Ilmastohölmöily lisää rakentamisen kustannuksia. Talvi on tulossa rakennusalallekin

Rakentaminen on energiaintensiivistä hommaa.  Melkein kaikkien rakennusosien valmistukseen tarvitaan paljon energiaa.

Joten tämä kirjoitus ei koskettele sitä, miten uusien asuntojen tarvitsijoita on jo pitkään kyykytetty ilmastonestämisvaatimuksilla.  Vuosikausia ollaan oltu pakotettuja rakentamaan suoranaisia luksus-varusteluja asuntoihin pakollisina, jotta ilmastonmuutosta on saatu estettyä.  Tällaisia varusteita omakotitaloissa on esimerkiksi lattialämpö (pakko olla jotta lämpöpumppujen haalea vesi saadaan hyödynnettyä rakennuksen lämmityksessä) ja koneellinen ilmanvaihto lämmönvaihtimineen (köyhä avaisi ikkunan ja tuulettaisi mutta se ei käy, se olisi liian yksinkertaista).

Näinpä uusien asuntojen hinta on saatu hilattua korkealle tasolle.  Tämä hyödyttää kyllä rakentajia, kunhan asuntojen ostajilla vaan riittää luottoa pankissa.  No, pientä järkiintymistä on havaittavissa.  Vähäisen syytinkimökin saa jo rakentaa kevennetyillä määräyksillä.

Uutta kustannusta pukkaa

Mutta nyt ilmastohölmöily tuottaa kustannuslisää vielä uudellakin tavalla.  Käyn asiaa läpi puolivalmisteryhmittäin:

Lasi

Nykyaikaiset rakennukset ovat nykyään lähinnä lasinkannatustelineitä, sanotaan.  Ikkunoiden osuus rakennuksien seinäpinnoista on suuri, jossakin Sanoma-talossa lähentelee sataa prosenttia.

Lasi on olennaisesti sulatettua hiekkaa.  Nyt on vaan niin että hiekkaa pitää kuumentaa aika isosti ennen kuin siitä syntyy lasia. Lasin hinta oikeastaan muodostuu energian hinnasta.

Kun kaikki energia kallistuu, kallistuu myös lasin hinta.  Ja kun lasin hinta kallistuu, kallistuu myös rakentamisen hinta.

Olen koko lailla varma, että prosenteissa yksinumeroiset hinnankorotukset eivät ihan riitä tämän vuoden lasin hinnan korottajaisissa, jos puhutaan materiaalin hinnasta.

Betoni

Ilman betonia ei synny edes puutaloa.  Betoni on erittäin energiaintensiivistä.  Kalkkikiveä kaivetaan, jauhetaan ja lopuksi poltetaan 1400 asteen lämmössä että saadaan sementtiä.

Joskus vertailin erilaisia väittämiä ja jouduin toteamaan että Pasilan Triplakokonaisuuden rakentamisen betonit aiheuttivat sen verran hiilidioksidipäästöjä kuin mitä Vattenfall ilmoitti koko aukeaman ilmoituksissaan säästäneensä urheilla ilmastoteoillaan koko vuonna.  Ja se Pasila ei tosiaankaan ole koko Suomi, päinvastoin, Helsinginkin rakentamisesta vain sirunen.

Pöyristyttäviä määriä betonia on uponnut jokeriradan rakenteisiin.  Kun raitiovaunu kuljettaa 50:n tonnin painoisena yhtä mummelia, kestää pikkuisen aikaa (sata vuotta?) ennen kuin hiilitasapaino on palautunut edes autoliikenteen tasolle.

Uudet sähköiset haitaribussit, valtavat kömpelöt hökötykset kulkevat Helsingissä päiväsaikaan tyhjinä.  Mahtavaa ilmastonsäästöä.

Teräs

Yksikään betonirakenne ei pysy kasassa ilman raudoitusta.  Teräksen valmistaminen on myös hyvin energiaintensiivistä.  Kun energian hinta menee ylös, teräksen hinta menee ylös myös.  Ja kun teräksen hinta nousee, nousee talonkin hinta.

Teräksen valmistuksessa malmi louhitaan, rikastetaan, erotetaan ja puhdistetaan jotta saadaan raakarautaa.  Sitten vielä pelkistetään ja mellotetaan.  Tämä kaikki kuluttaa paljon energiaa.  Suuria lämpötiloja käytetään prosessissa.

Haihattelu fossiilivapaasta teräksestä

Oma lukunsa on haihattelu fossiilivapaasta teräksestä.  Ei tule onnistumaan vuosikymmeniin.  Ja ei edes tavoitella kuin osaprosessin fossiilivapautta.  Sitä vetyä vaan ei ole saatavilla teollisia määriä.  Ja vaikka sitä olisikin, energia jolla vety tuotettaisiin, olisi niin pöyristyttävän kallista fossiilivapaasti tuotettuna ettei niitä rautoja kukaan ostaisi kuin pakotettuna jos muuta ei olisi.

Eristeet

Lasi- ja kivivillan hinta riippuu energian hinnasta.  Muovi tehdään käytännössä fossiilisista.  Tosin muoveja voi tehdä vaikka maidosta.  Käytännön tasolla muovit tehdään kuitenkin öljystä niin kauan kuin EU sallii.

Puu

Puun nopeasti kasvanut kysyntä yllätti kaikki.  Keski-Euroopassa halutaan nyt tehdä puurakennuksia eikä hintaa kysytä ja se yllätti meidät.  Suomen viimeaikainen taloudellinen toipuminen on lähinnä kohonneen puun hinnan ansiota.  Toiselta puolen meidän on kai kotimaassa odotettava että keski-eurooppalaisten innostus laantuu, että meilläkin olisi sitten taas varaa rakentaa puusta.

Puinen kerrostalo on mielestäni suurin hölmöys ikinä.  Sprinklerilaitteet ovat paloturvallisuuden tähden välttämättömät.  Mutta kun joskus sprinklerit laukeavat, rakennusta tuskin saadaan sen jälkeen kuivaksi millään. Kostuneet puuosat jäävät märiksi paloeristeiden alla.  Parasta on silloin purkaa koko talo.

Suuri uhka kohdistuu puun saatavuuteen.  Asumme maassa jossa kasvaa kohtuullisessa ajassa rakentamiseen erittäin sopivaa puuta.  Siitä riittäisi kaadettavaa enemmänkin kuin mitä nyt kaadetaan.  Metsiä ei häviä Pohjoismaissa oikeastaan ollenkaan, vain puut vaihtuvat määrävälein.

Mutta, EU:ssa ollaan valmiita estämään puiden murhaaminen tykkänään.  Kotimaistenkin vihreiden puunhalaajien mielestä metsässä ei saa liikahtaa metsurikaan.

Pohjoismailla ja Venäjällä on tässä kyllä hyvä tilaisuus hyödyntää ihmiskunnalla haitallista ja paikkansapitämätöntä ilmuoppia, sillä trooppiset höttöpuut eivät sovellu rakentamiseen ja tropiikin arvopuita ei enää ole tai ne ovat kalliita ja harvinaisia.

Rakennusalan erityislaatu

Rakennusala poikkeaa jonkin verran muilla aloilla harrastetusta suunpieksennästä siinä että jotain näkyvääkin pitäisi saada aikaan.  Vihreiden konsteilla, paskanpuhumisella ja maalailemalla pilvilinnoja laskutettavaa jälkeä ei synny.

Ilmastohölmöily

Mitä enemmän ilmastohölmöillään, sitä kalliimpia energia ja rakennukset ovat.  Onko meillä oikeasti varaa ilmastohölmöillä tähän malliin?  Varsinkin kun koko ilmastonmuutosoppi ei perustu muuhun kuin roskatieteeseen (huom. mielipide, ei ”tiedon jakamista”).

Kivahan se on tehdä ylimalkaisia väitteitä että ilmastohölmöily luo mahdollisuuksia.  Tosiasiassa ne meidän mahdollisuudet ovat tilapäisiä onnenkantamoisia jotka EU pian nitistää.

Pääasiassa ilmastohölmöilyyn rahan syytäminen hyödyntää niitä tunnottomia jotka ilmastoväitteillään olisivat valmiit viemään vaikka lesken viimeisen rovon.

+27

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu