Huhtikuu on kuukausista julmin – ilmastonmuutosopille.

Huhtikuussa tapahtuu paljon, ilmurintamalla. Kirjoitus on hiukan myöhässä kun olen ollut kirjoituskiellossa, juurikin ilmastonmuutokseen liittyvien asioiden tähden.

Aurinko

Näyttäisi olevan korrelaatiota auringon paistamisen ja ilmaston välillä.  Paiste lisääntyy ja ilmat lämpenevät.  Myös kalliot ja vedet lämpenevät.  Sitä olisi vaikea ilmalämmityksellä toteuttaa.  Säteilylämmitys on sen sijaan tehokasta.

Vuorokautinen lämpötilan vaihtelu

Vuorokauden aikana lämpötila vaihtelee parinkymmenen asteen välillä.  Yöllä on pakkasta, viime yönä oikein reilua pakkasta etelässäkin.  Päivällä voi ottaa aurinkoa shortseissa, toivon mukaan tänäänkin, jos löytää tuulelta suojaisen kohdan.

Se viittaa siihen että hiilidioksidi ei ohjaisikaan ilmastoa, ei ainakaan kokonaan.  Kasvihuoneilmiö pelittää vaillinaisesti, muuten ei suurta vuorokautista lämpötilaeroa voi selittää.

Kasvihuoneilmiö tuntuisi olleen voimakkaampi syksyllä jolloin ilman kosteus oli suurempi.  Tuolloin vuorokautinen lämpötilanvaihtelu oli pientä, noin keskimäärin ja ilmeisesti juurikin suuremman ilman kosteuden tähden.

Miksi hiilidioksidi lisää vesihöyryä syksyllä mutta ei yhtä paljon keväällä? (sarkasmia).  Kevät on polttopuiden kuivattamisen aikaa, puhutaan kevät-ahavasta. Syksyllä ei polttopuut kuivu, vanhan kansantiedon mukaan.

Säät

Säät ovat huhtikuussa arvaamattomia.  Voi olla lämmintä ja kaunista, mutta voi sataa räntääkin.  Tässäkin näyttäisi ilmaston herkkä tasapaino horjuvan.  Ilmeisesti ilmasto on ollut hyvinkin tasainen ennenkuin ihminen alkoi muuttaa sitä.

Surku tulee vaikkapa muuttolintuja jotka ajoittavat poikueen teon liian aikaisin.  Toivottavasti perheen perustamiset menevät kuitenkin onnistuneesti.

Tähän nähden tuntuu ihmeelliseltä, että globaalin lämpötilan muutos asteella tai parilla olisi vaarallisempaa. Jokainen lintupariskunta on kuitenkin riippuvainen paikallissäästä, ei siitä globaalista ilmastosta, globaalista säiden joukosta.

Tosin suuri huoli kohdistuu nyt hyönteisten vähenemiseen.  Kenties olisikin hyvä että lintujen pesintä epäonnistuisi, se voisi tietää hyvää hyönteisille.  Linnut ovat mahdottomia ahmatteja mitä tulee hyönteisiin. Paradoksi.

Jos ihminen kykenee säätelemään gloabaalia ilmaston lämpötilaa, tottahan lintujen ja hyönteisten määrän sääntely on pikku juttu siihen nähden.  Tähän voitaisiinkin suunnata määrärahoja ja tutkimusta sekä suunnata voimavaroja määrien sääntelyyn (sarkasmia, taas).

Mutta on tässä nähty hyvääkin

On pikkuisen harmittanut että pieni Suomi on halunnut mennä etulinjaan ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Nyt Biden ja Yhdysvallat näyttäisi pyrkivän meistäkin ohi.  Se on todella hieno juttu.  Mikäli Biden ajaa seinään ilmastonmuutoksen torjuntansa kanssa, toivon mukaan me ennätämme jarruttaa ajoissa.

+12

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu