Funktiososialismi. Koulutusinflaatio. Onko Saksassa nyt itäinen vai läntinen peruskoulu?

Funktiososialismi-käsitteen kehitti ruotsalainen Gunnar Adler-Karlsson.  Hän yritti vetää yhteen Ruotsin sosialidemokraattisen puolueen marxistista falangia puolueen reformatiivisen oikeistodemarisiiven kanssa.

Ja onnistuikin siinä.  Marxistit saavat vallankumouksensa eikä puolikommarireformisteillakaan ole huomauttamista, hekin saavat mitä haluavat.

Funktiososialismilla tarkoitetaan sitä, miten omistavalta luokalta vedetään omistukseen liittyvät oikeudet pois, jolloin kapitalistit ja omistava luokka ovat lopulta kuin nykyajan kuninkaalliset konsanaan, ilman todellista valtaa.

Kun omistuksen funktiot viedään, jää lopulta vain muodollinen ja nimellinen omistusoikeus jäljelle.  Vallankumous ja siirtyminen sosialismiin tapahtuu näin verettömästi.

Adler-Karlsson kirjallaan funktiososialismista vuodelta 1967 oikeastaan löi lukkoon sen mitä Ruotsin sosialidemokraattinen puolue oli jo tehnyt pitkään sitä ennenkin ja se muodosti jatkossa teoreettisen pohjan muutoksille.

Voidaan kysyä, eikö tätä samaa ole tehty meillä mutta ilman julkipuhuttua tavoitetta ja teoriaa?

Myöhemmin

90-luvulla Gunnar alkoi epäillä noudatetun politiikan järkevyyttä.  Liekö osansa siinä sovjetti-järjestelmän vararikolla.

Hän vertasi sosiaalidemokraattisen puolueen tavoitteita aikaisempaan ruotsalaiseen viinakorttisäännöstelyyn jossa valtio määrittelee kullekin yksilölle sopivan kulutustason.  (ruotsalaisilla viinakorteilla oli erilaisia osto-oikeuksia sukupuolen, työn ja asuinpaikan mukaan, eli valtio määritteli kullekin yksilölle soveliaan kulutustason.  Siten esim. maalla asuvien alkoholin osto- ja kulutusoikeus oli pienempi kuin kaupungeissa asuvien).

Gunnar Adler-Karlsson alkoi nähdä ruotsalaisen sosialidemokratian yhdenlaisena diktatuurina.

Kunnon demarina hän oli kumminkin sitä mieltä että se ei kuitenkaan ole sosialidemokratian vika.

Koulumaailmassa; koulutusinflaatio

Gunnar Adler-Karlsson keksi uudissanan myös koulumaailmaan.  Hän alkoi puhua koulutusinflaatiosta.
Kun kaikki saavat yhä enemmän perusopetusta, se ei ole enää kansantaloudellisesti kannattavaa.  Gunnar kysyi että onko tarkoitus että kaikista tulee lopulta tohtoreita!

Gunnar oli talouspuoleen hyvin perehtynyt ja hänellä oli tutkinto sekä juridiikasta että taloudesta.  Kansantalouden osalta hän erikoistui neuvostotalouden tutkimiseen.

Yhteiskuntafilosofia oli lähellä hänen sydäntään ja hän perusti Capri-instituutin joka toimi yhteiskuntafilosofian alalla.

Jos ajatellaan ideologioiden kulkevan aaltoina, on peruskoulun nyt Suomessa tapahtunut kouluttautumispakon pidennys koulutusinflaation aallon huippu josta on laskeuduttava jossain vaiheessa reaalimaailmaan.

Haluttomien ylikoulutus on hyödytöntä ja kuluttaa resursseja.

Myös tavoitteet korkeakouluttaa 50% tai 70% ikäluokasta on ylimitoitettua ja ei johda muuhun kuin koulutusinflaatioon ja vaikeuksiin.  Mm. osaavan työvoiman puutteeseen ja yhteiskunnan kyvyttömyyteen pärjätä omillaan ilman muualta kutsuttavia apujoukkoja.

Ylivoimainen DDR-peruskoulu?

Jos meidän Itä-Saksasta kopioitu peruskoulumme on niin ylivoimaisen hyvä, niin tottahan Saksassa ollaan omaksuttu DDR-tyylinen peruskoulu ja hylätty eriarvoistava läntinen koulujärjestelmä?

No ei, kyllä se on meidän peruskoulu joka siellä on heitetty romukoppaan ja yhtenäisessä Saksassa on vain eriarvoistava koulu.

Yläkoulu (eli yläaste ja lukio) jakautuu nykyisin Saksassa kolmeen eri tasoon, joista yksi johtaa ammattiopintoihin ja toinen korkeakouluun.

Keskimmäinen taso voi johtaa kumpaan tahansa, ammattiopintoihin tai korkeakouluun.
(Saksalainen malli on itse asiassa aika paljon samanlainen kuin meidän vanha kansakoulu-kansalaiskoulu-keskikoulu-lukio-järjestelmämme).

Saksassa oppilas voi jäädä luokalleen.  On anomalia, harvinainen poikkeus, että Ruotsissa ja Suomessa oppimattomia potkitaan ylöspäin opintojen tikapuilla vaikka eivät ole oppineet entisiäkään tietoja hyväksyttävästi.

Suurten lukujen laki koulutuksessa

Kun suuria joukkoja koulutetaan, on väistämätöntä että taso laskee.  Näin tapahtuu sekä peruskoulussa että mitä korkeammalle kaikkien koulutuksessa tähdätään.  Eli sama tapahtuu yliopistoissa mikäli entistä suurempi joukko pääsee sinne kuluttamaan takamuksiaan luentosaleissa.

Saksassa on DDR-tyylinen peruskoulu hylätty.  Milloin se hylätään meilläkin?

Milloin otetaan järki käteen ja myönnetään ettei korkeakoulutusta ole järkevää antaa edes puolelle kustakin ikäluokasta?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu