Hiukan loanheittoa, jos sallitte, Mr. Biden?

Mr. Bideninkin menneisyydessä on tapahtumia, jotka mahdollistavat mudanheiton. Tasapuolisuuden nimessä loanheiton ei soisi yksinomaan kohdistuvan presidenttikilvan toiseen osapuoleen.

Bush nuoremman kyseenalaiset siekailut Vietnamin sodan välttelyssä ovat saaneet paljonkin medianäkyvyyttä. On syytä kiinnittää huomiota myös ehdokas Bidenin kyseenalaisiin meriitteihin Vietnamin sodassa, ja aloitankin siitä:

Minkä puolesta taistelemme (What Are We Fighting For)?

Vietnamin sodan aikaisessa suositussa laulussa kyseenalaistettiin sodan tavoitteet.

Nyt se kai on viimeistäänkin selvinnyt. Vietnamin veteraanit taistelivat sen tähden että rikkaiden kakarat voisivat sluibailla asepalveluksesta kaikenkarvaisten tekosyiden avulla.

Trumpilla oli luupiikki. Bush nuorempaa tarvittiin kotirintamalla. Joe Biden kärsi astmasta.

Joe Biden, menestyvä jalkapalloilija, amerikkalaisen jalkapallon sankari, juoksi kaapin kokoisena kumoon vastustajansa ja pinkoi maaliviivalle kuin paraskin Forrest Gump. No, miten ollakaan Joe Bideniin iski astma kun piti lähteä Vietnamiin.

Toisaalta, astma ei ole sittemmin vaivannut. Omaelämäkerrassaan unohti jopa mainita että on ollut terveydeltään järkkynyt astman tähden.

Demokraattien kyseenalainen menneisyys rotuerottelijoina

Joe Biden on jopa kerran äänestänyt republikaaneja, koska ei hyväksynyt nuoruutensa aikaan demokraattipuolueen rotuerottelua kannattavaa politiikkaa.

Demokraattien asenne ulottuu pitkälle menneisyyteen. Jopa Abraham Lincoln, orjuuden vastustaja, oli republikaani.

Bidenin myötämielinen suhtautuminen valkoisen keskiluokan etuihin on toisaalta johtanut siihen, että hän vastusti koulukyytejä. Näissä mustia kuljetettiin lähiöiden valkoisiin kouluihin ja valkoisia lapsia keskustojen mustiin kouluihin. Tästä Kamala on kuulemma ollut hiukan katkera, kun kyytien loppuminen vaikutti hänen koulu-uraansa.

Biden ja hybridivaikuttaminen lakkoaseen avulla

Pyrkiessään ensimmäisen kerran senaattiin Joella oli vastassaan varma läpimenijä, Cale Boggs, suosittu poliitikko ja sotasankari.

Biden tuhlasi vaalikampanjaansa 50 000 dollaria, kun Boggs 3000. Viime hetkillä Cale heräsi huomaamaan, että voisi hävitäkin. Niinpä hän tilasi kokosivun mainoksen sunnuntain lehteen kaksi päivää ennen vaalia.

Mutta, kuinka ollakaan, syttyi korpilakko. Lakkovahdit estivät painajien pääsyn lehden painoon. Lehti jäi ilmestymättä ja Biden voitti täpärästi, erittäin täpärästi, 3000:lla äänellä. Bidenistä tuli nuorin senaattori koskaan vuonna 1972.

On luultavaa, että pienikin heilahdus olisi kääntänyt voiton Delawaren luottomiehen, Boggsin puolelle.

Frank Sheeran, ”The Irishman”, elokuvan kuuluisaksi tekemä, järjestäytyneen rikollisuuden luottomies ja useiden murhien suorittaja, väittää, että lakko olisi ollut hänen järjestämänsä.

Bidenilla olisi sen jälkeen aina ollut aikaa tavata Sheeran, mikäli tällä oli asiaa, näin Sheeranin mukaan.

Nyt voidaan sanoa vastaan, että lakkohan ei ollut Teamsters Unionin lakko. Mutta mitä väliä sillä on, jos työpaikan oville tulee sellaiset lakkovahdit, ettei kenenkään tee mieli yrittää murtaa lakkoa?

Elokuvassa ja Charles Brandtin kirjassa ”I heard you paint houses” esitetään skenaario, miten ja miksi samainen Sheeran olisi murhannut Jimmy Hoffan ja kenen toimeksiannosta.

Toisaalta, on selvää, että Trumpillakin täytyy olla luottamukselliset suhteet järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Ilman suhteita mafiaan ei olisi ollut mahdollista rakentaa Manhattanille, mm. liittojen takia ja sen tähden, että betonin toimittaminen on ollut mafian käsissä. Trump Towerista tavattiin myös pitkään FBI:n etsintäkuuluttamana ollut Venäjän mafian johtaja, sattumaa tai ei.

Biden ja finanssikriisi

Biden pitää itse pahimpana erehdyksenään Glass-Steagallin lain purkua joka muutti voimakkaasti finanssialaa.

Biden oli osallisena finanssikriisin syntyyn osallistumalla alaa säätelevän lainsäädännön purkuun. Sinällään syy lain purkuun lankeaa koko Clintonin klaanin ja demokraatti-apparaatin päälle.

Heikko kunto

Jopa CNN:n mukaan Biden ei ehkä ole enää sellaisessa kunnossa, että voisi hoitaa presidenttiyttä.

Jo nuorempana hän on tullut tunnetuksi möläytyksistään. Ne voivat pahentua.

Nopea kiivastuminen on ollut myös hänelle luonteenomaista. Heikot piirteet vain voimistuvat vanhemmiten.

Hölösuisuuskaan ei oikein sovi presidentille. Hän on puhunut useasti ohi suunsa, kertonut sellaista joka olisi pitänyt pitää salassa. Obama jopa eristi häntä päätöksenteosta tämän ominaisuuden takia.

Ja ei tässä mitään, mutta kun varamiehenä on Kamala Harris, joka tunnetaan intersektionaalisuuden kannattajana. Tasa-arvon tulee olla valikoitua. Menneet vääryydet, kuten orjuus pitää hyvittää, vaikkapa hiukan jälkijättöisesti.

Biden ja ilmastokriisi

Biden pitää ilmastonmuutosta eksistentiaalisena uhkana ihmiskunnalle. Mutta tästähän jo kirjoitinkin edellisessäni. Ilmastonmuutosta tullaan torjumaan samoilla tehoilla kuin natseja toisen maailmansodan aikaan. Torjuntabudjetti on tuhat miljardia tuhannen miljardin rahakasaa ja niitä sata kertaa.

Tämä nähdäkseni voi kaataa koko Bidenin presidenttiyden. Amerikkalaiset eivät ehkä ole valmiita sellaisiin uhrauksiin. Ja eihän Biden vielä mitään. Ilmaston suhteen Kamala Harris on erityisen tinkimätön. Jopa niin tinkimätön, että se on kylmäävää.

Toisaalta, jos äänestäjät valitsevat Bidenin, (ja siinä samalla demokraattiapparaatin) niin syyttäkööt itseään.

On mahdollista, että Kamala Harris astuu johtamaan Bidenin sijasta. Tai mahdollisesti Bidenistä tulee samanlainen toiminnan takuumies kuin meillä ministeri Matti Vanhasesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu