Ilmastonmuutosuskonto ja maaginen ajattelu

Lauri Gröhn on verraton keskustelija. Hän on erityisen mieltynyt uskontokysymyksiin. Rohkenen olettaa, että tiede näyttäytyy hänen silmissään jotenkin ylivertaisena uskontoihin nähden. Mutta uskonnollisia elementtejä on ilmastonmuutos-opissakin.

Gröhnin kirjoitusten kommentointi jää jotenkin jalkapuoleksi kun vain toisen osapuolen kommentit jäävät näkyviin. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on valottaa tiedeuskon maagista puolta. Lähinnä ilmastonmuutoskysymyksen osalta.

Ilmastonmuutosajattelussa on yhtymäkohtia uskontoon. Pyhistä kirjoituksista on vuosituhansien aikana häipynyt epäolennainen jaarittelu ja ne keskittyvät kysymyksiin jotka ovat aina mietityttäneet ja motivoineet ihmisiä.

Jotenkin vaan ne samat elementit ja ajattelun kaavat, jotka ovat motivoineet ihmisiä tuhansia vuosia, ovat löytäneet tiensä ilmu-uskontoonkin.

Olemme merkittäviä

Yksi pohdinnan aihe on oma merkityksellisyytemme. Uskonnot pitävät aina ihmistä ja ihmisen tekoja merkittävinä. Emme ole mitään muurahaisia, vaan teoillamme on merkitystä. Jumala kuulee yksittäisen rukouksen. Myös ilmastonmuutosuskonnossa ihminen on merkittävä. Itse asiassa ihmiskunta ohjaa maapallon ilmastoa puolen asteen tarkkuudella, riippuen miten päästämme.

Synnistä rangaistaan

Mikäli teemme syntiä, ihmiskuntaa rangaistaan. Ilmu-uskonnossa meitä rangaistaan sään ääri-ilmiöillä ja sillä että maapallo muuttuu sietämättömän kuumaksi.

Jeesus tulee – ilmastonmuutos tulee

Taivas tai helvetti on nurkan takana, ei juuri nyt täällä vielä, mutta tulossa.

Tekojen otollisuus

Tieteessä pitäisi pystyä mittaamaan, että tämän verran vaikutusta aiheuttaa tämän. Tällaista ei tehdä edes valtioiden tai Suomen päästöjen laskennassa. Missään ei ole näkynyt laskelmaa, kuinka paljon globaalit lämpötilat tulevat laskemaan Suomen tulevien ilmastotoimien tähden.

Ilmussa onkin tärkeää tekojen otollisuus kuten muissakin uskonnoissa. Pienen ihmisen rukoilu kuullaan, ja pienillä jokapäiväisillä teoilla on yhteys pääsyyn paratiisiin. Ilmastonmuutoksen suhteen valinta kasvislounaan ja liharuoan välillä lasketaan ja otetaan huomioon. Jos ei muuten niin hyvänä omanatuntona. ”Every little counts”, pienelläkin on merkitystä kun puhutaan ilmusta.

”Emme tiedä muuta”

Ilmutieteessä kuulemme saman perustelun kuin jumalan olemassaolossa. Ilmiöt eivät ole muutoin selitettävissä.

Liturgia

YYA-sopimusta yleisesti nimitettiin liturgiaksi. Ei ollut sallittua poiketa sovituista sanonnoista. Ilmun kanssa on vähintään yhtä tarkkaa. Ilmun epäily olisi yhtä raskas hairahdus kuin epäillä Neuvostoliiton rauhantahtoa.

Liturgialla on tyynnyttävä ja mielenrauhaa lisäävä elementti. Kun menoja noudatetaan ja toistetaan asioita samalla kaavalla, se tyynnyttää ehkä muutoin kuohuvaa mieltä.

Anekauppa

Päästökauppa jos mikä on anekauppaan verrattavaa. Pääosassa on maksun tekeminen. Jos maksat, saat syntejä anteeksi. Kukaan ei kiinnitä huomiota, eikä yleisöä kiinnosta, minne rahat menevät.

Uskontojen hyödyllisyys

Nykyinen vakiintunut normiuskonto tarjoaa lohtua menetyksien sattuessa. Elämä on merkittävää, vaikka merkitys onkin salattua. Vainajat saatellaan arvokkaalla tavalla maan poveen tai kuka minnekin. Ilon hetkinä uskonto osallistuu tapahtumiin, kuten vihkimisiin ja ristiäisiin. Uskonto tarjoaa yhteisöllisyyttä ja henkistä tukea. Uskonto myös rauhoittaa ja tyynnyttää. Leninin mukaan uskonto on oopiumia kansalle. Tämä piti paikkansa erityisen hyvin Leninin aikana, kun säätyläiset käyttivät kipuihinsa yleisesti oopiumia, mutta kansalla ei ollut varaa käyttää sitä, eikä muita kipulääkkeitä tunnettu.

Tähän verrattuna ilmastonmuutosuskonto on kuin satanismia. Ilmu aiheuttaa ilmastoahdistusta. Ahdistus aiheuttaa arvottomuuden tunteita, itsensä viiltelyä ja itsemurhia. Ilmastoteotkin ovat merkityksettömiä, sillä normaaleilla älynlahjoilla varustetun kyllä pitäisi käsittää, ettei ilmu ole omissa käsissä. Australialaisen tutkimuksen mukaan ilmastoahdistus on lisännyt huumausaineiden käyttöä nuorten keskuudessa.

Hillittömän pelottelun rinnalle onkin ilmu-uskontoon lisätty loppukaneetti, me selviämme tästä. Tekemällä uskonnon mukaisia tekoja voimme vielä selvitä. Tämähän on puhdasta soopaa, kun jo kymmenen vuotta ylipappi Petteri Taalas on sanonut että emme selviä tästä. Nyt maailma muuttuukin Petterin mukaan vain harmaammaksi. Myöhäistä, oppia vie eteenpäin jo vahvemmat voimat, kuten Greta Thunberg.

Lahkot

Yleisen arvion mukaan lahkojen yhteisöllisyys voi olla voimavara, mutta voi johtaa myös epätoivottaviin ilmiöihin.

Ilmu-uskonnossa johtava lahkolainen taitaa olla Greta Thunberg ja Extinction Rebellion-liike jota Greta kannattaa.

Greta Thunberg vetoaa tieteeseen. En ihan tarkkaan tiedä, mihin tieteeseen, kun WMO:n pääsihteerin Petteri Taalaksen sanoma on aika paljon erilainen kuin Gretan.

Extinction Rebellion-lahko on vaarallinen lahko, koska he ovat julistaneet että murhakin on oikeutettu jos se tehdään ilmaston vuoksi. Myös muu ulko-oikeudellinen toiminta on ilmaston pelastamisen tähden oikeutettua.
Ehkä ilmu-uskonnon äärimuotoja pitäisi verrata äärijihadisteihin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu