Hyvin, hyvin skeptillinen näkemys mRNA-rokotteesta

Ensinnäkin rokotteen kehittäjät ovat saaneet Nobel-palkinnon ja siten arvostelun yläpuolella.  Rokotukset ovat pelastaneet miljoonia ihmishenkiä joten skeptillinen näkemykseni on arvoton ja merkityksetön.  Sen tähden kenenkään on turhaa väittää että se olisi valheellista ja perätöntä tietoa jakavaa tai pelottelisi ihmisiä.  Sellaiseen en kykene joten seuraava on vain arvoton mielipiteeni.  Älkää uskoko sitä.

Kyllä koira koiran tuntee

Olen joskus ollut tilanteessa että bisneksiin on tarvinnut saada hiukan piristettä.  Sellaiseen tilanteeseen on saatava uusi tuote.  Tuotteen ei pidä olla liian kallis (vahingonvaara kasvaa ja volyymi pienenee) eikä liian halpa (ei tule tarpeeksi dineiroa).  Sen pitää olla juuri sopiva ja on ihan sivuseikka mikä se tuote on.  Tietenkin markkinoilla pitää olla kykyä ja halua vastaanottaa tuote, joten se on suunniteltava sen mukaan mistä on puute.  Puute voi olla sellainenkin ettei kansa sellaista puutetta tiedä edes olevan.

No samankaltaisessa tilanteessa on ollut rokotteen kehittäjätkin kirjansa Ihmeidentekijät mukaan.   mRNA-rokotteiden kanssa on touhuiltu, mutta mikään ei ole onnistunut.  Rahoittajat ovat läpeensä kyllästyneet kun mitään valmista ei ole tullut.  Koko firma floppaa ja keikahtaa jos ei jotain keksitä.

No, siihen saumaan tulee korona, maailmanlaajuinen pandemia.  Heureka!  Tämä on tilanne jossa vähän paskempikin tuote kelpaa, kunhan edes jonkinlainen uskottavuus kyetään säilyttämään.

Tehdään sadan päivän rokote, ”valonnopeudella” (keksijöiden itsensä käyttämä projektin nimi).

On työntäviä ja imeviä voimia ja tässä on nyt tilanne missä markkina imee niin kovalla voimalla että paskempikin tuote kelpaa eikä takeita kysellä.

Rokote on siinäkin mielessä ihanteellinen että ei koira perään hauku.  Rokote myydään niillä ehdoilla että valtiot maksavat korvaukset jos jotain menee pieleen.  Rokotteen keksijä saa voitot mutta mahdolliset tappiot sosialisoidaan.

Samalla kun ilmoitetaan että rokote on kehitteillä laboratorion pihalle kerääntyy ihmisiä jotka käsivarsi paljaana vaativat itselleen rokotetta.  Ei auta vaikka kuinka selitettäisiin että sitä vasta kehitetään.

Kirjassa keksijä itse kertoo millaiset suuret riskit rokotteeseen sisältyy.  Kyse on kuin keskiaikaisesta taistelusta mutta potilaan verisuonistossa.  Vastustajalla on piikkinuijaa ja piikkejä.  Kelju virus voi ottaa rokotteelta piikin ja työntää sen soluun ja valloittaa solun tehdyn reiän kautta kuin milläkin troijan hevosella.

Kuvailu on huima eikä minun edellä juuri tarvinnut parannella sitä.

Keskiajan tapaan rokote pistää liikkeelle lähetin (messenger, josta tulee rokotteen m).

Lähetti kertoo elimistölle että laittakaas liikkeelle tällaisia piikkiproteiineja että elimistö tunnistaa sitten vihollisen kun se tulee.  Ja sotajoukot, siis elimistö alkaa valmistaa piikkiproteiineja jotta vihollinen sitten tunnistetaan aikanaan.

Skeptillinen minäni haluaa kysyä, mikä on sopiva määrä elimistön valmistamia piikkiproteiineja?  Jos niitä on liian vähän, elimistö ei sitten tunnistakaan vihulaista.

Jos niitä on liian paljon, onkohan se oikein hyvä juttu, kun piikkiproteiinit taitaa olla aika takertuvia juuri piikkiensä tähden.  Juuri tästä ominaisuudesta skeptilliset ihmiset kuvittelevat äkkikuolemien johtuvan.  Jos tulee ruuhkaa verisuonissa ja piikit tarttuvat toisiinsa, voi tulla proppuja.  Ihan teorian tasolla tietenkin.

Mistähän ihmeestä rokotteen valmistaja pystyy varmistumaan että jokainen ihminen valmistaa juuri sopivan määrän piikkiproteiineja.  Kun ihmiset ei ole samanlaisia.  Entäpä jos onkin niin että joku valmistaa piikkiproteiineja liian vähän ja joku toinen liikaa?

Sitten voidaan vielä kysyä, onko piikkiproteiinissa kaikki tarvittava että oikea vihulainen tunnistetaan.  Vihulaisilla on vihreä lakki mutta jos niillä onkin punainen?  Riittääkö messengerin antamat tuntomerkit että koronavirus tunnistetaan ja sopivatko tuntomerkit myös uusiin variantteihin?

Tulosta tulee

Keksijä pyörii miljardeissaan.  Homma onnistui yli odotusten.

Miljoonat ihmishenget säästyivät, tai ehkä eivät olisi kuolleet muutenkaan?

Äkkikuolleisuus on korkealla mutta vanhojahan ne ihmiset jo olivatkin ja monilla oli pitkäaikaissairauksia.

Rokotteen ostajat ovat ostaneet rokotetta miljardeilla, joten olisiko heillä uskallusta sanoa että tulipa lyötyä käsi p*skaan.  Ei, vaan parasta on teeskennellä että hienosti meni ja rahat tuli hyvin käytettyä.

Kolme mittaria

Rokotteen pitää olla 1) tautia estävä, 2) ilman haittavaikutuksia ja sen tulee 3) estää taudin leviämistä.

No nyt tiedämme että rokote ei estä tautia, vaan se estää ”vakavan tautimuodon”. Ihan tarkkaan ottaen ei taida estää vakavaakaan tautimuotoa koskapa sairaaloissa on rokotettuja.

Rokotteen haittavaikutuksia mittaillaan.  Mutta kuten sikainfluenssan narkolepsiatapauksista tiedämme, viranomainen on erittäin vastahakoinen myöntämään mitään haittoja esiintyvän.  Ehkä näihin tulee joku selvyys myöhemmin.

Pfizerin oman edustajan mukaan rokote ei estä taudin leviämistä, sitä ei edes tutkittu.  Tämä kävi ilmi EU:n kuulemisessa.

Tulevaisuus

On hienoa että Suomessa uskotaan mRNA-rokotteeseen.  Usko auttaa selviämistä.  Placebovaikutuksen tehoa ei pidä koskaan aliarvioida.

Muualla maailmassa paras innostus rokotteeseen alkaa olla laantumassa.  Kuten ylilääkäri ja rokotetutkija Hanna Nohynek totesi, rokotetta on hyvin saatavilla (lue: se ei ole kovin kysyttyä maailmalla).

Pyydän vielä kerran anteeksi rokoteuskovaisilta kirjoitustani.  Se varmaan loukkaa uskoa ja uskoa ei pitäisi koskaan loukata.  Mutta tällaista tämä nyt vaan on.  Minä ja suuri suuni.  Parempi olisi ios pitäisin ”tietoni” omana tietonani.  Mutta kun oon tämmöinen ihme denialisti, sori siitä.  Toivottavasti ei tule tällä kertaa pitkää bannia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu