Ilmaston muuttajat: Onko Loihi tuttu, entä Pelen kraatteri tai Brothers-tulivuoret?

Ilmastotieteessä, tässä roskatieteeksi kutsumassani tieteen lajissa, jossa suljetaan silmät ja korvat kaikelta, mikä voisi horjuttaa uskoa ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen, oletetaan että geoterminen energiavuo on muuttumaton.

Sellainen johtopäätös on mitä epäasiallisin ja epätieteellisin.

Krakatau

Tiedämme että yksi yksittäinen tapahtuma on horjuttanut koko maapallon ilmastoa.  Se on Krakataun purkaus 1800-luvun lopulla.

Kaikki ilmastoa mittaavat graafit notkahtivat isosti.

On valistunut arvaus että vuoden 1890 elokuun myrsky, joka on voimakkain tiedossa oleva hirmumyrsky Suomessa (joskin Ilmatieteen laitos nykyään vähättelee sitä), on jonkinlainen seuraus Krakataun purkauksesta.  Sitä teoriaa tukee sekin, että Bengtskärin majakka lähes hajosi edellisen vuoden poikkeuksellisen kovassa syysmyrskyssä.

Mt. Pinatubo

Samanlaisia, joskin pienempiä tapahtumia, joilla on ollut globaali merkitys ilmastolle, on Mt. Pinatubon purkautuminen ja jokunen muukin.

Sen verran tiedetään että yksi tämäntapainen purkaus vastaa hiilidioksidin tuotoltaan ihmiskunnan vuoden tuottoa.

Tunnetut tuntemattomat

Seuraavassa luetellaan joitakin tunnettuja tuntemattomia.  Niiden lisäksi merenpohjassa on paljon sellaista mitä emme tiedä, tuntemattomia tuntemattomia.  Meren pohja on heikommin tunnettu kuin lähiavaruus.

Repeämä Pohjoisnavalla

Tiedetään, että Pohjoisnavan poikki kulkee repeämä, jonka alkupää on Grönlannin rannikolla ja toinen pää Siperiassa.  Sen pituus on 1800 km ja leveys 12 km:n luokkaa.  Repeämästä tursuaa sulaa laavaa ja hiilidioksidia.  Kukaan ei tiedä tämän ”päästöjä”, ei lämmön eikä hiilidioksidin määrän suhteen.

Mannerlaatat vetäytyvät täällä erilleen ja päästöt vaihtelevat.

Päällä on neljä kilometriä vettä, ja suureksi osaksi jääkenttää, joten onhan siinä tutkimista jos tutkia halutaan.

Voidaan kysyä, onko tämän repeämän muutoksilla ollut vaikutusta jään kokoon pohjoisilla merialueilla.  Nyt tilanne tuntuu rauhoittuneen ja jääpeitteen koko kasvaa.

Joka tapauksessa tämä on aktiivisempaa aluetta kuin Atlantin harjanne, jossa on myös tulivuoria.  Atlantilla on hiukan odotusarvoa Kanarian saarilla tapahtuvasta ison luokan tapahtumasta sen lisäksi mitä jo nähtiin pari vuotta sitten maanpäällisenä.  Edes se mitä tapahtuu Atlantin keskiharjanteella, ei välttämättä ole hyvin tiedossa.

Etelänavalla

Etelänavalta unnetaan mm. Pine Island Glacier, lempinimeltään PIG, jäätikkö joka työntyy jokseenkin huimaavaa vauhtia mereen.  PIG työntää mereen enemmän jäävuorta kuin mikään muu jäätikkö Antarktikalla.  Leveys on 30 km ja vuosivauhti on 3,5 km vuodessa.  Jäätikön korkeus on muutamia kilometrejä joten siitä riittää kivasti jäävuoria Etelämerelle.

Vauhtia antaa jäätikön alla oleva tulivuori.  Se on jäätikön alkulähteillä ja antaa jäätikölle vauhtia superkuuman höyryn voimalla.

Loihi

Havaijin rannikolla on vedenalainen tulivuori joka on tunnettu erityisen aktiivisesta hiilidioksidin tuotostaan.  Käytin tässä vanhaa nimeä, sen oikeaoppinen nykynimi on Kamaʻehuakanaloa.

Vuonna 1997 sen huippu lensi hemmettiin (meren alla siis) ja sitä luonnehditaan St Helenin kokoiseksi purkaukseksi, vaikka tarkkoja tietoja ei olekaan.

Pelen tulivuori muuttui Pelen kraateriksi

Pelen tulivuoren laki lennätti lakensa pois ja Pele muuttui kraateriksi.  Nykynimeltään Halema´uma´un kraateri.  Tämä tapahtuma alleviivaa että aktiivisuutta löytyy Tyyneltä mereltä riittämiin.

Brothers

Tyynen meren tulirengas kiertää koko Tyynen meren ympäri ja suurin osa sen tulivuorista on meren alaisia.
Tunnetuimpia näistä lienee Brothers jotka ovat Uuden Seelannin lähistöllä.  Brothersit ovat kahden kilometrin syvyydessä ja hyvin aktiivisia.

Yleistä

Paitsi tulivuoria, joita on tuhansia, on geotermisesti aktiivisilla alueilla myös aukkoja, jotka päästävät kaiken aikaa hiilidioksidia meriveteen.  Näitä aukkoja eli tupruttajia on sadoin tuhansin.

Koska hiilidioksidi liukenee veteen, mitään kaasukuplia ei tarvitse esiintyä.  Joskin sellaisiakin esiintyy, mm. Sisilian lähistöllä Strombolia ja Liparin saaria ympäröivällä merialueella, jossa veden syvyys on vähäinen.

Iso päästö voi upottaa aluksen, sillä veden kantavuus vähenee rajusti jos vesi sisältää kuplia.

Vastaväitteitä

Väitetään että merenpohjan tulivuorilla ei voi olla vaikutusta koska meren pohjan veden lämpötila on varsin vakaa.

Nyt on vaan niin että kuuma purkaus nousee suoraan ylöspäin ja muodostaa jokseenkin atomipommin räjähdyksen muotoisen pluumin.  Lämpö purkautuu väliveteen, eikä välttämättä näy kovin hyvin meren pinnalla.  Se voi olla meren pohjalla pienialainen tapahtuma eikä vaikuta meren pohjan lämpötilaan sitä tai tätä.

Arvio ilmastonmuutosopista

Kaiken kaikkiaan, tiede joka lakaisee maton alle kaiken josta se ei tiedä, ei ole paljon arvoista.

Ilmastonmuutos ihmisen aiheuttamana on kaikkea muuta kuin todistettu asia.  Palataan asiaan kun tiedämme enemmän meren alaisista tulivuorista.  Tällä hetkellä ilmastonmuutos ja ihmisen vaikutus siihen perustuu hätiköityyn johtopäätökseen.

Oma veikkaukseni on, että sen jälkeen kun tiedämme jotakin tulivuorista, voimme lopettaa puheen ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.  Arvelen että 1970-luvun lopulla on tapahtunut muutos geotermisessä lämpövuossa jota emme tiedä ja se selittäisi koko voimakkaan 1900-luvun lopun lämpenemiskehityksen joka suurin piirtein loppui vuoteen 1998.

2000-luvulla oppi on edennyt omalla painollaan ja jokainen häilyvän ilmakehän liikahdus tulkitaan tottumuksesta ihmisen aiheuttamaksi ilmastonmuutokseksi.

Tulivuorten merkitys

Konsensus-tieteenkin mukaan tulivuorten osuus on sentään 0,02% maapallon energiataseessa, kun ihmisen osuus on 0,00%.  Lukuun pitää laittaa pitkä rivi nollia pilkun jälkeen ennen kuin ihmisen vaikutus näkyy siinä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu