Helgoland tuhoutuu! Kuka korvaa? Oikeustoimia harkitaan

Helgoland on enää 1,6 km leveä. Ennen ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta se oli vielä 4,5 km leveä. Jos ilmua ei lopeteta, koko saari häviää ennen pitkää.

Mahdollisen saaren hävittämisestä täytyy jonkun olla vastuussa. Oikeustoimia harkitaan. Voisiko vahingosta olla vastuussa vaikkapa joku suuri öljy-yhtiö? Hehän ovat kumminkin aiheuttaneet vahingon myymällä pahaa-aavistamattomille asiakkailleen tätä luonnon tuhonnutta fossiilista myrkkyään (sarkasmia tai ei-sarkasmia, riippuen lukijasta).

Sitä miettiessä voimme tarkastella Helgolandin historiaa:

Tacituksen Germanicus-matkakirjassa mainitaan Helgoland. Matkustaessaan seudulla noin vuonna 98 Tacitus mainitsee Helgolandin lähes täyttävän Elben suiston, siten että merelle johtaa kaksi väylää, molemmin puolin Helgolandia.

Viikinkiaikaan Heligoland on ollut enää 60 km leveä.

Kristillisellä ajalla Helgolandissa on ollut myyttien mukaan yhdeksän pitäjää ja kaksi luostaria.

Vuonna 1720 rajumyrsky jakoi Helgolandin kahteen osaan. Pienempi Düne-osa on vieläkin olemassa vähäisenä särkkänä.

1800-luvulla tuottoisan salakuljetuksen mahdollisuudet vähenivät ja paikalliset keksivät alkaa panostaa turismiin.

Vuonna 1890 englantilaiset jotka olivat hallinnoineet saarta, vaihtoivat sen saksalaisten kanssa Sansibarin saareen Itä-Afrikan rannikolla. Saksalaiset pudottivat saaren nimestä i:n pois, joten nimi lyheni Heligolandista Helgolandiksi.

Loppu onkin tätä ilmu-historiaa, ihmisen ilmastonmuutoksen kautta aiheuttamaa Helgolandin pienenemistä.

PS. Samanlaista eroosiota kuin Helgolandissa tapahtuu monin paikoin valtamerien rannikoilla. Nekin nykyisin poikkeuksetta luetaan ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen syyksi. Mikään järkipuhe ei voi kääntää sitä uskoa.

PPS. Kuinka heikkotasoisilla jutuilla tätä ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosagendaa oikein viedäänkään? Täydellinen ilmiöiden kokoerojen vastaamattomuus ei ole mikään este ilmuväitteille.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu