, jos holvissa on 8 markkaa.
Mutta tosiasiassa pankkien vakavaraisuusaste oli luokkaa 2 tai 3%. Joten valuuttalainat ovat olleet 97%:sti kotimaan rahaa.
Vain muoto on ollut kansainvälinen valuuttavekseli ja takaisinmaksuehto ulkomaan valuutoissa.
Aika iso puhallus, sanoisin. Varsinkin kun oikeusistuimissa ei ole huomioitu mitä kansainvälinen valuuttavekseli tarkoittaa (se on haltijapaperi, velkaa ei ole jollei ole paperia). Kansainvälisestä vekselistä ei voi esittää valokopiota (kuitenkin tuomioistuimissa valokopiot kelpasivat) ja vekseliä ei voi siirtää toiselle ilman velallisen hyväksyntää.
Ilmoita asiaton viesti