Ilmastonmuutos. Vaihdetaanpa termi ilmastonvaihteluun

Jo Lenin käsitti, että valitsemalla käytettävä termi tarkoitushakuisesti voidaan vaikuttaa mielikuviin.

Näin esimerkiksi Leninin kannattajat julistautuivat enemmistöläisiksi (bolshevikit), vaikka olivat tosiasiassa pienempi ryhmä kuin vähemmistöläiset (menshevikit). Keikaus perusteltiin siten että yhdessä ainoassa äänestyksessä bolshevikit olivat enemmistössä. Lopulta pieni vähemmistö, bolshevikit, suoritti vallankaappauksen.

Samalla tavoin ilmastonmuutos-aatekin edellyttää menestyäkseen sopivaa termiä.

Termin etsintää

Kasvihuoneilmiöllä aloitettiin, mutta kasvihuoneesta tulee liiaksi mielikuvia, jotka viittaavat kasvien hyvään kasvuun, ja kenties muihinkin suotuisiin vaikutuksiin. Ja onhan ilmakehää aivan naurettavaa verrata kasvihuoneeseen, yhtä ainoaa yhtäläistä ominaisuutta ei ole näiden välillä.

Seuraavaksi yritettiin ilmaston lämpenemistä, mutta ei tämäkään ollut oikein hyvä. Esim. suomalaisille ilmaston lämpeneminen olisi todella suotava asia. Jos joku tunturivuokko nyt hiukan kärsisikin, niin se olisi hyväksyttävää sen rinnalla, miten paljon luonto ja ihmiset hyötyisivät ilmaston lämpenemisestä.

Tropiikissa, jossa lisälämpöä ei tarvita, ei taas ole havaittavissa lämpenemistä höyrykoneen keksimisen jälkeen (paitsi ehkä tarkoitushakuisissa mittauksissa). Tämä johtuu siitä että Hadleyn solu on itse itseään reguloiva. Tropiikissa on sisäänrakennettu termostaatti.

Viimeisin ja paras, nykyinen ilmastonmuutos on terminä ihanteellinen, sillä se syleilee kaikkea ilmaston muuttumista, olipa kesä kylmä tai lämmin, ja talvi sateinen tai kuiva.

Termin epäselvyydellä luodaan mielleyhtymä että kaikki ilmaston muuttuminen on ihmisen aiheuttamaa, sillä ilmaston muuttuminen nimenomaan selitetään ihmislähtöiseksi.

Siltä osin kuin hiilidioksidin lisääntyminen ei vastaa lämpötilan nousua, ero kuitataan ilmastoherkkyydellä eli hiilidioksidin aiheuttamalla takaisinkytkennällä.

Tällaisella tieteentekemisellä on kiinteä yhteys RJAN-projektiin, mistä kirjoitin edellisen kirjoitukseni ja jossa myös keskityttiin todistamaan se mitä haluttiin todistettavaksi.

Trendit

Ihmisluontoon kuuluu nähdä säännönmukaisuutta sielläkin missä sitä ei ole. Uhkapeleissä on tyypillistä, että nähdään säännönmukaisuutta, ”tänään ruletissa kannattaa sijoittaa mustille”, tms.

Myös säähavainnoissa nähdään säännönmukaisuutta ja trendejä missä trendejä ei ole. Jos trendi saadaankin hetkeksi näkyviin, se katoaa tai kääntyy nopeaan (esim. 50 vuotta tarkoittaa nopeaan maapallon mittakaavassa). Ilmu-tiede keskittyy löytämään säännonmukaisuuksia siellä missä niitä ei viime kädessä ole. Voi kolikonheitossakin tulla valtava epätasapaino klaavoja ennenkuin suuret luvut lopulta tasoittavat tuloksen.

Globaali ilmasto

Toinen termi, mikä on suosittu ja ohjaa tiettyihin päätelmiin, on globaali ilmasto. Globaalia ilmastoa ei tosiasiassa ole, tai se on ilmaston monimutkaisuudessa vain heikko ilmiö. Globaalin ilmaston sijasta pitäisi puhua meri- tai mannerilmastosta. Ne käyttäytyvät kovin eri tavoin. Meri-ilmastossa merillä on ilmastoa määräävä rooli, ei toisinpäin.

Toisaalta solut, Hadleyn solu ja polaarisolu aiheuttavat sen, ettei ilmasto tasaannu eri maapallon osien välillä sillä tavoin kuin globaali ilmasto-termi edellyttäisi.

Polaari-ilman kylmyys laskeutuu ylhäältä napaseudulle ja kylmyys leviää napa-alueelta poispäin.  Kylmennyt ilma napa-alueelle saadaan sieltä missä napa-alueelta puhaltanut tuuli lämpenee tarpeeksi noustakseen yläilmoihin palatakseen jäähtyneenä napa-alueelle.

Hadleyn solussa pasaati ajaa lämmennyttä ilmaa tyvenelle vyöhykkeelle, jossa kuuma ja kostea ilma nousee palatakseen korkealta jäähtyneenä hevoslatitudeille. Kyseessä on lähes suljettu järjestelmä joka on vain heikosti yhteydessä muuhun maapallon ilmastoon.

Ainoastaan Ferrelin solussa, Euroopan korkeudella, tapahtuu ilmamassojen lämpötilojen tasoittumista. Tästä eurooppalaiset saavat mielikuvan että lämpötilojen tasaaminen olisi ilmastolle ominaista.

Kaiken kaikkiaan, ilmastonmuutos aatteena ei ole muuta kuin huono vitsi. On masentavaa huomata, miten tämä aikalaishulluus on saanut ihmiset valtaansa ja valtavaa vahinkoa aiheutetaan suomalaistenkin työlle ja toimeentulolle tämän virheellisen opin tähden.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu