Ilman sähköinen varaus ja miten se vaikuttaa viruksen leviämiseen
Ilmassa voi olla sähköä. Jopa kymmeniätuhansia voltteja. Ei sillä silti tavarajunia liikutella, mutta ei sen vaikutusta ehkä kannattaisi pitää nollanakaan.
Yhden oppisuunnan mukaan ihminen olisi hyvä saada maadoitettua. Nahkapohjaisten jalkineiden aikaan maadoitus taisi tapahtua itsestään. Siltikin sata vuotta sitten pidettiin terveellisenä kirmata avojaloin aamukasteisessa ruohikossa. Tästä on oppisuuntakin olemassa, tosin se on joutunut historian roskakoriin monen muun 1800-luvun tieteen saavutusten kanssa.
Nykyisin tällainen heikko sähkövaraus unohtuu melkein kokonaan. Silti neljäkymmentä vuotta sitten hyvin monissa autoissa roikkui maadoitusnauha takapuskurissa. Ehkä tuo tapa jäi, kun selvää eroa ei kyetty näkemään maadoittamattomassa autossa matkustamiseen verrattuna maadoitettuun.
Tähän voisi olla monia selityksiä: En ole täysin selvillä, johtavatko renkaat sähköä ja kuinka hyvin. Periaatteessa renkaiden musta väri johtuu noesta, jota kumiseokseen lisätään, ja periaatteessa noki kyllä johtaa sähköä. Toisaalta, tuolloin yritettiin päästä eroon auton aiheuttamasta sähkövarauksesta, tuolloinkaan ei problematisoitu ilmakehän sähkövarausta.
Erinapaisuus vetää puoleensa
Voisi kuvitella että virus kevyenä voisi lennähtää pitkiäkin matkoja, mikäli sähkövaraus on erinapainen.
Virus voisi singahtaa kaukaa vaikkapa silmään. Nimittäin tuollaisessa kosteassa, lievästi suolaisessa kalvossa varmaan on otollinen tarttumapinta. Suun ja nenän limakalvot tietysti myös. Suolaisuus parantaa sähkönjohtavuutta.
Influenssa-aika
Olisi mielenkiintoista tietää, missä määrin influenssakausi sijoittuu vuodenaikaan jolloin ilman sähkövaraukset ovat suurimmillaan, esimerkiksi kuiviin pakkasjaksoihin. Ja mikä on näiden ilmiöiden välinen yhteys. Jos sellaista on.
Sana on vapaa
En tunne sähköön liittyviä asioita muuten kuin yleissivistyksen tasolla.
Mielellään kuulen kommentteja asiaa tuntevilta. Voisiko viruksen leviämisellä olla yhteyttä ilmakehän varaustilaan?
Suomalaiset eivät lääpi toisiaan kuin hyvin rajoitetusti, tällä varmaan on yhteyttä viruksen hitaaseen leviämiseen maassamme. Pakkasilmalla tilanne voi muuttua, mikäli virus singahtaakin jo kaukaa kohteeseen.
Ihmisen maadoittuminen estyy talvella erityisen hyvin.
Pieni virus ei paina käytännössä mitään. Ihmisen uloshengityksessä virukset ovat sitoutuneena pisaroihin. Kuivassa talvi-ilmassa nuo pisarat kuivuvat ja virus jää ilmaan leijailemaan. Tämän vuoksi talvet ovat virusepidemioille otollista aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Mikäli hiukkasessa on varaus, voisi tarttuminen olla vielä todennäköisempää.
Kiitoksia selostuksesta. En ole juuri nähnyt tuotakaan julkisuudessa. Ihmiset eivät ehkä ole tietoisia kohonneesta tartuntariskistä kuivilla pakkasilmoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Jos korona leviäisi vain pisaratartuntana, niin se olisi jo voitettu ilmiö. Kokemus osoittaa monin tavoin, että aerosolileviäminen selittää virusten leviämisen tehokkaasti. Tämä ei ole pelkkää uskomusta vaan siitä on tieteellistä näyttöä. Tosin se näyttö ei kelpaa viranomaisille.
Ilmoita asiaton viesti
Jossain oli artikkeli, että koronavirus omaisi negatiivisen varauksen, joten pois kaikki turha positiivisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Positiivisuutta on vaikea löytää maailman ilmastopelkoisimmasta kansasta, siis mikäli kalluppeihin on uskominen niin täällä ollaan ilmastonegatiivisia ja sen takia virus ei leviä niin helposti.
Ilmoita asiaton viesti
Staattisen sähkön merkitys virusten tarttumisessa ->
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarokustaanheimo/staattisen-sahkon-merkitys-virusten-tarttumisessa/
Ilmoita asiaton viesti
Tupakan savu tai sähkötupakan höyry ovat hyviä tapoja saada aerosolit, joissa virukset leviävät, näkyviksi. Talvella riittävän kovalla pakkasella uloshengitysilmakin muuttuu näkyväksi.
En muista koskaan nähneeni niiden käyttäytyvän siten, että se olisi selitettävissä sähköisellä varauksella.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on hyvä havainne-esimerkki. Todellakin sähkövaraus, joka tässä tapauksessa on staattista, se vaatii työtä eli hankausta. Aerosolit eivät itsessään tuota sähköä. Uusien tartuntojen riskiä voidaan pienentää esim. sähköisillä ilmanpuhdistimilla. Ne vangitsevat pienimmätkin hiukkaset, kuten sisäilmassa olevat mikrobit, virukset ja bakteerit, missä tietty sähkövaraus tuhoaa ne.
Ilmoita asiaton viesti
Raimo Kosken esimerkki ei ole oikein sopusoinnussa Kalevi Härkösen esittämän kanssa. Siinä mielessä että savu sisältää tuossa vaiheessa vesihöyryä.
Tyypillisesti savupiipustakin tuleva savu on pääasiassa vesihöyryä. Se hiilidioksidi ei näy.
Eihän se ihme ole jos Hannu Sinivirta tai Raimo Koski ei ole koskaan kuullut että ilma voi sisältää sähköisiä varauksia.
Föhn-tuulen sanotaan olevan erityisesti sähköisesti varautunutta, joka puolestaan saa ihmiset ärtyisiksi tai ihmiset kärsivät päänsäryistä.
Myös ukkosella ja ennen ukkosta mitataan korkeita varauksia.
En tunne asiaa lähemmin, mutta minäkin tiedän sen verran että kissaa ei tarvitse hangata jotta ilmassa olisi sähköisiä varauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai ilmassa on sähkövarauksia (perusfysiikkaa). Mutta kuten sanoin, aerosolit itsessään eivät tuota sähköä. Jos aerosolit kohtaavat sähkökentän, silloin ne tangeeraavat kentän voimakkuuden mukaan. Tupakan savussa on mukana aerosoleja, niiden määrä on vain suhteellinen. Vesihöyry on itse asiassa nesteaerosolia.
Härkönen on aivan oikeassa. Hän viittasi viruksia sisältävien aerosolien massa-muutokseen ja viruksien leviämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Auringonpilkkujen ja äkäisten influenssien väliset yhteydet on tunnettu jo kauan. Ilmiö nimenomaan pohjaa ilmakehämme sähköistymiseen jota tapahtuu joka revontulikausi. Ei tosin tiedetä miksi, ehkä virukset aktivoituvat mutta on myös huomattu että ihmisveri muuttuu sähkökentässä ja tämä vaikuttaa immuniteettiin.
Itselläni on kirja joka tutkii tämänkaltaisia kosmisia ilmiöitä jotka vaikuttavat ihmisiin, eläimiin ja kasveihin. Onhan sekin tunnettua että heinäsirkkaparvet lähtevät liikkelle 22,2 vuoden välein eli joka toinen aurinkomyrsky on vähän äkäisempi. Kirja oikeastaan vain esittelee lyhyesti aiheesta tehtyjä tieteellisiä tai tilastotutkimuksia. Yllättävän monet näyttää wallStreetin keinottelijat kustantaneen. Ilmeisesti haluavat olla hajulla koska seuraava katovuosi ilmaantuu.
Ilmoita asiaton viesti
Autot varautuvat herkästi kuivalla pakkasilmalla. Sen huomaa helposti, kun astuu autosta ajon jälkeen ja koskettaa autoa. Sormille voi tulla mojova isku.
Ilmavirta tai kappaleen liikkuminen ilmassa generoi staattista sähköä. Ilmeisesti renkaissa ei ole niin paljoa nokea, että ne olisivat kovinkaan johtavia.
Ilmoita asiaton viesti
Hengitysilma ei ole silloin hajuton, kun se sisältää tupakan partikkeleita, siksi se on hyvä esimerkki.
Aerosolit itsessään eivät tuoksu millekään, ellei niihin ole sekoittunut jotakin.
Toisaalta, kun puhutaan siitä, että virukset leviävät vain pisaratartuntana, aerosolit ovat myös pisaroita, tosin hyvin pieniä sellaisia.
Ja kun ne ovat pieniä, sähkökentän potentiaali on myös efektiivisempi, joka torjuu virukset silloin, kun suhteellinen kosteus on alhainen.
Ilmoita asiaton viesti