Ilmastoprofessorin haastattelu: Katsaus ilmastotieteen sisään. Richard Lindzen
Jordan Peterson haastattelee ilmastoprofessori Richard Lindzeniä. Kyseessä on pitkä, puolentoista tunnin haastattelu, joten otan tähän muutamia kohtia.
Pätevyys
Peterson yliopistomiehenä toteaa että nyrkkisääntönä on että kolme julkaistua tutkimusta pätevöittää professoriksi. Kun Lindzenillä on niitä noin 250, hän olisi 80-kertaisesti pätevä.
Lindzen oli johtavia ilmastotiedemiehiä ennen kuin ilmastotiede muuttui nykyisen kaltaiseksi. Ollut monessa maasssa ja monessa yliopistossa professorina mm. Harvardissa. Uransa lopulla MIT:n professori. MIT on kenties arvostetuin opinahjo tällä saralla, fysiikassa ja insinööritieteissä.
Yliopiston rooli
Tilanne on muuttunut yliopistoissa sillä tavoin että nykyään myönnetyistä tutkimusrahoista yliopisto vie puolet.
Yliopistojen hallinto on nykyään moninkertainen Lindzenin uran alkuaikoihin verraten ja ottaa ohjia käsiinsä yhä enemmän, eli sekaantuu myös siihen mitä tutkitaan. Tutkijoiden aika menee apurahojen anomiseen, turhauttavaa.
Myös määrärahoja myöntävät tahot pitävät huolta , että tutkitaan sitä mitä halutaan, eli ihmisen osuutta ilmastoon ja ”ilmastonmuutosta”.
97% tiedemiehistä
Ensinnäkin Cookin tunnettu ”tutkimuksen” Lindzen kuittaa boguksena, pelkkänä roskana. Kelvottomasti toteutettu kelvottomilla menetelmillä, ainoana tarkoituksena kehittää haluttu väite.
Noin muutoin, useimmat tiedemiehet myöntävät että hiilidioksidilla on jonkinlaista lämmittävää ominaisuutta. Mutta väittääkö edes IPCC että ihminen aiheuttaa ilmastokriisiä, ei.
IPCC toteaa että enemmistö tiedemiehistä (ehkä esim 51%) on sitä mieltä että lämpeneminen 1900-luvun loppupuolella (eli toteutunut noin 0,5 astetta) on aiheutunut ihmisen toiminnasta.
IPCC:n kokoomapaperi, noin 2000 sivua on verraten rauhallinen ilman raflaavia väitteitä. Sen noin 20-sivuinen referaatti on myös verraten rauhallinen. Ja pressitiedote on sitten täysin toista maata ja se on se ainoa mitä käytännössä luetaan.
Datapohjaisuus
Ennen Lindzeniä ei ollut paljoa dataa eikä sitä käytetty kovin paljoa. Nyt ollaan menossa jälleen siihen suuntaan että datalla ja numeroarvoilla ei ole enää samaa arvoa kuin ehti olla.
Empiriaa käytetään nykyään ilmastotieteessä valikoiden ja säästeliäästi.
Vertaisarviointi
Ennen vanhaan tutkimuksia ei vertaisarvioitu. Ne olivat usein keskustelevia, tyyliin voisiko olla näin. Joskus 90-luvulla alettiin pitää hyvänä että julkaistavat tutkimukset olisi vertaisarvioitu. Tarkoituksena oli estää sellaisten tutkimusten julkaisu joissa on karkeita laskuvirheitä tai jotka on plagioitu.
Ja nyt ollaankin tilanteessa jossa kuvitellaan että vertaisarviointi jotenkin merkitsisi että tutkimus on totta. Että arviointi verifioisi tutkimuksen absoluuttisen totuuden. Siitä ei vertaisarvioinnissa ole edelleenkään kyse.
Feed back
Nobel-palkittu tutkimus joka osoittaa hiilidioksidin vaikutuksen kaksinkertaistuvan, on kirjoituspöytätutkimus jossa eliminoidaan muut tekijät kuin hiilidioksidi ja vesihöyry. Tutkimuksessa ei oteta huomioon sitä mikä muutos vaikkapa pilvissä tai tuulissa tapahtuu kun vesihöyry lisääntyy. Tutkimus on todellisuudelle vieras ja silti palkittu.
Feed back on ilmastossa luonteenomaisesti muutosta hillitsevä, ei muutosta lisäävä. On virheellistä puhua että hiilidioksidin teho lisääntyisi feed backin johdosta, se on kylläkin päin vastoin.
Tipping point, keikahduspiste
Keikahduspiste on kokonaan eri asia kuin feed back. Keikahduspisteestä voidaan puhua kun esim. vesi muuttuu jääksi. Vedellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin keikahtaa. Ilmastolla on sen sijaan valtavasti erilaisia keinoja joilla absorboida tai konvertoida muutos. Ilmasto ei voi keikahtaa.
Ilmastovyöhykkeet
Ilmastosta pitää irrottaa kaksi ilmiötä, trooppinen ja ei-trooppinen ilmasto Lindzenin mukaan. Niiden toiminta on erilaista eikä ole järkevää puhua globaalista ilmastosta.
Lindzen pitää vain trooppista osaa sellaisena missä voidaan puhua kasvihuoneilmiöstä.
Globaali ilmasto
Ei ole hyödyllistä puhua globaalista ilmastosta koska ilmasto koostuu ilmastovyöhykkeistä.
Globaali lämpötila
Mittauspisteistä noin puolet kylmenee ja puolet lämpenee. Muutos erotetaan kyseenalaisessa prosessissa missä mittauspisteiden sahaavasta lämpötilasta otetaan haluttu trendi tai muutos.
Lindzen ei pidä järkevänä esittää Himalajan ja Kuolleen meren lämpötilaa samassa kuvaajassa.
Mittauksissa on muutakin puutetta joista osaa Lindzen käsittelee ja osaa ei tässä käsittele.
Julkaisut
Lindzenille on sanottu että ilmastoaihe ei kiinnosta tiedejulkaisuja. Useimmiten halutaan Lindzenin tarjoamaan paperiin muutoksia. Tämä saa aikaan pitkän prosessin jonka loppupäässä on kieltäytyminen julkaisemisesta.
Kaksi kertaa tiedejulkaisun päätoimittaja on erotettu hänen vuokseen. Kun hän on saanut julkaistua tutkimuksensa, julkaisun päätoimittaja on erotettu, vuosina 1992 ja vuonna 2001. Enää hän ei viitsi yrittää.
Mallintaminen
Lyhyesti sanoen fluidien mallintaminen, veden ja ilman, ei ole mahdollista, ei edes vaikka laskentateho olisi nykyistä parempi.
Malleja toki käytetään apuneuvoina, puutteellisina sellaisina, mutta niitä ei pidä käyttää ennustamiseen.
Ilmastouskovaisten malthusialainen katsomus
Ilmastouskovaiset uskovat Malthusin tapaiseen näkemykseen. Maapallo on petrimalja jossa ihminen lisääntyy kunnes kaikki on käytetty. Tällainen apokalyptinen näkemys on perusteeton sillä esim. maailman viljatuotanto kasvaa kaiken aikaa, vaikka peltopinta-ala pieneneekin.
Taustalla on viha keskiluokkaa kohtaan. Halutaan köyhdyttää maailma, ehkä Haitin tasolle. Omasta kulutuksesta tosin ei olla valmiita leikkaamaan.
Lomborg ja ilmastotieteen hiljainen järkevä osa
Tutkija Björn Lomborg mainitaan keskustelussa. Pysyäkseen tiedeyhteisössä sisällä hän ei kiistä ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta mutta arvostelee muuten kovin sanoin oppia.
Monet Richard Lindzenin oppilaat väistyvät ilmastotieteessä aloille, jotka eivät ole suoraan kosketuksissa ilmastonmuutosopin kanssa. Tässä on tietenkin se harmi, että silloin lihavin potti apurahoista jää saamatta.
Enää eivät lahjakkaimmat oppilaat ja matemaatikot hakeudu fysiikkaan ja ilmastotieteeseen samalla tavoin kuin joskus aikaisemmin.
Pippuroitu tiede
Lindzen väittää että ilmastonmuutosoppi on niin pippuroitu virheillä että kysymys herää onko tarkoituksena suunnata keskustelu niihin virheisiin jotta ydinkysymys unohtuu kokonaan. Ja se ydinkysymyshän on, aiheuttaako hiilidioksidi tai ihmisen toiminta ilmastonmuutosta.
No, tieteen mukaan sellaiseen uskomukseen ei ole perusteita.
Hiilidioksidi ei ole riittävän tehokas muuttamaan ilmastoa.
Siinäkin tapauksessa että 0,5 asteen lämpeneminen olisi ihmisestä johtuva (jota se ei ole), kyseessä ei ole mikään vakava ilmiö.
Ihmisen kyky muuttaa ilmaston hiilidioksidipitoisuutta on myös kyseenalaista, mutta sitä ei tässä haastattelussa käsitellä.
Linkki haastatteluun:
https://youtu.be/7LVSrTZDopM
Kyse on melko tuoreesta haastattelusta. Kiitokset vinkistä joka saatu US puheenvuorosta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei halua katsoa koko haastattelua, kannattaa katsoa/kuunnella lopun alkaen osion kohdasta 1:32, joka vetää yhteen koko puolitoista tuntisen. Lindzen heittää muutaman myös muutamia suomalaiselle tavikselle tuntemattomia tietoja Amerikan säähistoriasta ym.
Rauhallista, asiallista, kiihkotonta, juttelua!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin tehty referaatti Lindzenin haastattelusta, kiitos!
Kun nostit MIT:n arvostusta pilviin, niin on meidän seuraavaksi pudotettava MIT alas mitä kummallisimmista julkaisuista ja tutkimuksista, jotka on saatu aikaiseksi rahatukulla, niin oletan. Luettelen niistä muutaman, jotka nyt muistuivat mieleen.
1. Rooman klubi tilasi fossiilisia polttoaineita ja luonnonresursseja koskevan raportin. MIT:n johtopäätös oli 1970 luvulla, että ne loppuvat pian.
Ovatko loppuneet.
2. Tuulivoimaloiden infraäänestä ei ole haittaa ihmiselle -tutkimus. Tutkimuksen tilaajana on oletettavasti tuulivoimateollisuus.
Tutkimus on ns. tilaustuote.
3. Tuulivoimaloiden täytyy saada siivet 200 – 300 metriin yläilmoihin, siellä tuulee.
Vaikka tämä tutkimus pitäisikin paikkaansa, mikään nykyaikainen tuulivoimala ei kestä noissa olosuhteissa, jolloin tuulivoimaloiden taloudellinen ikä lyhenee entisestään.
Vielä sanoisin, että kenenkään ei kannata ryhtyä lobbaamaa tuulivoimaa, ilmaiseksi. MIT ei ole varmaankaan siihen ryhtynyt ilmaiseksi.
https://windmillskill.com/blog/windfarms-kill-10-20-times-more-previously-thought
Yhdysvaltain geologisen tutkimuksen mukaan lepakoiden tarjoamat tuholaistorjuntapalvelut Yhdysvaltain maataloudelle vaihtelevat 3,7 miljardista dollarista jopa 53 miljardiin dollariin vuodessa. Nämä kiropterit torjuvat myös metsätuholaisia ja toimivat pölyttäjinä. Ruotsalainen tutkimus dokumentoi niiden pyydystävän jopa yhdeksän mailin päässä hyönteisistä, jotka parveilevat tuulivoimaloiden ympärillä. Siksi teurastus. Tuulivoiman edunvalvojat väittävät tarvitsevansa ”sääntelyvarmuutta”. Kotkien ”saa ottaa” -luvat varmistavat kuitenkin myös sukupuuttoon ajautumisen – ja ekologiset, maatalouden, taloudelliset, sosiaaliset ja terveysonnettomuudet, joihin meillä ei ole varaa.
No sitten voi vielä kysyä, että oliko Lindzen maksettu. Ei ollut, hänen omien sanojen mukaan. On saattanut kuitenkin saada MIT:lle apurahoja oppilaiden laboratoriotutkimuksia varten jne.
Ilmoita asiaton viesti
No joo, myönnetään. MITissä on osaamista mutta sitä ei aina käytetä arvokkaalla tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta en pistänyt varsinaisesti omiani, haastattelusta käy kyllä ilmi että MIT:n arvostus on korkealla tasolla. Ja edustaahan se valioluokkaa osaamisen suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, katsoin videon.
Mutta on olemassa ongelma johon ei löydy ratkaisua, muuta kuin lisätä etäisyyttä tuulivoimaloiden ja asutuksen välillä ja tähän tuulivoimateollisuus ei halua lähteä. Joten minkäs teet.
”Tuulienergia-lobbari haluaa epätoivoisesti vähentää matalataajuiseen meluun ja infraääneen liittyviä ongelmia. Se ei ole yllättävää. Teollisuudella ei ole ratkaisua meluongelmaan paitsi tietenkin lisäämällä tuulivoimaloiden ja asuinalueiden välisiä etäisyyksiä. Mutta niin tehdessään vähentäisi dramaattisesti teollisuuden mahdollisuuksia sijoittaa turbiineja (ja kerätä rasvaisia veronmaksajien tukia).”
https://www.nationalreview.com/2012/02/wind-energy-noise-pollution-robert-bryce/
Ilmoita asiaton viesti
Juu, en kiistä ja voisin itsekin luetella kaikenlaista MIT:n toiminnasta.
Opinahjona kuitenkin sieltä paremmasta päästä. Ja minähän siis vain referoin haastattelua.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä nimekkäämpi nyt jo edesmennyt fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking oli täysin eri mieltä. Hän totesi, ”että on kiire puuttua ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja kehotti meitä olemaan sivuuttamatta planeettamme lämpenemistä koskevia tieteellisiä tosiseikkoja.”
Lisää suoria lainauksia:
”Henkilökohtaisesti mielestäni on paljon järkevämpää yrittää ensin kaikkea mahdollista suojella tätä maailmaa jossa elämme, peruuttamattomilta vahingoilta, jotka kattavat ympäristön, ekosysteemin sekä kaikki täällä elävät eläimet ja kasvit. Sen sijaan, että uskoisimme, että jokin vielä löydettävä tiede voisi pelastaa meidät. Tekniikka on jo kehittynyt tarpeeksi, jotta meillä on käytettävissämme monia vaihtoehtoja elääksemme kestävämpää elämää tällä planeetalla, erityisesti saatavilla olevien uusiutuvien energialähteiden ansiosta. Sukupolvien välinen jatkuva koulutus auttaa torjumaan muutoshalukkuuden puutetta. Kun muutospyrkimys tulee yhteiskunnan sisältä, se on usein tehokkaampaa, koska siinä ei pakoteta enemmistöön, se on valinta, kuten esimerkiksi koulutussarjan ”Blue Planet II” nykyinen pyrkimys vähentää muovisaastetta. On tärkeää, että hallitukset, yritykset ja organisaatiot kaikkialla maailmassa osallistuvat ilmastonmuutokseen ja asettavat pitkän aikavälin kestävyyden lyhyen aikavälin voittojen edelle. Pelastuminen vältettäviltä ihmisen aiheuttamilta ympäristövahingoilta on edelleen käden ulottuvilla, mutta vain toimimalla yhdessä globaalina yhteisönä voimme toivoa, että voimme luoda lupaavan tulevaisuuden tälle kauniille planeetalle kaikille, ja mikä tärkeintä, tuleville sukupolville.”
– Stephen Hawking
Lähde: https://carbonliteracy.com/stephen-hawkings-outlook-on-climate-change/
Tämä on vain osoitus siitä, että jos on epävarma ja sen vuoksi ei halua tehdä asian eteen mitään, silloin on turhaa vedota sellaisiin auktoriteetteihin, joilla on täysin erilainen näkemys ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta kuin Stephen Hawking:lla oli.
Ilmoita asiaton viesti
Ai, oliko Hawking myös ilmastomies? Minä kun luulin että askarteli toisenlaisten ongelmien kanssa.
Miten hyvin perehtynyt Hawking on edes ollut ilmastokysymyksiin, arvelen ettei perehtyminen ole ollut kovin syvällistä.
Hawking on kai jo mennyt vuorten taa eikä ehtinyt nähdä miten ilmasto on jumittanut jo pitkään. Lämpeneminen ei ole ollut sellaista kuin veikattiin.
Ei kai meillä olisi sellaista ilmastohypetystä jollei aina joku tähän roskaoppiin uskoisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kosmologia mikä on maailmankaikkeuden rakennetta ja historiaa tutkiva tiede on paljon enemmän kuin pelkkä ilmastotiede. Siihen nähden ilmastotieteen fysiikka on lasten leikkiä. Joten ei tästä sen enempää, menee muuten liian väsyneeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Täytynee tähän vetää mukaan myös astrofyysikko Willie Soon. Ei ole perusteita väittää että Hawking olisi paremmin perillä esim maapallon saamasta säteilystä kuin Willie Soon.
Astrofyysikko Soonin mukaan maapallon lämpeneminen aiheutuu auringosta, kun TSI lasketaan oikein, IPCC:n menetelmästä poikkeavalla menetelmällä ja poistetaan mittausvirheet tilastoista, ts. ei oteta mukaan kaupunkien lämpötilamittauksia sillä kaupungeissa liikenne ja asvaltti ja betoni vääristävät lukemia.
Hawking kehotti ottamaan sukkulan Venukseen, vertaamaan maapalloa Venukseen. Ei ehkä tartte, vertaus ontuu kun maapallolla hiilidioksidin pitoisuus on surkeat alle puoli promillea eikä sekään pitoisuus ole ihmisen aikaansaamaa tai ihmisen hallinnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen sanoilla linjoilla kuin Stephen Hawking.
Ehkä tässä kohtaa tulee hieman sivistää mistä on kysymys. Jos mustan aukon taustasäteily syntyy Hawkingin säteilynä, niin miten on mahdollista, ettei yhden planeetan nimeltään Maa ilmakehä olisi tuttu, kun se on tuttu jo minullekin.
”Ajan lyhyt historia” -kirjoittaja jätti ennen kuolemaansa Cambridgen yliopiston Lucasian matematiikan professuurin, jossa on ollut vain 17 miestä, mukaan lukien fysiikan isä Isaac Newton.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän Sinivirralla ole edes maapallon tuulijärjestelmästä hevon hajua,
Ilmoita asiaton viesti
Eihän niitä hevon hajuilla tunnisteta.
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirta, olet todistanut monen monituista kertaa että et ymmärrä tuulijärjestelmästä mitään etkä ole kiinnostunut ottamaan edes selvää.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkennetaan hieman, Wille $oon ei omaa tohtorin arvoa astrofysiikassa joten määritelmä jota mm. denalisti blogien hehkutajat jatkuvasti viljelevät: ”Dr. Willie Soon astrophysics” on vähintäänkin harhaanjohtava. Hänen suorittamansa akateeminen tutkinto ja oppiarvonsa on: Ph.D. University of Southern California, Aerospace Engineering (1991)
(with distinction) Dissertation Topic: Nonequilibrium Kinetics in High-Temperature Gases. Willien ura tähtitieteilijänä lähti käyntiin hänen päädyttyä Mount Wilsonin observatorioon (LA California) tsiikaamaan tähtiä aivan oikean astrofyysikon (Sallie Baliunas) kanssa. Silloinen observatorion johtaja Robert Jastrow tunnettu ilmastonmuutoksen kieltäjä, joka oli mm. perustamassa George C. Marshall Instituuttia istutti näihin kahteen idean ja niin Willie & Sallie lähtivät tekemään rahaa kylvämällä ilmastonmuutoksen kieltävää propagandaa lähinnä ExxonMobil konsernin laskuun.
Sallie joka siis on aivan oikea astrofyysikko (nykyisin eläkkeelä) sai paikan Harvard-Smithsonia Center in the Solar, Stellar and Planetary Science Division eli Astrofysiikan Keskuksessa Aurinko-, Tähti-, ja Planeettatieteen osastolla. Sallie sai järkättyä Willien samalle osastolle osa-aikaiseksi ulkopuolisen tahon palkkaamaksi (oletettavasti ExxonMobil) työntekijäksi ja niin alkoi tieteellinen tutkimustyö tarkoituksena löytää mitä tahansa jolla haastaa ihmisen toimesta ilmakehään keräytyneen CO2:n vaikutus globaalin ilmaston lämpenemiseen. Willie raportoi kirjeitse ExxonMobil:n suuntaan ja sai maksun kun löytyi aineksia joista rakennella käyttökelpoinen teoria jolla herättää vähintäänkin epäilys CO2:n ja ilmastonmuutoksen suhteen.
Nykyisin Willie käy puhumassa etupäässä ilmastonmuutoksen kieltäjille suunnatuissa konferenseissa myy Hartland Institituutin avulla julkaistua, mainostettua ja levitettyä elämänkertateosta työstään joka paljastaa avokätisesti rahoitetun ympäristövasemmiston valheet rehellisistä tutkijoista sekä julkaisee tietenkin samaa aihetta käsitteleviä videoita.
Ilmoita asiaton viesti
Seuraavaksi Hannu esittelee ilmastoauktoriteettina jonkun kosmetologin, sellainenkin riittää jos on Hannun kanssa samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvitse olla samaa mieltä, kunhan sieltä joskus tulisi edes jotakin muuta kuin henkilöön menevää ilveilyä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos referaatista, josta lukija saa nopeammin käsityksen, kuin katsomalla koko (lähes 2-tuntisen) haastattelun läpi. Katselin sen eilen. Sinänsä mielenkiintoisia kohtia, ja mitä olisikaan tullut esiin, ellei Peterson olisi väliin keskeyttänyt Lindzenin jutusteluja kesken lauseen.
Suositeltava tuore pikakurssi ilmastohumpan onttoudesta on myös WUWT-sivuston eilinen blogikirjoitus https://wattsupwiththat.com/2023/01/09/climate-embarrassment-anthropogenic-climate-change-is-a-hoax-but-global-warming-is-real/
Ilmoita asiaton viesti
Kumpi onkaan luotettavampi ilmastoasioissa, 250 julkaisun Mit emeritusproffa vai, nollajulkaisun el tut fmi 😉 .
Ilmoita asiaton viesti
Tässä hieman toisenlaista tietoa Richard Lindzenin edesottamuksista. Lukekaa ja ihmetelkää. Juttu on pitkä, mutta erittäin valaiseva.
https://www.desmog.com/richard-lindzen/
Ilmoita asiaton viesti
Ei uskoisi että Sinivirta alentuu moiseen loanheittoon.
Ihan ehdin luulla että näin alas ei kukaan ilkeäisi mennä.
Selvästikään Sinivirta ei jaksa tutustua haastatteluun, sillä Lindzenin habitus ei ole sellainen että siihen loka tarttuisi. Kukaan ei viitsi tehdä 250 tutkimusta jollei pidä sellaista kiinnostavana, kiinnostavampana kuin rahaa.
Rahaa saa paljon helpommalla kuin professorina ja olemalla menemättä virran mukana, ulvomatta sutena susien joukossa. Vastavirtaan kulkeminen on paljon vähemmän tuottavaa kuin virheellisen teorian myötäily..
Noin muodollisesti Sinivirta tekee argumenttivirheen, eli ad hominem-argumentin, joka on kaiken lisäksi valheellinen.
Häpeäisit, Sinivirta.
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirran roskalinkki todistaa hyvin miten mitään todellisia argumentteja ei ole esittää heikon tieteen tueksi, vain henkilöön meneviä eli argumenttivirheitä.
Ilmoita asiaton viesti
Hawkingista on kylläkin todettava että teoreettinen fysiikka ei mitenkään valmenna henkilöä käsittelemään maapallon ilmakehää.
Teoreettinen fysiikka käsittelee esim. mustia aukkoja, ym. seikkoja joista meillä ei ole varmaa tietoa. Ja vaikkapa ulottuvuuksia, Hawking löytää niitä tusinan. Viimeiset niistä käpertyneitä. Että mitenköhän sellainen valmentaa ymmärtämään ilmastoa, mikä on yhdistelmä meteorologiaa, säteilyä, oceanografiaaa, geotieteitä ym ym.
Se että aihe karkaa heti vääriin sfääreihin on se, miten maapallo voisi muuttua Venuksen kaltaiseksi. Ei näillä pitoisuuksilla eikä paineilla.
Edustaa mittaluokkia tunnistamatonta ajattelua, kuten niin usein tietämättömien ilmastonmuutosuskomukset.
Hawkingin olisi ollut parasta pysyä siellä omassa poterossaan eikä lähteä lausumaan mitään sellaisista tieteen aloista missä hän on pelkkä noviisi.
Venuksen kaasukehästä on 96% hiilidioksidia, maapallon alle puoli promillea. Miten sekaisin ukkelin on pitänyt olla että viitsii lähteä vertaamaan niitä toisiinsa?
Ilmoita asiaton viesti
Hansen vs Lindzen 1988
https://skepticalscience.com/pics/Hansen88vsLindzen99_all.png
Ilmoita asiaton viesti
Härkönenkin loistaa argumenttivirheellä kun muuta sanottavaa ei ole.
Ikävä ukko kun laittaa ilmastouskomuksenne naurunalaisiksi.
Ilmoita asiaton viesti
No sanotaan sitten vaikka että Lindzen levittää roskatiedettä, perustellen tämä siten että hänen vanhat ennustuksensa ovat menneet päin prinkkalaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Hansenin kohdalleen vai 😆 .
Ilmoita asiaton viesti
Siltähän asia näyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Katsoisit sen haastattelun niin ei tarvitsisi puhua roskaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jordan Peterson a true climate denier, with his own words: ”There is no such a thing as climate.” Really convincing, he’s the only person in the world known to deny the existence of climate. One fucking McGyver.
And then Richard Lindzen, the guy is a liar and basically climate criminal who has been working mostly for the interests of Big Oil. So what was that point, an asshole was interviewing an other asshole.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan kuvittelin että Nea olisi jo luovuttanut.
Et tainnut vaivautua katsomaan koko esitystä kun tiedät kaiken jo etukäteen.
Ehkä yksi väärinymmärretty sitaatti ei kuvaa koko Petersonin persoonaa.
Pidän Nean näkemystä Lindzenistä hyvin huvittavana
Ilmoita asiaton viesti
Tämä Lindzen esiintyi aikoinaan mm. Big Tobacco oikeudenkäynteinä tunnetuissa oikeusjutuissa todistamassa asiantuntijana suurten tupakkafirmojen puolesta ja niiden laskuun väittäen aivan pokkana, että tutkimustieto kytkee tupakoinnin vain hyvin heikosti keuhkosyöpään vaikka laajat tutkimukset osoittivat jo tuolloin selvän syy-yhteyden. No äijän veloittama tuntitaksa näiden todistajalausuntojen suoltamisesta ei tunnetusti ollut silloin eikä myöskään myöhemmin sieltä aivan halvimmasta päästä. Nyt myöhemmin on huomattu tyypin käyttävän aivan täysin samanlaista argumentointia ilmastotutkimuksen osalta pyrkimyksenä herättää epäily tutkimusdatan tulkinnan oikeellisuudesta. Merkillepantavaa on ettei tämä syöpätutkimuksen sekä ilmastotieteen expertti kykene, josta syystä ei myöskään lähde, todistamaan omien näkemystensä todenperäisyyttä varsinkaan tieteelliseltä pohjalta vaan esittää aina vaan ainoastaan väittämiä. Kyseinen emeritusproffa on jäänyt kiinni jo niin monesta valheesta, että hänen asiantuntijalausuntonsa ovat jo lähestulkoon huvittavia, no minkäs patologinen valehtelija itselleen voi…
Ilmoita asiaton viesti
Nea on kyllä lukenut liikaa lokasivustoja.
Mitä ilmastotiedemies tekisi tupakkaoikeudenkäynneissä?
Asiantuntijoita käytetään oikeudenkäynneissä mutta eihän Lindzen ole mikään asiantuntija sillä alalla.
Nea kärsii kummallisista harhoista
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ilmastotieteen proffa teki tupakkaoikeudenkäynneissä asiantuntijatodistajana? No sitä minäkin ihmettelen. Oliko kenties tieto teikäläiselle uusi? Lindzen kuitenkin toimi asiantuntijatodistajana ko. oikeuskäsittelyissä, joiden aikana tehdyt kirjaukset ovat kyllä aivan julkista tietoa ja vapaasti saatavilla. Ehkäpä he (tupakkayhtiöiden lakimiehet) laskivat, että pelkällä professorin tittelillä olisi riittävästi painoarvoa vaikkei professuuri liittyisikään millään lailla syöpätutkimukseen. Puhua Lindzen toki osaa varsinkin paskaa, täysin estottomasti. Hukkaan kuitenkin meni, Big Tobacco nimittäin hävisi ja tupakkafirmoille langetetut korvaussummat olivat valtavat joten tuskinpa Lindzen on kovinkaan hanakka mainostamaan kyseenalaista meriittiään.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Lindzenillä ei ole asiantuntijuutta eli ei ole lääketieteen tohtori, on mieletöntä tuoda sellaista henkilöä asiantuntijana tupakkaoikeudenkäyntiin.
Tiedän kyllä että asiantuntijakuulemiset ovat aivan vakiotavaraa oikeusistuimissa USA;:ssa.. Toisaalta oikeus ei ota huomioon heikkoja asiantuntijalausuntoja, mutta yrittää tietenkin saa.
Todistaminen ei ole rikollista toimintaa. Oikeus arvioi todistuksen arvon.
Aika lapsellista väittää tällaisia. Suorastaan aivan älytöntä loanheittoa. Keksisit jotain uskottavampaa ja asiallisempaa.
Muutoin olen melko hyvin perillä tupakkaoikeudenkäynneistä sekä Suomessa että USA:ssa.
Ilmoita asiaton viesti
No hyvinpä tunnut olevan perillä😀
Big Tobacco jutuissa puolustuksella oli käytössä 46 maksettua asiantuntijatodistajaa (hired expert witnesses). Ainoallakaan ko. experteistä ei ollut minkään tason lääketieteellistä oppiarvoa ja jostain syystä valtaosa heistä oli historian joko aktiivisia tai emeritus professoreita. Joten mikähän järki heidät oli tuoda oikeussaleihin todistamaan? Ajattelivatko kenties akateemikkojen määrän korvaavan laadun. Eivät kuitenkaan saaneet ainoatakaan lääketieteen asiantuntijaa valehtelemaan puolestaan tai sitten taktiikkana oli saada tehtyä lääketieteellisestä ongelmasta historialliseen kehityksen littyvä tapahtumaketju, mene tiedä. No kuten mainitsit yrittää saa ja tällä kerralla oikeus nimenomaan otti huomioon näiden experttien täydellisen asiantuntemattomuuden lääketieteessä. Kun oikeus sitten määräsi ao. puljujen omat tutkimustiedot julkisesti tarkasteltaviksi, joista sitten selvisikin totuus siitä mitä he tiesivät, salasivat ja mistä suoraan valehtelivat oli homma sitämyöten selvä.
Ilmoita asiaton viesti
Nea luulee olevansa hyvin perillä mutta ei tiedä miksi tupakkaoikeudenkäynnit ratkesivat kuten ratkesivat. USA:ssa tuomittiin, Suomessa vapautettiin. Miksi?
Sinällään mitä merkitsee ilmastonmuutosopille se jos yksi 45:stä professorista olisi ollut ilmastontutkija? Tai tutkijalle itselleen. Eli on täysin epärelevanttia, argumenttivirhe joka suuntautuu henkilöön, ei asiaan.
50 vuotta sitten nähtiin tupakointikin eri valossa. Mm. arvostettu Lasse Lehtinen kuului ”huomaavaisiin tupakoitsijoihin”, eli sai rahaa tupakkateollisuudelta. Ihmiset yleensäkin savuttivat kuin korsteenit ja monet katsoivat että tupakoinnin estäminen vähäisessäkään määrin loukkaa heidän oikeuksiaan.
Ilmoita asiaton viesti
No mikään inttämäsi ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Lindzen esiintyi (MIT professuurin arvovallalla) asiantuntijana asiassa jossa hänellä ei asiantuntemusta ole haastaen lääketieteelliset tutkimukset väittäen yhteyden keuhkosyövän ja tupakoinnin välillä olevan heikko vaikka laajat lääketieteeliset tutkimukset osoittivat selvän syy-yhteyden. Todella hyvin Lindzen mahtui siihen todistajajoukkoon, ei eronnut lääketieteellisen asiantuntemuksen osalta muusta joukosta pätkääkään.
Syy miksi tupakkafirmat tuomittiin Jenkkilässä ja meillä ei on Suomen oikeuslaitoksen osalta lähinnä historiallinen. Mitä suurempi firma vastassa sen varmempaa on että kantaja häviää. Esimerkkinä vaikka Volkkarin dieselhuijaus jenkit saivat korvauksen meikäläiset ei ja tarafi velvoitti vielä omistajat säädättämään omalla kustannuksella autonsa päästötasot vastaamaan asetuksia eikä mitään merkitystä vaikka mainostetut tehot putosivat eli huijatun vika.
Ilmoita asiaton viesti
Eli et tiedä missä se ero on.
Ja ilmastoteorioiden oikeellisuutta tai vääryyttä ei voi myöskään perustella asioilla jotka eivät mitenkään liity ilmastoon.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä yhteydessä kritiikkini kohdistuu juurikin emeritusprofessori Lindzenin henkilön luotettavuuteen. Huomaa etten tässä yhteydessä ole vielä tuonut esiin arvon professorin Big Oil, Big Gas ja Big Coal puljuilta saamaa rahallista tukea jota ei ole taatusti ollut jaossa ilman edellytystä tietyistä vastapalveluksista. On muuten esittää jopa verotietoihin pohjautuvaa faktaa aivan rahasummina. Lindzenin verotiedoissa ne tuskin näkyvät mutta firmat sensijaan ovat tarkkoja keräämään lahjoitukset takaisin verohelpotuksina. Karisen mielestä on epärelevanttia osoittaa, että tyyppi on roisto vaikka sen aukottomasti kykenisi todistamaan, sehän on hänen mielestään vain lokasivustoilta kaivettua loanheittoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei henkilö ole roisto sillä perusteella että on 50 vuotta sitten mennyt kollegoidensa kanssa todistamaan asiaa missä ei edes väitä omaavansa asiantuntemusta.
Todistuksella ei voi olla mitään arvoa oikeuden silmissä niin miksei rahat voisi käydä keräämässä pois. Jos näin on edes tapahtunut.
Erittäin epärelevantti asia ilmaston tutkimuksen kannalta.
Mitä taas tulee kilpakumppaniinsa James Hanseniin niin siinähän vasta emäroisto ja valehtelija on. Valehtelee jäätiköistä niin että korvat heiluu. Esittää totena heikkoja spekulaatioita joilla ei ole mitään tieteellistä arvoa.
Mitä taas rahaan tulee niin epätosi oppi on kymmenkertaistanut ilmastotutkimukseen syydetyn rahan, joten väärää oppia on ollut erittäin kannattavaa viljellä.
Ilmoita asiaton viesti
Lindzen ei varmaankaan korostanut oikeudessa olevansa ilmastotieteen professori, mutta esiintyi lääketieteen asiantuntijana koska nimenomaan väitti ettei tupakoinnin ja keuhkosyövän välillä ole todettu olevan merkittävää kytköstä mikä oli täysi vale. Hän valehteli rahasta Big Tobacco yhtiöiden hyväksi vaikkei lopputulos ollutkaan ao. puljuille myönteinen.
Toinen esimerkki äijän roistomaisuudesta oli se kun hän kirjoitti Donald Trumpille kirjelmän tämän ollessa presidenttinä väittäen ilmastonmuutoksen vastaisten toimien olevan yhteiskunnalle vahingollisia vaatien tätä irtautumaan Pariisin ilmastosopimuksesta ja edelleen väitti kaikkien hänen entisten ilmastotieteen parissa työskentelevien MIT kollegoidensa olevan asiasta yhtä mieltä hänen kanssaan, joka oli emävale. Edelleen hän runoili kirjeensä saatteeksi listan tutkijoista joiden hän väitti jakavan ilmastonmuutoksesta saman tieteellisen näkemyksen, kuin hän itse. Useimmilla näistä hänen listaamilla henkilöillä ei kuitenkaan ole mitään kytköstä ilmastotutkimuksen kanssa. Lisäksi listassa oli lueteltu useita suurella todennäköisyydellä olemattomia tutkijoita koska heidän olemassaoloaan ei kyetä todentamaan eli heitä ei löydy ainakaan yliopistoista tai muistakaan tiedepiireistä.
Tunnettu on myös hänen mm. UK:n parlamentin alahuoneen komitealle esittämänsä valikoituun dataan pohjautuva ilmaston lämpenemistä virheellisesti kuvaava diagrammi sekä virheelliset samaiselle komitealle esittämät ilmastonmuutokseen liittyvät lausunnot joita hän pyysi myöhemmin jopa anteeksi mutta on sittemmin alkanut selitellä virheen johtuneen NASAn palvelimella olleesta väärään päivämäärään viittaavasta URL osoitteesta joka väittämä on myös osoitettu paskapuheeksi…
Ilmoita asiaton viesti
Kuolen nauruun näihin lokasivustojen väitteisiin. Voiko hullumpaa enää olla?
Jos nyt ikinä kukaan on ollut oikeusistuimessa niin oikeusistuimessa selvitetään millainen asiantuntija on kyseessä ja mikä on pätevyys.
Asiantuntijakin puhuu valan velvoittamana. Siitä lähtee vankilaan jos väittää olevansa lääketieteen asiantuntija ja käy ilmi ettei ole.
Lokasivustojen laatijoiden ja niiden lukijoiden sivistymättömyys käy ilmi tällaisista yliampuvista väitteistä.
Ilmoita asiaton viesti
SkS on Härkösen raamattu.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt Karisen pitäisi oikaista sinua argumenttivirheestä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi? Onhan siitä pitkä historia.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta hansen vs Lindzen kuviosta voi todeta että ei ole kovin kunniakasta olla oikeassa vääristä syistä.
Hansen on muutoin epäasiallinen ilmastoalarmisti joka on pelotellut jäätiköiden sulamisella, sanomatta että jäätiköiden pitääkin sulaa kesällä jotta uutta jäätä mahtuu talvella. Jäätä tulisi mahdottomasti jollei sitä sulaisi ja poistuisi jäävuorina.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän on päivänselvää, että globaalia ilmasoa ei voi määritellä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ilmasto on jonkin alueen sää ja sen muutokset pitkän ajan kuluessa”. Määritelmä wikistä. Kun tuo alue on maapallo, saadaan globaali ilmasto.
Ei ollut vaikeaa määritellä.
Ilmoita asiaton viesti
Määritelmältä edellytetään yleensä hyödyllisyyttä. Maapallon ilmasto ei ole kokonaisuus koska se muodostuu osista jotka eivät lämmönsiirron osalta ole toisiinsa kosketuksissa.
Nyt kun ilmu-opissa nimenomaan puhutaan ilmaston lämpenemisestä, vie sivuraiteille se että puhutaan globaalista ilmastosta jota lämmönsiirron osalta ei ole olemassa.
Voidaan keksiä lisääkin määritelmiä joissa ei ole mielekästä sisältöä. Jos määritelmä ei vastaa todellisuutta syntyy vääriä mielikuvia, kuten tässä ilmussa juuri on syntynytkin.
Ilmoita asiaton viesti
Olet täysin väärässä. Jos meillä ei ole määritelmää, miten voimme arvioida sen ”hyödyllisyyden”? Ensin tulee määritelmä, sen jälkeen vasta voidaan arvioida sen merkitys.
Mitä tulee globaaliin ilmastoon, erityisesti lämpötilaan, sillä ei olekaan välitöntä merkitystä ihmisille. Planeetallemme sillä sensijaan on ratkaiseva merkitys. Viimeksi kun CO2 oli yli 400 ppm ei ollut napajäätiköitä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos määritelmä ei vastaa todellisuutta se on hyödytön.
Kun tarkastelemme todellisuutta valitsemme määritelmät.
Ilmoita asiaton viesti
Härkönen, se on muuten toisin päin. Viimeksi kun ei ollut napajäätiköitä hiilidioksidin pitoisuus oli 0,4 promillea eli sama kuin nyt.
Tuo 400 ppm on aika säälittävä luku kun uloshengityksessä on 40000 ppm.
Ilmoita asiaton viesti
Pistä muovipussi päähäsi, tiivistä se kaulasi ympärille ja hengitä. Jatka sisään uloshengitystä niin tulet jonkin ajan kuluttua havaitsemaan muutamia keskeisiä asioita CO2:n vaikutuksista. Tarkkaile erityisesti nouseeko kosteusprosentti pussin sisällä ja nouseeko lämpötila. Älä turhaan mieti sitä nouseeko se ppm vaan jatka koetta senkin yli kun alat olemaan CO2 kännissä. Mikäli jatkat koetta tarpeeksi pitkälle etkä luovuta kesken niin takaan ettei mitään krapulaa tule.
Ilmoita asiaton viesti
Pyydän välttämään väkivaltafantasioidesi julkaisua.
Nolaat itsesi.
Ilmoita asiaton viesti
”Määritelmältä edellytetään yleensä hyödyllisyyttä.” Jeesus Kristus mitä skeidaa. Määritelmältä ei vaadita yhtään mitään. Määritelmiä tehdään jatkuvasti myös asioista, jotka todetaan haitallisiksi. Jotkut erittäin haitallisiksi, jopa vaarallisiksi. On myös käynyt niin, että jokin asia on ensin määritelty hyödylliseksi ja myöhemmin haitalliseksi kunnes loppujenviimein se onkin määritelty vaaralliseksi ja vice versa. Esimerkkinä: Joskus historiassa peseytyminen määriteltiin haitalliseksi myöhemmin hyödylliseksi ja vielä myöhemmässä vaiheessa välttämättömäksi.
”Maapallon ilmasto ei ole kokonaisuus koska se muodostuu osista jotka eivät lämmönsiirron osalta ole toisiinsa kosketuksissa.”
Onko näiden osien välissä kenties jonkinlainen eriste tai peräti tyhjiö joka estää tämän kosketuksen? Eikö tällöin näiden esteiden pitäisi myöskin estää maailman tuulijärjestelmää niin ettei eri ilmaston osien välillä voisi tuulla eli olla ilmavirtauksia osalta toiselle, siis koska tätä lämmönsiirron välistä yhteyttä ei ole 😅 Tällöinhän ei mitään maailman tuulijärjestelmää voisi myöskään olla olemassa vaan jokaisella osailmastolla täytyisi olla ilmavirtausten osalta aivan ikioma systeeminsä. Eli siis logiikkasi perusteella lopputulema olisi ettei osista tällä kertaa voi millään ilveellä muodostua yhtä kokonaisuutta 😂 sitäkö vai mitäkö ajat takaa?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoittaa sitä onko määritelmä hyödyllinen asian ymmärtämiseksi.
Ei sitä kosketteleeko määritelmät hyödyllisiä vai haitallisia asioita.
Hadleyn solu, Ferrelin solu ja polaarisolu todellakin on jokainen oma systeeminsä. Ehkä kannattaisi tutustua asiaan josta esittää väitteitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä arvostetuin näistä jenkkiyliopistoista on kuitenkin Caltech (Californian University of Technology) jota pidetään yhtenä maailman parhaista ellei parhaana.
Kovin on olemattomiin hiipunut CliMa (Climate Modeling Alliance) Caltech, MIT, NPS ja Nasa JPL yhteistyöprojektin hehkutus, jonka denialistit toivoivat tulevan ja romuttavan IPCCn ja viskaavan kaiken ihmisen toiminnasta aiheutuneen CO2 tason noususta johtuvan globaalin ilmaston lämpenemisestä olevan tieteellisen näytön kerralla roskikseen.
Näistä hehkuttajista mitenkään vähäisin ei ollut ainakaan Watts Up With That sivusto. WTF yhtään mitään kumouksellista denialistien näkemyksiä tukevaa & toivomaa ei vain ole kyseisen CliMa tiimin tutkimuksissa löytynyt. Mikäli olisi niin tieto pyörisi WUWT etusivulla nonstop bannerina vähintään ”valovuoden”.
Kun blogisti on nyt taaskin ties monenneko kerran hehkuttanmassa näitä iänikuisia kuten Lindzen, $oon ja Lomborg ja kaksi ensimmäistä tuli jo käsiteltyä niin viimeksi mainitusta totean vain, että MORJES!
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä on, ehkä ei. MIT on arvostetuin tai toiseksi arvostetuin, miten haluat.
Tieteellinen näyttö supistuu siihen että ilmasto on hiukan lämmennyt ja hiilidioksidipitoisuus on hiukan noussut.
Kumpi tuli ensin, sitä tiede ei pysty kertomaan. Tiede ei pysty osoittamaan että hiilidioksidi olisi aiheuttanut lämpenemisen.
”Emme tiedä muuta syytä”, on se väite. Ei kelpaa todisteeksi varsinkin kun muita syitä on.
Tiede tietää hiilidioksidin teho lämmön karkaamista estävänä voimana ja se on vähäinen.
Ihmisen osuuden tiede pystyy selvittämään, sitä on mitattu ja se osuus on vähäinen hiilidioksidin 0,4 promillen kokonaispitoisuudessa.
Sellainen 5% on ihmisen osuus ilmakehän kokonaispitoisuudessa. Roskatiede tekee parhaansa rakentaakseen erilaisia aasinsiltoja todistaakseen että osuus on suurempi kuin se on ja että hiilidioksidin vaikutus kasvihuoneilmiöön on suurempi kuin se on.
Ilmoita asiaton viesti