Ilmastosipulia kuorimassa. Ulkokehällä on heikkoja väittämiä mutta entä sisus?
Ilmastotiede ja sen loistieteet on kerrostunutta ja jaokkeista kuin paraskin sipuli.
Sipulin ulkokehällä
Ulkokehällä menestyy väitteet joita tiede ei tue muttei varsinaisesti viitsi toppuutellakaan. Ehkä se sataa tutkimusrahoituksen laariin, mikäli yleisöllä säilyy aito pelko siitä että jotain pahaa voi tapahtua.
Meret kiehuvat kuiviin. Talot peittyvät aaltojen alle, tulva ja merenpinnan nousu vie kaiken. Jäätiköt sulavat.
Ulkokehällä on kosolti heikkoja väittämiä ja nämä ovat niitä. Äärisäät yleistyvät, vaikka mikään järjellinen syy ei yhdistä pikkuruista hiilidioksidin pitoisuutta, promillen kymmenyksen muutosta sadan vuoden aikana siihen että myrskyjä olisi sen enempää kuin ennenkään (itse asiassa vähemmän tilastoja katsottaessa) eikä äärisäiden ankaruudessakaan näy muutosta.
Se mitä väitetään tieteen konsensukseksi sisältää ulkokehällään kosolti heikkoja väittämiä.
Näitä yhdistää sana ”voi”. Voi olla että sataa liikaa tai liian vähän. Myrskyt voi olla ankaria. Voi tulla myös äärityyntä. Puhuri voi kaataa talon tai ainakin metsän.
Ilmastonmuutosta väitetään varmaksi tiedoksi ja jotkut höhelöt kai lukevat nämäkin ennustukset tieteen piiriin kuuluviksi.
Harvemmin on täysin löyhäpäisiä tarinoita tarjoiltu tieteenä. Greta Thunberg väittää että tulevaisuus on pilattu. Greta kuuluu näihin ulkokehällä liikkuviin loiskiehujiin ja tieteen nimissä hänkin toimii. Elokapinalaiset ovat myös ottaneet omakseen ulkokehällä toimimisen. Kaikki on mahdollista ja ulkokehän porukat pitävät kaikkein epätodennäköisimpiäkin tapahtumia jokseenkin varmoina tulevaisuuden kuvina.
Sipulin keskikerrokset
Valtava määrä tiedettä on luotu sen varaan että ilmastotieteen ydin on varma ja selvitetty.
Vaikkapa tutkimuksessa joka käsittelee oravien hännäntupsukoita peilataan tupsukoiden vaihtelua ilmastonmuutokseen. Eihän vakavaa oravatutkimusta voi edes tehdä ilman että vähintään sivulauseessa mainitaan ilmastonmuutos.
Tämä muodikas ilmastonmuutoksen mainitseminen (joka on puolipakollista) merkitsee sitä että 99,9% tai jotakin tiedemiehistä on konsensuksessa ilmastonmuutoksesta. Lukuhan on väärä, väite konsensuksesta on virheellinen mutta tämä käy kyllä perustelusta.
Potsdamissa on kokonainen yliopisto, ei suinkaan todentamassa ilmastonmuutoksen totuudellisuutta, vaan tutkimassa sitä miten tämä oletettu ”tosiasia” muuttaa maapallon muita ominaisuuksia, talous ja yhteiskuntasuhteet mukaan lukien.
Tukholman Frescatissa on toinen 350 hengen tiedekeskittymä joka samoin keskittyy seurannaisvaikutusten selvittelyyn. Nämä herrat ovat ainakin omaksuneet ilmastonmuutoksen tosiasiana. Muutoinhan voisivat vaikka mennä Konsumin kassalle töihin, jollei tällaista tutkittavaa olisi.
Yhä uusia kerroksia sipuli saa mm. katoilevasta metsien nieluista. Metsomaisesti klukluttavat Lulucf-laskelmat työllistävät kivasti.
Merissä tapahtuu kaikenlaista, sitä on tutkittava nimenomaan ilmastonmuutoksen näkövinkkelistä. Korallit katoilevat ja elpyvät ja niistäkin saadaan kantaa huolta.
Oma lukunsa on ne huolestuneet jotka haluavat miettiä millä korvataan kaikki hylkyyn menevä fossiilinen energiantuotanto. Tässä tosin toimitaan niin että ensin suljetaan voimalat ja vasta sitten aletaan miettiä mitä tilalle.
Sipulin keskikerrokseen voi kai laskea ne kaikki yritykset jotka myös tunkevat itseään kaukalolle. Tottahan ilmastonmuutoksesta riittää jaettavaa myös huonoa sattumaenergiaa toimittaville tahoille.
Isossa sipulissa tätä keskikerrosta riittää. Kaukalolle mahtuu melkoinen määrä tutkijoita ja siipeilijöitä.
Sisemmät kerrokset
Lähelle ydintä päästään kun tutkitaan aerosoleja ja pienhiukkasia, pilviä ja pilvettömyyttä.
On se kumma kun pilvisellä säällä ei tule niin hiki kuin paisteessa. Toisaalta talvella kaulaliinan voi jättää pilvisellä säällä pois, ei ole niin kylmä kuin selkeällä säällä. Voi ihmettä miten ilmasto muuttuukaan.
Aivan menee naama ruttuun kun pitää miettiä miten kaikki muutos saataisiin yhdistettyä ihmisen toimintaan. Nimittäin kun tästä on päätetty että ilmasto olisi ihan hemmetin stabiili jos ei sitä ihmistä olisi häiritsemässä luonnon stabiiliutta.
Ilmakehää sopiikin tutkia. Mittausta sopii tehdä maailman tappiin. Ilmasto on häilyvä ja pienet energiat liikuttavat sitä joten uusia lukemia saadaan joka hetki.
Mallintaminen on oma lukunsa. Se on ilmaston ymmärtämiselle tarpeellista, ennustamiseen ne eivät sovi.
Ulkokehän alarmistit saavat mallinnuksista hyvää materiaalia maailmanlopun skenaarioihinsa.
Mutta kansaan menee vain yksinkertaistukset joten jaetaan tarinat kahdelle tasolle. Tutkijoiden kesken voidaan puhua eri kieltä ja yleisölle tarjota selvemmät sävelet. Parhaimmat ilmastopolitiikan tuntijat värvätään luomaan uusia ilmastotarinoita, vaikkapa Sitraan. Ilmastosta ei tarvitse ymmärtää mitään mutta tarinanviilausta tässä tarvitaankin, yhä hienompia finessejä on keksittävä. Yksinkertaista mutta mieleenpainuvaa ja uskottavaa.
Totta kai yleisölle pitää kertoa että tiedemiehet haldaa tän jutun. Kuunnelkaa ja totelkaa. Älkää kyseenalaistako tai muuten teitä pidetään yksinkertaisina ja moukkina ja kenties kerrassaan denialisteina, hui kauheaa.
Sipulin ydin
Ihan siellä sipulin sisimmässä on oppi siitä että ihminen muuttaa ilmastoa. Sitä on yritetty todistaa lähinnä totuutta vastaamattomilla kaavioilla ja Michael Mannin lätkämailagraafilla jonka ainoa tarkoitusperä on että ihminen on syypää ilmaston muuttumiseen.
Nyt on vaan niin että Michael Mannin tutkimus on roskaa. Ja samalla sipulin ydin paljastuu roskaksi. Koko komea sipuli perustuu roskalle. Ytimen ympärille rakennettu tiede on roskaa koska se perustuu kestämättömään ideaan siihen että ihminen muuttaisi ilmastoa (millään merkittävällä tavalla).
Onhan tämä vähän kovaa. Kenties olisi kannattanut tieteenkin vetää jarrusta vähän aikaisemmin. Mitä lihavampi sipuli on kasvatettu, sitä vääjäämättömimmin se mätänee kun keskus paljastuu mädäksi.
Sipulin keskus on pelkkää mätää. Mätää tiedettä on siten koko sipuli, vaikka näyttääkin päältä päin komealta.
Uusi silmu voi löytyä vain myöntämällä että ihminen ei ohjaa ilmastoa. Ja hiilidioksidi ei ole merkittävä tekijä ilmaston kokonaisuudessa. Niistä saadaan uusi ydin mutta samalla se merkitsee koko nyt luodun ilmastosipulin mädäntymistä.
Juu, lapsia ja lapsenmielisiä pelotellaan ja sen vuoksi osa lapsista on alkanut elää kuin viimeiset päivät olisi kyseessä. Kaikki mulle heti nyt ennenkuin ” Meret kiehuvat kuiviin. Talot peittyvät aaltojen alle, tulva ja merenpinnan nousu vie kaiken. Jäätiköt sulavat.”.
(Menee aiheen ulkopuolelle – lapsille median täydeltä miettimistä:
”venäläiset valtaavat Suomen tai ainakin Viron, varo mitä puhut – kaverisi voi olla joko tyttö tai poika tai joku muu, lapsella voi olla kaksi äitiä tai kaksi isää, jne”)
Ilmoita asiaton viesti
Precis. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää erään ahkeran kaiken maailman vähintään omintakeisia tuuliparadoksi teorioita levittämään pyrkivän bloggaajan selityksiä.
Pyydettäessä viittausta edes yhteen ainoaan mitenkään vertaisarvioidun tutkimuksen tuloksiin josta olisi julkaistu paperi niin vastauksena on joko syvä hiljaisuus tai sitten whataboutistinen johdattelu pois kysymyksen aiheesta ja usein jopa syyttely vähintään marxilaisista ihanteista tjms. ääliömäistä asiaan lainkaan liittymätöntä fuulaa.
Toinen hupaisa teoria on piilevät submarine volcano purkaukset, jota stooria kyseinen climate expertti viljelee selityksenä ilmaston lämpenemiselle.
Nyt jos sattuu viittaamaan tieteellisesti todistettuun faktaan tulivuorenpurkausten päin vastoin aiheuttavankin ilmastossa viilenemistä on expertin vakiovastauksena:
”Lokasivustojen levittämää roskatiedettä!”
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, tuuliparadoksi on kylläkin ihan todellinen ilmiö. Ja sen ilmenemismuoto on vastakkainen roskatieteessä esitetylle väitteelle.
Tuuli puhaltaa lämpimän suuntaan, joten se ei tasaa maapallon lämpötiloja kuin rajallisesti. Pasaati puhaltaa vinosti päiväntasaajaa kohti ja polaarialueiden tuulet tuovat kylmää navan suunnasta.
Tavallista ihmistä sekoittaa oma Ferrelin solumme missä tilanne ei ole yhtä selkeä.
Roskatiede vaikenee tuuliparadoksista. Se ei sovi globaalin ilmaston käsitteeseen yhtään.
Ilmoita asiaton viesti
Yhtään ainoaa linkkiä ei pyynnöistä huolimatta ole ilmestynyt esille, joka johtaisi yhdenkään vertaisarvioidun tutkimuksen tuloksena syntyneen paperin lähteille joka todistaisi huu haa väittämäsi edes olevan olemassa. Siinä on se ainoa paradoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siihen tarvita mitään tutkimusta kun se on fakta joka käy ilmi siitä mitkä ovat vallitsevat tuulet. Ymmärrän kyllä että et ole kokenut tai nähnyt tai purjehtinut pasaatissa mutta kyseessä on varmaankin maailman varmin tuuli. Ja se puhaltaa päiväntasaajan, kuuman suuntaan. Ihan tarkasti ottaen ITCZ:lle.
Polaarialueen tuulet puhaltavat navan suunnasta. Siitä olen tehnyt kirjoituksen, miten viikingit veivät lehmänsä Grönlantiin. Nimittäin ei niitä vastatuuleen soutamalla kukaan pysty viemään.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/esko-karinen/miten-viikingit-veivat-lehmansa-gronlantiin-jatkoa-tuuliparadoksille/
Ilmoita asiaton viesti
Jos jäi vielä mietityttämään, niin googlaa Hadleyn solu ja polaarisolu. Ferrelin solu on se jossa me olemme.
Myös matalapaineessa tuuli puhaltaa lämpimän suuntaan eli matalapaineen keskustan suuntaan, kierteisviivan muotoisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Jos 90% tulivuorista on meren alaisia niin ne eivät suinkaan levitä ilmastoa viilentäviä hiukkasia.
Nean ajatukset liikkuvat ilmastossa mutta geoterminen lämpövuo lämmittää erityisesti meriä. Ja onpa maailmassa paikkoja joissa jalkapohjat kuumenevat geotermisen lämpövuon johdosta.
Geotermisen lämpövuon olen ottanut puheeksi osoittaakseni miten pieni ihmisen tuottama energia maapallolla on. Sekään kun ei sovi ideaan mahtavasta, ilmastoa muuttavasta ihmisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisen tuottama kokonaisenergia on yhä edelleen 1,24 kertaa geoterminen energia joka mitenkään vaikuttaa maapallon pinnalla lämpötilaan.
Ja mikäli näitä salaisia merenalaisia tulivuoren purkauksia olisi aivan jatkuvalla syötöllä niin kyllä jotain höyryä olisi noussut myös pinnalle mikä olisi havaittu viimeistään jatkuvasti maata kyttäämässä kiertävien satelliittien otoksista.
Mutta okei, mikäli ei niin silloin olisi ainakin jollain merialueella havaittu merivedessä ainakin jonkinasteista nousua epäorgaanisen hiilen pitoisuudessa. Näitäkin muutoksia ovat meribiologit tarkkaileet jatkuvasti jo pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
Kerropa mistä olet saanut tuon tiedon. Ei vastaa kylläkään minun tietojani.
On ihan yleisesti tiedossa että valtaosa tulivuorista on meren alaisia.
Niiden purkaukset ilmenevät pluumeina jotka purkautuvat väliveteen. Ei tule pinnalle eikä lämpö jää pohjalle.
Geotermistä energiaa purkautuu myös savuttajista ja monin muin tavoin meren pohjassa.
Ehkä Nealla on tieto että maanpäälliset ja todetut tulivuorenpurkaukset on pienempää kuin ihmistoiminta. Mutta silloin joudutaan ohittamaan geysirit, kuumat lähteet yms. Uuden Seelannin maassa metrin syvyydessä oleva kuumuus jne. Ja varsinkin kaikki meren alainen toiminta. Pohjoisnavallakin on 1300 km pitkä repeämä maankuoressa meren alla josta purkautuu laavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo geotermisen energian maapallon pinnalla lämpenemiseen mitenkään vaikuttavan energian osuus joka kerrottuna 1,24 on ihmisen kuluttaman kokonaisenergian määrä ovat kumpikin niin mitätöntä luokkaa etteivät ne kumpikaan vaikuta lämpötiloihin ilmaston osalta paskankaan vertaa ja piste.
”The flow of energy outwards from the interior of the Earth is 1/10,000th of the size of the energy flow from the Sun that hits the Earth.
Furthermore, over the past few million years, the heat flow from deep in the Earth has also remained very steady compared to other climatic factors. Heat from the bowels of the Earth does not influence climate in any significant way.”
*
”Geothermal heating through the seafloor adds only a very small contribution to the oceanic energy budget. The average geothermal heat flux currently entering the oceans is estimated to be between 93 and 101 mW m−2 (1 mW = 10−3 W).”
Ilmoita asiaton viesti
Milloinkohan tuo tutkimus on tehty?
Nimittäin jos yhdessä merenalaisessa purkauksessa tulee 100 kuutiokilometriä kuumaa vettä, niin se ei ole kovin vähän se.
https://tekniikanmaailma.fi/merenalaisen-tulivuoren-purkautuessa-vapautuu-energiaa-kokonaisen-maanosan-tarpeisiin-ja-se-nakyy-suunnattoman-kokoisina-megapluumeina/
Ja vielä tänä päivänäkään tiedetän meren pohjasta vähemmän kuin kuun tai marsin pinnasta.
Meristä kun 90% on kartoittamatonta aluetta…
Mustat savuttaja ovat yksi esimerkki, joista tulee +400C lämpöistä vettä jossa on suuria määriä hiilidioksidia (kylläinen liuos).
Ilmoita asiaton viesti
Eipä näy linkkejä niihin vertaisarvioituihin tutkimuksiin, joilla ihmisen osuus vääjäämättä todistetaan. Eihän niitä tarvitakaan, kun on se kaiken kattava konsensus.
Ilmoita asiaton viesti
Niitä papereita on aivan riittämiin, denialisteille ei vain riitä mikään.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen laskenut asian näin: Yleisesti sanotaan että geoterminen lämpövuo on 0.02% maapallon kokonaisenergiasta. Tämähän on arvio eikä sitä tiedetä mutta tyydytään tähän.
Kun lasketaan aurinko, geoterminen lämpövuo ja vuorovesi-ilmiö (0,01%) , saadaan 100,00%. Ihmistä ei näy siinä laskelmassa,
Lasketaan ihmisen käyttämä fossiilinen polttoaine lämpöarvona ja hyötysuhde on 100% koska hukkalämpö menee ilmastoon tai veteen. Ei huomioida epätäydellistä palamista.
Lisätään 20% mikä tulee ydinvoimalaitoksista ja vesivoimasta yms.
Ihmisen tuottaman energian määrä jää kauaksi edes vuorovesi-ilmiön tehosta. Ja senhän ymmärtää, ei ihmisen tuottamalla energialla pystyttäisi liikuttamaan valtamerten vesiä kahta kertaa vuorokaudessa. Jopa Itämeressä vuorovesi-ilmiö tuottaa merivirran jonka nopeus on noin 1 solmu. Pelkästään sen aikaansaamiseen tarvittaisiin aika paljon tehoja.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenköhän pitkä putki tarvittaisiin ja kuinka paljon painetta, että veden liikkestä syntyvä kineettinen energia lämittäsi putkea pitkin virtaavaa alunperin normaalia alle +20 °C juomavettä niin että vesi olisi loppupäässä kiehumispisteessä eikä putkeakaan enää viitsisi ainakaa niin kauheasti loppupäässä hipelöidä…🥴
Ilmoita asiaton viesti
Ihanko totta ajattelet että muulla energialla ei ole väliä kuin lämpöenergialla?
