Ilman sähköinen varaus ja miten se vaikuttaa viruksen leviämiseen

Ilmassa voi olla sähköä.  Jopa kymmeniätuhansia voltteja.  Ei sillä silti tavarajunia liikutella, mutta ei sen vaikutusta ehkä kannattaisi pitää nollanakaan.

Yhden oppisuunnan mukaan ihminen olisi hyvä saada maadoitettua.  Nahkapohjaisten jalkineiden aikaan maadoitus taisi tapahtua itsestään.  Siltikin sata vuotta sitten pidettiin terveellisenä kirmata avojaloin aamukasteisessa ruohikossa.  Tästä on oppisuuntakin olemassa, tosin se on joutunut historian roskakoriin monen muun 1800-luvun tieteen saavutusten kanssa.

Nykyisin tällainen heikko sähkövaraus unohtuu melkein kokonaan.  Silti neljäkymmentä vuotta sitten hyvin monissa autoissa roikkui maadoitusnauha takapuskurissa.  Ehkä tuo tapa jäi, kun selvää eroa ei kyetty näkemään maadoittamattomassa autossa matkustamiseen verrattuna maadoitettuun.

Tähän voisi olla monia selityksiä:  En ole täysin selvillä, johtavatko renkaat sähköä ja kuinka hyvin.  Periaatteessa renkaiden musta väri johtuu noesta, jota kumiseokseen lisätään, ja periaatteessa noki kyllä johtaa sähköä.  Toisaalta, tuolloin yritettiin päästä eroon auton aiheuttamasta sähkövarauksesta, tuolloinkaan ei problematisoitu ilmakehän sähkövarausta.

Erinapaisuus vetää puoleensa

Voisi kuvitella että virus kevyenä voisi lennähtää pitkiäkin matkoja, mikäli sähkövaraus on erinapainen.
Virus voisi singahtaa kaukaa vaikkapa silmään.  Nimittäin tuollaisessa kosteassa, lievästi suolaisessa kalvossa varmaan on otollinen tarttumapinta.   Suun ja nenän limakalvot tietysti myös.  Suolaisuus parantaa sähkönjohtavuutta.

Influenssa-aika

Olisi mielenkiintoista tietää, missä määrin influenssakausi sijoittuu vuodenaikaan jolloin ilman sähkövaraukset ovat suurimmillaan, esimerkiksi kuiviin pakkasjaksoihin.  Ja mikä on näiden ilmiöiden välinen yhteys.  Jos sellaista on.

Sana on vapaa

En tunne sähköön liittyviä asioita muuten kuin yleissivistyksen tasolla.

Mielellään kuulen kommentteja asiaa tuntevilta.  Voisiko viruksen leviämisellä olla yhteyttä ilmakehän varaustilaan?

Suomalaiset eivät lääpi toisiaan kuin hyvin rajoitetusti, tällä varmaan on yhteyttä viruksen hitaaseen leviämiseen maassamme.  Pakkasilmalla tilanne voi muuttua, mikäli virus singahtaakin jo kaukaa kohteeseen.

Ihmisen maadoittuminen estyy talvella erityisen hyvin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu