Ilmastoväitteet ulottuvat Koillisväylälle asti
Väitetään että vasta nyt aukeaa mahdollisuus kulkea Koillisväylää ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vuoksi.
Väitteessä on niin paljon virheellisiä aineosia, ettei sitä kannattaisi edes korjata. Mutta yritetään.
Ensinnäkin ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on hyvin kyseenalainen oppijärjestelmä. Se perustuu moniin hyvin heikosti todistettavissa oleviin väitteisiin. Ongelmia on. Hiilidioksidin väitetään olevan pakote, kun se varsinaisesti on verho, hidaste. Ja heikko sellainen, kun vesihöyry hoitaa suurimman osan kasvihuoneilmiöstä.
Yksi monista heikoista väitteistä on ilmastoherkkyys, jonka mukaan hiilidioksidi lisää vesihöyryä. Tätä ei ole empiiriisesti todettu, eikä tunneta muita selitysmalleja kuin lämpenemisen aiheuttama vesihöyryn lisääntyminen. Jos se hyväksytään, on samalla todettava että heikko lämmitysvaikutus ei voi aiheuttaa veden suurta haihtumista joten merkityksen on oltava olematon. Kuitenkin maapallon kuumenemisen väitetään olevan huomattavaa. Tämä on hyvin ristiriitaista.
Vielä on selvittämättä myös ihmisen aiheuttama hiilidioksidipitoisuuden nousu. Koskapa fossiilista hiiltä ei ole 5%:ia enempää ilmakehässä, ja osa siitäkin on tulivuorista ja vain ihmisen polttamasta fossiilisesta hiilestä ollaan huolissaan.
Helpompaa olisi selittää hiilidioksidipitoisuuden nousu ilmakehässä sillä, että sitä on noussut merestä (meressä on 50-kertainen määrä hiilidioksidia ilmakehään verraten).
Pohjoisnapaproblematiikkaa
Tavan ihmisellä on käsitys, että Pohjoisnapa koostuu ikijäästä ja että se on vähintään Grönlannin veroinen jäätikkö. Sitä se ei ole, vaan Grönlannin 3000 metrin paksuista jäätikköä vastaan Pohjoisnavan jääpeitteen keskipaksuus on vain 3,5 metriä.
Pysyvä ”ikijää” on hyvin kyseenalainen termi. Pohjoisnavan jäät pysyvät ohuina sen tähden että lämmin merivesi jatkuvasti kovertaa sitä altapäin. Tätä lämmitysvaikutusta lisää se, että Pohjoisnavalla merenpohjassa on 1300 km:n pituinen aukile, josta purkautuu laavaa ja lämpöä mereen jatkuvasti. Ei tiedetä eikä pystytä mittaamaan, tapahtuuko tässä termisessä lämpövuossa muutoksia vai ei.
Myös merivirrat siirtävät lämpöä polaarialueelle. Tuulet eivät juurikaan siirrä lämpöä polaarialueelle (ks. aikaisemmat kirjoitukseni tuuliparadoksista).
Tässä yhteydessä voi mainita myös magneettisen pohjoisnavan muuttumisen. Kun se sijaitsi ennenvanhaan saarella Kanadassa, magneettinen pohjoisnapa matkaa tällä hetkellä melkoista haipakkaa kohti Siperiaa.
Kun aloitin vakavan purjehdusharrastuksen n. 50 vuotta sitten, eranto (ero karttapohjoisen ja magneettisen pohjoisen välillä) oli 3 astetta, nyt se lienee nollassa.
Ei tunneta hyvin mikä vaikutus voisi olla magneettisen pohjoisnavan siirtymisellä merialueelle, mutta mututuntumalla oletan että aika suuria energiamääriä sen kautta voi avaruudesta maapallolle siirtyä. Ja vaikka se ei ole lämpöenergiaa, niin energiaa yhtä kaikki ja joissakin oloissa energia voi muuntua lämpöenergiaksikin.
Purjehdus Koillisväylällä
On luonnollista että Koillisväylällä on aukileita, hyvinkin Suomenlahden kokoisia lämpäreitä avointa vettä. Myös talvella on tällaisia suppa-alueita avoinna. Toisaalta reitiltä löytyy myös toistakymmentä metriä korkeita ahtojääkasaumia.
Koillisväylällä kulkeminen on arpapeliä, on ollut sitä ja tulee olemaan vielä pitkään. Merenkulku edellyttää varmuutta, ja sitä ei Koillisväylä tarjoa. Se ei mielestäni tule olemaan minkään arvoinen väylä vielä moneen kymmeneen vuoteen, ja ei ehkä koskaan enää (poislukien keskiaika jolloin väylä oli avoin ja vapaa jäistä).
Lisävaikeutena on Venäjän vaikutus, joka arvaamattomuudellaan aiheuttaa myös ison riskin merenkululle. Muistellaanpa vaikka Kertshin salmen välikohtausta, jossa Venäjä äkkiarvaamatta sulki kansainvälisen avoimen meriväylän. Samaa voi tapahtua myös Koillisväylällä ja tuleekin tapahtumaan, ellei isompia muutoksia tapahdu Venäjän politiikassa.
Koillisväylän purjehduksen historiaa
Nyt väitetään, ettei koskaan Koillisväylällä ole ollut niin helppoa kulkea kuin ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen seurauksena. Tämä ei pidä paikkaansa.
Jo 1500-luvulla Siperian pohjoisrannikko on ollut kartoissa kartoitettuna oikein. Joku siellä on käynyt sen mittaamassa.
Jos väitetäään, että se käyty mittaamassa maitse, niin siinä on muutama ongelma: Voidaan kulkea vain jokia pitkin ja niitäkin vaivoin. Mittauspisteitä ei pystytä yhdistämään, kun rannikon suuntainen kulkeminen ei ole mahdollista.
Siperia on nykyisinkin hyvin vaikeakulkuista aluetta kesäisin. Roudan sulaessa rimmet ovat täysin ylittämättömiä.
Talvella rekipelillä kovassa pakkasessa ja pimeydessä ei ole mahdollista kulkea sellaisia matkoja tarvittavat varusteet mukana. Eikä tunnistaa riittävän hyvin missä maa loppuu ja jää alkaa. Väite siitä, että Siperian rannikko olisi mitattu maamatkailua hyväksi käyttäen, ei kestä minkäänlaista tarkastelua.
En varsinaisesti ota kantaa, miten se on mitattu, mutta laivoista käsin aivan välttämättömästi ja tarkkuutensa perusteella ilmeisesti edistyksellisiä mittauslaitteita käyttäen. Ja jotta purjevoimalla on siellä pystytty kulkemaan,edellyttää se hyvin edullisia jääoloja. Purjevoimalla ei nyt vaan pusketa jäiden läpi.
Parhaimman selityksen sille, miten kartoitus on toteutettu, tarjoaa Gavin Menzies kirjassaan 1421: Kun Kiina löysi maailman.
Kiinalainen laivasto on purjehtinut Koillisväylän poikki keskiajan lopulla ja laatinut kartan Siperian pohjoisrannikosta. Todisteet tehdystä matkasta ovat suorastaan hengästyttävät ja kiinalaisista lähteistä löytyy edelleen lisää todisteita matkasta.
Menziesin selostus ei ole ollut mieleen niille karttaharrastajille, jotka ovat asettautuneet siihen asenteeseen, että eurooppalaiset löytöretkeilijät löysivät maailman. Siltä nyt kuitenkin todisteiden valossa vahvasti näyttää että kunnia tulee siitä kiinalaisille.
Matka vuonna 1421
Päinvastoin kuin länsimaisilla virkaveljillään, kiinalaisilla on ollut käytössään vesikellot, joiden ansiosta myös yöllä on kyetty tekemään paikanmäärityksiä tähtiä hyväksikäyttäen. Lisäksi kiinalaiset ovat käyttäneet maalle perustettuja havaintolavoja, jolloin lukemat on saatu hyvin tarkoiksi.
Yksityiskohtaiset kartat ovat suuritöisiä, sen tähden laivastoon on kuulunut useita aluksia.
Ei voida ajatella että esim. Magalhaesin salmen monimutkainen saaristo olisi voitu kartoittaa vain yhdellä nopealla läpipurjehduksella kuten Magalhaesin sanotaan tehneen.
Kiinalaiset ovat myös laatineet tähtitaulukot jotka on painettu kirjapainotekniikkaa hyödyntäen, vaikka kirjapaino keksittiin väitteen mukaan paljon myöhemmin Euroopassa.
Se, että kiinalainen (tai teoriassa joku muu) on kyennyt purjehtimaan Koillisväylän keskiajan lopulla, todistaa harvinaisen hyvin, että nykyinen lämpeneminen on pientä verrattuna keskiaikaiseen.
Ja että ei tarvittaisi paljoa lämpenemistä, niin Koillisväylästä voisi tullakin todellinen vaihtoehto. Ilmakehä on lupultakin hyvin häilyvä ilmiö.
Nykyinen ilmastonmuutosoppi tekee jo siinä virheen, kun ryhtyy seuraamaan niin häilyvää ilmiötä kuin ilmasto, joka on lopulta vain yhteenlaskettu säiden joukko. Sellaisesta ja sen seuraamisesta ei kannattaisi vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
Ja mitä kartoituksen jälkeen tapahtui
Kun laivasto palasi Kiinaan, oli tapahtunut suuria muutoksia. Matkan jälkeen myös matkailusta kiinnostunut keisari menehtyi ja tuli ruttoepidemia, paha sellainen. Laivasto mätäni (suurimmat kymmenmastoisia dzhonkkeja, jotka olivat jopa osastoidut; osastointiin päästiin länsimaissa vasta 1800-luvulla).
Kiinalaiset totesivat että ulkomaailmalla ei ole mitään annettavaa Kiinalle. (Kiinalainen versio happamista pihlajanmarjoista).
Kartat kuitenkin jäivät ja ne olivat länsimaisille kävijöille hyvin kiinnostavia ja niistä tuli tärkeitä sotasalaisuuksia, kun niitä myöhemmin saatiin muilutetttua länsimaihin. On lukuisia viitteitä siitä, että ensimmäisillä löytöretkeilijöillä oli tietoa jota oli saatu kiinalaisten kartoista.
Yksi kiinalaisten karttojen pohjalta piirretty uusiokartta on Piri reis-kartta vuodelta 1521. Siinä näkyy selvästi Siperian rannikko oikein piirrettynä. Siis aikana jolloin sen ei olisi pitänyt vielä olla kartoitettuna.
Keskiajan lopulla, pitäisi olla keskiajan lämpökauden lopulla, jolloin kartoitusmatka tehtiin.
Jos joku ihmettelee kymmenmastoista dzonkkia, niin mastot olivat kahdessa
rivissä, viisi peräkkäin ja kaksi rinnakkain. Dzonkit olivat verraten leveitä länsimaisiin purjealuksiin verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Pohjoisen väylistä on haaveiltu koko alkaneen vuosituhannen ajan mutta jää ei jostain syystä seuraa mitenkään esimerkiksi co2 pitoisuuden nousua. 2007 tai 2012 kaltaisia minimejä ei enää vähään aikaan tulla näkemään eikä merenkulku tuolla ainakaan helpommaksi muutu. Ainoa keino päästä omin voimin läpi on tehdä ydinkäyttöinen jäätä murtamaan pystyvä rahtilaiva mutta ei taida olla taloudellisesti kannattavaa sekään.
Ilmoita asiaton viesti
Tykkäysmittari sekoilee taas. Siinä oli 7, kunnes ”lisäsin” omani. Nyt on 6, vaikka omani puuttuu. Oikea luku lienee nyt 8.
Blogien ”uudistus” eli ”parannus” lienee muutenkin negatiivinen.
Ilmoita asiaton viesti
”Väitteessä on niin paljon virheellisiä aineosia, ettei sitä kannattaisi edes korjata.”
Tuo lausuma sopii erinomaisesti Karisen blogeihin.
Piristävä kuitenkin tuo sepite että kiinalaiset olisivat purjehtineet Koillisväylällä. Toisaalta tähän asti Karisen hengenheimolaiset ovat väittäneet, että tuohon aikaan elettiin pientä jääkautta.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa että pieni jääkausikin on vain pelkkä ”väite” 😆 . Et sitten parempaan pystynyt tälläkään kertaa.
Ja se pikku jääkausi taisi alkaa vasta ~1564 jolloin Eurooppa ”jäätyi”.
Ilmoita asiaton viesti
”pikku jääkausi oli ilmastollisesti keskimäärin normaalia kylmempi kausi noin vuosina 1450–1850” -wiki
Yrittäkää nyt päättää oliko silloin jääkausi vai skiglailivatko kiinalaiset dzonkeillaan jäättömällä Jäämerellä.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 1421 on vallinnut viimeiset hetket suorittaa tällainen retki Koillisväylää pitkin.
Jopa Härkönen tietää milloin keskiajan lämpökausi on vallinnut, tosin väittää totuudenvastaisesti sen olleen paikallisen sääilmiön.
Paikallisen sääilmiön joka on vallinnut satoja vuosia ja joka on ulottunut molemmille puolille Atlanttia Härkösen oman ”tiede”käsityksen mukaan mutta joka pystytään nykyään toteamaan myös Tyynen meren sedimenteistä sekä Australiasta (Spannagelin luolamittaukset). (Ja joka on tosiasiassa vallinnut myös Koillisväylällä).
Lue Härkönen enemmän ilmastohistoriaa ja tee vähemmän paikkansapitämättömiä väitteitä.
Ilmoita asiaton viesti
1400-luvun alussa oli vielä lyhyt lämmin kausi, joten ei ollenkaan mahdotonta. Noin 1440 alkoi merkittävä kylmeneminen. Niin paitsi tietysti Mannin lätkämailan mukaan, jossa ei tapahdu kuin pientä värinää, kunnes sitten piru pääsee irti 1750.
Ilmoita asiaton viesti
Aina siitä Mannista jaksetaan vääntää tarinaa. Tuossa on 15 rekonstruktiota, 10 on muiden kuin Mannin tekemiä.
https://www.ncdc.noaa.gov/sites/default/files/styles/full_page_width/public/Reconstructed-Northern-Hemisphere-annual-temperature-during-the-last-2000-years-v2.jpg
Lisätään vielä toinen kuva ilmastohistoriasta
http://www.pastglobalchanges.org/download/docs/magazine/2017-1/images/Neukon-Fig_1.png
Ilmoita asiaton viesti
Tehdäänpä niin. Tässä sanotaan että Thames jäätyi ensimmäisen kerran jo 1309.
https://www.bbc.com/news/magazine-25862141
Ilmoita asiaton viesti
Normaalia kylmemmän ajan sisälle mahtui myös erittäin kylmä aika joka taisi alkaa läntisessä euroopassa juurikin 1564-1565 talvesta.
Ilmoita asiaton viesti
Italiassa tunnetaan myös vanha Grönlannin kartta joka on ollut kovin kiistelty.
Kartassa on kuvattu Grönlanti kokonaisuudessaan, siis myös sen pohjoinen rannikko joka ei ole ollut kulkukelpoinen satoihin vuosiin.
Sitä ei 1500-luvun alkaessa eikä sen jälkeen olisi kyennyt kartoittamaan erkkikään, on vaan liian haastavaa seutua.
Kartta on ollut todellinen pähkinä. Musteen koostumuksen perusteella arveltiin sen olevan nuori, mutta nykyään ollaan melko lailla yksimielisiä siitä että se on vanha, 1400-luvulta.
1400-luvulla Grönlannin ympäripurjehdus on ollut mahdollista.
Valistunut arvaus on, että myös po. Grönlannin kartta perustuu kiinalaisiin mittauksiin. Viikingit nimittäin eivät käyttäneet lainkaan karttoja vaan purjehdus perustui yksinomaan itineraarioihin. Ja kun kartta on hyvin korkealaatuinen antaen nykyistäkin vastaavan kuva Grönlannin muodosta, niin se viittaa kiinalaisten tekemiin mittauksiin. Muut eivät olisi osanneet.
Ilmoita asiaton viesti
A.E.Nordenskiöld tuon kuitenkin purjehti noin 140 vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, Koillisväylän. Apukoneella varustetulla aluksella. Aikana jolloin ihmisen aiheuttama lämpeneminen ei ollut vielä alkanut, muitta pikku jääkausi oli jo loppunut.
Tässä on kuitenkin kulunut pitkiä aikoja jolloin ei ole kannattanut edes yrittää päästä Koillisväylää läpi vaikka ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on ollut jo hyvässä vauhdissa.
Nordenskiöldin purjehdus on toinen hyvä esimerkki siitä, miten ilmastonmuutostieteilijöiden valheellisiin väitteisiin lämpenevästä ilmastosta ja jäistä piakkoin vapautuvasta Koillisväylästä ei kannata suhtautua vakavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Härkönen panostaa teoriaan missä kartoittaja kulkee reellä tuhansia kilometrejä 60 asteen pakkasessa kolmimetrisissä kinoksissa susilauma kintereillään, suorittaa kolmiomittauksia ja mittaa auringon korkeutta keskellä talvea napapiirin pimeydessä.
Mitä tulee Thamesin jäätymiseen vuonna 1309, niin eihän se mitään merkitse. Eihän sekään merkitse mitään että se taas uudelleen jäätyi kuluvana vuonna?
Kyllä ilmastohistoriassa on aika hyvä käsitys siitä, mitä keskiajan lämpökausi merkitsee.
Kymmenene valehtelevaa, ilmastohistoriaa vääristelevää ”tutkijaa” Manneineen ei sitä minnekään vie.
Ilmoita asiaton viesti
En ole vanhoihin karttoihin suinkaan perehtynyt. Se mitä ilmastohistoriasta tiedetään tukee huonosti ajatusta, että Koillisväylä olisi ollut purjehdittavassa kunnossa tuolloin. Viittaamasi Menziesin kirja on taas muualla tuomittu fiktioksi (tiedän, ilkeät ilmastotutkijat ovat aloittaneet mustamaalauskampanjan). Tässä taas vanha kiinalaiseen aineistoon perustuva kartta, josta nähdään, että ei tuo Siperia nyt niin kovin tarkkaan kartoitettu ollut.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wanguo_Quantu#/media/File:JesuitChineseWorldMapEarly17thCentury.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Menziesin kirja tuomittu fiktioksi? Kukahan ja mikä instanssi sen fiktioksi voi todeta. Vähintään silloin pitäisi esittää parempi kilpaileva fiktio.
Selvää toki on että kirjassa on kohtalaisen paljon varmentamattomia väitteitä. Mutta kokonaisuutena on hiukan vaikeaa kieltää, etteikö maailma olisi kartoitettu laajasti kiinalaisten toimesta.
Missään tapauksessa ne todisteet joihin Menziesin fiktio perustuu, eivät ole fiktioita.
Menzies osaa navigaattorina, entisenä meriupseerina varsin hyvin selittää, mistä johtuu vanhoissa kartoissa olleet vinoutumat ja vääristymät. Ne ovat usein systemaattisia virheitä, jotka korjaamalla kartat näyttävät vielä tarkemmin todellisuutta noudattavilta.
Euroopassa ei oltaisi kyetty tekemään karttoja paikoista joissa kukaan eurooppalainen ei vielä ollut käynyt, jollei eurooppalaisilla kartanpiirtäjillä olisi ollut apunaan kiinalaisia karttoja. Mm. tunnettu baijerilainen maailmankartan piirtäjä ei koskaan käynyt Baijerin ulkopuolella.
Ilmastohistoria väärentämättömänä tukee erittäin hyvin ajatusta että Koillisväylä on ollut purjehduskelpoinen keskiajan lämpökauden lopulla. Ja siitä on todisteena se että se on kartoitettu.
Ja, kyllä, ilmastotutkijat ovat pahoja. Sillä valehteleminen ja ihmisten narraaminen vääristellyllä skenaariolla on rumaa.
Ilmoita asiaton viesti