Kyllä liike-energia on mahdollista muuttaa lämmöksi. Tai lämpö liike-energiaksi. Ihan sitä samaa energiaa se on siinä mielessä.
Ilmoita asiaton viesti
The total energy contained in tides worldwide is ~3 terawatts (TW)
Ilmoita asiaton viesti
Montako ydinreaktoria, vaikkapa 1000 MW on tuo 3 TW?
Ilmoita asiaton viesti
1000 MW = 1 GW
1000 GW = 1 TW
Eli vastaus on 3000 kpl
Vuonna 2022 maailmassa oli toiminnassa 439 ydinreaktoria joiden yhteenlaskettu teho oli ~2,6 TW joka oli n. 10,1% kaikesta maailmassa tuotetusta sähköenergiasta.
Ydinvoimalla tuotettu
jäi ~0,4 terawattia alle vuorovesien ~3 TW:sta
Ilmoita asiaton viesti
Nea, mistä sait tuon 3 terawattia?
Ilmoita asiaton viesti
Luku on kokonaan väärin. Olisiko se yhden maan rannikolta? Luku on väärän suuruinen ja siitähän puuttuu hukkalämpö mitä ydinvoimalaitos tuottaa isolla kädellä.
Jos vuorovesi-ilmiö olisi niin heikko, ei kannattaisi ajatellakaan vuorovesivoimalaitosten rakentamista.
Ilmoita asiaton viesti
What does it tell you when said world wide?
Lukema käsittää ainoastaan tuotetun sähköenergian ei ydinmiiluista harakoille menevän hukkalämmön osuuta.
Ilmoita asiaton viesti
Lukusi on virheellinen.
Ilmoita asiaton viesti
Hannu Sinivirtahan sen on tänne lanseerannut että vuorovesi-ilmiö on 0,01% maapallon kokonaisenergiasta. Mitäpä sitä vastaan väittämään.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se on geoterminen energia, mikä on 0.03%, eikä vuorovesi-ilmiö.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun lasketaan aurinko, geoterminen lämpövuo ja vuorovesi-ilmiö (0,01%) , saadaan 100,00%. Ihmistä ei näy siinä laskelmassa,”
Kasvihuoneilmiön energia tulee auringosta, eli siitä lähes 100%:sta. Tähän juuri ihminen vaikuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
No ei yllätä että et tajunnut.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on siitä että sinä et tajunnut. Ihmisen ilmastoa lämmittävä energia ei tule siitä että lämmittää saunaa vaan se tulee auringosta.
Ilmoita asiaton viesti
Minä kun ymmärsin että se ihmisen aiheuttama hiilidioksidi olisi peräisin ihmisen aiheuttamasta palotapahtumasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Eipä näy linkkejä niihin vertaisarvioituihin tutkimuksiin, joilla ihmisen osuus vääjäämättä todistetaan.”
Ihmisen osuutta saa selville isotoopeista, että kuinka paljon hiilidioksidista on fossiilista alkuperää ja kuinka paljon on lyhyestä kierrosta.
Tarvitsee vain vähentää se tuliperäinen toiminta luonnollisella fossiilisen hiilen lähteenä.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan näin. Ihmisen osuus selviää isotoopeista. Ja se osuus on siellä jossakin 6% kieppeillä. Siitä tosiaan on tutkimuksia ja voin linkata sellaiseen jos kiinnostaa.
Myös tulivuoret tuottavat fossiilista hiilidioksidia, koska maankuoren fossiilista hiiltä palaa tulivuorissa, mutta ei välitetä siitä, ei olla noko nuukia.
Juuri tämän pienen osuuden tähden on aiheellista todeta ettei ihmisen osuus ilmastossa todellakaan ole suuren suuri. Kärpäsen kokoisesta on tehty härkänen.
Ilmoita asiaton viesti
Karisen väitteet ovat tuttua höpöä. Mutta kommentoin tätä sipulianalogiaa.
Nimittäin vertaus sipuliin ei (sekään) vastaa todellisuutta. Lähinnä tieteellinen kokonaiskuva muistuttaa suurta palapeliä. Jos sitten Mann olisi nuorena miehenä liukastunut banaaninkuoreen eikä olisi pystynyt tuottamaan julkaisujaan, puuttuisi meiltä yksi palapelin palanen, mutta se ei estäsi meitä näkemästä kuvaa, mitä palapeli esittää.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Tämä tuntuu olevan (ainakin tiettyjen tahojen/henkilöiden) keskuudessa aika yleinenkin käsitys, että koko ilmastotutkimus rakentuisi yhden asian päälle. Todellisuus on kuitenkin ihan muuta ja Härkönen vertaus palapeliin toimii hyvin.
Toinen asia, jossa näkyy se, ettei Karisen ihan täysin ymmärrä tieteen ja tutkimuksen tekemisen luonnetta on tämä ”Kenties olisi kannattanut tieteenkin vetää jarrusta vähän aikaisemmin.”
Tieteessä pystyy aika vähän vaikuttamaan tieteen suuntaan tai johtopäätöksiin. Toki voidaan päättää mitä tutkitaan ja millä välineillä, mutta oleellisin suunnanmäärittäjä ovat tulokset, joihin ei itse voi vaikuttaa. Minunkin mielestäni olisi kiva sanoa, ettei ilmastonmuutos johdu ihmisestä ja kohta ilmasto alkaa viiletä. Tutkimus ja tulokset eivät vaan tätä väitettä tue.
Ilmoita asiaton viesti
Perustutkimus ei mene kokonaan hukkaan silloinkaan kun tosiasiat joudutaan lopulta myöntämään. Että siinä mielessä tutki vaan kylliksesi.
Tieteessä on luotu järjestelmä joka tähtää ihmisen osuuden määrittelyyn. On päästy suurin piirtein 100% merkitykseen, ihminen ohjaa ilmastoa. Job well done. Ehkä joskus totuuskin lopulta pääsee julki.
Ilmoita asiaton viesti
No ihminen ei ilmastoa kyllä pysty ohjaamaan, mutta sössimään on pätevä, joka on jo nähty.
Nyt kun alkavat vielä toteuttamaan esim. joidenkin hullujen ideoita lannoitella meriä hiilaria ahmivien levälajien kasvun edistämiseksi niin avit.
Bisneksellä vaan bisneksen aiheuttaman ongelman kippuun. Ei vaivaa krapula kun vetää heiti herättyään puoli pulloa kossua naamaan, ainakaan ihan heti.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan sitä kuvitella kaikenlaista. Niin hiilidioksidillako se ihminen sen ilmaston olisi sössinyt? Oikeesti luulet jotain niin naurettavaa?
Ilmoita asiaton viesti
Yhteys valaanpaskan lähes sukupuuton partaalle tappaneiden ryssien aiheuttamaan häiriöön kasviplanktonin kyvyssä hoidella oma osuutensa hiilarin luonnollisessa kierrossa on nyt todettu.
Koska ryssät eivät ole ihmisiä niin syy hiilarin pitoisuuden lievähkölle nousulle ei ole ihmisen vaan itärajan takaisten olioiden. 🥴
Eräs yksi pikku juttu tässä jäi vielä hieman askarruttamaan, nimittäin: Kun nyt ihminen ei syyllisty ylipäätään juuri lainkaan luonnon tuhoamiseen niin miten ihmeessä nämä tuuliviipperät joita pystytellään voisivat aiheuttaa luonnon tasapainon järkkymistä?
Ilmoita asiaton viesti
Sotket hiukan asioita. Ainoa mitä olen todennut on että jos väität planktonin vähentyneen, sanoin että sillä voi olla joku yhteys valaisiin.
Kun et tunne valaanpyyntiasioita niin et tunne että Neukkula jatkoi sitä pitkään ja ryöstökalasti valaita.
Tuulimyllyt tuhoaa luontoa, etkä tiennyt sitä?
Hiilidioksidi ei tuhoa luontoa vaikka roskatieteestä voi saada sellaisen käsityksen.
Ilmoita asiaton viesti
Puolueettomuuden huipentuman valikoivan tietämyksen, joka siis ei ainakaan ensisijaisesti suosi neukkuja näissä valaanpyyntiin liittyvissä kysymyksissäkään, sijaan löytyy kyllä aivan autenttistakin tietoa siitä keitä olivat ne jotka aivan aikuisten oikeasti dominoivat kaupallista valaanpyyntiä sen kulta-aikoina.
Pelkästään jo se, että nykyään valasexperttinä esiintyvä joka-asiatuntija näpyttelee blogiinsa skeidastooria valaiden ryöstökalastuksesta kertoo ettei tajua asiasta hölkäsen pöläystä. Valaita jotka siis ovat merinisäkkäitä ei nyt kylläkään kalasteta vaan valastetaan (whaling).
Ilmoita asiaton viesti
Neukut olivat johtavia ympäristörikollisia kaikilla ympäristörikosten aloilla,
se on vaan fakta. Olipa kyse ydinjätteen kippaamisesta ojaan tai minkä
tahansa luonnonvarojen ryöstöhyödyntämisestä.
Valaita voi myös pyytää mutta eihän ne tottele.
Ilmoita asiaton viesti
No vaikkapa täältä voi käydä tsekkaamassa oliko Neuvostoliitto aina kaikessa negatiivisessa ykkösenä maailmassa.
Vähintäänkin herää epäilys siitä, että jonkun äidin on lähes pakko olla pure jenkkivalmisteinen.
Niiden synnyttämät jälkeläiset imaisevat suoraan äidinmaidosta luonteenominaisuuden pukata kaiken mikä on negatiivista N-Liiton ja kommareiden piikkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Glopaali lämpötila on laskenut kohta 9v, eikö se ole jo tapahtuvaa viilenemistä?
Ilmoita asiaton viesti
No en minä tuosta vielä kovin voimakkaita johtopäätöksiä viilenemisestä tekisi: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v4/graph_data/Global_Mean_Estimates_based_on_Land_and_Ocean_Data/graph.png
Ilmoita asiaton viesti
En minä siitä tee mitään johtopäätöksia kunhan mainitsin sen faktan. ”Trendi” on nyt -0.14°C vuosikymmenessä, aika näyttää jatkuuko vai ei.
Ei tainnut yksikään mallinnus ”arvata” tätä faktaa 10v sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuossa itse asiassa ole mitään sellaista, mitä ilmastomallisimulaatioissa ei olisi. Ilmastossa on aina pientä sisäistä ja satunnaista vaihtelua. Se näkyy niin tuossa käyrässä kuin simulaatioissa. Harvoin ne kuitenkaan simulaatioissa ja havainnoissa sattuu samoille vuosille. Sen takia ilmastonmuutosjutuissa tarkastellaankin pidempiä ajanjaksoja.
Ilmoita asiaton viesti
Ajanjaksoa säädetään aina sen mukaan että saadaan usko säilytettyä.
Ilmastoherkkyys-apumuuttujalla säädetään se että saadaan mallit sopeutettua joten kuten todellisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Hauska kommentti. Jos ajanjaksoa säädetään eli suomeksi joko kavennetaan tai levitetään, siinä olevat tapahtumat muuttuvat sen mukana. Minun ymmärrykseni mukaan, aika voi hidastua vain äärimmäisen suurissa liikemäärissä. Mitä muuttujiin tulee, nimensä mukaisesti ne muuttuvat. Jos blogisti tarkoittaa, että ne olisivat vakioita, millä voitaisin saada haluttu tulos – metsään menee.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkasteluajanjaksoa säädetään aina sen mukaan että pystytään näyttämään lämpenemistä ja apumuuttujan arvoa säädetään että
saadaan nousun kaltevuus joten kuten uskottavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastoherkkyys ei ole muuttuja vaan tulos.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastoherkkyys on ”laskenut” viimeisen 20v aikana 5°C–> ~1°C paikkeille, eikös toi ole silloin aikamoinen muuttuja? Ja tällä hetkellä se taitaa olla jo – merkkinen.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastoherkkyys on suure, joka kuvaa jonkun ulkoisen tekijän/säteilypakotteen aiheuttamaa lämpötilan muutosta. Aika usein määritelmissä tämä tekijä on hiilidioksidin kaksinkertaistuminen esiteolliseen aikaan nähden.
Jos ilmastoherkkyys olisi negatiivinen, tarkoittaisi se sitä, että esim auringonsäteilyn kasvu viilentäisi ilmastoa.
Ilmoita asiaton viesti
Auttaisko jos puhuttaisiin feed back-ilmiöstä? Feed back tehostaa hiilidioksidin lämmittävää vaikutusta ja se arvioidaan että kuinka paljon, eikö niin?
Feed back on näin apusuure jolla voidaan säätää hiilidioksidin bruttoteho sellaiseksi että kaikki näyttää hyvältä. Jos lämpeneminen on pienempää, feed backia säädetään pienemmäksi ja jos lämpeneminen on suurempaa, feed back voidaan arvioida suuremmaksi.
Näin käsittääkseni ilmastoroskatieteessä tehdään. Saadaan yhtälöt vedettyä kiinni.
Todellisuudessa ilmastonmuutos aiheutuu muista tekijöistä kuin hiilidioksidista ja feed back, joka ilmiö tietenkin on todellinen, vaimentaa hiilidioksidin muutenkin surkeaa tehoa. Tämä on käsitykseni ja se on myös ilmastoprofessori Lindzenin käsitys.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastoherkkyys on feedbackien summa, joskin ne myös jossain määrin riippuvat toisistaan. Nekään eivät ole asioita joita säädetään vaan asioita, joita mallit laskevat. Esim malli laskee miten jäätiköt sulavat ja niiden aiheuttama maapallon heijastuvuuden muutos vaikuttaa edelleen siihen, miten lämpötila muuttuu.
Feedbackit vaikuttavat (lähes) samalla tavalla kaikkiin ulkoisen tekijöiden aiheuttamiin pakotteisiin.
Joka tapauksessa ei niitä säädetä millään tavalla. Ne muuttuvat, jos jotain (esim pilvien kuvausta) kehitetään paremmaksi. Lopputulosta on hyvin hankala ennustaa etukäteen.
Epäilen, että Lindzen väittäisi hiilidioksidin vaikutuksen heikkevän feedbackien myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa kyllä kysymys on arvioista eikä laskelmista. Vaikka tiede onkin kuulemma yhdenmukainen kuin Maopuku, siltikin arviot feedbackista vaihtelevat aika isolla haarukalla. Voidaan tietenkin väittää että haarukan keskikohdasta olisi konsensus.
Näkee kyllä miten heikosti olet tutustunut aiheeseen kun Lindzen nimenomaan väittää feed backien heikentävän hiilidioksidilisäyksen muutenkin surkeaa tehoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän se nyt on vaan niin että koko hässäkkä on rakennettu yhden kestämättömän idean ympärille.
Kaikesta ilmastonmuutoksen päälle rakennetetusta tutkimuksesta putoaa pohja pois kun itse idea hiilidioksidipäästöjen merkityksettömyydestä ilmastolle lopulta joudutaan myöntämään.
Ilmoita asiaton viesti
Välillä kyllä täytyy Karinen ihailla tuota sinun itseluottamusta ja varmuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, olen varma asiastani. Oletko sinä omastasi, tuleeko mieleen koskaan epäilys?
Ilmoita asiaton viesti
Mutta onko tämä edes sinun asia? Eikö tutkimuksen luonteesta ole paremmin tietoa niillä, jotka tutkimusta tekevät.
Ja toki tutkimukseen kuuluu epäillä enemmän tai vähemmän kaikkea. Tutkimuksessa elämää helpottaa se, kun voi siirtää vastuun tuloksille.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai on minun asia. Minähän osallistun kustannuksiin.
Näköjään ilmastotieteilijät vaikenevat eivätkä halua keikuttaa venettä. Ainoat jotka uskaltavat sanoa asiasta jotakin kriittistä tieteen sisältä, ovat eläkkeelle päässeet.
Pystyn kyllä ihan oikeasti arvioimaan muitakin tieteellisiä tuloksia. Kun kerrotaan miten johonkin lopputulokseen on päädytty, voin oikein hyvin arvioida onko kyseessä koherentti ajattelu ja onko logiikan perussääntöjä noudatettu.
On tietenkin aloja joissa ajattelu on sen verran korkealentoista ettei tee mieli kommentoida. Mutta ilmasto, ilmastohistoria ja muutos on kyllä ihan silmien edessä nähtävillä ja kirjoista luettavissa. Ja se miten tähän onnettomaan ajatteluun on päädytty.
Ilmastotiede ei ole mitään rakettitiedettä ja hiilidioksidin merkityksen liioittelu on turhankin läpinäkyvää.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä onkin iso ero meidän välillä. Itse olen väitellyt ja tehnyt >10 vuotta tutkimusta alalla, enkä koe tietäväni paljoakaan ilmastosta.
En kuitenkaan tässä viitannut edes tieteellisten tulosten arviointiin, vaan ylipäätänsä tietoon ilmastotutkimuksen luonteesta ja mitä sen tekeminen käytännössä ja mitä siihen kuuluu. Pitäisin aika hankalana asiana löytää järkeviä perusteluita sille, että sinä kerrot asian todellisesta luonteesta minulle.
Ilmoita asiaton viesti
Vetoat siis ylivoimaiseen osaamiseesi. Ehdotat että uskon auktoriteettiin enkä osaa itse päätellä mitään asiasta?
No joo, olen jonkin verran tutustunut ilmastohistoriaan eikä se tieto millään lailla vastaa sitä mitä tämä tieteenhaara yrittää esittää ilmastohistoriasta.
Hiukan olen perillä säteilystäkin, eikä se mitä tiedän auringosta vastaa yhtään sitä mitä tämä tieteenhaara väittää auringosta.
Tätä voisi jatkaa aika pitkään. Ihmettelen miten jonkinlaisena tiedemiehenä voit hyväksyä kaiken sen roskan jota tämän tieteenalan saavutuksina esitetään.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle tulee vaikutelma, ettet nyt oikein lue kommenttejani tai sitten kirjoitan itse jotenkin epäselvästi.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä haluaisit minun vastaavan? Tai ehkä sinulla on jotain sellaista salaista tietoa mitä ei ole saatavilla tyhmälle yleisölle?
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä, olen varma asiastani.”
Todista se sitten.
Todistamista ei sitten ole sata sivua hölynpölyä vaan se on deduktiivista päättelyä formaalilla kielellä: https://en.wikipedia.org/wiki/Mathematical_proof
Päättely pitää olla koneellisesti tarkistettavissa ja todellisuudesta tiedetään äärimmäisellä varmuudella energian säilymislaki ja termodynamiikka. Muutamasta muustakin asiasta on korkea varmuus että ainakin riittävän hyvin tiedetään todellisuuden olevan tällainen, kun on saatu onnistuneesti sovellettua tekemällä toimivia asioita mallin varaan.
Deduktiivisella päättelyllä saadaan johdettua niitä varmoja tosiasioita ja kun saat sen varmuuden päättelyllä, voidaan sitten tarkastella niitä alkuarvoja koska siellähän voi olla sitä inhimillistä virhettä vaikka miten mittaus on tehty mutta näitä asioita selviää kun logiikalla saadaan kaivettua ristiriita esiin.
Kaikenlaisissa mittauksissa, siis siinä empiirisessä havainnoinnissa mikä on keskeistä tieteessä, on tietenkin toistettavuus että tarvittaessa mitataan uusiksi.
Puhe on edelleenkin halpaa että todistaa pitää.
Tuo sinun varmuutesi on minusta huvittavaa koska itsehän en luota mihinkään varmistamatta. Ja sinä taas et ole omille käsityksillesi varmistamista tehnyt.
Mistä tämä tietämättömyyden varmuus siis tulee?
Ilmoita asiaton viesti
Olen varma siitä että hiilidioksidi ei ohjaa maapallon lämpötilaa. Ja vielä vähemmän ihminen. Se on pääteltävissä ilmiöiden tehoista. Niin vähäisellä teholla ei ilmastoa muuteta.
Mitään velvollisuutta minulla ei ole rakentaa kilpailevaa teoriaa. Se riittää että nykyinen ajattelu ei ole koherenttia.
Todistustaakka on aina hullun teorian esittäjällä, ja sitä todistusta ei ole esitetty ilmastonmuutoksesta ihmisen aiheuttamana.
Härkösen ja Laakson väittämä palapelistä on sikäli erityisen onneton kun ei isokaan määrä tutkimusta joka rakentuu ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen päälle suinkaan lisää perusajatuksen oikeellisuutta. Palapelivertaus on totaalisen virheellinen.
Ilmoita asiaton viesti
”Niin vähäisellä teholla ei ilmastoa muuteta.”
Ai niinkuin sellaisella teholla että lasketaan energiaa atomipommeina sekunnissa vuosisadasta toiseen mitä menee energiaa meriin? Millä logiikalla tämä ei muuta ilmastoa?
”Mitään velvollisuutta minulla ei ole rakentaa kilpailevaa teoriaa. Se riittää että nykyinen ajattelu ei ole koherenttia.”
Se koherenttius selviää juurikin loogisella päättelyllä.
1. Kaikki linnut lentävät
2. Pingviinit ovat lintuja
3. Pingviinit lentävät
Tämähän on loogisesti pätevä ja virhe paljastuu loogisella päättelyllä virheellisestä premissistä.
”Todistustaakka on aina hullun teorian esittäjällä, ja sitä todistusta ei ole esitetty ilmastonmuutoksesta ihmisen aiheuttamana.”
Onhan siitä todistusaineistoa: https://i.gifer.com/7uVJ.mp4
Ilmoita asiaton viesti
Älä lässytä äläkä hae typeriä analogioita asioista jotka ei asiaan liity.
Hiilidioksidin teho on tunnettu.
Isoa on mutta ei tunnu missään maapallon kokoisessa järjestelmässä.
Ilmoita asiaton viesti
”Hiilidioksidin teho on tunnettu.”
Samoin selvästi voimakkaamman vesihöyryn, minkä määrä lisääntyy hiilidioksidipitoisuuden kasvaessa. Hiilidioksidi ohjaa vesihöyryä johtuen hiilen valtavasti hitaammasta kierrosta veteen nähden.
Ja teho on semmoinen että hiilidioksidipitoisuuden kaksinkertaistuminen tarkoittaa globaalin lämpötilan nousua noin luokkaa yli kaksi astetta.
Ilmoita asiaton viesti
Hiilidioksidin säteilypakote on luokkaa 2.3W/m2. Kun sen kerrot maapallon pinta-alaa (510100000km2) vastaavalla ilmakehän pinta-alalla, saat vastaukseksi 1.17 TW (1170000000000 W). Tämä on Kariselle pieni teho, eikö niin?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se on maapallon lämpimänä pitämiseen ihan saatanan pieni teho.
Tiedät kyllä itsekin millaisia tehoja auringosta lähtee ja ne on ihan eri mittaluokassa. Laskes huviksesi kuinka paljon keväällä tarvitaan tehoa että Itämeri saadaan jäästä vapaaksi ja uintikelpoiseksi heinäkuuhun mennessä. Ja Itämeri on säälittävän pieni valuma-allas, ei edes mikään meri.
Ilmoita asiaton viesti
On se verran suuri teho, että se vesihöyryn kanssa on nostanut maapallon keskilämpötilaa n. 1.2°C 200:n vuoden aikana. On ihan turhaa väitellä asiasta, mistä et ymmärrä hälkösen pöläystä. Auringon vaikutus tähän lämpötilan nousuun on ollut huikeat 0.05°C.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi hiilidioksiidin lämmitysteho on loppunut?
Ilmoita asiaton viesti
Jos roskatiede valitsee laskutavat niin ei ole ihme jos tuollaisia lukuja saadaan.
Niin alkoiko se ihminen muuttaa ilmastoa vuonna 1850? Ja millä? Päreillä vai nostamalla ämpäreillä raakaöljyä vajaan jossa tislattiin lamppuöljyä ja sekin vasta parikymmentä vuotta ilmun alkamisen jälkeen.
Auringon tehoa tunnetusti ette osaa ettekä halua laskea oikein. Ottakaa huomioon aallonpituuksien muutos niin alkaa näyttää toiselta.
Ilmoita asiaton viesti
Mulle tuo hiilidioksidin vaarattomuus selvisi, kun kävin eilen kepukunnan tuuli- ja aurinkovoimalan alkuselvittelyn info-tilaisuudessa. Kattelin paikalle ilmestyneiden konsulttien, sattumavoimayhtiön edustajan, kunnan virkailijoiden ja yleisön autoja sillä silmällä: kenelläkään ei ollut sähkökikotinta eli hiilidioksidi ei ole ongelma. Olin ainut joka käveli paikalta pois (kymmenkunta kilometriä) pimeässä, kohtalaisessa pakkasessa lumipöllyn seassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä blogisti voisi sipulia kuoriessaan löytää sen sisuksista muuta kuin mädännäisyyttä ja poistua roskakulttuuristaan. Keittiöstä voi löytää muutakin kuin mätiä sipuleja. Nimittäin sieltä voi löytyä vaikkapa Newtonin kypsä omena:
ρ (Du/Dt) = -∇p + μ∇^2 + ρF
Ilmoita asiaton viesti
Unohdit sen sipulin ytimen.
Eli energian säilymislaki ja termodynamiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Jos minulle kommentoit, niin kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Energia tulee avaruudesta ja menee avaruuteen eli kyllä säilyy mutta ei maapallolla.
Se oli joskus menneisyydessä kun luonnon lait määrittelivät tiedettä, nyt on tehty johtopäätökset ensin ja yritetään aasinsiltojen avulla todistella ne oikeaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Laaja käsite tuo avaruus. Kyllä se energia tulee maahan edelleen auringosta. Luonnon lait eivät määrittele tiedettä, luonnon lait ovat yksinkertaisesti vain olemassa. Ihminen on se, joka pyrkii määrittelemään, mitä ne luonnon lait ovat ja kuinka niitä voidaan tieteessä soveltaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aurinko on avaruudessa joten säteilyn voi oikein hyvin sanoa tulevan avaruuden suunnasta ja energia myös poistuu sinne.
Luonnonlakien vastaisia tieteitä voi oikein hyvin harrastaa, sellaistahan tässä juuri käsitellään, ilmastoroskatiedettä jonka ydin on mätä.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa ihan ensiksi määrittelet, mitä ne luonnonlait ovat, ja kuinka niitä vastoin toimitaan. Sitten voidaan jatkaa?
Retoriikka, -spekulointi, -sipulin kuorimiset, -mätä ja roskiin tuijottaminen jne, on ontuvaa. Muutenhan tämä hulabaloo jatkaa ikuista kehää ja menee huumorin puolelle.
Eli se niistä epäilyistä.
Ilmoita asiaton viesti
Hiilidioksidi on heikosti ilmastoon vaikuttava kaasu jonka pitoisuus on vähäinen, alle puoli promillea. Tämän kertoo aito tiede.
Siitä voidaan alkaa miettiä mikä merkitys hiilidioksidilla on ilmastolle.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole todisteita niistä lähes koko homman hoitavista takaisinkytkennöistäkään.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei ole todisteita niistä lähes koko homman hoitavista takaisinkytkennöistäkään.”
Kyllä on. Esimerkiksi on mitattu mikä on lumen ja jään albedo verrattuna siihen mikä albedo on vedellä avaruudesta katsottuna.
Ilmoita asiaton viesti
Albedo…
Veden ja jään albedo on erittäin voimakkaasti aallonpituus riippuvainen. Se mikä on näkyvässä valossa valkoista voi olla UV/IR-säteilyssä mustaa…
Ilmoita asiaton viesti
Eivät mitenkään kumoa toistensa vaikutuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei luonnon lakeja noin määritellä. Joten hukkaan meni tämäkin aika.
Ilmoita asiaton viesti
Ulkokehällä menestyy väitteet joita tiede ei tue muttei varsinaisesti viitsi toppuutellakaan. Ehkä se sataa tutkimusrahoituksen laariin, mikäli yleisöllä säilyy aito pelko siitä että jotain pahaa voi tapahtua.
Sipulin kuorintaa.
Kun paine olisi joka tapauksessa totta, on hyvä tuoda se välineeksi sille, jonka vinkkelistä tarkastelua kannattaa tehdä, milloin mitäkin kokeillen.
Eiköhän kohta ala käydä selväksi, että missä kohtaa se ongelmataho mahtaa piilotella.
Ihmiset yksilöinä ja tarkastelevina ryhminä, ovat selkeän valveutuneita ja kiinnostuneita, mitä ehkä tullaan löytämään.
Vaikka kannanottoja ei paljoa ilmene, tai aitouden ilmaisuja tavan ihmisiltä ja ryhmiltä,.. pinnan alla on aktiivisuutta, ja selkeää odotusta.
Ilmoita asiaton viesti