Göteborgilaisen rikollisperheen valta lähiössään. Ratkaisu siihen?

Al Asimin perhe (oikeastaan suku) on vaikuttanut Göteborgin Angeredin lähiössä pitkään.  Ja vaikutus ei ole ollut myönteistä laatua.

Tästä on Johanna Bäckström Lerneby kirjoittanut palkitun dokumentaarisen tietokirjan, Perhe.

Perheenjäseniä on noin 120 joista puolet aikuisia ja noin 30:llä rikostuomioita.

Vaikutusta on tapahtunut seuraavilla tavoilla:  Murhia, kiristystä, lähisuhdeväkivaltaa, pahoinpitelyjä, laittomia uhkauksia, huume- ja aserikoksia.

Huumekauppaa on käyty avoimesti lähiön torilla.  Vain kun vartiossa olevat pikkupojat ilmoittavat tulossa olevasta poliisipartiosta, myynti taukoaa hetkeksi.

Vierailta tullaan kysymään että mitäs te täältä haette.  Lähiön asukkaista noin puolet on ollut kantaruotsalaisia ja heidän keskuudessaan on ollut selkeää pyrkimystä hakeutua muualle asumaan.  Lähiö lasketaan kaikkineen noin 50 000 asukkaan kokoiseksi.

Huumekauppiaat hakevat ruokansa lähikaupasta avoimesti ja maksamatta. Jos ruokatavarakauppias ilmoittaa varkaudesta poliisille, seuraavana yönä kaupan ikkunat saattavat mennä rikki. Myymälänomistajat joko luovuttavat tai taipuvat siihen että hävikkiä tapahtuu.

Lähiön kahvilanpitäjälle ilmoitetaan että hänen pitäisi maksaa eronneen miehen jälkeensä jättämä velka. Velkamäärä kasvaa perinnän alettua moninkertaiseksi.  Ns. laillista perustetta vaatimukselle ei ole, mutta uhka väkivaltaisesta perinnästä muodostuu lopulta niin suureksi että kahvilanpitäjä myy kahvilansa nimellisestä hinnasta ja muuttaa pienen tyttärensä kanssa muualle, salaiseen osoitteeseen.

Perheen johtajana on imaami joka pitää itseään hyväntekijänä.  Ilman hänen vaikutustaan lähiö olisi väkivaltainen. Hän sovittelee kahnaukset joten poliisia ei tarvita alueella ollenkaan.  Itse asiassa tilanne kärjistyi siihen mittaan että poliiseille alkoi muodostua kynnystä ollenkaan käydä po. lähiössä.  Uhkailu ja käsiksi käyminen poliisiin alkoi käydä ongelmalliseksi.

Ratkaisu

Virkamiehet alkoivat kiinnittää järjestelmällisesti huomiota perheen edesottamuksiin.  Mm. tulli alkoi järjestelmällisesti tutkia kaikki perheen yrityksiin tulleet lähetykset.  Ja alkoikin löytyä huumeita ja laittomia teräaseita. Tutkintaa ulotettiin kaikkiin tahoihin joilla tiedettiin olevan yhteyksiä perheeseen.  Tämä vaikeutti laitonta liiketoimintaa huomattavasti.

Tehdyissä ratsioissa tarkastettiin Asimin perheyrityksen varastotilanteet ja mikä oli työntekijöiden status.  Työttömät työnhakijat jotka tavattiin työskentelemässä saivat itselleen vaikeuksia sosiaaliviranomaisten taholta.

Tehdyissä ratsioissa tavattiin huumeita ja konetuliaseita perheenjäsenten kellarikomeroista.  Tämä johti lasten huostaanottoon, sillä eihän ole soveliasta että lapset kasvavat ympäristössä missä käsitellään huumeita ja aseita.

Lasten huostaanotto on kestänyt jo neljä vuotta ja perhe on saanut tavata lapsiaan vain kahdesti vuodessa kontrolloidusti ja eri sijainnissa kuin missä kasvatus tapahtuu.  Toisin sanoen lasten olinpaikka on salainen.

Lasten huostaanotto on muuttanut tilannetta.  Kenties rikos ei kuitenkaan kannata?

Kolikon kääntöpuoli

Samalla kun tavan kansalainen tervehtii tyydytyksellä sitä että rikolliselle toiminnalle saadaan loppu, hiipii mieleen epäilys, menetetäänkö jotakin jos ihmisten asioita aletaan nuuskia liian tarkasti?

Ruotsia on pidetty ennen vanhaan kyttäyksen mallimaana.  Suomalaisten vanhempien alkoholinkäyttöä seurattiin aikoinaan tarkkaan ja lasten huostaanotto napsahti helposti mikäli kyseessä oli suomalainen maahanmuuttajaperhe.

Terroristilait

Jos terroriteon pelkkä suunnittelu on rangaistavaa ja joku ihminen raapustelee helvetinkoneen piirustuksia vapaa-ajallaan, onko asiallista panna sellainen kaveri lukkojen taakse jo ennen kuin mitään ehtii tapahtua?  Silloinkin kun mitään ei koskaan olisi edes tapahtunut?

Ehkä kyllä, ehkä ei.  Tälläkin hetkellä elokapinalaiset ehkä suunnittelevat laittomiksi katsottavia tekoja, aiheuttaakseen mahdollisimman paljon kiusaa ja haitatakseen yhteiskuntaa mahdollisimman paljon, ”herättääkseen” ihmiset ilmastonmuutokseen.

Mieleen tulee sekin miten metsä vastaa miten sinne huudetaan.  Mielenkiintoista miten oikeistoterroristisolu syntyi sinne missä yhtä elinkeinoa, minkinkasvatusta on vaikeutettu ja miten lokaa on heitetty laillisen elinkeinon päälle.

No, Al Asimin perhe ei ole mikään terroristiorganisaatio, onpahan vain (ollut) tavallinen rikollisperhe.

Vaikka Al Asimin perheeltä nyt ehkä onkin leikattu siivet, arvelen että muuten turvallisuustilanne Ruotsissa on vielä kaukana ratkaistusta.

+12

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu